|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Řešil jsem babičce objednávku potravin a netušil jsem, že musím číst složení u produktu jako jsou zmražené prsní řízky:
"Kuřecí prsní řízky. Hluboce zmrazené dělené drůbeží maso. Třída jakosti A. Údaje: Chov v, Porážka v, Šarže jsou uvedeny na etiketě výrobku."
"Složení: Kuřecí prsní řízek 40%, kuřecí maso 18%, panáda (PŠENIČNÁ mouka, droždí, jedlá sůl, koření), voda, PŠENIČNÁ mouka, rostlinný olej (slunečnicový a řepkový v různém poměru), jedlá sůl, dextróza, SÓJOVÁ bílkovina, modifikovaný škrob, stabilizátor: di-a trifosforečnany, zahušťovadlo: karob, xanthan, aroma, želírující látka, karagenan, antioxidant: askorban sodný."
Asi je to omyl a zkopírovali složení od jiného produktu (který Google nyní nenašel), ale jinak je to LOL.
zdroj |
|
|
|
| Telemachus Rhade: hmmm, klidně si to dej, ale pak si di zaběhat, nebo to spal jinou fyzikou aktivitou... :) |
|
|
|
| Co mému tělu asi tak může chybět, když mám už půl roku hroznou chuť na fast-food, aka junk-food?
Docela by mě to zajímalo :-) |
|
|
|
| No, myslím, že otcovi kěříky s rajčaty v těch statistikách nebudou. |
|
|
|
| Tohle se trochu blíží úlohám, které musí řešit naši studenti při cvičeních z ekonomické geografie (zemědělství)... -)
Podle Faostatu (data ale zatím do 2017) česká produkce rajčat po roce 2002 stagnuje nebo mírně klesá. V letech 2007-2017 se pohybovala zhruba mezi 15 a 5 000 tun ročně, přičemž dochází k značným meziročním výkyvům i v celém výše uvedeném rozpětí hodnot.
Import po dobu existence samostatného Česka postupně rostl, ale v posledním desetiletí již spíše stagnuje (2015 a 2016 necelých 100 000 tun, tedy cca 7-20násobek domácí produkce).
Export též rostl, ale až v posledních letech se začal vzpamatovávat z poklesu za krize po roce 2009 (v letech 2015 a 2016 dosahoval cca 10000 tun, tedy v jednom z let možná i více než byla roční produkce, což může být dáno prodejem zásob z předchozího roku nebo možná nějakým reexportem).
Největšími importéry jsou Nizozemsko a Španělsko (2015 a 2016 import kolem 30 resp. 20 tisíc tun, obě země patří po Mexiku mezi největší světové exportéry rajčat s vývozem kolem 800 či 900 tisíc tun ročně). Ze Slovenska byl dovoz 2-2,5 tisíce t, z Polska 7-7,5 tisíce t, ale větší dovoz byl z Německa, Francie, Belgie...
Je zřejmé, že českému trhu s rajčaty výrazně dominuje dovoz, i když si nejsem jist, nakolik Faostat pokrývá i lokální zahrádkářskou produkci, "farmářské" trhy apod.
|
|
|
|
| Já bych klidně bral slovenská (viděl jsem tu, ale taky nic moc), nebo maďarská nebo já nevím jaká, ale zralá. Pamatuji si aspoň pět let zpátky, že se v sezóně i v supermarketech dala sehnat jakž takž zralá, byť to nebylo samozřejmě jako dokonale zralé domácí. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Zkus FAOSTAT. (Jsem teď na Letní škole v Železné Rudě, kde se mi přes místní wifi nenačítá.) Lze tam najít mj. za jednotlivé roky produkci vybrané plodiny (nebo i živočišné produkce) ve vybraném státě v tunách. Také tam je statistika importu a exportu i se zdrojovými/cílovými zeměmi... |
|
|
|
| Mvek: Vi se vubec, jaka je produkce ceskych rajcat per capita? |
|
|
|
| Já jsem snad ještě letos nepotkal v běžných obchodech zralá rajčata na váhu, a to máme sezónu dávno v plném proudu. Ale jasně, ono to bude taky tím, že nejčastěji jsou z Nizozemí... Takhle se rajče v supermarketu nedá koupit už skoro rok. |
|
|
|
| A co místo ovoce něco jiného? :-P :-)))
https://www.google.cz/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fimg.cncenter.cz%2Fimg%2F3%2Ffull%2F1895933-img-bobr-v0.jpg%3Fv%3D0&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.reflex.cz%2Fclanek%2Fzpravy%2F53523%2Fministerstvo-zivotniho-prostredi-utraci-nakoupi-kalhotky-s-bobrem-a-trenyrky-s-kormoranem.html&docid=42JhrERnZOajTM&tbnid=X9FPyFUz-8O_6M%3A&vet=10ahUKEwjq6u_b-rnhAhWKpIsKHewRC8UQMwhDKAIwAg..i&w=600&h=312&bih=917&biw=1680&q=kalhotky%20s%20bobrem&ved=0ahUKEwjq6u_b-rnhAhWKpIsKHewRC8UQMwhDKAIwAg&iact=mrc&uact=8 |
|
|
|
| Jen tip ... na Harfe je indicka restaurce http://satyam.cz a jako to jejich Chiken tali neskutecne dobry :) dala jsem si uz dvakrat nepalivy a fakt lahudka. |
|
|
|
| Možná bychom mohli vyměnit avokádo...
|
|
|
|
| Pozemstan: Vybavuju si, že podobný způsob konzumace býval občas naznačován v literatuře... ale jelikož byl ananas za bolševika těžce nedostatkové zboží (proč všichni melou v jednom kuse o banánech a pomerančích? ty celkem byly k mání), tak jsem nikdy neviděl ani náznak něčeho podobného a dle reakcí soudě, nebyl jsem sám...
Evidentně to vyžaduje určité stádium zralosti. |
|
|
|
| Pozemstan: No nevím, poreferuj, až to zkusíš, soudě podle komentářů:-).
Ale tak ananas je obecně zajímavý. Byl procpáván do všech možných epizod SG od určité doby, v Chuckovi to zase bylo kódové slovo v obchoďáku Buy More, které znamenalo poplach a evakuaci. |
|
|
|
| Zvláštní...
"Tvrdý alkohol však obecně ve spojení s některými druhy jídla může způsobit více škody než užitku. A to i v případě takzvaného panáka na vytrávení. „Koncentrovaný alkohol je v kombinaci s tučným a smaženým jídlem rizikovým řešením. Často jde o pomyslnou poslední kapku před rychlým převozem do nemocnice s akutní pankreatitidou, tedy se zánětem slinivky břišní,“ upozorňuje nutriční terapeutka Tamara Tarnovská.
Zdroj: https://www.idnes.cz/hobby/domov/jak-snoubit-jidlo-a-piti-behem-obeda-nemusi-stacit-ani-pul-litru.A190115_104709_hobby-domov_mce#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=hobby&utm_content=main"
Ne, že bych to praktikoval běžně, ale třeba na těžký žaludek po tučné rybě mi už několikrát troška Fernetu, Becherovky nebo Whiskey jednoznačně pomohla. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|