|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Mvek:
Stala se nějaká revoluce?
To jen ta deflace, tedy podle našich banksterů z ČNB... |
|
|
|
| Vzpomínám si před méně jak deseti lety, kdy třeba byla másla kolem 20-25 a pak Jihočeské přes 30, možná i 37 často. |
|
|
|
| Stala se nějaká revoluce? Já jen, že jsem v Tesco Supermarket tento týden viděl normální nezlevněné Tesco Value máslo za 36 a Jihočeské máslo za 40. Tak malý rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším si nikdy nepamatuji a už fakt nevidím důvod, proč nekupovat to kvalitnější. |
|
|
|
| Pozemstan: To je sice hezké, ale to bych čekal, kdybych si kupoval semena čočky na výsev, ne čočku na vaření. |
|
|
|
| Mvek: "cocka jedla"
Ze zvědavosti jsem to nechal hledat Googlem, a on je to, jak koukám, celý název druhu... |
|
|
|
| Třeba je další položka čočka optická, viz "Císařův Pekař" a prof. Tycho de Brahe marně se dožadující čočky do dalekohledu. :-) |
|
|
|
| V Tescu jsme si podle účtenky koupili:
rozmarin
cocka jedla
Nevím, jestli prodávají i krmnou čočku... A jinak ano, byl to rozmarýn.
|
|
|
|
| Ve Španělsku jsem tři roky zpátky na ty celé kýty sušené šunky obdivně koukal. Ale cena byla značná a nevím, zda by to prošlo přes letištní kontrolu jako příruční zavazadlo. |
|
|
|
| To je hrozne slovo, neco jako mrskut. |
|
|
|
| Já bych si z dovolením jednu dal... |
|
|
|
| Pršut (viz odstavec Pršut dole). |
|
|
|
| Krůtí roláda s pršutem a bylinkami, brambory
S cim? o_O |
|
|
|
| Yakuzza: ja potkala bezkofieinovou kolu zero...anti-kola. |
|
|
|
| Zjistil jsem, ze existuje neco jako nealko cider. Tak, ze jsem si to omylem koupil. |
|
|
|
| Seven: Vyvracející studie se ke mně ještě nedostaly, ale naposledy jsem tvrzení, že trochu víc zatěžujeme každý trávení lepkem, slyšel i od doktora. Podané to bylo tak, že nejspíš to nepocítím, ale může to být příčinou únavy u některých, i když nejsou tak alergičtí, aby ho nesměli jíst. Takže je to prostě kandidát, co zkusit eliminovat. Jasně, že často příčinou může být omezení pečiva, nebo obecně prostě omezení bílé mouky s vysokým glykemickým indexem atp.
O škodlivosti jsem neřekl ani slovo.
Vyvrácené má být i tvrzení, že hodně lidí má částečnou intoleranci (tedy, že to nesedne, ale nenutí to člověka řešit, co jí špatně)?
Na druhou stranu pro mě je to i s kravskou laktózou takové placebo. Neměl jsem nikdy pocit, že když si dám deci mléka nebo tu šlehačku, že by mě to extra zatížilo (ok, u šlehačky to tak jistě říct neumím). A to i když už jím jen ty jogurty (málo) a sýry (víc).
Navíc u šlehačky na vině může být i tuk. Je zvláštní, že nesnáším tukové dorty (stačí mi lžíce na chuť, a pak už to pomalu začínám jíst s odporem), smažený knedlík s vajíčkem, tučné části (hnědé) rybího masa, rybí tuk samostatně, tučný odřezek z masa apod. Ale se smažneými hranolkami, bramborami, sýrem, řízkem, rybími prsty, se šlehačkou apod. nemám nejmenší problém (ve větší míře s těmi smaženými věcmi trochu jo). To dodnes nechápu. Jinak samozřejmě s tukem mám víc problém díky játrům od EB viru z dětství. |
|
|
|
| Yakuzza: Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. |
|
|
|
| Mvek: protože mi nechutná. Jiný důvod to nepotřebuje. Jo, polívku, pokud je třeba, zahustím tím, že jí část rozmixuji, případně, pokud se to hodí (např. dýňová s chilli), kokosovým mlékem.
Nejíst lepek a tvrdit, že každý má intoleranci je čistě módní vlna, není to pravda, několik studií to už vyvrátilo, pokud jsi zdravý jedinec, lepek ti vůbec nic neudělá, tzn. nijak ti neublíží a ani si nijak nepolepšíš, když ho jíst přestaneš. Pokud má někdo pocit, že se mu po té, co přestal jíst lepek, zlepšila pleť, trávení, zhubnul nebo cokoli jiného, je to dané hlavně tím, že v rámci nejezení lepku přestane jíst pečivo, moukou zahuštěné omáčky, sušenky a obyčejné těstoviny, které obsahuje opět poměrně dost cukrů, tuků a jiného sajrajtu. Nijak nesousiví s lepkem. Obecně stačí vyměnit bílé a rádobytmavé (dobarvené karamelem) a "cereální" (taky hezký slovo, cereální je i obyčejný chleba) pečivo za kvalitní celozrnný chleba a těstoviny za například špaldové, nežrat cukrovinky a nehustit jíškou a udělá to stejnou službu. |
|
|
|
| Porad mam nekde v todo listu zjistit si, co ze to je ten lepek. Ale je to hodne dole. |
|
|
|
| Dodal bych, že stejně tak skoro každý má aspoň malou míru intolerance lepku. Takže je fajn omezit tu mouku a více aspoň konzumovat celozrnnou, nebo graham, nebo špaldovou, nebo jiné obilí atd. Tedy snížit příjem lepku tak jako tak. |
|
|
|
| Seven: Proč se vyhýbáš kuřecímu? Většinou se lidé spíš vyhýbají hovězímu a vepřovému, ne vepřovému a kuřecímu.
Jinak polévky je fajn zahustit, když tedy chceme hustší, buď namixovanou nebo nastrouhanou zeleninou (tou, co je tam v kouscích), nebo pohankou (lámankou či krupicí). Samozřejmě bez smažení apod. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|