|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Objevila jsem tenhlekanal na trubce a zacla zkouset, ted jsem nasla dva korejsky obchudky jeden v centru - vedle Billy na Namesti republiky a pak jeden na Ohrade. A tvl to je uplne jiny chute :) uz se tesim az zacnu objevovat dalsi suroviny a recepty :) |
|
|
|
| Mvek 318650: jaa to delam fakt jen preventivne do nosu aby se oplachl vsechne bordel co se pres den nahromadi a ne uplne kazdy den.
Kazdopadne kdyz jsem mela naposled nekdy cca rok a pul zpatky fakt hnusnou rymu tak jsem si proste udelala nasyceny roztok soli a tim pres strikacku to nacpala az do nosohrtanu ... trosku hnus, ale fakt to tenkrat pomohlo, za cca 2 dny bylo po ryme. |
|
|
|
| leena: Jestli to nebolí, tak jsi to nedostala asi dostatečně daleko. Ano, efekt to má taky, ale já si rád opláchnu i mandle a v horní části nosohltanu tedy příliš hypotonická voda bolí a člověk by někdy pak minuty rád o hlavu přišel. |
|
|
|
| Seven: Nevím, co myslel Tuna, každopádně to je jedno, jestli to aplikuješ konvičkou, nebo to nasaješ podtlakem jazyka do ústní dutiny. Osobně mi to druhé přijde i efektivnější.
Úprava vody je dobrá připomínka a chlór také. Měl bych zkusit si vychladit vodu přes uhlíkový filtr, abych měl bez chlóru, i když jinak máme v Praze měkkou. |
|
|
|
| Mimochodem při výrobě solného roztoku do neti konvičky (to hádám myslí Mvek) je třeba také dbát na kvalitu vody z kohoutku. Já ji zásadně nejdřív proženu přes Britu (protože vím, že mám vodu tvrdou) a potom převařím, smíchám se solí a až když zchladne na přijatelnou teplotu, tak ji použiju. |
|
|
|
| leena:
vzdyt to neboli!
Což nic nemění na tom, že na nosní sliznici chlorovaná voda ani prsty nepatří. Tam patří jedině hypotonická, izotonická a hypertonická mořská voda.
uz pres rok jsem nemela ani pitomou rymu tak to asi spolu s tim vsim co delam pomaha.
Povíme si za 10 let ;) |
|
|
|
| Mvek 318594: vzdyt to neboli! normalne se nadechnes namiris do nosu vodu a pak proste vydechnes a ten zbytek bordelu vystouras prstem.
A jinak jak rikam, uz pres rok jsem nemela ani pitomou rymu tak to asi spolu s tim vsim co delam pomaha. |
|
|
|
| leena: Jistě, že ti to vyplavuje, je s podivem, že ti bolest nevadí, ale budiž, každý je jinak citlivý, každopádně na základě difúze a dalších fyzikálních jevů to rozhodně nosní sliznici nesvědčí a troufám si říct, že zatímco ji to očistí, tak ji to udělá méně chráněnou a může ji to vysušit právě po sprše později. Aspoň vysušený nos začala být moje zkušenost po třicítce při tom vyplachování totálně "bajvoko" osolenou vodou. A někteří z takových pokusů mají i vážnější problémy.
U nás vede Möller's a je nezapomenutelné vidět malé dítě nadšeně jásající, když se ho zeptáte, jestli chce rybí tuk:-). |
|
|
|
| Ja treba nos vyplachuju skoro denne pri sprchovani vecer normmalne sprchou namirenou do nosu. A celkem to alespon subjektivne pomaha z toho nosu dostat vsechne bordel ven a ne do tela.
Jinak k tem Omega 3 .. ja uz pres rok do sebe skoro kazdy den cpu tohle a krom toho, ze to obsahuje D a A vitaminy tam je cca 550mg tech Omega3 a je fakt, ze cca uz vic jak rok jsem nemela snad ani rymu :)
rybi-tuk-s-vitaminy-a-omega-3 |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Musím uznat, že proti předávkování omega-3 v případě konzumace rybího oleje nebo tablet varovali, ale vágně.
Každopádně na alergii právě potřebuješ protizánětlivé účinky, takže pokud to byla pointa, tak je to v pořádku.
Quixx je fajn, jen fakt nechci ani sám, natož další lidi podporovat, aby ročně vyprodukovali pět plastových lahviček (a pokud je neseparují, tak možná z třídící linky stejně půjdou do směsi a v půlce ČR na skládku), které navíc putují kdoví odkud.
Takže na vypláchnutí je pořád lepší znát správné ředění a koupenou to jen kompenzovat pro toho, kdo má problémy se sliznicí. Desetiletí mi stačila jakkoliv slaná voda a neřešil jsem, jestli to byl izotonický nebo hypertonický roztok. Až poslední rok nestačí. |
|
|
|
| Mvek: Omega-3 likviduje, nebo spíš váže, "zlý" cholesterol a je PROTIzánětlivá. Což je špatně :) Ona ničí přirozenou schopnost těla reagovat, tudíž optimální poměr 6 vs. 3 je >5:1. V Evropě je ten poměr dneska ze stravy cca 10:1, v USA 20:1, takže je fajn čas od času žrát tablety Omega 3-6-9, popřípadě 3-6-7-9. Ty poměry jsou v nich celkem dobře nakombinované. Obecně pak platí, že nejkvalitnější Omegu vyrábí Kanada a já to můžu subjektivně jedině potvrdit.
Ze všech mořských vod se mi nejvíce osvědčil Quixx, alias hypertonická mořská voda ve spreji. Dobrá je i hypotonická s rakytníkem od Justu, ale rozdíl v ceně 100 vs. 900 je prostě znát :) |
|
|
|
| Ale co můžu chtít od pořadu, který před měsícem tvrdil, že pro zvýšení obranyschopnosti nosní sliznice vůči virům a bakteriím je třeba ji zvlhčovat, což můžeme docílit 0,9% roztokem slané vody, což je 0,9g na 1 l. Což není:-), je to 9 g. Tohle by nosu moc nesvědčilo. A měli tam obojí řečeno i tuším napsáno.
No a jejich rozbíjení dezinformací o "živých" vláknech v respirátorech bylo také úchvatné. Ty, co jsou přesvědčeni o své pravdě asi nepřesvědčí nic, ale tohle nepřesvědčí ani ty, co váhají. Vždyť v samotném videu ukazovali screenshot z jednoho článku z odkazovaného Aeronetu a tam se mluvilo o testech, navíc tam bylo video, kde ta vlákna někdo našel skrz průhlednou fólii nerozbaleného testu. Což samozřejmě lze vše zfalšovat, ale určitě se to neokecá kontaminací po otevření.
Zkrátka pro video si vybrali hezky ten černý respirátor, aby se to dobře okecalo, a tím prokázali spíš medvědí službu, protože nevěřícím ještě víc nahráli. |
|
|
|
| Omega-3 nás může zbavit alergií (A DOST)
Asi začínám chápat AVipovu averzi vůči Tunovi. Tady zrovna mám aspoň trošku také načteno, a kecají tam a ještě zapomínají na dost dalších informací.
Mé výhrady:
1) "Omegu-3 získáme z tučných mořských ryb" - pokud vím, tak hlavně z ryb, které žijí v chladných vodách, protože tato mastná kyselina jim umožňuje lepší zajištění tepla organismu. Proto se i uvádí, že ryby chované v sádkách, byť v moři, mají málo.
2) Opět volně cituji: "Omegu-3 můžeme získat i z oříšků, olivového oleje ... ale je jí tam méně a naše tělo ji získá obtížněji" (neznělo to tak kostrbatě, ale bylo tam podobné jádro sdělení) - hm, tak ano, ryby mají EPA a DHA, zatímco len apod. ALA a nějaké rozdíly tam jsou. Nicméně dokonce se snad mělo u nějakých studií ukázat, že některým lidem tolik od různých potíží nepomohly EPA a DHA, ale ALA, a naopak.
Hlavně ale se opomíjí omega-6, která jestli se nepletu zase naopak podporuje záněty. A máme je skoro všude, takže potřebujeme potraviny, které mají velký poměr ve prospěch omega-3. A tam moc ořechy ani olivový olej nepatří. Asi trochu pomůže, ale hodně málo.
Jenže právě to splňuje chia nebo len. Takže lněný olej do salátů nebo chroupání samotných semínek lnu (ale je třeba je rozkousat nebo rozemlít), nebo chia, která se nemusí mlít, pomůžou a pro lidi s alergiemi na ryby to může být řešení.
Pak už se jen můžeme dohadovat, jestli je tak dobré propagovat konzumaci pokud možno syrových ryb atd. Ale to už nejsou tak jasná fakta. |
|
|
|
| Možná jste v médiích zaznamenali, ale lze koupit české brambory levně na různých místech ČR. Konkrétně na několika za 3 Kč kg, na dalších (prodejny Rynek) za 4 Kč.
Ale jen po 25kg pytlech.
Já konkrétně kupoval dva pytle v Praze, byl to výdej z nakládací rampy nějakého malého skladu v průmyslovém areálu. Varný typ snad prý AB, odrůda mi vypadla z hlavy. Většina stavem výborná, ve sklepě asi nikdo doma nebude mít ani takhle dobře, natož lépe, uskladněné. |
|
|
|
| Jedna z mala veci co mi karantena a cela covid situace dala je, ze jsem se po par letech pauzy (blby podminky po podnajmech) dala zas na vareni, predelala u nas na byte trosku kuchyn a zacla zas vic varit jak jednoduchy tak i vic slozitejsi jidla.
A vcera vecer jsem si udelala po x-letech domaci hummus z cizrny a ikdyz to bylo takovy patly matly - misto tahini jsem dala slunecnicovy seminka a misto rimskeho kminu klasicky. Tak vysledek je naprosto bozi a z jedny plechovky cizrny mam cca ctyri porce luxusni pomazanky :)
Po tom co jsem si na obed udelala halusky se sumkou misto uzeneho a se zelim - opet uzasny vysledek - jsem tenhle vikend zas mela pocit, ze udelat si vlastni dobry jidlo je proste neskutecne uspokojujici vec :) |
|
|
|
| Ať už se epidemiologická situace vyvine jak chce, jednu věc myslím zachovám.
Hodit běžné pečivo na chvíli do rozpálené trouby je vážně dobrý nápad, bez ohledu na okolnosti (hygienické nezávadnosti to podle všeho pomůže a taky to hodně pomůže chuti, ono ostatně rozpékání pečiva není nic převratného nebo nového). |
|
|
|
| kapitan Pike: To právě nemělo žádné složení, to je na stejném obchodu jako jediná druhá nabídka. Toto je jakýsi Bidfood, pod kteroužto skupinu patří i Prima nebo zpracování Nowaco. Agrofert nezmiňují.
Ale fakt tohle mi přijde jako složení obalovaného řízku nebo polotovaru i s omáčkou. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|