|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| AVip: Ano, to je pravda, rybích konzerv je všude žalostný výběr a jezdíme pro ně do Německa, nebo právě nově do Normy. |
|
|
|
| Za mě jen taková poznámka, není to tak dlouho, co měl Lidl problém s kvalitou PIKOK uzenin.. v těchto dnech na ně běží v TV reklama s Vašutem, takže už se otřepali a zase vystrkují růžky :D |
|
|
|
| Mvek:
Ale co třeba máš za příklad té optimalizace na straně prodejních řetězců?
Například konzervy (masné, rybí, zeleninové atp.) které u nás Lidl kdysi prodával - a najednou jako by ani nikdy neexistovaly (zajímavé je, že v některých prodejnách Norma se na některé z nich nechá narazit pod jiným brandem, tedy výroba v Německu/pro Německo evidentně běží i nadále).
A pak je tu neustálé zmenšování balení a to skoro u všech a všeho.
|
|
|
|
| AVip: Já bych tedy řekl, že právě u některých "monopolů" se kvalita razantně zhoršila v posledních max deseti letech. Předtím se ta Opavia dala u některých výrobků jíst, některé už tehdy nic moc. Až Mondeléz byl schopen zkazit piškoty, což je naprosto nepochopitelné. Ale vlastně už mě nenapadá nic pod značkou Opavia, co se ještě dneska dá jíst.
Ale co třeba máš za příklad té optimalizace na straně prodejních řetězců? |
|
|
|
| Abych tedy byl konkrétnější, jedna z těch firem, co dělá oplatky ze základních surovin, je Bohemia Oblaten se sídlem v Praze. Akorát jsem zatím nezjistil, kam ještě dodávají, kromě graficky upravených františkolázeňských oplatek prodávaných pouze v penzionu Lipka v lázeňské části města. Podle provozní penzionu je v každých lázních domluvená spolupráce pouze s jedním prodejcem.
Už tři roky si odtamtud vždy vezeme zásobu:-).
Až tedy budete v nějaké prodejně s oplatkami, tak můžete zkoumat, kdo je výrobcem, jestli to náhodou není tato. Pak se uvidí, že je tam vanilka, a nikoliv vanilin atp. Rostlinný tuk tu je samozřejmě, ale jinak už to je poctivé složení. |
|
|
|
| Jinak komunisté způsobili dvě základní věci v potravinářství:
- posílili, případně vytvořili lokální monopoly, protože samozřejmě neměli zájem na nějaké konkurenci atp. u nás navíc znárodnili doslova všechno a všechny, takže nezůstaly soukromé ani malé provozovny, které v jiných socialistických zemích zůstaly soukromé. Tohle bylo jednoznačně špatně.
- provedli částečné "zabetonování" klasických (a tedy i do značné míry kvalitních) výrobních postupů prostřednictvím oficiálních oborových norem (ty sice byly v praxi všelijak "ohlodávány", ale jejich příliš okaté porušení mohlo mít a také mělo pro přistižené vyloženě existenční důsledky - "rozkrádání majetku v soc. vlastnictví"), což paradoxně vedlo k tomu, že jakkoli mnoho tradičních věcí postupně zaniklo, spousta z nich se udržela, tohle nebylo úplně špatně a někde na tom i v současnosti založili svoje kvalitnější produktové řady, zatímco jinde musí vynalézat kolo.
No a pak přišla privatizace ze začátku 90. let... a co udělá lokální monopol v situaci, kdy ceny všeho stoupají a kupní síla obyvatelstva jde totálně někam?
No správně, začne zhoršovat kvalitu - protože není nikdo, kdo by mu nekvalitní produkci otloukl o hlavu (výběr mezi volbou nejíst vůbec a jíst nekvalitní potraviny není výběr a je jedno, co o tom žvaní všelijaké salónní "Marie Antoinetty").
A do toho přijdou do země nadnárodní koncerny, které začnou skupovat čerstvě privatizované lokální podniky, tedy pokud se vůbec s tímto mezikrokem zdržují a nekoupí je rovnou (ať už legálně či nikoliv - právní oddělení si v praxi poradí skoro se vším) a samozřejmě, pokračují v nekvalitní výrobě, protože opět, není nikdo, kdo by jim reálně konkuroval - a protože se náklady musí snižovat, tak občas ještě zkusí přitlačit na nekvalitě.
A výsledek pak vidíme všude kolem.
Takže to není tak, že by Češi chtěli jít nekvalitní potraviny, realita je taková, že nějakých 20 let v podstatě neměli vůbec na výběr a teprve v posledních letech se spolu s růstem kupní síly běžného obyvatelstva začala situace obracet mírně k lepšímu (otázka je, co s tím provede nadcházející krize, nemluvě o tom, že si nelze nepovšimnout, že některé řetězce provedly v poslední době poměrně drsnou "optimalizaci", kdy postupně potichu zrušily prodej kvalitnějšího zboží a to i v situaci, kdy zmíněné kvalitnější zboží šlo bez problému na odbyt i přes svou vyšší cenu).
Bottom line - nelze všechno házet na zákazníka a strana nabídky je stejně tak důležitá, jako strana poptávky a pokud se strana nabídky rozhodne, že něco prostě nabízet nebude a to za žádnou cenu, tak není síla, kterou by poptávka měla šanci s tím něco udělat).
|
|
|
|
| Telemachus Rhade: Dobře, na většině potravinářských komodit máme přísně vzato oligopol, což je v praxi z hlediska koncového zákazníka +/- totéž, protože spoléhat na to, že by se naši oligarchové náhle rozhádali natolik, že by si začali doopravdy konkurovat, je dosti nereálné.
Jinak vidím, že "libertardiánská" indoktrinace (a s ní spojená ignorace základních ekonomických pojmů a postupů) je problém stále aktuální - a možná více než kdy jindy. ;-D |
|
|
|
| AVip:
Když vezmu, co zkoušel v rámci "british edition"
Tak ale pozor, za to si britové mohli a můžou sami ;)
Zejména ten plně monopolizovaný, že. :-p
... který nemáme :) Ne, tohle je jednoduchý, dokud budou Češi žrát levný blafy, nezlepší se to. |
|
|
|
| Telemachus Rhade:
Mondelez vyrabi treba i svycarskou Tobleronu
Když vezmu, co zkoušel v rámci "british edition"... ne, tohle nebyl dobrý příklad. :-)
Telemachus Rhade:
Jak by tu ted prohodil Zeph, trh si rekne :)
Zejména ten plně monopolizovaný, že. :-p |
|
|
|
| Mvek 320977: Tu umelou sladkost vyhani jednak sirupy, potom oleje a v posledni rade slozite slouceniny typu vanilin a umela sladidla.
Cukr, mouka, vejce, mliko, vanilka bude vzdycky chutove zajimavejsi. Jenze bohuzel nejsme Nemci/Svycari - "nam" to staci a bude se to zrat, protoze je levny a "cesky". Jak by tu ted prohodil Zeph, trh si rekne :) |
|
|
|
| AVip: Mondelez vyrabi treba i svycarskou Tobleronu a ta je ingrediecne naprosto v poradku. Proste kdo s jakym kapitalem a knowhow vstoupi, tolik si muze urcovat, cili...
Zkurveni komousi ;) K tomu se proste nic jineho rict neda. |
|
|
|
| Mvek: Prý udělala scénu, že si vyrazila do lázní a nemohla sehnat oplatky...takže pak je vyráběl +/- každý, aby se to neopakovalo. :-)
A jinak je to přesně ten důvod, proč je podobná "rozptýlená" výroba dobrý nápad - strašně špatně se likviduje a že zrovna "Mengelez" je opravdová katastrofa si asi nemusíme povídat... ostatně, nejen on. |
|
|
|
| AVip: Ale to je možná dobře, protože kdoví, jaký Mondeléz by to dneska měl, a byl by tu jen hnůj, takhle se dají najít kvalitnější i zdravější varianty mezi všemožnými hitparádami umělých aromat, nebo jen cukru. |
|
|
|
| Mvek: A komu za to vděčíme?
No přece soudružce Martě Gottwaldové, která přesvědčila svého muže, soudruha Klementa Gottwalda, aby donutil podnik, který původní recepturu na lázeňské oplatky od znárodnění držel, aby ji poskytl každému výrobnímu podniku, což po vítězství kontrarevolučních sil způsobilo, že prakticky neexistoval způsob, jak by jeden kapitalistický monopolista mohl dostat výrobu oplatek kompletně pod kontrolu.
:-) |
|
|
|
| Od Mondeléze se fakt už nedá skoro nic žrát. Nově Kolonáda "oříškové" oplatky. To je přeslazený hnus, ve kterém už fakt bude platit jen to, že "může obsahovat stopy oříšků".
Zato ve Františkových Lázních se dá sehnat licencované oplatky v modrém balení pouze v jednom Penzionu a jejich prodejně, které vyrábí firma z Prahy, Korunní ulice:-), a ty obsahují nejen pravou vanilku a víceméně základní suroviny, ale rozhodně chuťově tak strašně sladké nejsou. |
|
|
|
| Objevila jsem tenhlekanal na trubce a zacla zkouset, ted jsem nasla dva korejsky obchudky jeden v centru - vedle Billy na Namesti republiky a pak jeden na Ohrade. A tvl to je uplne jiny chute :) uz se tesim az zacnu objevovat dalsi suroviny a recepty :) |
|
|
|
| Mvek 318650: jaa to delam fakt jen preventivne do nosu aby se oplachl vsechne bordel co se pres den nahromadi a ne uplne kazdy den.
Kazdopadne kdyz jsem mela naposled nekdy cca rok a pul zpatky fakt hnusnou rymu tak jsem si proste udelala nasyceny roztok soli a tim pres strikacku to nacpala az do nosohrtanu ... trosku hnus, ale fakt to tenkrat pomohlo, za cca 2 dny bylo po ryme. |
|
|
|
| leena: Jestli to nebolí, tak jsi to nedostala asi dostatečně daleko. Ano, efekt to má taky, ale já si rád opláchnu i mandle a v horní části nosohltanu tedy příliš hypotonická voda bolí a člověk by někdy pak minuty rád o hlavu přišel. |
|
|
|
| Seven: Nevím, co myslel Tuna, každopádně to je jedno, jestli to aplikuješ konvičkou, nebo to nasaješ podtlakem jazyka do ústní dutiny. Osobně mi to druhé přijde i efektivnější.
Úprava vody je dobrá připomínka a chlór také. Měl bych zkusit si vychladit vodu přes uhlíkový filtr, abych měl bez chlóru, i když jinak máme v Praze měkkou. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|