|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Pozemstan: To je sice hezké, ale to bych čekal, kdybych si kupoval semena čočky na výsev, ne čočku na vaření. |
|
|
|
| Mvek: "cocka jedla"
Ze zvědavosti jsem to nechal hledat Googlem, a on je to, jak koukám, celý název druhu... |
|
|
|
| Třeba je další položka čočka optická, viz "Císařův Pekař" a prof. Tycho de Brahe marně se dožadující čočky do dalekohledu. :-) |
|
|
|
| V Tescu jsme si podle účtenky koupili:
rozmarin
cocka jedla
Nevím, jestli prodávají i krmnou čočku... A jinak ano, byl to rozmarýn.
|
|
|
|
| Ve Španělsku jsem tři roky zpátky na ty celé kýty sušené šunky obdivně koukal. Ale cena byla značná a nevím, zda by to prošlo přes letištní kontrolu jako příruční zavazadlo. |
|
|
|
| To je hrozne slovo, neco jako mrskut. |
|
|
|
| Já bych si z dovolením jednu dal... |
|
|
|
| Pršut (viz odstavec Pršut dole). |
|
|
|
| Krůtí roláda s pršutem a bylinkami, brambory
S cim? o_O |
|
|
|
| Yakuzza: ja potkala bezkofieinovou kolu zero...anti-kola. |
|
|
|
| Zjistil jsem, ze existuje neco jako nealko cider. Tak, ze jsem si to omylem koupil. |
|
|
|
| Seven: Vyvracející studie se ke mně ještě nedostaly, ale naposledy jsem tvrzení, že trochu víc zatěžujeme každý trávení lepkem, slyšel i od doktora. Podané to bylo tak, že nejspíš to nepocítím, ale může to být příčinou únavy u některých, i když nejsou tak alergičtí, aby ho nesměli jíst. Takže je to prostě kandidát, co zkusit eliminovat. Jasně, že často příčinou může být omezení pečiva, nebo obecně prostě omezení bílé mouky s vysokým glykemickým indexem atp.
O škodlivosti jsem neřekl ani slovo.
Vyvrácené má být i tvrzení, že hodně lidí má částečnou intoleranci (tedy, že to nesedne, ale nenutí to člověka řešit, co jí špatně)?
Na druhou stranu pro mě je to i s kravskou laktózou takové placebo. Neměl jsem nikdy pocit, že když si dám deci mléka nebo tu šlehačku, že by mě to extra zatížilo (ok, u šlehačky to tak jistě říct neumím). A to i když už jím jen ty jogurty (málo) a sýry (víc).
Navíc u šlehačky na vině může být i tuk. Je zvláštní, že nesnáším tukové dorty (stačí mi lžíce na chuť, a pak už to pomalu začínám jíst s odporem), smažený knedlík s vajíčkem, tučné části (hnědé) rybího masa, rybí tuk samostatně, tučný odřezek z masa apod. Ale se smažneými hranolkami, bramborami, sýrem, řízkem, rybími prsty, se šlehačkou apod. nemám nejmenší problém (ve větší míře s těmi smaženými věcmi trochu jo). To dodnes nechápu. Jinak samozřejmě s tukem mám víc problém díky játrům od EB viru z dětství. |
|
|
|
| Yakuzza: Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. |
|
|
|
| Mvek: protože mi nechutná. Jiný důvod to nepotřebuje. Jo, polívku, pokud je třeba, zahustím tím, že jí část rozmixuji, případně, pokud se to hodí (např. dýňová s chilli), kokosovým mlékem.
Nejíst lepek a tvrdit, že každý má intoleranci je čistě módní vlna, není to pravda, několik studií to už vyvrátilo, pokud jsi zdravý jedinec, lepek ti vůbec nic neudělá, tzn. nijak ti neublíží a ani si nijak nepolepšíš, když ho jíst přestaneš. Pokud má někdo pocit, že se mu po té, co přestal jíst lepek, zlepšila pleť, trávení, zhubnul nebo cokoli jiného, je to dané hlavně tím, že v rámci nejezení lepku přestane jíst pečivo, moukou zahuštěné omáčky, sušenky a obyčejné těstoviny, které obsahuje opět poměrně dost cukrů, tuků a jiného sajrajtu. Nijak nesousiví s lepkem. Obecně stačí vyměnit bílé a rádobytmavé (dobarvené karamelem) a "cereální" (taky hezký slovo, cereální je i obyčejný chleba) pečivo za kvalitní celozrnný chleba a těstoviny za například špaldové, nežrat cukrovinky a nehustit jíškou a udělá to stejnou službu. |
|
|
|
| Porad mam nekde v todo listu zjistit si, co ze to je ten lepek. Ale je to hodne dole. |
|
|
|
| Dodal bych, že stejně tak skoro každý má aspoň malou míru intolerance lepku. Takže je fajn omezit tu mouku a více aspoň konzumovat celozrnnou, nebo graham, nebo špaldovou, nebo jiné obilí atd. Tedy snížit příjem lepku tak jako tak. |
|
|
|
| Seven: Proč se vyhýbáš kuřecímu? Většinou se lidé spíš vyhýbají hovězímu a vepřovému, ne vepřovému a kuřecímu.
Jinak polévky je fajn zahustit, když tedy chceme hustší, buď namixovanou nebo nastrouhanou zeleninou (tou, co je tam v kouscích), nebo pohankou (lámankou či krupicí). Samozřejmě bez smažení apod. |
|
|
|
| Popravdě, já nevidím žádný rozdíl mezi pitím černého, zeleného, bílého čaje a černé kávy - kofein je ve všem z toho stejný. Jediné, v čem je rozdíl, je, že slabšího jedince může po černé kávě či silnějším černém čaji pálit žáha. Pokud se chcete zbavit závislosti na kofeinu, pijte čaje jen bylinkové, například mátový, rooibos, heřmánek. Ne maté! Potom si můžeme popovídat o abstinenci kofeinu.
Co se týče mléčných výrobků - dospělý organismus zvládá z kravského mléka jen výrobky kysané. Ano, zdravý člověk si poradí i s čerstvým mlékem, ale dobře mu to neudělá a tělo si z toho vápník nevezme. Osobně jím z mléčných výrobků jen jogurty a příležitostně nějaký ten sýr k vínu.
Ovoci jako takovému se vyhýbám, nekupuju ho, nejím ho. Už z principu, že jsem po něm nafouknutá k odletu (asi si tam hezky kvasí) a od mala mám problém zpracovávat cukr. Nejhorší jsou banány, na druhém místě hrušky, v těsném závěsu pomeranče. Občas snesu kousek grapefruitu, ale taky to není žádná sláva.
Obecně se snažím vyhýbat všemu smaženému a potom klasické české kuchyni, kde je snad víc mouky a tuku než všeho ostatního. Například já jsem jíšku nebo zápražku v životě nedělala a ani nevím, proč bych si ji například přidávala do polévky. Z masa jím převážně jen ryby a jednou za čas hovězí. Vyhýbám se vepřovému a kuřecímu, ale občas není zbytí. Nejsem ani fanda uzenin (vyjímečně si dám nějakou lepší k vínu na akci - totéž jako s těmi sýry), mám doma akorát vařenou šunku (většinou krůtí, kuřecí nebo obecně drůbeží).
Sušenky, dorty, čokolády atd. nejím vůbec a nechápu, proč se to vlastně vyrábí, nikomu to neprospívá a je to plný sraček. Totéž platí pro brambůrky, tyčinky atd., což už se taky snažím nejíst.
Obecně mé prohřešky jsou cola zero, energeťáky bez cukru (krásný humáče plný sladidel, obojí), víno a nějaké to pivo (kalorické bomby plné prázdných kalorií), ale to se taky snažím omezit na max. jednou týdně v rozumné míře.
Mvek: vzhledem k tomu, že alkohol vzniká kvašením cukru, tak ty kalorie někde zůstat musí (viz pivní pupek). Například pivo 12° má skoro 11g curkru na půl litru. Samozřejmě rozdíl je přírodně se vyskytující cukr a dodaný cukr, není to tak, že by tam dosypávaly kostky rafinovaného cukru. Například i v aljašský tresce je půl gramu cukru. Na druhou stranu jedno velké pivo dvanáctka je cca. 400g tresky, přičemž v treske budeš mít dva gramy cukru. |
|
|
|
| Dodám, že jednotková cena i v nynější akci byla asi 450 Kč na kilo, takže patří k dražším, ale tak to se dá čekat.
A jo, ubral bych hodně cukru. Než jsem to tou jednou rukou dopsal a snědl dvě sušenky, mám přeslazenou pusu jak po piškotech. |
|
|
|
| Jaká to náhoda, že jsem zrovna o víkendu objevil v Bille:
Billa Premium Butter Crumble (černý obal s fotkou máslové sušenky):
pšeničná mouka, cukr, máslo, vejce, sůl, aroma: vanilin, kypřící látka: hydrogenuhličitan sodný.
Chutná fajn, ale ubral bych cukr (jenže to říkám poslední roky u všeho, občas i u domácích věcí, a to vůči všem receptům snižujeme přídavek cukru, nemluvě o pokusech nahrazovat medem a stévií).
Název a podtitulek je anglicky, ale jinak je obal už česko-slovensko-rumunsko-bulharsko-chorvatský. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|