Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 543 - 562 / 1810Starší   Nejstarší

Mvek - 24. únor 2016 12:16sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Lepší je kukuřice Casa.
Damar - 24. únor 2016 10:15sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Americké sladké zemiaky som pre zmenu ochutnal pri svojej prvej ceste do USA v roku 2005. Chutilo to ako marcipán, možno to bola nejaká špeciálna odroda, alebo to bolo prípravou, ale odvtedy sa im vyhýbam.
Damar - 24. únor 2016 10:12sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Spomínam si, že keď som bol naposledy v USA, quinoa tam bola strašne v kurze, na čom sa zabávala kolegyňa z múzea z Bolívie, ktorá vravela, že to jedia už od detstva a teraz to zrazu niekto "objavil".

Inak, keď sa to dobre pripraví a ochutí, je to naozaj chutné.
Telemachus Rhade - 24. únor 2016 10:11sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jinak ale zvláštní mix s tou bramborovou kaší. V batátech je cukru i škrobu dosti, chtělo by to zvolit jinou přílohu.
Telemachus Rhade - 24. únor 2016 10:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Americký karboše :)

Quinoa je americký obilí a batáty jsou sladké/červené brambory.
Yakuzza - 24. únor 2016 10:02sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
140G Karbanátky z quinoy a batátu, bramborová kaše

Jako každý den od rána projíždíme meníčka v okolí a řešíme, kam na oběd. Čím dál častěji se mi stává, že vůbec nerozumím, o co jde.
Mvek - 22. únor 2016 09:44sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nepatří to nutně sem, ale z dostupných fór mi to sem sedí.

Nejprodávanější produkty roku 2015 v malých a středních e-shopech: telefony ani hračky nečekejte.

V uplynulém roce se dle statistik společnosti Bohemiasoft v malých a středních e-shopech prakticky nejvíce nakupovala přírodní kosmetika, doplňky stravy, dětská výživa a krmivo pro psy. Nejprodávanějším produktem roku 2015 se tak trochu překvapivě stalo 100 procentní olivové mýdlo. V těsném závěsu je pak mandlová hmota, jedlá soda, nebo například pravá vanilka.


Kupodivu jsem tu statistiku vloni podpořil a letos mi hrozí ještě více, protože mě také fascinovaly různé možnosti výroby některé drogerie a kosmetiky z domácích zdrojů (částečně ze zahrádky).
Mvek - 22. únor 2016 09:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Pochybuji, že by běžný Lukana, Brölio a další oleje byly nerafinované:-).
Zephram - 22. únor 2016 09:31sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Tak "semeno k znásilnění" staří zrafinovat a hned se to zvedne ze 107°C na 204°C. To je taky docela rozdíl. Každopádně olivový olej z toho nevychází nijak výrazně lépe než ostatní oleje.
Mvek - 22. únor 2016 09:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
No, v tom případě jsme zase u toho semene k znásilnění (rapeseed), teda řepky. Akorát mě zaujalo, že virgin i high quality extra virgin olivový je na tom o tolik lépe než extra virgin:-). Nějak mi to nesedí.
AVip - 22. únor 2016 09:00sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Doporučil bych spíš toto:

https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

Ta česká stránka o sádle vypadá, že jí editoval nějaký podpantoflák od biomatky, údaje tam uvedené jsou hodně zkreslené.
Zephram - 21. únor 2016 21:42sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Já jsem na české wiki (heslo Sádlo) totiž našel ohledně kouřových bodů toto:
Máslo 177 °C
Rostlinný ztužený tuk 182 °C
Vepřové sádlo 188 °C
Lůj 200 °C
Olivový olej 216 °C
Slunečnicový olej 232 °C
Sojový olej 232 °C
Kukuřičný olej 232 °C
Burákový olej 232 °C

A u Kokosového oleje 180 °C (prý "Kokosový olej je velmi termostabilní, proto se výborně hodí na vaření a smažení.")
Zephram - 21. únor 2016 21:26sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Telemachus Rhade: jsou ty kouřové body někde přehledně?
Pozemstan - 20. únor 2016 12:49sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: Aha, až nyní koukám, kolik je olivového oleje druhů...
AVip - 20. únor 2016 12:07sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Samozřejmě, ale tam by mne ani nenapadlo vrazit panenský olej... nemluvě o tom, že ten česnek taky nemá být usmažený vyloženě "do bezvědomí" (což je ta asi nejvíce usmažená část Aglio Olio).
Pozemstan - 20. únor 2016 11:33sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade, Mvek: AVip tady dříve psal, že je olivový olej na smažení vhodnější než slunečnicový, někde mezi slunečnicovým a řepkovým, ale záleží na mnoha proměnných, přičemž panenský většinou na smažení vhodný není...

I když jinak o sedm let dříve tady sám dával recept na smažení s olivovým olejem.
Mvek - 20. únor 2016 10:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nenašel jsem na to jednoznačné odpovědi, pouze to, že než slunečnicový je lepší řepkový (ale to jsme tu už probírali, zejména na řízky apod. je slunečnicový vysloveně už špatná volba). Olivový asi nikdo nekritizoval, spíše chválili, pouze jednou kritizovali smažit na panenském, na druhou stranu důvodem asi bude jen "plýtvání", ne zdraví.
Marshall - 19. únor 2016 22:37sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
damn, I stand corrected.
Telemachus Rhade - 19. únor 2016 20:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Marshall: To je právě velký mýtus. Když už smažit, tak jedině na olivě. Ostatní (běžné) oleje mají mnohem nižší kouřový bod.
Marshall - 19. únor 2016 20:47sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Smažit na olivovém oleji rozhodně dobré není :D))))

Oliváč je pravděpodobně nejlepší na studenou kuchyni, kromě nějakých exotik jako třeba lněný...
Když už jsi to smažil (osobně preferuji topinky na sucho a křupavé, které pak použiji jako struhadlo na česnek) tak bych to udělal na slunečnici :)

Ale třeba mě někdo vyvede z omylu...

Nejnovější   Novější 543 - 562 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o