Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 404 - 423 / 1810Starší   Nejstarší

Seven - 27. září 2016 14:21sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Yakuzza: Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene.
Seven - 27. září 2016 14:12sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mvek: protože mi nechutná. Jiný důvod to nepotřebuje. Jo, polívku, pokud je třeba, zahustím tím, že jí část rozmixuji, případně, pokud se to hodí (např. dýňová s chilli), kokosovým mlékem.

Nejíst lepek a tvrdit, že každý má intoleranci je čistě módní vlna, není to pravda, několik studií to už vyvrátilo, pokud jsi zdravý jedinec, lepek ti vůbec nic neudělá, tzn. nijak ti neublíží a ani si nijak nepolepšíš, když ho jíst přestaneš. Pokud má někdo pocit, že se mu po té, co přestal jíst lepek, zlepšila pleť, trávení, zhubnul nebo cokoli jiného, je to dané hlavně tím, že v rámci nejezení lepku přestane jíst pečivo, moukou zahuštěné omáčky, sušenky a obyčejné těstoviny, které obsahuje opět poměrně dost cukrů, tuků a jiného sajrajtu. Nijak nesousiví s lepkem. Obecně stačí vyměnit bílé a rádobytmavé (dobarvené karamelem) a "cereální" (taky hezký slovo, cereální je i obyčejný chleba) pečivo za kvalitní celozrnný chleba a těstoviny za například špaldové, nežrat cukrovinky a nehustit jíškou a udělá to stejnou službu.
Yakuzza - 27. září 2016 13:47sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Porad mam nekde v todo listu zjistit si, co ze to je ten lepek. Ale je to hodne dole.
Mvek - 27. září 2016 13:38sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dodal bych, že stejně tak skoro každý má aspoň malou míru intolerance lepku. Takže je fajn omezit tu mouku a více aspoň konzumovat celozrnnou, nebo graham, nebo špaldovou, nebo jiné obilí atd. Tedy snížit příjem lepku tak jako tak.
Mvek - 27. září 2016 13:30sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Seven: Proč se vyhýbáš kuřecímu? Většinou se lidé spíš vyhýbají hovězímu a vepřovému, ne vepřovému a kuřecímu.


Jinak polévky je fajn zahustit, když tedy chceme hustší, buď namixovanou nebo nastrouhanou zeleninou (tou, co je tam v kouscích), nebo pohankou (lámankou či krupicí). Samozřejmě bez smažení apod.
Seven - 27. září 2016 10:10sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Popravdě, já nevidím žádný rozdíl mezi pitím černého, zeleného, bílého čaje a černé kávy - kofein je ve všem z toho stejný. Jediné, v čem je rozdíl, je, že slabšího jedince může po černé kávě či silnějším černém čaji pálit žáha. Pokud se chcete zbavit závislosti na kofeinu, pijte čaje jen bylinkové, například mátový, rooibos, heřmánek. Ne maté! Potom si můžeme popovídat o abstinenci kofeinu.

Co se týče mléčných výrobků - dospělý organismus zvládá z kravského mléka jen výrobky kysané. Ano, zdravý člověk si poradí i s čerstvým mlékem, ale dobře mu to neudělá a tělo si z toho vápník nevezme. Osobně jím z mléčných výrobků jen jogurty a příležitostně nějaký ten sýr k vínu.

Ovoci jako takovému se vyhýbám, nekupuju ho, nejím ho. Už z principu, že jsem po něm nafouknutá k odletu (asi si tam hezky kvasí) a od mala mám problém zpracovávat cukr. Nejhorší jsou banány, na druhém místě hrušky, v těsném závěsu pomeranče. Občas snesu kousek grapefruitu, ale taky to není žádná sláva.

Obecně se snažím vyhýbat všemu smaženému a potom klasické české kuchyni, kde je snad víc mouky a tuku než všeho ostatního. Například já jsem jíšku nebo zápražku v životě nedělala a ani nevím, proč bych si ji například přidávala do polévky. Z masa jím převážně jen ryby a jednou za čas hovězí. Vyhýbám se vepřovému a kuřecímu, ale občas není zbytí. Nejsem ani fanda uzenin (vyjímečně si dám nějakou lepší k vínu na akci - totéž jako s těmi sýry), mám doma akorát vařenou šunku (většinou krůtí, kuřecí nebo obecně drůbeží).

Sušenky, dorty, čokolády atd. nejím vůbec a nechápu, proč se to vlastně vyrábí, nikomu to neprospívá a je to plný sraček. Totéž platí pro brambůrky, tyčinky atd., což už se taky snažím nejíst.

Obecně mé prohřešky jsou cola zero, energeťáky bez cukru (krásný humáče plný sladidel, obojí), víno a nějaké to pivo (kalorické bomby plné prázdných kalorií), ale to se taky snažím omezit na max. jednou týdně v rozumné míře.


Mvek: vzhledem k tomu, že alkohol vzniká kvašením cukru, tak ty kalorie někde zůstat musí (viz pivní pupek). Například pivo 12° má skoro 11g curkru na půl litru. Samozřejmě rozdíl je přírodně se vyskytující cukr a dodaný cukr, není to tak, že by tam dosypávaly kostky rafinovaného cukru. Například i v aljašský tresce je půl gramu cukru. Na druhou stranu jedno velké pivo dvanáctka je cca. 400g tresky, přičemž v treske budeš mít dva gramy cukru.
Mvek - 27. září 2016 08:16sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dodám, že jednotková cena i v nynější akci byla asi 450 Kč na kilo, takže patří k dražším, ale tak to se dá čekat.

A jo, ubral bych hodně cukru. Než jsem to tou jednou rukou dopsal a snědl dvě sušenky, mám přeslazenou pusu jak po piškotech.
Mvek - 27. září 2016 08:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jaká to náhoda, že jsem zrovna o víkendu objevil v Bille:

Billa Premium Butter Crumble (černý obal s fotkou máslové sušenky):
pšeničná mouka, cukr, máslo, vejce, sůl, aroma: vanilin, kypřící látka: hydrogenuhličitan sodný.

Chutná fajn, ale ubral bych cukr (jenže to říkám poslední roky u všeho, občas i u domácích věcí, a to vůči všem receptům snižujeme přídavek cukru, nemluvě o pokusech nahrazovat medem a stévií).

Název a podtitulek je anglicky, ale jinak je obal už česko-slovensko-rumunsko-bulharsko-chorvatský.
Mvek - 27. září 2016 07:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade:
chuť na šlehačku/sladkou smetanu často značí unavený žaludek. Z léků je na to Helicid, z čajů žaludeční směs ;)

Nevím, co má být unavený žaludek, ale já to pozoruji spíš v souvislosti s jídly, která mají málo bílkovin (jako, že maso jím tak jednou týdně, ztužené tuky takřka vůbec atd.,). I když včera kdoví, k obědu jsem měl vaječnou omeletu se špenátem a obecně jsem měl dost pocit prázdného žaludku brzy po obědě.

Ale ano, ke smetaně bych ještě přidal pravé máslo. Jak ho vůbec nejíme, tak si na něm taky umím pochutnat.

Překvapil jsi mě akorát cukrem v pivu. Vím, že je pivo kalorické, ale ne že kvůli cukru.

Jinak to zasycení kvalitní čokoládou je hezké, ale přijde mi jako pohádka. Chybí k tomu ještě dostatek sebekázně, aby člověk vydržel cucat ty kostičky dlouhou dobu a zaplnila se celkově prodleva těch 20-30 minut, kdy tělo registruje nasycení. Aneb na to zhubnutí (ano, jsem vychrtlý, ale ne na břiše a okolo:-), nicméně teď se dostanu opět do kalhot, které jsem měl naposledy asi rok po maturitě, byť i tehdy bez potřeby opasku) mi pomohlo prostě si dát pozor a po jídle vydržet chvíli, když mám chuť si ještě dát zákusek. A ono stačí počkat ještě deset, patnáct minut a už žádné nutkání nemám.

Ad čokolády - možná to i vysvětluje, proč Tesco Finest ekvádorská stojí o dost jinak než marocká nebo tak nějak.
Telemachus Rhade - 27. září 2016 00:48sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek a další 273579:
Také by mě to zajímalo.

Inu dobrá.

Za prvé: Curk a kravská laktóza jsou de facto jedy a mělo by podle toho s nimi být zacházeno, čili konzumovat v malé míře.
Za druhé: Nebudu rozepisovat problematiku ztužování rostlinných tuků. Když jím něco, co má samo o sobě 90 % SAFA (jako olej z jader palmy olejky) a ztužením mi vznikne "lahodný mix" SAFA a TFA, tak jsem debil. V lepším případě ignorant.

Tak... Čím více cukru a složitých chemických vazeb ztužených tuků, tím čistší cholesterol pojídáme.

Je pravdou, že pokud člověk přijímá pouze cukr a mimoto jiné nenasycené mastné kyseliny, tak do sebe toho cukru může naládovat kolik chce, slinivka si trochu zašpásuje, a ve výsledku no big deal. Ale to je teoretická rovina - praxe by musela vypadat tak, že by dotyčný konzumoval lososa a čerstvé maso se zeleninou a pil jen Colu :)
Na cukrovou dietu, která dokáže pomoci právě slinivce, je vhodný jeden černý čaj slazený třtinou denně, ne žrát kostky rafinovaného bílého cukříku 6x za odpoledne.
Mezi největší "dárce" cukru na trhu patří samozřejmě slazené nápoje - Cola & company, ty různé slazené vody prodávané jako ice tea, šťávičky, džusíky a podobná zvěrstva. Dál je to pak nedestilovaný alkohol typu Berentzen/Jelzin a pivo, nekvalitní cukrovinky, pak následuje ovoce s fruktózou a někde na spodní příčce je zelenina, kde je podíl natolik zanedbatelný, že nestojí za zmínku. ...Krom svině kukuřice, ale to už souvisí s vázáním na škroby.
Fruktóza je poslední dobou skoro sprosté slovo, ale nikdo neví proč. Inu protože kvasí a do těla se dostane rovnou ve sladké vodě, která přirozeně kvasí raz dva hej. Kdo si někdy dělal rybízové víno, ví.

Když cukry zkvasí, vznikne ideální prostředí pro co? Pro plísně. Co žerou plísně, aby se úspěšně pomnožili? Cukr. A koloběh začíná... Plísně samy o sobě dehydratují, tzn. v kombinaci s odvodňovacími nápoji typu káva/čaj, se dehydratace ještě zvyšuje a únava narůstá. Tohle je ten princip, který sice krásně chutná, ale jinak je úplně k hovnu a je potřeba ho nějak minimalizovat. btw, po delším vystavení se tomuto procesu přestane tělo metabolizovat tuky a ukládá je mezi orgány na dobu totální chudoby, která nenastane. A shodit tenhle tzv. viscerální tuk na správnou hladinu, to už není prdel.

A teď jak mlsat aspoň trochu zdravě...
Pokud vezmu v potaz, že co nejjednodušší suroviny jsou ty nejlepší, tak automaticky vylučuji z možností ztužené tuky. Ty jsou dnes téměř ve všem; a tím téměř myslím 99 % cukrovinek a tak 75 % cukrářských výrobků.
Třeba Ovocný světozor jede čistě na smetaně a máslu. Proto taky po snědení jednoho kusu zákusku od nich, si přijdete plní jak sud na dně Orlíku. Pokud si dáte odněkud větrník a dojem z něj je "jako bych nic nesnědl", byla to komplet palma a cukr, ne-li hůř.

Úplně stejný princip se dá aplikovat na čokolády. Pokud čokošku promnete v ruce a ona teče, nejedená se o čokoládu. Tj, Milky, Oriony apod. Když se pak juknete na složení, uvidíte tam hlavně palmový olej/tuk, kokosový olej/tuk, plně ztužený palmojádrový tuk, rostlinné oleje v různém poměru, bambucký olej, shea, etc...

Existují 3 značky dostupné v řetězcích, které používají kakao jako základní surovinu. Je to RitterSport, Toblerone a Lindt. Ano, všechny švýcarské. Občas Figaro, ale jen u hořké.
RitterSport sice často obsahuje palmový tuk, ale netuží ho - je součástí tekutých náplní a jako takový obsahuje SAFA "jen" z 50ti % :) :( Všechny tři značky jsou ale ještě poměrně "sugar heavy", a co si budeme nalhávat, kakao v nich je to nejlevnější sehnatelné, tj. původem Côte d'Ivoire, Guinea apod.
Proč upozorňuji na původ kakaa? Není to protože bych litoval chudáky dětské otroky na plantážích, ale kvůli plísním. Kakao kupované na kila je vždycky bude obsahovat. Některé méně, některé více, ale tohle specificky jich má celkem dost. A kakaový bob zpracovaný průmyslově, samozřejmě výstupní kontrolou neprochází ;)

Čokolády tedy doporučuju výhradně kupovat jen když máte povědomí o původu, ideálně přímo vyrobených vedle plantáže, popřípadě hand-picked kakaové boby. Toto nesplňují čoko-obchůdky se suvenýry, fakt ne :-) Naučil jsem se v Čechách důvěřovat jedinému zdroji, protože zastupuje všechny výrobce, kteří za něco stojí - www.cokolada.cz. Mají dva krámky v Praze a e-shop. Doporučuju ochutnat třeba tuto:
http://www.cokolada.cz/cokolada-francois-pralus-madagascar-criollo-bio-75-100g/
Jak pak sami zjistíte - dáte si 3 kostičky, prožijete chuťový orgazmus, mozek to nastřelí neuvěřitelně, únava nedorazí a další už si nedáte, protože štráfek vás celkem zasytí. Tělo nemusí dešifrovat ztužený tuk, nízkotučný mléčný prášek, stopy arašídů a podobné krávoviny.

Sušenky a oplatky vyhoďte všechny. Leda ponechat domácí vánoční cukroví nebo ty připravené z másla, ale na českém trhu takové (co já vím, samozřejmě) prodává jen Kaufland, a to konkrétně "máslová kolečka z lineckého těsta", kde je ale specificky uvedeno, že vejce to má od nosnic v halách, takže to už je pak na každého etice.
Pro pobavení uvádím složením tyčinky Mila od Sedity: (jak je uvedeno na obalu)
palmový tuk, plně ztužený palmojádrový tuk, kokosový tuk, pšeničná mouka, mléko plnotučné sušené - 17 %, cukr, kakaová poleva - 14 %: cukr, palmový tuk, bambucký tuk, kakao se sníženým obsahem tuku - 17 %, sušená syrovátka, E442 - Fosfatidy amonné, E476 - Polyglycerolpolyricinoleát, aroma, sójová mouka, mléko odstředěné sušené, alkohol, kukuřičný škrob, slunečnicový olej, E322 - Lecitiny, aroma, E500 - Uhličitany sodné, vaječný žloutek (asi aby se neřeklo :) )
Jistě chápete, jak dlouho tělu trvá, než tenhle blaf rozloží. Často taky nerozloží :) :(

Mvek: Jo, chuť na šlehačku/sladkou smetanu často značí unavený žaludek. Z léků je na to Helicid, z čajů žaludeční směs ;)

Marshall: Energy drinky jsou, jak jsem psal výše, cukrová voda, ve které teda je vitamín B v mírně větším, než stopovém množství. Ideální by spíš bylo, kdyby sis ráno udělal čaj s guaranou a zapil tím B-komplex ;)

Snad jsem na nic nezapomněl. Kávu a čaj rozeberu někdy jindy.
Yakuzza - 21. září 2016 15:44sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Veterináři našli v porcovně masa desítky kilogramů hnijících kostí a kůží

Uz jste nekdo nekdy videli hnijici kosti? :)
Marshall - 07. září 2016 23:36sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Hm, mě napadla myšlenka zda se vozí olej v cisterně nebo v nějaký menších kontejnerech, chm.... Protože tam dávají asi co jim zrovna přivezou. :)
Telemachus Rhade - 07. září 2016 11:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Co jsem se naposledy koukal na složení Hořických, tak tam byl palmový, plně ztužený palmojádrový, bambucký i shea ;)
Seven - 07. září 2016 10:25sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Doufam, ze z palmoveho oleje. Jinak je nechci.
Telemachus Rhade - 06. září 2016 22:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jak by bylo hezké, kdyby bylo vše pojmenováno dle skutečnosti...

Seven - 06. září 2016 17:00sipka
ZAMĚŘIT
Seven
A+++ za z ní místo zní.
Seven - 06. září 2016 17:00sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Proč Petr Havlíček? A kdo to je?
Ing. Petr Havlíček vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze, přičemž jednou z podmínek úspěšného ukončení jeho studia bylo i absolvování státní zkoušky z potravinářství. Spojení s výživou a zdravým životním stylem z ní hned o poznání logičtěji. Jeho praxe výživového poradce čítá v současné době více než 20 let a jeho zkušenosti s klienty nejrůznějšího ražení jsou bohaté. Havlíček provozuje vlastní centrum, v němž svým klientům pomáhá, radí a doporučuje, zároveň je i odborně vyšetřuje. Do jeho diety se ale můžeme pustit i bez vyšetření na speciálním přístroji.

http://www.pruvodcevyzivou.cz/60ti-denni-dieta-petra-havlicka-vyuzijte-ji-jako-zacatek-zdraveho-zivotniho-stylu/
Yakuzza - 06. září 2016 16:43sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
180G Zapečený pangasius s čerstvým špenátem, brambory (b:38g, t14g, s:47g,dieta Petra Havlíčka)

Who the fuck is Petr Havlicek?
Mvek - 31. srpen 2016 12:17sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jelikož takto dopadá i bílé zavřené víno po dvou letech ve špíži (která v létě moc chladná není), tak asi tak... (Tedy ta špatná zkušenost je hlavně s Muškátem a Tokajem)
kapitan Pike - 31. srpen 2016 11:32sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Teď už asi bude ve fázi "další vhodný dárek pro pana X" :-)

Nejnovější   Novější 404 - 423 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o