Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 550 - 569 / 1810Starší   Nejstarší

Mvek - 22. únor 2016 09:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Pochybuji, že by běžný Lukana, Brölio a další oleje byly nerafinované:-).
Zephram - 22. únor 2016 09:31sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Tak "semeno k znásilnění" staří zrafinovat a hned se to zvedne ze 107°C na 204°C. To je taky docela rozdíl. Každopádně olivový olej z toho nevychází nijak výrazně lépe než ostatní oleje.
Mvek - 22. únor 2016 09:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
No, v tom případě jsme zase u toho semene k znásilnění (rapeseed), teda řepky. Akorát mě zaujalo, že virgin i high quality extra virgin olivový je na tom o tolik lépe než extra virgin:-). Nějak mi to nesedí.
AVip - 22. únor 2016 09:00sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Doporučil bych spíš toto:

https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

Ta česká stránka o sádle vypadá, že jí editoval nějaký podpantoflák od biomatky, údaje tam uvedené jsou hodně zkreslené.
Zephram - 21. únor 2016 21:42sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Já jsem na české wiki (heslo Sádlo) totiž našel ohledně kouřových bodů toto:
Máslo 177 °C
Rostlinný ztužený tuk 182 °C
Vepřové sádlo 188 °C
Lůj 200 °C
Olivový olej 216 °C
Slunečnicový olej 232 °C
Sojový olej 232 °C
Kukuřičný olej 232 °C
Burákový olej 232 °C

A u Kokosového oleje 180 °C (prý "Kokosový olej je velmi termostabilní, proto se výborně hodí na vaření a smažení.")
Zephram - 21. únor 2016 21:26sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Telemachus Rhade: jsou ty kouřové body někde přehledně?
Pozemstan - 20. únor 2016 12:49sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: Aha, až nyní koukám, kolik je olivového oleje druhů...
AVip - 20. únor 2016 12:07sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Samozřejmě, ale tam by mne ani nenapadlo vrazit panenský olej... nemluvě o tom, že ten česnek taky nemá být usmažený vyloženě "do bezvědomí" (což je ta asi nejvíce usmažená část Aglio Olio).
Pozemstan - 20. únor 2016 11:33sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade, Mvek: AVip tady dříve psal, že je olivový olej na smažení vhodnější než slunečnicový, někde mezi slunečnicovým a řepkovým, ale záleží na mnoha proměnných, přičemž panenský většinou na smažení vhodný není...

I když jinak o sedm let dříve tady sám dával recept na smažení s olivovým olejem.
Mvek - 20. únor 2016 10:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nenašel jsem na to jednoznačné odpovědi, pouze to, že než slunečnicový je lepší řepkový (ale to jsme tu už probírali, zejména na řízky apod. je slunečnicový vysloveně už špatná volba). Olivový asi nikdo nekritizoval, spíše chválili, pouze jednou kritizovali smažit na panenském, na druhou stranu důvodem asi bude jen "plýtvání", ne zdraví.
Marshall - 19. únor 2016 22:37sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
damn, I stand corrected.
Telemachus Rhade - 19. únor 2016 20:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Marshall: To je právě velký mýtus. Když už smažit, tak jedině na olivě. Ostatní (běžné) oleje mají mnohem nižší kouřový bod.
Marshall - 19. únor 2016 20:47sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Smažit na olivovém oleji rozhodně dobré není :D))))

Oliváč je pravděpodobně nejlepší na studenou kuchyni, kromě nějakých exotik jako třeba lněný...
Když už jsi to smažil (osobně preferuji topinky na sucho a křupavé, které pak použiji jako struhadlo na česnek) tak bych to udělal na slunečnici :)

Ale třeba mě někdo vyvede z omylu...
Telemachus Rhade - 19. únor 2016 20:34sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Dnes večer: smažená topinka s dvěma vajíčky, solí a česnekem + eidam.

Získám malý pozitivní bod alespoň za to, že to bylo na olivovém oleji? :)

#tehotenskechute
Mvek - 18. únor 2016 04:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Hm, je fakt, že dřív jsme tu pěstovali špaldu... Ta má také lepší poměr. Nevím, jestli je to to samé, co Němci nazývají Dinkel (přesný překlad jako dvojzrnka). To se dá v Německu koupit přímo v sáčku jako náhražka rýže:-). Je to docela chutné, rozhodně to mám radši než bulgur i když mi ho to připomíná.
Pozemstan - 17. únor 2016 22:56sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: Tak to jsou zajímavé účinky. Čekal bych, že zarudnutí obličeje vlivem vyššího tlaku způsobí spíše kofein, ale tady bez něj asi jde spíše o přesměrování z končetin do hlavy... Smím-li se zeptat, kolik kávy, čaje a cukru jsi předtím denně spotřeboval?
Telemachus Rhade - 17. únor 2016 22:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
lagga:
Telemachu vydrž, je to regulérní odvykačka

Je. A musim zvolnit :) Mám tak rudý xicht, že si připadám jak přímotop na Sibiři - ruce mám naprosto ledový. On to je žádoucí stav, jatýrka reagují :), ale přecijen se v tom nedá úplně normálně fungovat.

Zajímavé, s cigaretama to šlo ze dne na den a nic. Ale tam to asi bylo tím, že šlo o závislost psychickou.
Pozemstan - 17. únor 2016 22:37sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mléko bez laktózy jsem pil ve Finsku. Chuťově působilo kvalitněji než normální mléko a přivádělo mě k vzpomínkám na dětství. Kdo ví, možná to jen chutnalo jako Sunar... -)
kapitan Pike - 17. únor 2016 22:03sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Dneska jsem v obchodě narazil na mléko bez laktózy, místo ní je tam laktáza. Ze ze zvědavosti jsem si to koupil :-)
lagga - 17. únor 2016 21:56sipka
ZAMĚŘIT
lagga
*dávku cukru tudíž energie a neboj si dát 15minutového šlofíčka

Nejnovější   Novější 550 - 569 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o