Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1807
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 32 - 51 / 1807Starší   Nejstarší

AVip - 01. květen 2022 07:12sipka
ZAMĚŘIT
AVip
A nyní je zde nová anketa.
AVip - 01. květen 2022 07:09sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Anketa nám dopadla vesměs ve prospěch offline nákupů.

To se celkem dalo čekat, online nákupy u nás nejsou obvyklé a člověka k jejich používání obvykle přivede až nějaký ten malér (což v mém případě byla před třemi lety ruka zlomená nadvakrát, poněkud "překvapivě" se s podobným handicapem nakupuje docela nepříjemně).

Jako výhodu vidím to, že se nemusím prodírat davy šílenců ochotných se kvůli slevě třeba i poprat a také to, že obvykle není problém s dostupností zboží, když už se ho člověk rozhodne nakoupit (obvykle).
Nevýhodou je určitě vyšší cena a to je asi i nevýhoda největší - zkrátka, i nákup offline, byť bez slevy, dokáže ušetřit docela hodně.
nehledě na to, že je to pořád jakási společenská zvyklost (to nemyslím nijak špatně).

Komentáře jsou pochopitelně vítány.
AVip - 14. únor 2022 18:03sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Nyní je zde nová anketa.
leena - 12. únor 2022 21:24sipka
ZAMĚŘIT
leena
Zacinam pomalu, ale jiste objevovat a milovat korejskou kuchyni ... a ted jsem zkusila tuhle slanou ryzovou kasi a tvl je to fakt dobrota, o dost lepsi nez ta cinska verze.
Delala jsem ji ze zbytku peceneho boku (neco jako platkovana slanina) jedny jarni cibulky, ryze + voda .. oopect bok, pridat cibulku,, ryzi, povarit, pak jsem pridala na konec uz bez vareni bile miso rozmichani v trosce vody, sezamovy olej a nakonec trosku kimchi a fakt desne dobry :)

Korejska slana kase
Mvek - 17. listopad 2021 21:42sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
O Delmartu slyším poprvé. Kdysi někdo doporučoval prodejnu snad Julius Meinl někde u Nám. Republiky, že je to na rozdíl od dřívějších supermarketů prodejna s kvalitním zbožím, kde nakupují bohatší nebo některé dražší podniky apod. A ještě nějakou značku mám někde poznamenanou, ale možná to už je dneska jinak.
Seven - 31. říjen 2021 12:15sipka
ZAMĚŘIT
Seven
AVip 321093: Myslím, že mlíko je z Agrofertu.
Telemachus Rhade - 31. říjen 2021 11:22sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
V Praze v Arkádách na Pankráci (ale jistě i jinde) existuje pohrobek Delvity v podobě lehce předraženého Delmartu. Je to plné belgického, nizozemského, britského, co se mléčných týče i řeckého zboží. A zatímco Albert zdražuje, tak Delmart ne, čili už to vychází vlastně skoro nastejno.
AVip - 31. říjen 2021 10:06sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Seven: Něco z toho je i echt Agrofert... což je z deště pod okap.
Seven - 31. říjen 2021 08:34sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Obecně produktům Pikok a Pilos se v Lidlu vyhýbám, myslím, že jsou z Polska a dost hnusný. V německým Lidlu na ně nenarazíte.
Telemachus Rhade - 30. říjen 2021 18:22sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
rybích konzerv je všude žalostný výběr a jezdíme pro ně do Německa

Na českém trhu je obecně žalostný výběr téměř ve všech odvětvích a zrovna dneska jsme byli v Německu pro +- všechno. Od vánočních cukrovinek přes čaje po mléčný výrobky. Krom toho, že je větší výběr a produkty jsou kvalitnější, tak jsou taky levnější :)

Z hlediska tržního by se nám vyplatilo být 16. spolkovou zemí :)
Mvek - 26. říjen 2021 12:24sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Ano, to je pravda, rybích konzerv je všude žalostný výběr a jezdíme pro ně do Německa, nebo právě nově do Normy.
S.S.Enterprise - 26. říjen 2021 10:11sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Za mě jen taková poznámka, není to tak dlouho, co měl Lidl problém s kvalitou PIKOK uzenin.. v těchto dnech na ně běží v TV reklama s Vašutem, takže už se otřepali a zase vystrkují růžky :D
AVip - 25. říjen 2021 22:33sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Ale co třeba máš za příklad té optimalizace na straně prodejních řetězců?

Například konzervy (masné, rybí, zeleninové atp.) které u nás Lidl kdysi prodával - a najednou jako by ani nikdy neexistovaly (zajímavé je, že v některých prodejnách Norma se na některé z nich nechá narazit pod jiným brandem, tedy výroba v Německu/pro Německo evidentně běží i nadále).

A pak je tu neustálé zmenšování balení a to skoro u všech a všeho.

Mvek - 25. říjen 2021 21:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Já bych tedy řekl, že právě u některých "monopolů" se kvalita razantně zhoršila v posledních max deseti letech. Předtím se ta Opavia dala u některých výrobků jíst, některé už tehdy nic moc. Až Mondeléz byl schopen zkazit piškoty, což je naprosto nepochopitelné. Ale vlastně už mě nenapadá nic pod značkou Opavia, co se ještě dneska dá jíst.


Ale co třeba máš za příklad té optimalizace na straně prodejních řetězců?
Mvek - 25. říjen 2021 20:59sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Abych tedy byl konkrétnější, jedna z těch firem, co dělá oplatky ze základních surovin, je Bohemia Oblaten se sídlem v Praze. Akorát jsem zatím nezjistil, kam ještě dodávají, kromě graficky upravených františkolázeňských oplatek prodávaných pouze v penzionu Lipka v lázeňské části města. Podle provozní penzionu je v každých lázních domluvená spolupráce pouze s jedním prodejcem.
Už tři roky si odtamtud vždy vezeme zásobu:-).

Až tedy budete v nějaké prodejně s oplatkami, tak můžete zkoumat, kdo je výrobcem, jestli to náhodou není tato. Pak se uvidí, že je tam vanilka, a nikoliv vanilin atp. Rostlinný tuk tu je samozřejmě, ale jinak už to je poctivé složení.
AVip - 25. říjen 2021 10:00sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Jinak komunisté způsobili dvě základní věci v potravinářství:

- posílili, případně vytvořili lokální monopoly, protože samozřejmě neměli zájem na nějaké konkurenci atp. u nás navíc znárodnili doslova všechno a všechny, takže nezůstaly soukromé ani malé provozovny, které v jiných socialistických zemích zůstaly soukromé. Tohle bylo jednoznačně špatně.

- provedli částečné "zabetonování" klasických (a tedy i do značné míry kvalitních) výrobních postupů prostřednictvím oficiálních oborových norem (ty sice byly v praxi všelijak "ohlodávány", ale jejich příliš okaté porušení mohlo mít a také mělo pro přistižené vyloženě existenční důsledky - "rozkrádání majetku v soc. vlastnictví"), což paradoxně vedlo k tomu, že jakkoli mnoho tradičních věcí postupně zaniklo, spousta z nich se udržela, tohle nebylo úplně špatně a někde na tom i v současnosti založili svoje kvalitnější produktové řady, zatímco jinde musí vynalézat kolo.

No a pak přišla privatizace ze začátku 90. let... a co udělá lokální monopol v situaci, kdy ceny všeho stoupají a kupní síla obyvatelstva jde totálně někam?

No správně, začne zhoršovat kvalitu - protože není nikdo, kdo by mu nekvalitní produkci otloukl o hlavu (výběr mezi volbou nejíst vůbec a jíst nekvalitní potraviny není výběr a je jedno, co o tom žvaní všelijaké salónní "Marie Antoinetty").

A do toho přijdou do země nadnárodní koncerny, které začnou skupovat čerstvě privatizované lokální podniky, tedy pokud se vůbec s tímto mezikrokem zdržují a nekoupí je rovnou (ať už legálně či nikoliv - právní oddělení si v praxi poradí skoro se vším) a samozřejmě, pokračují v nekvalitní výrobě, protože opět, není nikdo, kdo by jim reálně konkuroval - a protože se náklady musí snižovat, tak občas ještě zkusí přitlačit na nekvalitě.

A výsledek pak vidíme všude kolem.

Takže to není tak, že by Češi chtěli jít nekvalitní potraviny, realita je taková, že nějakých 20 let v podstatě neměli vůbec na výběr a teprve v posledních letech se spolu s růstem kupní síly běžného obyvatelstva začala situace obracet mírně k lepšímu (otázka je, co s tím provede nadcházející krize, nemluvě o tom, že si nelze nepovšimnout, že některé řetězce provedly v poslední době poměrně drsnou "optimalizaci", kdy postupně potichu zrušily prodej kvalitnějšího zboží a to i v situaci, kdy zmíněné kvalitnější zboží šlo bez problému na odbyt i přes svou vyšší cenu).

Bottom line - nelze všechno házet na zákazníka a strana nabídky je stejně tak důležitá, jako strana poptávky a pokud se strana nabídky rozhodne, že něco prostě nabízet nebude a to za žádnou cenu, tak není síla, kterou by poptávka měla šanci s tím něco udělat).

AVip - 25. říjen 2021 06:41sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade: Dobře, na většině potravinářských komodit máme přísně vzato oligopol, což je v praxi z hlediska koncového zákazníka +/- totéž, protože spoléhat na to, že by se naši oligarchové náhle rozhádali natolik, že by si začali doopravdy konkurovat, je dosti nereálné.

Jinak vidím, že "libertardiánská" indoktrinace (a s ní spojená ignorace základních ekonomických pojmů a postupů) je problém stále aktuální - a možná více než kdy jindy. ;-D
Telemachus Rhade - 24. říjen 2021 23:30sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
AVip:
Když vezmu, co zkoušel v rámci "british edition"
Tak ale pozor, za to si britové mohli a můžou sami ;)

Zejména ten plně monopolizovaný, že. :-p
... který nemáme :) Ne, tohle je jednoduchý, dokud budou Češi žrát levný blafy, nezlepší se to.
AVip - 24. říjen 2021 23:17sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade:
Mondelez vyrabi treba i svycarskou Tobleronu

Když vezmu, co zkoušel v rámci "british edition"... ne, tohle nebyl dobrý příklad. :-)


Telemachus Rhade:
Jak by tu ted prohodil Zeph, trh si rekne :)

Zejména ten plně monopolizovaný, že. :-p
Telemachus Rhade - 24. říjen 2021 23:02sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek 320977: Tu umelou sladkost vyhani jednak sirupy, potom oleje a v posledni rade slozite slouceniny typu vanilin a umela sladidla.

Cukr, mouka, vejce, mliko, vanilka bude vzdycky chutove zajimavejsi. Jenze bohuzel nejsme Nemci/Svycari - "nam" to staci a bude se to zrat, protoze je levny a "cesky". Jak by tu ted prohodil Zeph, trh si rekne :)

Nejnovější   Novější 32 - 51 / 1807Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o