Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 69 - 88 / 1810Starší   Nejstarší

leena - 12. květen 2021 18:08sipka
ZAMĚŘIT
leena
Ja treba nos vyplachuju skoro denne pri sprchovani vecer normmalne sprchou namirenou do nosu. A celkem to alespon subjektivne pomaha z toho nosu dostat vsechne bordel ven a ne do tela.

Jinak k tem Omega 3 .. ja uz pres rok do sebe skoro kazdy den cpu tohle a krom toho, ze to obsahuje D a A vitaminy tam je cca 550mg tech Omega3 a je fakt, ze cca uz vic jak rok jsem nemela snad ani rymu :)
rybi-tuk-s-vitaminy-a-omega-3
Mvek - 12. květen 2021 17:37sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Musím uznat, že proti předávkování omega-3 v případě konzumace rybího oleje nebo tablet varovali, ale vágně.
Každopádně na alergii právě potřebuješ protizánětlivé účinky, takže pokud to byla pointa, tak je to v pořádku.


Quixx je fajn, jen fakt nechci ani sám, natož další lidi podporovat, aby ročně vyprodukovali pět plastových lahviček (a pokud je neseparují, tak možná z třídící linky stejně půjdou do směsi a v půlce ČR na skládku), které navíc putují kdoví odkud.

Takže na vypláchnutí je pořád lepší znát správné ředění a koupenou to jen kompenzovat pro toho, kdo má problémy se sliznicí. Desetiletí mi stačila jakkoliv slaná voda a neřešil jsem, jestli to byl izotonický nebo hypertonický roztok. Až poslední rok nestačí.
Telemachus Rhade - 12. květen 2021 17:24sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Omega-3 likviduje, nebo spíš váže, "zlý" cholesterol a je PROTIzánětlivá. Což je špatně :) Ona ničí přirozenou schopnost těla reagovat, tudíž optimální poměr 6 vs. 3 je >5:1. V Evropě je ten poměr dneska ze stravy cca 10:1, v USA 20:1, takže je fajn čas od času žrát tablety Omega 3-6-9, popřípadě 3-6-7-9. Ty poměry jsou v nich celkem dobře nakombinované. Obecně pak platí, že nejkvalitnější Omegu vyrábí Kanada a já to můžu subjektivně jedině potvrdit.

Ze všech mořských vod se mi nejvíce osvědčil Quixx, alias hypertonická mořská voda ve spreji. Dobrá je i hypotonická s rakytníkem od Justu, ale rozdíl v ceně 100 vs. 900 je prostě znát :)
Mvek - 12. květen 2021 17:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ale co můžu chtít od pořadu, který před měsícem tvrdil, že pro zvýšení obranyschopnosti nosní sliznice vůči virům a bakteriím je třeba ji zvlhčovat, což můžeme docílit 0,9% roztokem slané vody, což je 0,9g na 1 l. Což není:-), je to 9 g. Tohle by nosu moc nesvědčilo. A měli tam obojí řečeno i tuším napsáno.


No a jejich rozbíjení dezinformací o "živých" vláknech v respirátorech bylo také úchvatné. Ty, co jsou přesvědčeni o své pravdě asi nepřesvědčí nic, ale tohle nepřesvědčí ani ty, co váhají. Vždyť v samotném videu ukazovali screenshot z jednoho článku z odkazovaného Aeronetu a tam se mluvilo o testech, navíc tam bylo video, kde ta vlákna někdo našel skrz průhlednou fólii nerozbaleného testu. Což samozřejmě lze vše zfalšovat, ale určitě se to neokecá kontaminací po otevření.
Zkrátka pro video si vybrali hezky ten černý respirátor, aby se to dobře okecalo, a tím prokázali spíš medvědí službu, protože nevěřícím ještě víc nahráli.
Mvek - 12. květen 2021 17:08sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Omega-3 nás může zbavit alergií (A DOST)
Asi začínám chápat AVipovu averzi vůči Tunovi. Tady zrovna mám aspoň trošku také načteno, a kecají tam a ještě zapomínají na dost dalších informací.

Mé výhrady:
1) "Omegu-3 získáme z tučných mořských ryb" - pokud vím, tak hlavně z ryb, které žijí v chladných vodách, protože tato mastná kyselina jim umožňuje lepší zajištění tepla organismu. Proto se i uvádí, že ryby chované v sádkách, byť v moři, mají málo.

2) Opět volně cituji: "Omegu-3 můžeme získat i z oříšků, olivového oleje ... ale je jí tam méně a naše tělo ji získá obtížněji" (neznělo to tak kostrbatě, ale bylo tam podobné jádro sdělení) - hm, tak ano, ryby mají EPA a DHA, zatímco len apod. ALA a nějaké rozdíly tam jsou. Nicméně dokonce se snad mělo u nějakých studií ukázat, že některým lidem tolik od různých potíží nepomohly EPA a DHA, ale ALA, a naopak.
Hlavně ale se opomíjí omega-6, která jestli se nepletu zase naopak podporuje záněty. A máme je skoro všude, takže potřebujeme potraviny, které mají velký poměr ve prospěch omega-3. A tam moc ořechy ani olivový olej nepatří. Asi trochu pomůže, ale hodně málo.

Jenže právě to splňuje chia nebo len. Takže lněný olej do salátů nebo chroupání samotných semínek lnu (ale je třeba je rozkousat nebo rozemlít), nebo chia, která se nemusí mlít, pomůžou a pro lidi s alergiemi na ryby to může být řešení.



Pak už se jen můžeme dohadovat, jestli je tak dobré propagovat konzumaci pokud možno syrových ryb atd. Ale to už nejsou tak jasná fakta.
Mvek - 25. duben 2021 19:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Viz též na Novinkách.
Mvek - 25. duben 2021 19:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Možná jste v médiích zaznamenali, ale lze koupit české brambory levně na různých místech ČR. Konkrétně na několika za 3 Kč kg, na dalších (prodejny Rynek) za 4 Kč.
Ale jen po 25kg pytlech.

Já konkrétně kupoval dva pytle v Praze, byl to výdej z nakládací rampy nějakého malého skladu v průmyslovém areálu. Varný typ snad prý AB, odrůda mi vypadla z hlavy. Většina stavem výborná, ve sklepě asi nikdo doma nebude mít ani takhle dobře, natož lépe, uskladněné.
Telemachus Rhade - 05. prosinec 2020 10:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Startrekové vaření: nádobí i recept

Vaříte často leolu, ale chybí vám stylový servis? Tady je… [+ recept]
leena - 01. listopad 2020 15:48sipka
ZAMĚŘIT
leena
Jedna z mala veci co mi karantena a cela covid situace dala je, ze jsem se po par letech pauzy (blby podminky po podnajmech) dala zas na vareni, predelala u nas na byte trosku kuchyn a zacla zas vic varit jak jednoduchy tak i vic slozitejsi jidla.
A vcera vecer jsem si udelala po x-letech domaci hummus z cizrny a ikdyz to bylo takovy patly matly - misto tahini jsem dala slunecnicovy seminka a misto rimskeho kminu klasicky. Tak vysledek je naprosto bozi a z jedny plechovky cizrny mam cca ctyri porce luxusni pomazanky :)
Po tom co jsem si na obed udelala halusky se sumkou misto uzeneho a se zelim - opet uzasny vysledek - jsem tenhle vikend zas mela pocit, ze udelat si vlastni dobry jidlo je proste neskutecne uspokojujici vec :)
AVip - 11. květen 2020 16:35sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Ať už se epidemiologická situace vyvine jak chce, jednu věc myslím zachovám.

Hodit běžné pečivo na chvíli do rozpálené trouby je vážně dobrý nápad, bez ohledu na okolnosti (hygienické nezávadnosti to podle všeho pomůže a taky to hodně pomůže chuti, ono ostatně rozpékání pečiva není nic převratného nebo nového).
Mvek - 15. duben 2020 20:59sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
kapitan Pike: To právě nemělo žádné složení, to je na stejném obchodu jako jediná druhá nabídka. Toto je jakýsi Bidfood, pod kteroužto skupinu patří i Prima nebo zpracování Nowaco. Agrofert nezmiňují.

Ale fakt tohle mi přijde jako složení obalovaného řízku nebo polotovaru i s omáčkou.
kapitan Pike - 14. duben 2020 22:00sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Vodňanské kuře?
Mvek - 14. duben 2020 19:19sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Řešil jsem babičce objednávku potravin a netušil jsem, že musím číst složení u produktu jako jsou zmražené prsní řízky:

"Kuřecí prsní řízky. Hluboce zmrazené dělené drůbeží maso. Třída jakosti A. Údaje: Chov v, Porážka v, Šarže jsou uvedeny na etiketě výrobku."
"Složení: Kuřecí prsní řízek 40%, kuřecí maso 18%, panáda (PŠENIČNÁ mouka, droždí, jedlá sůl, koření), voda, PŠENIČNÁ mouka, rostlinný olej (slunečnicový a řepkový v různém poměru), jedlá sůl, dextróza, SÓJOVÁ bílkovina, modifikovaný škrob, stabilizátor: di-a trifosforečnany, zahušťovadlo: karob, xanthan, aroma, želírující látka, karagenan, antioxidant: askorban sodný."

Asi je to omyl a zkopírovali složení od jiného produktu (který Google nyní nenašel), ale jinak je to LOL.

zdroj
S.S.Enterprise - 22. říjen 2019 11:50sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade: hmmm, klidně si to dej, ale pak si di zaběhat, nebo to spal jinou fyzikou aktivitou... :)
Marshall - 22. říjen 2019 08:43sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Jsi ve stresu.
Telemachus Rhade - 21. říjen 2019 22:30sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Co mému tělu asi tak může chybět, když mám už půl roku hroznou chuť na fast-food, aka junk-food?

Docela by mě to zajímalo :-)
Mvek - 30. září 2019 18:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Plastové sáčky na čaj jako další zdroj mikroplastů (Osel)
Aneb nestačí mikroplasty, které se do čajů dostávají ze zpracování, ještě si další vylouhujeme z těch (třeba pyramidových) plastových sáčků.
Seven - 01. srpen 2019 10:31sipka
ZAMĚŘIT
Seven
No, myslím, že otcovi kěříky s rajčaty v těch statistikách nebudou.
Pozemstan - 18. červenec 2019 16:58sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Tohle se trochu blíží úlohám, které musí řešit naši studenti při cvičeních z ekonomické geografie (zemědělství)... -)

Podle Faostatu (data ale zatím do 2017) česká produkce rajčat po roce 2002 stagnuje nebo mírně klesá. V letech 2007-2017 se pohybovala zhruba mezi 15 a 5 000 tun ročně, přičemž dochází k značným meziročním výkyvům i v celém výše uvedeném rozpětí hodnot.



Import po dobu existence samostatného Česka postupně rostl, ale v posledním desetiletí již spíše stagnuje (2015 a 2016 necelých 100 000 tun, tedy cca 7-20násobek domácí produkce).


Export též rostl, ale až v posledních letech se začal vzpamatovávat z poklesu za krize po roce 2009 (v letech 2015 a 2016 dosahoval cca 10000 tun, tedy v jednom z let možná i více než byla roční produkce, což může být dáno prodejem zásob z předchozího roku nebo možná nějakým reexportem).


Největšími importéry jsou Nizozemsko a Španělsko (2015 a 2016 import kolem 30 resp. 20 tisíc tun, obě země patří po Mexiku mezi největší světové exportéry rajčat s vývozem kolem 800 či 900 tisíc tun ročně). Ze Slovenska byl dovoz 2-2,5 tisíce t, z Polska 7-7,5 tisíce t, ale větší dovoz byl z Německa, Francie, Belgie...


Je zřejmé, že českému trhu s rajčaty výrazně dominuje dovoz, i když si nejsem jist, nakolik Faostat pokrývá i lokální zahrádkářskou produkci, "farmářské" trhy apod.


Mvek - 17. červenec 2019 22:07sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já bych klidně bral slovenská (viděl jsem tu, ale taky nic moc), nebo maďarská nebo já nevím jaká, ale zralá. Pamatuji si aspoň pět let zpátky, že se v sezóně i v supermarketech dala sehnat jakž takž zralá, byť to nebylo samozřejmě jako dokonale zralé domácí.

Nejnovější   Novější 69 - 88 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o