|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Tohle se trochu blíží úlohám, které musí řešit naši studenti při cvičeních z ekonomické geografie (zemědělství)... -)
Podle Faostatu (data ale zatím do 2017) česká produkce rajčat po roce 2002 stagnuje nebo mírně klesá. V letech 2007-2017 se pohybovala zhruba mezi 15 a 5 000 tun ročně, přičemž dochází k značným meziročním výkyvům i v celém výše uvedeném rozpětí hodnot.
Import po dobu existence samostatného Česka postupně rostl, ale v posledním desetiletí již spíše stagnuje (2015 a 2016 necelých 100 000 tun, tedy cca 7-20násobek domácí produkce).
Export též rostl, ale až v posledních letech se začal vzpamatovávat z poklesu za krize po roce 2009 (v letech 2015 a 2016 dosahoval cca 10000 tun, tedy v jednom z let možná i více než byla roční produkce, což může být dáno prodejem zásob z předchozího roku nebo možná nějakým reexportem).
Největšími importéry jsou Nizozemsko a Španělsko (2015 a 2016 import kolem 30 resp. 20 tisíc tun, obě země patří po Mexiku mezi největší světové exportéry rajčat s vývozem kolem 800 či 900 tisíc tun ročně). Ze Slovenska byl dovoz 2-2,5 tisíce t, z Polska 7-7,5 tisíce t, ale větší dovoz byl z Německa, Francie, Belgie...
Je zřejmé, že českému trhu s rajčaty výrazně dominuje dovoz, i když si nejsem jist, nakolik Faostat pokrývá i lokální zahrádkářskou produkci, "farmářské" trhy apod.
|
|
|
|
| Já bych klidně bral slovenská (viděl jsem tu, ale taky nic moc), nebo maďarská nebo já nevím jaká, ale zralá. Pamatuji si aspoň pět let zpátky, že se v sezóně i v supermarketech dala sehnat jakž takž zralá, byť to nebylo samozřejmě jako dokonale zralé domácí. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Zkus FAOSTAT. (Jsem teď na Letní škole v Železné Rudě, kde se mi přes místní wifi nenačítá.) Lze tam najít mj. za jednotlivé roky produkci vybrané plodiny (nebo i živočišné produkce) ve vybraném státě v tunách. Také tam je statistika importu a exportu i se zdrojovými/cílovými zeměmi... |
|
|
|
| Mvek: Vi se vubec, jaka je produkce ceskych rajcat per capita? |
|
|
|
| Já jsem snad ještě letos nepotkal v běžných obchodech zralá rajčata na váhu, a to máme sezónu dávno v plném proudu. Ale jasně, ono to bude taky tím, že nejčastěji jsou z Nizozemí... Takhle se rajče v supermarketu nedá koupit už skoro rok. |
|
|
|
| A co místo ovoce něco jiného? :-P :-)))
https://www.google.cz/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fimg.cncenter.cz%2Fimg%2F3%2Ffull%2F1895933-img-bobr-v0.jpg%3Fv%3D0&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.reflex.cz%2Fclanek%2Fzpravy%2F53523%2Fministerstvo-zivotniho-prostredi-utraci-nakoupi-kalhotky-s-bobrem-a-trenyrky-s-kormoranem.html&docid=42JhrERnZOajTM&tbnid=X9FPyFUz-8O_6M%3A&vet=10ahUKEwjq6u_b-rnhAhWKpIsKHewRC8UQMwhDKAIwAg..i&w=600&h=312&bih=917&biw=1680&q=kalhotky%20s%20bobrem&ved=0ahUKEwjq6u_b-rnhAhWKpIsKHewRC8UQMwhDKAIwAg&iact=mrc&uact=8 |
|
|
|
| Jen tip ... na Harfe je indicka restaurce http://satyam.cz a jako to jejich Chiken tali neskutecne dobry :) dala jsem si uz dvakrat nepalivy a fakt lahudka. |
|
|
|
| Možná bychom mohli vyměnit avokádo...
|
|
|
|
| Pozemstan: Vybavuju si, že podobný způsob konzumace býval občas naznačován v literatuře... ale jelikož byl ananas za bolševika těžce nedostatkové zboží (proč všichni melou v jednom kuse o banánech a pomerančích? ty celkem byly k mání), tak jsem nikdy neviděl ani náznak něčeho podobného a dle reakcí soudě, nebyl jsem sám...
Evidentně to vyžaduje určité stádium zralosti. |
|
|
|
| Pozemstan: No nevím, poreferuj, až to zkusíš, soudě podle komentářů:-).
Ale tak ananas je obecně zajímavý. Byl procpáván do všech možných epizod SG od určité doby, v Chuckovi to zase bylo kódové slovo v obchoďáku Buy More, které znamenalo poplach a evakuaci. |
|
|
|
| Zvláštní...
"Tvrdý alkohol však obecně ve spojení s některými druhy jídla může způsobit více škody než užitku. A to i v případě takzvaného panáka na vytrávení. „Koncentrovaný alkohol je v kombinaci s tučným a smaženým jídlem rizikovým řešením. Často jde o pomyslnou poslední kapku před rychlým převozem do nemocnice s akutní pankreatitidou, tedy se zánětem slinivky břišní,“ upozorňuje nutriční terapeutka Tamara Tarnovská.
Zdroj: https://www.idnes.cz/hobby/domov/jak-snoubit-jidlo-a-piti-behem-obeda-nemusi-stacit-ani-pul-litru.A190115_104709_hobby-domov_mce#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=hobby&utm_content=main"
Ne, že bych to praktikoval běžně, ale třeba na těžký žaludek po tučné rybě mi už několikrát troška Fernetu, Becherovky nebo Whiskey jednoznačně pomohla. |
|
|
|
| Ale nebyl to tento, který je ještě zajímavější:
Président Rondelé,
Ten Tesco pro označuje jako kozí sýr, přitom v popisu se dočtu:
Čerstvý sýr z kravského mléka s kozím sýrem zrajícím v kraji Poitou (3%).
Složení
Pasterované mléko, Kozí sýr (3%), Aroma kozího sýru, Jedlá sůl, Smetanové aroma, Mléčné kultury, Syřidlo, Sušina: 40%, Tuk v sušině: 70%
Výrobek může obsahovat alergen vlašské ořechy. |
|
|
|
| Tuším, že kozí sýr President měl ve složené vedle kozího mléka také aroma kozího sýru...
WTF? A zrovna levný nebyl. |
|
|
|
| Jo, Babiš... Aneb jogurt Florián od Olmy mi čím dál méně chutná, čím dál více v tom cítím škrob, a ne smetanu. I když podle složení má být škrob jen v ovocné složce, která má tvořit 15 procent, ale nevím, kolik to bylo dříve. |
|
|
|
| Seven: Já si takových blbostí pamatuju, abych je pak dohledal podle pár slov. Takže ne, chtěl jsem zkusit, jestli to není ten případ. |
|
|
|
| Mvek 300330: OMFG, vážně chceš, abych ti ozdrojovala něco, co jsem četla před skoro půl rokem?! |
|
|
|
| Seven 296948:
A zrovna o doplncich vitaminu D jsem cetla, ze dle novych studii nemaji zadny efekt, naopak mohou byt az nebezpecne.
To by mě zajímalo, co jsi tehdy někdy četla. Protože pokud by to tak bylo, tak by asi vitamín D nebyl ordinován novorozencům (až do jednoho roku) atp. Že by nějak extra nepomáhalo jíst D na imunitu? Nebo vůbec že by doplňky nezvýšily hladinu vitamínu D?
Je to samozřejmě rozpustný v tucích, takže by se neměl přehánět, ale právě i v tomto se objevují nově zprávy, že není mírné předávkování tak nebezpečné, jak se dříve uvádělo.
Dětská sestra nám dokonce zmínila, že i my míváme nedostatek D v létě, protože se moc myjeme a tím není na pokožce potřebná tuková vrstva. Což je trochu v souladu s tím, co jsem slyšel, že někdo četl před časem, že se má člověk při pobytu na slunci trochu zpotit, aby právě tvorba vitamínu D fungovala správně. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|