|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Seven: It's tennampting :) |
|
|
|
| Seven:
do tekutého skupenství přechází až od těch 25°C
Za absolutně ideálních podmínek se toto dá dodržet, nicméně co to je 25°C v léte, že ano :) A kokosák se přesto nerozteče, čím to bude? ;) |
|
|
|
|
Do záhlaví?
|
|
|
|
| Yakuzza 280449: Pěkné. Až napodruhé mi došlo, co chtěl výrobce dietář/"zabiják" říci.... -) |
|
|
|
| Telemachus Rhade 280515: Jak už jsem zmiňovala, kokosový olej je při běžné pokojové teplotě tuhý sám o sobě, do tekutého skupenství přechází až od těch 25°C, tudíž se ztužený ani nedělá. Přívlastkem panenský se označují oleje lisované za studena a a konkrétně kokosový olej se získává lisováním kokosové dužiny.
leena: k tepelné úpravě/smažení je sice vlastnostmi vhodný, ale je na tvém zvážení se zamyslet, co jsi slyšela o vhodnosti smažených jídel jako součásti stravy.
Jinak naleznete spoustu článků, které dělají z kokosového oleje málem druhý příchod Krista, ale ve skutečnosti je to prostě tuk jako každý jiný, takže na cholesterol nebo při dietě vám opravdu nepomůže. Jednou za čas při přípravě exotického jídla ale neuškodí a dodá typickou chuť (podobně bychom se mohli bavit o sezamovém oleji, který dodá mexickému jídlu typickou chuť, ale právě kvůli své výrazné aromatičnosti se používá spíše jako koření).
Co se týče nasycených kyselin/škodlivosti, je v podstatě ekvivalentní tukům mléčným (máslo), takže se zamyslete, kolik sníte na posezení másla a podle toho s ním zacházejte.
Obecně platí pro kokosový olej totéž, co pro jakékoli jiné jídlo - všeho s mírou. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Tak to jo, tady už souhlasím. |
|
|
|
| leena: Co to vlastně máte? Kokosový olej, nebo kokosový tuk? Z toho, že to Zeph jí, jsem usoudil, že tuk.
Ono jde totiž taky o to, jestli je to ztužené, nebo ne, a zda-li bylo lisováno za studena.
Olej lisovaný za studena = dejme tomu, ale jsou vhodnější.
Olej získaný tepelně = ne. Mají malou tepelnou odolnost.
Tuk = ne.
Ztužením totiž vzniknou trans-mastné tuky, které tělo mění v podstatě přímo na cholesterol.
Proto mi tak vadí, když nějaké sušenka napíše ve složení palmový olej. Ano, ale ta sušenka není v tekutém stavu, čili je to olej ztužený, nebo-li tuk.
Dnes mi přijde absurdní, jak se za mých mladých let brojilo proti rafinovanému cukru. Tak jo, nahradili jsme ho. Něčím mnohem horším :-) |
|
|
|
| Yakuzza: Na kolejích možná, pro mě to ale znamenalo hlavně pizzy nebo těstoviny se sýrem a česnekem. |
|
|
|
| Pizza či burger mohou být docela plnohodnotné jídlo, pokud jsou kvalitní. |
|
|
|
| Studentské roky jsou snad o čínských polívkách, prima pauzách ;), těstovinách v sáčku apod, ne? |
|
|
|
| Zephram: Pizza, burger... Vracíme se do studentských let?:-)
|
|
|
|
| Tak jsem napsal asi svou první, veskrze negativní, recenzi na Fcb stránku stánku s hamburgery.
Asi se nepohybujete kolem Kobylis a na El Chapo Burger nenarazíte, ale pokud ano, obrňte se trpělivostí. Burgery sice dělají skvělé, ale obsluha a organizace je zoufalá.
Pokud vás zajímají detaily, najděte si to na Facebooku. Dal jsem 2/5. Jen proto, že ten první burger byl opravdu dobrý. (Druhý byl studený a třetí jsem po hodině čekání zrušil.)
Takže dnes byla pizza a zítra si něco uvařím. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Taky by mě zajímal zdroj, vidím přesně opačné informace, že nasycené mastné kyseliny jsou stabilnější při vyšších teplotách, proto právě oleje s nimi jsou lepší na smažení, a třeba slunečnicový ne.
Pak je prý diskutabilní mononenasycená olejová kyselina, která je v nějaké extra vyšlechtěné odrůdě slunečnic.
Tudíž na cholesterol je jeden z nejhorších, ale na smažení (a tím se nemyslí rychlé osmahnutí mrkve) je vhodnější. |
|
|
|
| Telemach: muzu teda dotaz? proc se skoro o kazdem clanku o kokosaku doporucuje jako vhodny olej na smazeni a tepelnou pripravu vubec? diky. |
|
|
|
| No... alespoň to byla poslední kapka, abych se po 2,5 letech objednal na preventivku. Takže cholesterol bude. Posledně mi ho měřili v březnu 2010.
Telemachus Rhade 280486: 100g kokosového oleje obsahuje 92,1g nasycených mastných kyselin.
Ne že bych nevěřil Wikipedii, ale... chci kokos do záhlaví! :-) Samozřejmě i nalevo :-)) |
|
|
|
| Já už tyhle experimenty vzdal a budu se držet olivového oleje :-) |
|
|
|
| leena:
Pokud to fungovat nebude tak to pouziju na smazeni palacinek a bude
Pokud máš cholesterol pod normou, tak nějaká ta kyselinka laurová neuškodí. Naopak je to dobré antivirotikum při oslabené imunitě, protože to viry zaobalí. Ale v momentě, kdy jsou krevní tuky v normě, nebo nad, je konzumace kokosáče v jakékoli podobě škodlivá. Čím vyšší teplota přípravy jídla s ním, tím hůře. |
|
|
|
| Zephram:
Akorát nevím, kolik je toho bezpečně sníst.
Nic. 100g kokosového oleje obsahuje 92,1g nasycené mastných kyselin. To radši mlsej palmáč. |
|
|
|
| Ja to vcera koupila fakt jen kvuli pokusu, jestli mi to s tou pleti neco udela nebo ne (mam ted rozlerly akne - sice nic uplne sileneho, ale uz me to fakt neba + mi zustavaji po tom jak si to nipu suchy plosky)...a vlasy budou takovy maly bonus navic jestli to na nich bude fungovat.
Pokud to fungovat nebude tak to pouziju na smazeni palacinek a bude, jak tatka rika po zezulkach :) |
|
|
|
| Jo, ještě jsem zapomněla dodat, že má poměrně vysoké množství nasycených kyselin, takže pokud máš vyšší cholesterol, je lepší ho nechat Leeně na pleť. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|