Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1807
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 168 - 187 / 1807Starší   Nejstarší

Pozemstan - 12. prosinec 2017 14:36sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Hysterii to vyvolalo i v Belgii. "Diktát" Bruselu Bruselu... -)
Komise nám chce sebrat hranolky, zlobí se Belgičané. Smaží je nezdravě
Brusel nám chce diktovat, co máme a nemáme jíst? Debata o zákazu hranolek je opravdu vyhrocená
"Některá média však pojala zprávu tak, že EU zakáže hranolky, případně chleba či kávu. Mezi lidmi proto vznikla panika."
Mvek - 12. prosinec 2017 12:31sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Seven: Asi, já naštěstí to rozčilování minul, ale myslím, že o tom vznikl právě díky tomu jedne díl A DOST.

A jak originální, myslíš, co si dělá každá restaurace jinak? Tak to asi těžko bude nechávat kontrolovat spotřebitelská organizace.
Ale někde, asi právě v A DOST (který už nějaký rok s dTestem nemá nic společného) nějaký chemik nebo kdo zmínil, že samozřejmě čím světlejší, méně zlaté, lupínky, tím to bývá lepší.
Seven - 12. prosinec 2017 09:05sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mvek:
a) akrylamid je to jak se "slušní Češi" vztekali, že "ošklivá EU nám zakáže brambůrky" a ve skutečnosti to bylo tak, že "EU vydala postup, který by měl výrobce dodržovat za účelem omezení škodlivých látek"?

b) jak dopadly Originální hospodské brambůrky tam nebylo?
Mvek - 11. prosinec 2017 15:19sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak nám Strážnické brambůrky (Petr Hobža) dopadly nejhůř v aktuálním testu kvůli obsahu pověstného akrylamidu. Asi je moc přehřívají. Škoda, docela jsem si je už oblíbil, jak se jednu dobu naopak různě propagovaly.

Bohemia Chips dopadly velmi dobře, celkově nejlépe dopadly různé méně známé, nebo privátní značky jako K-Classic či Tesco a kupodivu Lays, které před časem snad byly naopak zatracované (ale taky tuším přesolené). A z hlediska akrylamidu nejlépe dopadly Walkers Ready Salted, Tesco Chips Salted, K_Classic Chips Salt, německé Lays, Penny Chips, Tesco Value Chips a Chio Definitely Salted Chips, v závěsu pak jsou ty Bohemia, české Lays nebo M&S Lightly Sea Salted Chips a další.


Pobavil mě název na obalu "Staročeské brambůrky s příchutí soli":-), které tedy dopadly dost špatně.

A nevím, co je tedy pravdy na tom, že Bohemia přestala dělat ty Tradiční brambůrky, ty tlusté. Dalo by se totiž očekávat, že ty budou mít akrylamidu a tuku ještě méně, protože byly tlustší.
Mvek - 25. listopad 2017 18:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nj s nemocniční strašnou stravou (predikce mi tam dodala to Adjektivum místo chtěného substantiva) se asi nic nezměnilo. K večeři chleba a balená surimi pomazánka s glutamátem a ještě jedním zvýrazňovačem chuti, popř. malé balení Flory. K pití balená 100% jablečná šťáva.
Seven - 04. listopad 2017 21:52sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mvek: no, já třeba absolutně nemám problém sežrat na posezení 100g mandlí. Což je 55g tuku, ne všechen zdravý, a 637kcal. Přičemž příjem bych měla mít kolem 1800kcal, takže tam už nastává trochu problém.
Mvek - 04. listopad 2017 21:46sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já také dělal očistnou dietu, ne hubnoucí. Hubnutí byl nechtěný a trochu nečekaný efekt.


Seven:
S ořechy pozor, nejsou úplně nejzdravější.

Na co konkrétně narážíš? Že mají různé podíly omega kyselin atp., to samozřejmě. Že mají v sobě tuk, to jistě. A že sníst půl kila ořechů nebude dobré... No ono to asi už člověk při tom jídle pocítí:).
Samozřejmě mluvíme o nepražených ořeších apod. A do diety imho patří spíše ve dvou směrech, jednak tedy kvůli omega kyselinám atp., jednak jako náhražka mlsání (hlavně slaných tyčinek a podobných věcí). Tam pomůžou i bez ostatních diet. Možná by tam byly dobré i ty pražené pistácie, protože jejich loupání zamezí snědení velkého množství (dostaví se nasycení včas). Totéž pro neloupaná slunečnicová semínka.
Seven - 04. listopad 2017 12:54sipka
ZAMĚŘIT
Seven
S ořechy pozor, nejsou úplně nejzdravější.

Ono obecně se stačí řídit hlavou, když chcete něco jíst. Třeba salát je dobrý základ, zakápnout ho olivovým olejem podporuje vstřebávání vitamínů z něj, ale asi zase není dobrý ho zalejt hromadou majonézového dresinku a zasypat sýrem.

(Jo, nejsmutnější je, že přesně vím, co bych měla jíst, pít a kolik, akorát se to už hůř provádí.)

Co se čaje a kávy týče, jeden z mýtů je, že tein a kofein jsou dvě rozdílné látky - ne, je to jedna a tatáž. Další mýtus je, že káva dehydruje - taky nepravdivé, káva může mít diuretické účinky, ale až od množství 4 a více šálků denně. Totéž platí pro černý čaj - u toho to je 8 a více šálků a u zeleného čaje - tam je to cca 12 a výše šálků. A ano, modří už vědí, že se to odvíjí od množství kofeinu na šálek. Takže pokud to zrovna nepijete s kilem cukru a litrem mlíka, není důvod kofeinové nápoje vyřadit, pokud je to v množství například šálek ráno ke snídani.
Mvek - 03. listopad 2017 21:23sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Marshall: No, jako my už jsme zvyklí si připlatit za někdy možná jen zdánlivě zdravější potraviny (a tím nemyslím samé bio, na to zas ulítlý nejsem, to jen někdy u něčeho, podle chuti), nebo třeba v bezobalu.org, kde je to dražší, protože mají mít "kvalitnější" dodavatele. Takže to myslím, že to ani nějak moc dražší nebylo, resp. pokud by s tím člověk chtěl opravdu trávit víc času, tak by to bylo levné. Takhle samozřejmě oběd v těch dvou zmíněných restauracích na Brumlovce pro mě nešel pod 140, normálně je běžně kolem stovky.


Suroviny jako takové se určitě dají pořešit rozumně. Nejdražší jsou ty ořechy, takže vybrat levnější varianty atp. Nebo se na to opravdu připravovat (možná další roky) a třeba si nakoupit pohanku při výletu do Polska za poloviční cenu...
Marshall - 03. listopad 2017 20:35sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
A kolik času denně strávíš přípravou jídla?
Marshall - 03. listopad 2017 20:32sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Mvek:
hm... Odhadneš kolik taková sranda vyjde na měsíc?
Mvek - 03. listopad 2017 18:40sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
K tomu ale patří, co jsem provozoval už předtím, že jsem takřka každý den z práce a do práce ušel asi 2 kilometry každým směrem pěšky.
Do schodů jsem chodil všude pěšky.
Snažil jsem se jíst malé porce víckrát denně, opravdu pomalu, aby si tělo stačilo včas uvědomit nasycené.
A nejedl jsem nic po osmé hodině, leda pár oříšků, když to na mě přišlo.

Jo a samozřejmě to, že si myslím, že mi klesly veškeré tuky, je jen dohad, nenechal jsem si ho nikdy měřit.
Mvek - 03. listopad 2017 18:37sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Na tvůj dotaz ze Samomluvy ohledně diety, po které jsem se dostal z asi 77 na 69-70 během sezóny a nedaří se mi to zvrátit...

Telemachus Rhade: To je bohužel problém, to bych taky rád věděl:-). Navíc to není tak jednoduché, těch změn bylo dost, navíc po samotné dietě byl pokles jen asi o 3-4 kila, co jsem chtěl, a naučení se jíst méně.
Ale pomalu to klesalo až k těm 8-9 kilo a kolem tohoto úbytku se to drží i poté, co jsem teď docela "hřešil":-).

Ale základem byla klasická periodická očistná dieta - asi 2-3 týdny nejíst:
lepek, živočišné mléko a jeho produkty, maso (i ryby), vejce, cukry v jiné podobě než opravdu ovoci, zelenině... (celé, ne jen šťáva), alkohol a samozřejmě omezit konzervované potraviny, nedůležité léky atp.
Tedy veganské a bezlepkové a ještě bez cukru.

Co jíst bylo i tak, jen to bylo horší to mít dost pestré a nestrávit s tím moc času nebo shánění:
- ovoce, zelenina (i sušené, ale u brusinek to znamenalo mrazem sušené třeba od Grešíka, ne proslazené!)
- luštěniny všeho druhu (cizrna, hrášek, mungo, červená a hnědá čočka)
- ořechy a semínka (když jsem měl večer chuť si něco dát, dal jsem si ořechy)
- obiloviny kromě pšenice, hojně pohanka (ta ostatně prospěje i na žilní stěny)
- dopřával jsem si tedy med, možná tam taky nepatří
- hodně pít vodu, málo čaj nebo kafe, v mém případě jen trochu zelený čaj
- nešetřit panenským olivovým olejem

V praxi jsem snídal domácí müssli s různými oříšky (kešu, vlašské, pekanové, mandle), semínky (len hnědý, sezam, chia, slunečnice, dýně, mák), sušeným ovocem (rakytník, brusinka, rozinky, moruše, v malém množství i jiné, které se ve velkém nehodí, nebo škodí (dřišťál, goji)) a třeba jablky, banánem atd. Maximálně zalité rostlinným mlékem (ale v kupovaných bývají konzervanty, takže si doma vyrobit třeba to rýžové).
K obědu jsem většinou šel do vegetariánky (Maranatha na Brumlovce nebo Dhaba Beas), nebo si udělal někdy snídani i oběd dohromady z pohanky či její lámanky (či taky ječných krup a tak) nebo ovesných či jiných vloček (i když i ty možná mají stopu lepku) opět s ovocem a semeny...
K večeři často spíš salát s olivovým olejem, semínka atd. Případně

Po té dietě jsem si dal týden víceméně středomořské stravy v Portugalsku, takže hodně rybího a olivového oleje. A nevím co ještě:-).
Docela jsem si na to za týden zvykl, jen byla otrava to řešení, co sníst, jak to získat.
Mvek - 24. říjen 2017 15:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Ok, ok... Ale teda obecně je dneska problém sehnat opravdu tmavé pečivo, aby to nebylo jen přibarveno a s trochou různých zrníček navíc. I to, co se někdy tváří jako kornspitz je nějak podezřele lehké.
Telemachus Rhade - 24. říjen 2017 14:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
nebo to honíš po talíři příborem.

Jím příborem burgery běžně, spíš je to cviku (asi jako s hůlkami) a to pečivo zdaleka nemusí být vždy světlé.
Mvek - 24. říjen 2017 14:44sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Já tam nešel kvůli burgeru, nicméně vzhledem k různým okolnostem jsem si ho dal proto, že pro velkou část světa je hamburger prostě ten od McD. Nezaujalo mě to, ale okurka s koprem a hořčicí nebo čím byla dobrá kombinace.

Jinak to za geniální jídlo nepovažuji kvůli bílému pečivu a kvůli tomu, že seš celý upatlaný, nebo to honíš po talíři příborem.
Telemachus Rhade - 24. říjen 2017 14:41sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek 291744: BigMac je hnus. Chceš-li chutný burger z fast-foodu, navštiv Burger King, chceš-li Burger tak, jak byl zamýšlen, zajdi si do nějaké pořádné burgrárny.

Burger takový, jak byl vymyšlen, je geniální jídlo. Je v něm kvalitní maso, zelenina, jednoduché sacharidy. Ale jako ve všem kulinářském snažení - musí se to umět.
Mvek - 13. říjen 2017 22:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Výroba domácího rýžového mléka - jo, to by šlo, to bylo podle očekávání snadné, další budou asi horší, uvidíme. Tato varianta bez vaření.

Jen si tedy amatér zjistí, že tyčový mixér (byť s uzavíratelnou, ale nádobou) v domácnosti nestačí. Ještě, že máme smoothie mixér, ten to zvládl.
Seven - 11. září 2017 17:55sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Ano i mě google search Asian melons zklamal...
Telemachus Rhade - 11. září 2017 17:13sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
lagga:
melouny tu mají malý

Tak jasně, Asiatky obvykle nemají velké melouny ;)

Nejnovější   Novější 168 - 187 / 1807Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o