|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Tak jsem si opět udělali cajunskou jambalayu, ale tentokráte podle vlastního uvážení, hlavně, co se poměru koření týče, protože středoevropané opravdu nejsou zvyklí na podmínky jižanských otroků a nepotřebují, aby polovinu jídla tvořila cibule a pepř ;) Recipe follows...
Cajun Jambalaya
Ingredience:
- 12 až 20 středně velkých krevet; těch pidi tak 30 - 40
- 150g kuřecích/krůtích prsou
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 paličky česneku
- 1/4 hrnku černého nebo namixovaného pepře - namletého nahrubo
- 5 oloupaných rajčat; nebo tak 12 - 15 cherry rajčátek
- 3 bobkové listy
- 1 lžíce worcesteru
- 1 lžíce hot pepper sauce
- 3/4 hrnku rýže - ideálně basmati kvůli dobré savosti
+ na maso: kreolská směs:
- 2 1/2 lžíce červené papriky
- 1 1/2 lžíce soli
- 1 lžíce kajenského pepře
- 1 lžíce oregána
- 1 lžíce tymiánu
Příprava:
1) Kuře/krůtu nakrájet na kostky a vařit cca 15 - 20 minut v litru a 1/4 vody, abychom získali cca litr vývaru.
2) Uvařené kuře/krůtu vhodíme do menšího hrnce spolu se syrovými krevetami, vmícháme kreolskou směs a dáme stranou
3) Propasírujeme si česnek.
4) Hluboký hrnec nebo velká pánev, nalejeme olej, rozpálíme tak do max 150°, opražíme pepř, přidáme česnek, bobkové listy, nakrájená loupaná rajčata, horcester a hot pepper sauce.
5) Po chvilce, až bude česnek zlato-hnědý, vhodíme rýži, zamícháme a přilijeme vývar.
6) Za občasného míchání vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut, dokud rýže nenasaje většinu vody. Pokud ji absorbuje všechnu, dolijeme převařenou.
7) Vhodíme masa v koření, důkladně promícháme a dál mírně vaříme, dokud nejsou krevety hotové (cca 8 - 10 min)
Hotovo.
Dobrou chuť.
(a dodám, že kajenský pepř nejde najradit. Je to nejdůležitější přísada) |
|
|
|
| Americké sladké zemiaky som pre zmenu ochutnal pri svojej prvej ceste do USA v roku 2005. Chutilo to ako marcipán, možno to bola nejaká špeciálna odroda, alebo to bolo prípravou, ale odvtedy sa im vyhýbam. |
|
|
|
| Spomínam si, že keď som bol naposledy v USA, quinoa tam bola strašne v kurze, na čom sa zabávala kolegyňa z múzea z Bolívie, ktorá vravela, že to jedia už od detstva a teraz to zrazu niekto "objavil".
Inak, keď sa to dobre pripraví a ochutí, je to naozaj chutné. |
|
|
|
| Jinak ale zvláštní mix s tou bramborovou kaší. V batátech je cukru i škrobu dosti, chtělo by to zvolit jinou přílohu. |
|
|
|
| Yakuzza: Americký karboše :)
Quinoa je americký obilí a batáty jsou sladké/červené brambory. |
|
|
|
| 140G Karbanátky z quinoy a batátu, bramborová kaše
Jako každý den od rána projíždíme meníčka v okolí a řešíme, kam na oběd. Čím dál častěji se mi stává, že vůbec nerozumím, o co jde. |
|
|
|
| Nepatří to nutně sem, ale z dostupných fór mi to sem sedí.
Nejprodávanější produkty roku 2015 v malých a středních e-shopech: telefony ani hračky nečekejte.
V uplynulém roce se dle statistik společnosti Bohemiasoft v malých a středních e-shopech prakticky nejvíce nakupovala přírodní kosmetika, doplňky stravy, dětská výživa a krmivo pro psy. Nejprodávanějším produktem roku 2015 se tak trochu překvapivě stalo 100 procentní olivové mýdlo. V těsném závěsu je pak mandlová hmota, jedlá soda, nebo například pravá vanilka.
Kupodivu jsem tu statistiku vloni podpořil a letos mi hrozí ještě více, protože mě také fascinovaly různé možnosti výroby některé drogerie a kosmetiky z domácích zdrojů (částečně ze zahrádky). |
|
|
|
| Zephram: Pochybuji, že by běžný Lukana, Brölio a další oleje byly nerafinované:-). |
|
|
|
| Tak "semeno k znásilnění" staří zrafinovat a hned se to zvedne ze 107°C na 204°C. To je taky docela rozdíl. Každopádně olivový olej z toho nevychází nijak výrazně lépe než ostatní oleje. |
|
|
|
| No, v tom případě jsme zase u toho semene k znásilnění (rapeseed), teda řepky. Akorát mě zaujalo, že virgin i high quality extra virgin olivový je na tom o tolik lépe než extra virgin:-). Nějak mi to nesedí. |
|
|
|
| Doporučil bych spíš toto:
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
Ta česká stránka o sádle vypadá, že jí editoval nějaký podpantoflák od biomatky, údaje tam uvedené jsou hodně zkreslené. |
|
|
|
| Já jsem na české wiki (heslo Sádlo) totiž našel ohledně kouřových bodů toto:
Máslo 177 °C
Rostlinný ztužený tuk 182 °C
Vepřové sádlo 188 °C
Lůj 200 °C
Olivový olej 216 °C
Slunečnicový olej 232 °C
Sojový olej 232 °C
Kukuřičný olej 232 °C
Burákový olej 232 °C
A u Kokosového oleje 180 °C (prý "Kokosový olej je velmi termostabilní, proto se výborně hodí na vaření a smažení.")
|
|
|
|
| Telemachus Rhade: jsou ty kouřové body někde přehledně? |
|
|
|
| Samozřejmě, ale tam by mne ani nenapadlo vrazit panenský olej... nemluvě o tom, že ten česnek taky nemá být usmažený vyloženě "do bezvědomí" (což je ta asi nejvíce usmažená část Aglio Olio). |
|
|
|
| Nenašel jsem na to jednoznačné odpovědi, pouze to, že než slunečnicový je lepší řepkový (ale to jsme tu už probírali, zejména na řízky apod. je slunečnicový vysloveně už špatná volba). Olivový asi nikdo nekritizoval, spíše chválili, pouze jednou kritizovali smažit na panenském, na druhou stranu důvodem asi bude jen "plýtvání", ne zdraví. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|