Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1807
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 115 - 134 / 1807Starší   Nejstarší

Seven - 20. červen 2018 09:39sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Vařené rozuměj vařené, nikoli smažené. I když míchané taky zrovna nemiluju, tak to sním. Piškot mě ale sníst nepřinutíš, to je mi chuťově odporný.
S.S.Enterprise - 19. červen 2018 16:26sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
V anketě mi chybí nevím/neznám :)
Mvek - 19. červen 2018 16:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Seven: Ze zvědavosti - i ze smažených? Přece jen vejce natvrdo a míchané vejce nebo něco s vejcem jako piškot (ok, tam je hromada cukru), nebo ve spojení s hrachovou moukou apod. nějaká omeleta apod. je něco jiného chuťově.
Seven - 19. červen 2018 16:07sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mně se z vařených vajec zvedá kufr...jo, je to psychosomatický, ale prostě je mi odporný to jíst nebo čuchat.
Mvek - 19. červen 2018 15:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Seven: Nj, tak tos nespecifikovala, že ne ani vejce... A nevím tedy, jak sýry, ale veganství jsi nepsala a ryby nebo mořské plody akceptuješ. Takže pořád bys docela šanci se salátem mohla mít.
Seven - 19. červen 2018 15:38sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mvek: salát...ano, povětšinou s kuřecím masem nebo vejcem. A za plnou cenu, když řekneš, že to tam nechceš.
Mvek - 19. červen 2018 15:37sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Seven: To jo, to se nijak nezměnilo. I když v kantýně Momento na Brumlovce mívají každý den vege jídlo a málokdy je to v tomto stylu. Takže výjimky se občas najdou.

Jo, ještě jsi zapomněla na to, že často sice máš v nabídce salát, ale při jeho výběru se z tebe na chvíli stává slepice, protože konzumuješ dost písku.
Seven - 19. červen 2018 15:19sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mvek: Nejčastěji se stavuju ve Vegtrálu na Letné. Nicméně mám spíš na mysli, že přijdeš do restaurace na cestách a tohle je ve většině CZ tvá jediná volba z bezmasého jídelníčku.
Mvek - 19. červen 2018 15:10sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Seven: A Dhaba Beas, Maranatha na Brumlovce, Balarámova restaurace u Flory takřka proti paláci Flora se sídlem VZP apod. ti nesedí? Nemáš tam nutně smažené věci. Ale ano, levné to není, ale to kvalitní vegetariánské stravování bez vlastní "plantáže" a pořádného sklepa snad ani být nemůže:-(.
Mvek - 19. červen 2018 15:08sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Avokádo je fajn jako pomazánka, ale nevím, co bylo pravdy na tom, že kdybychom všichni jedli avokáda běžně, tak to má podobné dopady jako pěstování palem na palmový olej:-( co se týče biodiverzity, a navíc transport.
Takže dát si ho občas proč ne, ale stavět na něm jídelníček bych nechtěl.


Hm, je to fakt, vlastně asi bylo burákové máslo, co jsme doma asi třikrát v životě měli, lehce slané. Ale nějak jsem to vždy považoval za sladké a konzumoval na sladko (pečivo a med např.). Měl jsem proto nějak dojem, že americké typické burákové máslo je prostě sladká sra*ka jako Nutella a podobné přeslazené pomazánky.
kapitan Pike - 19. červen 2018 10:23sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Seven: Já kupuji Avokáda přes Rohlik.cz a měkká rozhodně jsou. Ale možná jsou zralá až moc, protože i v lednici vydrží tak 3 dny, pak se začnou kazit.
Seven - 19. červen 2018 10:06sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Ad avokádo - má trochu vyšší kalorickou hodnotu, na jeden salát na osobu se doporučuje tak čtvrtinka max. A sehnat v týhle zemi zralé je skoro nemožný, takže si připadám jak za komančů, když táta strkal do skřínky dozrát ty ve frontě vyčekaný hnusně zelený banány, když ukládám do špíze avokáda, kterými by se dalo někoho ukamenovat (správná zralost je měkké na omak a mělo by jít rozšmelcovat vidličkou). Má nejoblíbenější úprava je guacamole. Používám jako dresink na salát, dip na nachos, do wrapů anebo to žeru jen tak lžící.
Seven - 19. červen 2018 10:02sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Obvykle kupuju arašídové máslo, kde je složení pouze arašídy, 100%. Konzistencí je to potom podobné tahini.

Myslím, že s lepkem spíš než jako samotným nějaká úleva souvisí s tím, v čem vlastně lepek je. Obvykle nejím lepek = přestal jsem žrát croissanty, plácat do sebe těstoviny z penny za 5.50 atd.. To potom k nějakýmu zlepšení dojít musí. Co se týče zeleninové stravy, potom ano, základem je použití kvalitních tuků a to jak v teplé i studené kuchyni. V obojím používám pouze olivový olej, je však třeba dávat pozor na typ, protože existují druhy určené pouze do studené kuchyně, které jsou na vaření zcela nevhodné. Jinak pro mě je základem každého jídla koření. Třeba dneska mám na oběd černé fazole s rýží, což by bez pořádné dávky chili a římského kmínu bylo o ničem.

Jinak začíná se mi stále více ukazovat, že stravovat se vegetariánsky/zeleninově/pescatariansky je v týhle zemi v restauracích téměř nemožné, pokud netrpíte oblibou smažených žampionů, sýrů a květáků. Na Praze 1 je sice country life, ale nesmí se tam se psem. Takže mám pocit, že mi zeleninové a fazolové burrito z Burrito Loco brzy poleze i ušima.
Telemachus Rhade - 19. červen 2018 09:27sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nyní je zde nová anketa.
Telemachus Rhade - 19. červen 2018 09:23sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
ANKETA: Jaké melouny?

Velké - 2
Malé - 2
Šťavnaté - 3
Ano - 0
Ne - 0
Jahody - 5

Gratulujeme jahodovým melounům.
Telemachus Rhade - 19. červen 2018 09:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
Zasytí? Jak čaruješ?
Plodem hruškovice přelahodné, neboli avokádem. Byť jde o ovoce, tak neobsahuje cukr a složením tuků odpovídá olivovému oleji. Stačí půlka do salátu a je to nejenom chutnější, ale i mnohem sytější. Popřípadě se dá použít ten sýr, luštěniny, atd, ale osobně preferuju avokádo. A samozřejmostí každého salátu je kvalitní olej.

Mvek 299395:
A ono existuje nesladké burákové máslo?
Burákové máslo je povětšinou slané, i když ano, i se doslazuje. Nicméně by složením mělo obsahovat výlučně arašídy - proto ostatně "máslo". Jakmile se do toho naleje palmáč, mělo by to nést označení arašídová pomazánka s přidaným tukem, ale holt nežijeme v ideálním světě :)

S.S.Enterprise:
jak souvisí lepek s mlékem?
To je právě to, co nevím, a asi nechci zjišťovat. Mám prokázanou alergii na mléčnou bílkovinu - dokud jsem jedl pečivo, tak jsem mohl občas malé množství. Jakmile jsem ho vysadil, je pryč i ta malá tolerance. Osobní vypozorování, nic víc.
S.S.Enterprise - 18. červen 2018 23:24sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade: možná jsem nezaregistroval tvůj vývoj v celku, ale na základě posledního příspěvku se ptám, jak souvisí lepek s mlékem?
Marshall - 18. červen 2018 21:44sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Mvek: Mám to stejně.
Mvek - 18. červen 2018 20:47sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Zasytí? Jak čaruješ? Pokud v tom nejsou luštěniny nebo nevím co ještě má dost bílkoviny (tedy samozřejmě také sýry atd.), tak mám problém s hladem. A to si udělám kýbl pohanky, případně ovesných vloček nebo mixu, s ovocem, co je, a třeba i nějakými těmi semínky.

A se zeleninou je to podobné v jiných pokrmech.
kapitan Pike - 18. červen 2018 20:14sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade:
Z lepku jsem kompletně přešel na zeleninu

Taky tak. Hlavně mi to mnohem víc chutná :-)

Nejnovější   Novější 115 - 134 / 1807Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o