|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| AVip: Já jsem viděl recenze na některé hotovky na Youtube (ale nejsem si jistý, jak velký je průnik s tím, co uvádíš ty) a zpravidla nebyly příliš pozitivní. Ale popravdě jsem si je nikdy nekupoval a když je nouze nejvyšší, tak si raději koupím konzervu tuňáka a nějaký sýr nebo pečivo k tomu. Mám vyzkoušeno, že po tom mi špatně nikdy nebylo, narozdíl od stravy v kantýně naší (nyní už vlastně bývalé) kancelářské budovy. Druhá věc je velikost porce. Ona konzerva s tuňákem je v dnešní době už v podstatně luxusní potravina (hlavně cenou a zbývá jen doufat, že i kvalitou), ale člověk se z toho asi nají více než právě z hotovek. |
|
|
|
| Tak koukám, že nikdo další nenašel odvahu... :-D |
|
|
|
| Jinak pár postřehů k hotovkám z obchodů z pozice starého mládence...
Můj výběr je nevyhnutelně omezený a rozhodně nezahrnuje vše a to ani vše, co je k dispozici v mém okolí atp.
***
Lidl:
Řada Chef select.
S oblibou ji popisuji jako ekvivalent umělých prefabrikátů z francouzské komedie "Křidýlko nebo stehýnko".
V brutální slevě je lepší než nic... překvapivě, na krámu ve slevách zůstává nejčastěji "Chilli con carne" a i když to není zázrak, zrovna tohle řadím spíš k tomu lepšímu, co se v této řadě dá koupit (o složení jídel je lépe moc nepřemýšlet -ostatně nejen v tomto případě-, i ostatní jídla jsou vesměs OK a za cenu ve slevě už tuplem).
Nevýhodou jsou poměrně malé porce, výhodou je naopak to, že se dají dobře ohřívat v mikrovlnce.
Trvanlivost je cca. měsíc. lze je tedy celkem s klidným svědomím nakoupit "do foroty" ve slevě.
Řada KM-PRODUKT (3rd party, není to Lidlovská exkluzivita.)
Jídla s omáčkou jsou OK (rajská, koprovka, svíčková), guláš taky (byť teda masa by tam mohlo být trochu víc). Je to taková klasická závodka, za docela příčetnou cenu i bez slevy.
Smažený sýr je kupodivu docela dobrý a zrovna z něj bych dokonce řekl, že by se z něj při troše snahy dokázali najíst dva lidi.
Rizoto je naopak docela strašné, knedlíky s uzeným a se zelím jsou spíš knedlíčky (ale aspoň se dobře prohřejou) a je k nim dost zelí. Ve slevě se to dá.
Řada "Náš Kraj".
Je vidět, že se manadement neLidlu rozhodl přiživit na současném boomu hotovek.
Stručně: jídla ve stylu vepřo-knedlo-zelo jsou OK, masa sice moc není, ale zelí a/nebo špenátu je dost a knedlíků taky a celkem se to dá, koneckonců, zkazit tahle jídla vyžaduje už docela nenulovou snahu.
Játra... ujdou. Ale jen ve velké slevě.
Řízek s bramborovým salátem je opravdu brrr... :-) to fakt ne, je to podešev a brsalát taky nic moc.
U obou výše uvedených řad je trvanlivost dva - tři týdny, opět, lze tedy nakoupit ve slevě, ale při nákupu na krámu už je třeba kontrolovat trvanlivost
***
Košík.cz:
Polévky.
Malý kyblíček v sobě schovává dvě porce (nebo jednu velikou O:-) ) a obecně, jsou opravdu dobré a v občasné slevě pochopitelně ještě lepší.
Hotová jídla české kuchyně.
Vesměs je to všechno dobré, ceny jsou vyšší než u Lidlu (zas vám to přivezou až pod nos), porce jsou srovnatelné (byť o fous menší, řekl bych), oproti Lidlu není koupě řízků taková loterie.
Velká nevýhoda je, že se nedají ohřívat ve svém obalu v mikrovlnce, resp. návod na obalu to neuvádí (naopak doporučuje nandat jídlo na talíř a ohřát pak) a člověk pochopitelně nechce moc riskovat.
Košík.cz má už vyřešené balení svých hotovek, takže není nutné všechno "sežrat" okamžitě (vydrží cca. týden - dva, což už umožňuje jich vždy pár přihodit k regulérnímu nákupu).
***
Hamham.cz (již nenakupuji):
Jídla vesměs OK, (byť drahá),
rozvoz po Praze na pěst (majitelé jaksi nedokážou pochopit, že chtějí-li účtovat prémiové ceny, měli by poskytovat prémiové služby v celé šíři).
Proklamovaná výdrž až dva měsíce je v podstatě lež, občas jsem byl rád, že dodané jídlo vydrželo... dva dny. :-/
To nemluvím o tom, že navzdory uložení v ledničce mi občas něco viditelně začalo kvasit ještě v době, kdy to mělo být "v záruce" (ne, nic mi po tom nikdy nebylo, ale je to... nepříjemné).
Přílohy jsou separátní a vyloženě předražené.
Ohřívání je buď v hrnci s horkou vodou (ale ne vše takto funguje optimálně) nebo v regulérní troubě (obojí v podstatě vylučuje využití coby náhrady za závodku v práci).
A to je vše přátelé... :-D |
|
|
|
| A nyní je zde nová anketa. |
|
|
|
| Anketa nám dopadla vesměs ve prospěch offline nákupů.
To se celkem dalo čekat, online nákupy u nás nejsou obvyklé a člověka k jejich používání obvykle přivede až nějaký ten malér (což v mém případě byla před třemi lety ruka zlomená nadvakrát, poněkud "překvapivě" se s podobným handicapem nakupuje docela nepříjemně).
Jako výhodu vidím to, že se nemusím prodírat davy šílenců ochotných se kvůli slevě třeba i poprat a také to, že obvykle není problém s dostupností zboží, když už se ho člověk rozhodne nakoupit (obvykle).
Nevýhodou je určitě vyšší cena a to je asi i nevýhoda největší - zkrátka, i nákup offline, byť bez slevy, dokáže ušetřit docela hodně.
nehledě na to, že je to pořád jakási společenská zvyklost (to nemyslím nijak špatně).
Komentáře jsou pochopitelně vítány. |
|
|
|
| Zacinam pomalu, ale jiste objevovat a milovat korejskou kuchyni ... a ted jsem zkusila tuhle slanou ryzovou kasi a tvl je to fakt dobrota, o dost lepsi nez ta cinska verze.
Delala jsem ji ze zbytku peceneho boku (neco jako platkovana slanina) jedny jarni cibulky, ryze + voda .. oopect bok, pridat cibulku,, ryzi, povarit, pak jsem pridala na konec uz bez vareni bile miso rozmichani v trosce vody, sezamovy olej a nakonec trosku kimchi a fakt desne dobry :)
Korejska slana kase |
|
|
|
| O Delmartu slyším poprvé. Kdysi někdo doporučoval prodejnu snad Julius Meinl někde u Nám. Republiky, že je to na rozdíl od dřívějších supermarketů prodejna s kvalitním zbožím, kde nakupují bohatší nebo některé dražší podniky apod. A ještě nějakou značku mám někde poznamenanou, ale možná to už je dneska jinak. |
|
|
|
| AVip 321093: Myslím, že mlíko je z Agrofertu. |
|
|
|
| V Praze v Arkádách na Pankráci (ale jistě i jinde) existuje pohrobek Delvity v podobě lehce předraženého Delmartu. Je to plné belgického, nizozemského, britského, co se mléčných týče i řeckého zboží. A zatímco Albert zdražuje, tak Delmart ne, čili už to vychází vlastně skoro nastejno. |
|
|
|
| Seven: Něco z toho je i echt Agrofert... což je z deště pod okap. |
|
|
|
| Obecně produktům Pikok a Pilos se v Lidlu vyhýbám, myslím, že jsou z Polska a dost hnusný. V německým Lidlu na ně nenarazíte. |
|
|
|
| Mvek:
rybích konzerv je všude žalostný výběr a jezdíme pro ně do Německa
Na českém trhu je obecně žalostný výběr téměř ve všech odvětvích a zrovna dneska jsme byli v Německu pro +- všechno. Od vánočních cukrovinek přes čaje po mléčný výrobky. Krom toho, že je větší výběr a produkty jsou kvalitnější, tak jsou taky levnější :)
Z hlediska tržního by se nám vyplatilo být 16. spolkovou zemí :) |
|
|
|
| AVip: Ano, to je pravda, rybích konzerv je všude žalostný výběr a jezdíme pro ně do Německa, nebo právě nově do Normy. |
|
|
|
| Za mě jen taková poznámka, není to tak dlouho, co měl Lidl problém s kvalitou PIKOK uzenin.. v těchto dnech na ně běží v TV reklama s Vašutem, takže už se otřepali a zase vystrkují růžky :D |
|
|
|
| Mvek:
Ale co třeba máš za příklad té optimalizace na straně prodejních řetězců?
Například konzervy (masné, rybí, zeleninové atp.) které u nás Lidl kdysi prodával - a najednou jako by ani nikdy neexistovaly (zajímavé je, že v některých prodejnách Norma se na některé z nich nechá narazit pod jiným brandem, tedy výroba v Německu/pro Německo evidentně běží i nadále).
A pak je tu neustálé zmenšování balení a to skoro u všech a všeho.
|
|
|
|
| AVip: Já bych tedy řekl, že právě u některých "monopolů" se kvalita razantně zhoršila v posledních max deseti letech. Předtím se ta Opavia dala u některých výrobků jíst, některé už tehdy nic moc. Až Mondeléz byl schopen zkazit piškoty, což je naprosto nepochopitelné. Ale vlastně už mě nenapadá nic pod značkou Opavia, co se ještě dneska dá jíst.
Ale co třeba máš za příklad té optimalizace na straně prodejních řetězců? |
|
|
|
| Abych tedy byl konkrétnější, jedna z těch firem, co dělá oplatky ze základních surovin, je Bohemia Oblaten se sídlem v Praze. Akorát jsem zatím nezjistil, kam ještě dodávají, kromě graficky upravených františkolázeňských oplatek prodávaných pouze v penzionu Lipka v lázeňské části města. Podle provozní penzionu je v každých lázních domluvená spolupráce pouze s jedním prodejcem.
Už tři roky si odtamtud vždy vezeme zásobu:-).
Až tedy budete v nějaké prodejně s oplatkami, tak můžete zkoumat, kdo je výrobcem, jestli to náhodou není tato. Pak se uvidí, že je tam vanilka, a nikoliv vanilin atp. Rostlinný tuk tu je samozřejmě, ale jinak už to je poctivé složení. |
|
|
|
| Jinak komunisté způsobili dvě základní věci v potravinářství:
- posílili, případně vytvořili lokální monopoly, protože samozřejmě neměli zájem na nějaké konkurenci atp. u nás navíc znárodnili doslova všechno a všechny, takže nezůstaly soukromé ani malé provozovny, které v jiných socialistických zemích zůstaly soukromé. Tohle bylo jednoznačně špatně.
- provedli částečné "zabetonování" klasických (a tedy i do značné míry kvalitních) výrobních postupů prostřednictvím oficiálních oborových norem (ty sice byly v praxi všelijak "ohlodávány", ale jejich příliš okaté porušení mohlo mít a také mělo pro přistižené vyloženě existenční důsledky - "rozkrádání majetku v soc. vlastnictví"), což paradoxně vedlo k tomu, že jakkoli mnoho tradičních věcí postupně zaniklo, spousta z nich se udržela, tohle nebylo úplně špatně a někde na tom i v současnosti založili svoje kvalitnější produktové řady, zatímco jinde musí vynalézat kolo.
No a pak přišla privatizace ze začátku 90. let... a co udělá lokální monopol v situaci, kdy ceny všeho stoupají a kupní síla obyvatelstva jde totálně někam?
No správně, začne zhoršovat kvalitu - protože není nikdo, kdo by mu nekvalitní produkci otloukl o hlavu (výběr mezi volbou nejíst vůbec a jíst nekvalitní potraviny není výběr a je jedno, co o tom žvaní všelijaké salónní "Marie Antoinetty").
A do toho přijdou do země nadnárodní koncerny, které začnou skupovat čerstvě privatizované lokální podniky, tedy pokud se vůbec s tímto mezikrokem zdržují a nekoupí je rovnou (ať už legálně či nikoliv - právní oddělení si v praxi poradí skoro se vším) a samozřejmě, pokračují v nekvalitní výrobě, protože opět, není nikdo, kdo by jim reálně konkuroval - a protože se náklady musí snižovat, tak občas ještě zkusí přitlačit na nekvalitě.
A výsledek pak vidíme všude kolem.
Takže to není tak, že by Češi chtěli jít nekvalitní potraviny, realita je taková, že nějakých 20 let v podstatě neměli vůbec na výběr a teprve v posledních letech se spolu s růstem kupní síly běžného obyvatelstva začala situace obracet mírně k lepšímu (otázka je, co s tím provede nadcházející krize, nemluvě o tom, že si nelze nepovšimnout, že některé řetězce provedly v poslední době poměrně drsnou "optimalizaci", kdy postupně potichu zrušily prodej kvalitnějšího zboží a to i v situaci, kdy zmíněné kvalitnější zboží šlo bez problému na odbyt i přes svou vyšší cenu).
Bottom line - nelze všechno házet na zákazníka a strana nabídky je stejně tak důležitá, jako strana poptávky a pokud se strana nabídky rozhodne, že něco prostě nabízet nebude a to za žádnou cenu, tak není síla, kterou by poptávka měla šanci s tím něco udělat).
|
|
|
|
| Telemachus Rhade: Dobře, na většině potravinářských komodit máme přísně vzato oligopol, což je v praxi z hlediska koncového zákazníka +/- totéž, protože spoléhat na to, že by se naši oligarchové náhle rozhádali natolik, že by si začali doopravdy konkurovat, je dosti nereálné.
Jinak vidím, že "libertardiánská" indoktrinace (a s ní spojená ignorace základních ekonomických pojmů a postupů) je problém stále aktuální - a možná více než kdy jindy. ;-D |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|