|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Mvek a další 273579:
Také by mě to zajímalo.
Inu dobrá.
Za prvé: Curk a kravská laktóza jsou de facto jedy a mělo by podle toho s nimi být zacházeno, čili konzumovat v malé míře.
Za druhé: Nebudu rozepisovat problematiku ztužování rostlinných tuků. Když jím něco, co má samo o sobě 90 % SAFA (jako olej z jader palmy olejky) a ztužením mi vznikne "lahodný mix" SAFA a TFA, tak jsem debil. V lepším případě ignorant.
Tak... Čím více cukru a složitých chemických vazeb ztužených tuků, tím čistší cholesterol pojídáme.
Je pravdou, že pokud člověk přijímá pouze cukr a mimoto jiné nenasycené mastné kyseliny, tak do sebe toho cukru může naládovat kolik chce, slinivka si trochu zašpásuje, a ve výsledku no big deal. Ale to je teoretická rovina - praxe by musela vypadat tak, že by dotyčný konzumoval lososa a čerstvé maso se zeleninou a pil jen Colu :)
Na cukrovou dietu, která dokáže pomoci právě slinivce, je vhodný jeden černý čaj slazený třtinou denně, ne žrát kostky rafinovaného bílého cukříku 6x za odpoledne.
Mezi největší "dárce" cukru na trhu patří samozřejmě slazené nápoje - Cola & company, ty různé slazené vody prodávané jako ice tea, šťávičky, džusíky a podobná zvěrstva. Dál je to pak nedestilovaný alkohol typu Berentzen/Jelzin a pivo, nekvalitní cukrovinky, pak následuje ovoce s fruktózou a někde na spodní příčce je zelenina, kde je podíl natolik zanedbatelný, že nestojí za zmínku. ...Krom svině kukuřice, ale to už souvisí s vázáním na škroby.
Fruktóza je poslední dobou skoro sprosté slovo, ale nikdo neví proč. Inu protože kvasí a do těla se dostane rovnou ve sladké vodě, která přirozeně kvasí raz dva hej. Kdo si někdy dělal rybízové víno, ví.
Když cukry zkvasí, vznikne ideální prostředí pro co? Pro plísně. Co žerou plísně, aby se úspěšně pomnožili? Cukr. A koloběh začíná... Plísně samy o sobě dehydratují, tzn. v kombinaci s odvodňovacími nápoji typu káva/čaj, se dehydratace ještě zvyšuje a únava narůstá. Tohle je ten princip, který sice krásně chutná, ale jinak je úplně k hovnu a je potřeba ho nějak minimalizovat. btw, po delším vystavení se tomuto procesu přestane tělo metabolizovat tuky a ukládá je mezi orgány na dobu totální chudoby, která nenastane. A shodit tenhle tzv. viscerální tuk na správnou hladinu, to už není prdel.
A teď jak mlsat aspoň trochu zdravě...
Pokud vezmu v potaz, že co nejjednodušší suroviny jsou ty nejlepší, tak automaticky vylučuji z možností ztužené tuky. Ty jsou dnes téměř ve všem; a tím téměř myslím 99 % cukrovinek a tak 75 % cukrářských výrobků.
Třeba Ovocný světozor jede čistě na smetaně a máslu. Proto taky po snědení jednoho kusu zákusku od nich, si přijdete plní jak sud na dně Orlíku. Pokud si dáte odněkud větrník a dojem z něj je "jako bych nic nesnědl", byla to komplet palma a cukr, ne-li hůř.
Úplně stejný princip se dá aplikovat na čokolády. Pokud čokošku promnete v ruce a ona teče, nejedená se o čokoládu. Tj, Milky, Oriony apod. Když se pak juknete na složení, uvidíte tam hlavně palmový olej/tuk, kokosový olej/tuk, plně ztužený palmojádrový tuk, rostlinné oleje v různém poměru, bambucký olej, shea, etc...
Existují 3 značky dostupné v řetězcích, které používají kakao jako základní surovinu. Je to RitterSport, Toblerone a Lindt. Ano, všechny švýcarské. Občas Figaro, ale jen u hořké.
RitterSport sice často obsahuje palmový tuk, ale netuží ho - je součástí tekutých náplní a jako takový obsahuje SAFA "jen" z 50ti % :) :( Všechny tři značky jsou ale ještě poměrně "sugar heavy", a co si budeme nalhávat, kakao v nich je to nejlevnější sehnatelné, tj. původem Côte d'Ivoire, Guinea apod.
Proč upozorňuji na původ kakaa? Není to protože bych litoval chudáky dětské otroky na plantážích, ale kvůli plísním. Kakao kupované na kila je vždycky bude obsahovat. Některé méně, některé více, ale tohle specificky jich má celkem dost. A kakaový bob zpracovaný průmyslově, samozřejmě výstupní kontrolou neprochází ;)
Čokolády tedy doporučuju výhradně kupovat jen když máte povědomí o původu, ideálně přímo vyrobených vedle plantáže, popřípadě hand-picked kakaové boby. Toto nesplňují čoko-obchůdky se suvenýry, fakt ne :-) Naučil jsem se v Čechách důvěřovat jedinému zdroji, protože zastupuje všechny výrobce, kteří za něco stojí - www.cokolada.cz. Mají dva krámky v Praze a e-shop. Doporučuju ochutnat třeba tuto:
http://www.cokolada.cz/cokolada-francois-pralus-madagascar-criollo-bio-75-100g/
Jak pak sami zjistíte - dáte si 3 kostičky, prožijete chuťový orgazmus, mozek to nastřelí neuvěřitelně, únava nedorazí a další už si nedáte, protože štráfek vás celkem zasytí. Tělo nemusí dešifrovat ztužený tuk, nízkotučný mléčný prášek, stopy arašídů a podobné krávoviny.
Sušenky a oplatky vyhoďte všechny. Leda ponechat domácí vánoční cukroví nebo ty připravené z másla, ale na českém trhu takové (co já vím, samozřejmě) prodává jen Kaufland, a to konkrétně "máslová kolečka z lineckého těsta", kde je ale specificky uvedeno, že vejce to má od nosnic v halách, takže to už je pak na každého etice.
Pro pobavení uvádím složením tyčinky Mila od Sedity: (jak je uvedeno na obalu)
palmový tuk, plně ztužený palmojádrový tuk, kokosový tuk, pšeničná mouka, mléko plnotučné sušené - 17 %, cukr, kakaová poleva - 14 %: cukr, palmový tuk, bambucký tuk, kakao se sníženým obsahem tuku - 17 %, sušená syrovátka, E442 - Fosfatidy amonné, E476 - Polyglycerolpolyricinoleát, aroma, sójová mouka, mléko odstředěné sušené, alkohol, kukuřičný škrob, slunečnicový olej, E322 - Lecitiny, aroma, E500 - Uhličitany sodné, vaječný žloutek (asi aby se neřeklo :) )
Jistě chápete, jak dlouho tělu trvá, než tenhle blaf rozloží. Často taky nerozloží :) :(
Mvek: Jo, chuť na šlehačku/sladkou smetanu často značí unavený žaludek. Z léků je na to Helicid, z čajů žaludeční směs ;)
Marshall: Energy drinky jsou, jak jsem psal výše, cukrová voda, ve které teda je vitamín B v mírně větším, než stopovém množství. Ideální by spíš bylo, kdyby sis ráno udělal čaj s guaranou a zapil tím B-komplex ;)
Snad jsem na nic nezapomněl. Kávu a čaj rozeberu někdy jindy. |
|
|
|
| Hm, mě napadla myšlenka zda se vozí olej v cisterně nebo v nějaký menších kontejnerech, chm.... Protože tam dávají asi co jim zrovna přivezou. :) |
|
|
|
| Co jsem se naposledy koukal na složení Hořických, tak tam byl palmový, plně ztužený palmojádrový, bambucký i shea ;) |
|
|
|
| Doufam, ze z palmoveho oleje. Jinak je nechci. |
|
|
|
| Jak by bylo hezké, kdyby bylo vše pojmenováno dle skutečnosti...
|
|
|
|
| Proč Petr Havlíček? A kdo to je?
Ing. Petr Havlíček vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze, přičemž jednou z podmínek úspěšného ukončení jeho studia bylo i absolvování státní zkoušky z potravinářství. Spojení s výživou a zdravým životním stylem z ní hned o poznání logičtěji. Jeho praxe výživového poradce čítá v současné době více než 20 let a jeho zkušenosti s klienty nejrůznějšího ražení jsou bohaté. Havlíček provozuje vlastní centrum, v němž svým klientům pomáhá, radí a doporučuje, zároveň je i odborně vyšetřuje. Do jeho diety se ale můžeme pustit i bez vyšetření na speciálním přístroji.
http://www.pruvodcevyzivou.cz/60ti-denni-dieta-petra-havlicka-vyuzijte-ji-jako-zacatek-zdraveho-zivotniho-stylu/ |
|
|
|
| 180G Zapečený pangasius s čerstvým špenátem, brambory (b:38g, t14g, s:47g,dieta Petra Havlíčka)
Who the fuck is Petr Havlicek? |
|
|
|
| Jelikož takto dopadá i bílé zavřené víno po dvou letech ve špíži (která v létě moc chladná není), tak asi tak... (Tedy ta špatná zkušenost je hlavně s Muškátem a Tokajem) |
|
|
|
| Teď už asi bude ve fázi "další vhodný dárek pro pana X" :-) |
|
|
|
| Takze treti den uz asi fakt ne :) |
|
|
|
| Yakuzza: Ja by som ho na druhý deň už vylial. |
|
|
|
| Yakuzza: jednu noc circa, potom se z nej mozna dalsi den bude dat udelat strik, ale nakonec taky zalezi na druhu, proto je lepsi stary dobry cuchaci test, jestli je to furt vino nebo uz ocet. Jinak doporucuji zavrit a dat do lednice, tam vydrzi mozna i tyden. |
|
|
|
| Dotaz - jak dlouho vydrzi bile vino v otevrene sklenene lahvi v pokojove teplote? :) |
|
|
|
| Nejsou to takový ty malý kuličky, asi o velikosti třešně? |
|
|
|
| Co je to "baby mozzarella"? :) |
|
|
|
| Ráno jsme měli v kuchyňce (pro mě) nový produkt od Sedity - Anita - není to špatné.
P.S. Palmový olej to samozřejmě obsahuje :) |
|
|
|
| Hlavně ať Tele nefotí okurku... :-) |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|