|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Zephram: Libra už holt není, co bývala. Zatímco loni byla libra 1,5 švýcarského franku, letos je to 1,2 - meziroční pokles o 20 %. Čemu se britové diví?
Brexit? You wanted it, you eat it. Doslova :) |
|
|
|
| Zephram: Nojo, všemi oblíbený Mengelez...!
Co se v Česku naučil, v Británii jak když našel! |
|
|
|
| Po otevření uchovejte v chladničce a spotřebujte do 14 dnů. ... aha, tak tím to asi bude :-). Měl bych ty etikety číst pozorněji.
No marné, sirupe. Z kategorie pití jsi byl právě přeřazen do kategorie experiment za okno. |
|
|
|
| Albert Excellent zni dobre :) |
|
|
|
| Tak jsem i já narazil na "chemii", která mi nevyhovuje. Koupil jsem si do práce sirup, kiwi sirup z řady Albert Excellent. A mám dojem, že jsem po něm nějaký unavený. Má to podivně hnědě-brčálovou barvu danou směsí karotenů E160a a mého oblíbeného barviva E133. Ale nějak mi to nesedí a ani moc nechutná. ... Zato "vánoční" kofola s příchutí vlašských ořechů mi vyhovuje. |
|
|
|
| Sůl je v potravinářství základní konzervant a před vynálezem glutamanu to byl i jeden z mála běžně dostupných "zesilovačů chuti" (v malých dávkách, pochopitelně!) -> jakkoliv tedy lidské tělo sůl jako takovou pochopitelně potřebuje (osmotický tlak v buňkách vyladěný na slanost mořské vody dává pozdravovat), v dnešní době není problém saturovat její potřebu konzumací běžných potravin (a to třeba i z pečiva atp.).
Takže dnes opravdu není většinou nutné nějak zběsile solit dodatečně, většinou máme dostatečný přísun "v běžné stravě". |
|
|
|
| Jsem nějak zjistil, že moje tělo nemá moc rádo sůl. |
|
|
|
| Mvek: Ano, náš třídní a tělocvikář na gymplu s oblibou říkal: "Pamatujte, že květák není nic jiného než pořádně vycepované zelí." Měl to od svého třídního, který pro změnu učil biologii.
|
|
|
|
| Kolega, co v práci měl toho pověšeného mrtvého drozda za oknem před měsícem, obdivuje květák Romanesco a kupuje ho někdy jen tak na ozdobu (nejí ho) kvůli jeho fraktálové hlavě. Viz Gloglo a případně "Romanesco broccolli".
Mimochodem jsem přitom zjistil, že květák, zelí, kapusta a brokolice jsou tatáž rostlina, jen různé vyšlechtěné odrůdy. Nějak se mi tomu furt nechce věřit (hlavně tomu zelí). |
|
|
|
| Zephram:
nahoře CZ, dole DE
Tak pokud se na CZ trh vrací, nebo tedy už vrátila, Milka pro trhy západní, teda ta s kakaovým máslem, pak je to rozhodně obrovské plus! Ne snad, že bych se po tom mohl utlouct, i tak jsou lepší čokolády, ale spíše z vlnových důvodů, kdy se na tom doufám svezou i jiní výrobci, než Mondelez. Ale i tak - paráda!
Pozemstan:
Pro srovnání jsem sem dal fotky obalu Milky, co máme doma.
Ano, to je blaf - ani technicky už to není čokoláda, ale "pochoutka" - který tu býval v posledních letech. Taky zadní popisky pouze v CZ/SK/PL celkem jasně dokazují, že v Rakousku by si to prodávat netroufli :)
čárový kód začínající na 30 asi odpovídá Francii... -)
Švýcaři mají hodně fabrik těsně za hranicemi, protože alpská část Francie pro ně představuje levnou pracovní sílu ;) |
|
|
|
| Pro srovnání jsem sem dal fotky obalu Milky, co máme doma. Trvanlivost jí končí asi o 7 měsíců dříve, takže byla zřejmě vyrobena začátkem tohoto roku, a "palmový tuk" obsahuje. Podle čárového kódu by měla být vyrobena ve Švýcarsku, ale nejedná se o řadu "Alpenmilch", nýbrž "Collage". Na obalu ale je stejný znak, že jde o 100% alpské mléko, ovšem anglicky místo německé verze u Zephrama... Těžko říci, jestli jde o vliv jiné země původu, jiné řady, nebo jiného data výroby - změny přístupu výrobce během letošního roku... |
|
|
|
| Zephram: Zajímavé je, že je alespoň na prvním obalu (v řádku pro Švýcary před údaji v češtině) informace v němčině a francouzštině, že jde o německý výrobek, ačkoli čárový kód začínající na 30 asi odpovídá Francii... -) |
|
|
|
| Je možné, že zrovna navezli "poctivé německé čokolády". Dnes jsem se při nákupu díval a našel jsem jich hned několik bez palmového (či jiného rostlinného) tuku. A některé byly naopak s.
Jinak tu jsou ty obaly: nahoře CZ, dole DE |
|
|
|
| Zephram: Tak třeba se něco změnilo. Když jsem to zkoušel v 2013, tak to byl rozdíl markantní a v naší palma byla. |
|
|
|
| Zephram 274819: Tak chuťově mezi těmi Milkami téměř rozdíl neshledávám. Pochybuji, zda bych to poznal, kdybych nevěděl, kterou zrovna jím. |
|
|
|
| Mvek:
Vím, že jsem měl americkou Kentucky a jako to skoro ani na to míchání ne.
To je bourbon. Kukuřice je hodně sladká sama o sobě a na míchání tedy poměrně nevhodná. V Kanadě dělají whisku skotským stylem a spíše na kvantitu. Výhodná je v tom, že krom vyložených patoků za 120 Kč, má poměrně konzistentní chuť napříč značkami. Nebo šáhni po nearchivní mladé skotské typu The Old Distillerie. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Tak kanadských asi bude dost různých značek a některé asi taky hrozné?
Vím, že jsem měl americkou Kentucky a jako to skoro ani na to míchání ne. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|