|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Ad avokádo - má trochu vyšší kalorickou hodnotu, na jeden salát na osobu se doporučuje tak čtvrtinka max. A sehnat v týhle zemi zralé je skoro nemožný, takže si připadám jak za komančů, když táta strkal do skřínky dozrát ty ve frontě vyčekaný hnusně zelený banány, když ukládám do špíze avokáda, kterými by se dalo někoho ukamenovat (správná zralost je měkké na omak a mělo by jít rozšmelcovat vidličkou). Má nejoblíbenější úprava je guacamole. Používám jako dresink na salát, dip na nachos, do wrapů anebo to žeru jen tak lžící. |
|
|
|
| Obvykle kupuju arašídové máslo, kde je složení pouze arašídy, 100%. Konzistencí je to potom podobné tahini.
Myslím, že s lepkem spíš než jako samotným nějaká úleva souvisí s tím, v čem vlastně lepek je. Obvykle nejím lepek = přestal jsem žrát croissanty, plácat do sebe těstoviny z penny za 5.50 atd.. To potom k nějakýmu zlepšení dojít musí. Co se týče zeleninové stravy, potom ano, základem je použití kvalitních tuků a to jak v teplé i studené kuchyni. V obojím používám pouze olivový olej, je však třeba dávat pozor na typ, protože existují druhy určené pouze do studené kuchyně, které jsou na vaření zcela nevhodné. Jinak pro mě je základem každého jídla koření. Třeba dneska mám na oběd černé fazole s rýží, což by bez pořádné dávky chili a římského kmínu bylo o ničem.
Jinak začíná se mi stále více ukazovat, že stravovat se vegetariánsky/zeleninově/pescatariansky je v týhle zemi v restauracích téměř nemožné, pokud netrpíte oblibou smažených žampionů, sýrů a květáků. Na Praze 1 je sice country life, ale nesmí se tam se psem. Takže mám pocit, že mi zeleninové a fazolové burrito z Burrito Loco brzy poleze i ušima. |
|
|
|
| ANKETA: Jaké melouny?
Velké - 2
Malé - 2
Šťavnaté - 3
Ano - 0
Ne - 0
Jahody - 5
Gratulujeme jahodovým melounům. |
|
|
|
| Mvek:
Zasytí? Jak čaruješ?
Plodem hruškovice přelahodné, neboli avokádem. Byť jde o ovoce, tak neobsahuje cukr a složením tuků odpovídá olivovému oleji. Stačí půlka do salátu a je to nejenom chutnější, ale i mnohem sytější. Popřípadě se dá použít ten sýr, luštěniny, atd, ale osobně preferuju avokádo. A samozřejmostí každého salátu je kvalitní olej.
Mvek 299395:
A ono existuje nesladké burákové máslo?
Burákové máslo je povětšinou slané, i když ano, i se doslazuje. Nicméně by složením mělo obsahovat výlučně arašídy - proto ostatně "máslo". Jakmile se do toho naleje palmáč, mělo by to nést označení arašídová pomazánka s přidaným tukem, ale holt nežijeme v ideálním světě :)
S.S.Enterprise:
jak souvisí lepek s mlékem?
To je právě to, co nevím, a asi nechci zjišťovat. Mám prokázanou alergii na mléčnou bílkovinu - dokud jsem jedl pečivo, tak jsem mohl občas malé množství. Jakmile jsem ho vysadil, je pryč i ta malá tolerance. Osobní vypozorování, nic víc. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: možná jsem nezaregistroval tvůj vývoj v celku, ale na základě posledního příspěvku se ptám, jak souvisí lepek s mlékem? |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Zasytí? Jak čaruješ? Pokud v tom nejsou luštěniny nebo nevím co ještě má dost bílkoviny (tedy samozřejmě také sýry atd.), tak mám problém s hladem. A to si udělám kýbl pohanky, případně ovesných vloček nebo mixu, s ovocem, co je, a třeba i nějakými těmi semínky.
A se zeleninou je to podobné v jiných pokrmech. |
|
|
|
| Telemachus Rhade:
Z lepku jsem kompletně přešel na zeleninu
Taky tak. Hlavně mi to mnohem víc chutná :-) |
|
|
|
| Z lepku jsem kompletně přešel na zeleninu. No a světe div se, je mi líp :) Ale je to hlavně o hlavě. Přijít na to, že zelenina vlastně stačí a zasytí je mnohem více psychologickou záležitostí.
Ale nese to sebou i negativa - na "normální" stravě jsem se mohl kolem mléka alespoň otřít, třeba v kávě, teď už to z nějakého důvodu nejde. Zřejmě je lepek do určité míry schopný vázat laktózu. |
|
|
|
| Nicméně tenhle článek ukazuje Motol v lepším světle, tak nevím, zeptám se ještě kamaráda, který tam dělal praxi a bude tam asi pracovat po absolutoriu (sestra).
Mimochodem v článku je zajímavá ukázka autopilotních vozítek, která rozváží nejen jídlo na oddělení po nemocnici.
Robotí želvy rozváží jídlo v Motole |
|
|
|
| Aby nominálně bylo větší zboží levnější, a ještě o tolik, to se jen tak nevidí. A není to akce ani na jednu variantu.
Tesco
Coca Cola 1l 27,90
Coca Cola 1,25l 19,90 |
|
|
|
| Mvek: Před 14 lety to tam bylo celkem i jedlé...
(pokud by se jim to tenkrát nepovedlo, tak by tehdy "Operace Dýka" vyšla post mortem). |
|
|
|
| No, nevím kdy, ale letos možná okusím i stravu ve Střešovické ÚVN, tak dám echo... |
|
|
|
| Reaguju na konstatování Seven, že je potřeba "zaměstnat někoho, kdo to jídlo bude vařit a ne jen házet na talíř"
Domnívám se, že bude opravdu velkej problém sehnat aspoň mírně podprůměrnýho kuchaře. I ve školních jídelnách se dá nažrat líp, což možná nepatrně souvisí s tím, že se za to platí :) |
|
|
|
| Pokud by někdo byl zvědavý, ale odpuzovala ho nutnost objednávat větší množství, nebo o tom ani nevěděl, tak od minulé do příští středy lze koupit v Penny Marketu energetické tyčinky a balený chléb s cvrččí moukou Sens. Viz jinak Sensbar.com, český startup s mezinárodním rozsahem.
Já už od nich měl všechny tyčinky, ty proteinové, které v obchodě nemají, mě zaujaly, ty energetické mají docela výraznou chuť, ale jinak jsou složením asi taky zajímavé.
Ale ano, cena 49 Kč za tyčinku je dost. Já většinou měl zásilku s nulovým poštovným a nějakým slevovým kupónem, tak to bylo méně (a taková Lifebar, bývá taky od 30 do 40 a asi více na sacharidech než na bílkovinách). |
|
|
|
| Mirak: Tím chceš říct co? Po práci úředníka:-) nebo popeláře taky všichni baží? |
|
|
|
| Tak na velikost porcí bych si v té Vinohradské nestěžoval. Jelikož často k tomu jídlu byl banán, jablko, pomeranč, nebo i jiné věci, které se daly nechat na potom, tak to, že v tu chvíli se mi třeba tolik jíst nechtělo, nebyl problém, nechal jsem si to na později a celkově mi přišlo, že toho bylo dost. Zásobování jsem potřeboval jen kvůli zvýšení příjmu vlákniny nebo vitamínů.
Na druhou stranu já vážím při 189 jen 70-75 kg, takže toho asi k jídlu opravdu tolik nepotřebuju:-). |
|
|
|
| Loni, když byl hospitalizován táta, jsem měl možnost vidět večeře v jablonecké a liberecké nemocnici, a hlavně přes víkend, kdy nevařili, šlo též třeba jen o jeden krajíc chleba s nějakou pomazánkou, možná k tomu ještě ovoce či malý zákusek. Jindy bývalo jídlo vařené, třeba i s polévkou, ale porce nebyly moc velké nebo nevypadaly úplně zdravě (sladké knedlíky)... Večeře je přitom podávána už kolem 17. hodiny, takže pacient musí vydržet do rána, popř. se zásobit přes příbuzné a známé... |
|
|
|
| Jo, po téhle práci všichni baží. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|