Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1807
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 17 - 36 / 1807Starší   Nejstarší

Pozemstan - 02. září 2022 21:35sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Jak jsem zmínil na setkání SN Michal Václavík z České kosmické kanceláře ukázal na Twitteru u příležitosti návštěvy USA za účelem sledování startu SLS americkou specialitu - vařené buráky (boiled peanuts)... Koukám, že mají i heslo na Wikipedii. -)
Pozemstan - 23. srpen 2022 18:37sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: Přepravní náklady budou nižší... -)
Telemachus Rhade - 23. srpen 2022 18:03sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
AVip:
odtučněné sušené mléko, které bylo opět naředěno vodou

Nádhera! :-) A to se fakt vyplatí? Vytvořit prášek, převést prášek, hydratovat prášek? To je šílené.
AVip - 23. srpen 2022 17:19sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade:
obnovené odtučněné mléko (co je kurva obnovené mléko?)

Internetové zdroje potvrdily mé podezření: je to odtučněné sušené mléko, které bylo opět naředěno vodou.
Telemachus Rhade - 23. srpen 2022 14:24sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Cornetto: same package, buy me 😉
Me: Tvl, co je to za divnou chuť papundeklu??!!
Cornetto: Mražený krém s rostlinným tukem v oplatce, složení: obnovené odtučněné mléko (co je kurva obnovené mléko?), kokosový tuk, glukózový sirup, pšeničná mouka, kakao se sníženým obsahem tuku, slunečnicový olej, emulgátory (amonné soli fosfatidových kyselin), bramborový škrob, guma guar, jedlá sůl, karamel, sušená syrovátka. Může obsahovat mandle, arašídy a sóju.

Takže bych si na tom v zásadě mohl usmažit řízek!
AVip - 01. červenec 2022 11:02sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Francie zakáže „vegetariánské stejky“. Zákaz chce rozšířit na celou EU

Co na to říct?
Snad jen "Vive la France!"
:-D
Pozemstan - 04. červen 2022 12:49sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip 323182: Bohužel nemám moc aktuální zkušenosti. Zejména roku 2016, kdy jsem po doktorátu ještě spolupracoval s exškolitelem, ale už jsem neměl oficiálně přístup do menzy (i když možná by to bývalo šlo, ale za vyšší cenu, což jsem nechtěl řešit), jsem si ale hotová jídla (hlavně z Billy) kupoval k obědu asi jednou až dvakrát týdně - např. rajskou s knedlíky či rýží nebo masové knedlíčky, popř. halušky s uzeným masem - kupoval jsem spíše to levnější, co bylo třeba v akci, ale docela to šlo, byť některé porce byly menší... Před ohřevem v mikrovlnce se ale u některých jídel nesmělo ve fólii udělat více otvorů, než bylo doporučeno. Vzpomínám si, jak jsem místo tří otvorů fólii propíchl třikrát celou vidličkou, načež se jednou houskový knedlík proměnil v tvrdé tvárnice (ale s knedlíkem mám i jinak zkušenosti, že je nutné jej před ohřevem v mikrovlnce polít vodou a nejlépe talíř ještě přikrýt plastovým krytem)... -)

V tom období jsem ale balená hotová jídla střídal s ohřátou hotovou částí kuřete, která byla v pravidelné nabídce Billy v Bělehradské v Praze, tuším v bývalé Delvitě - nejsem si jistý, jestli toto nabízí třeba Billa v Jablonci. To je asi v rámci hotových jídel "samostatná kategorie".

Také jsem si kupoval konzervy což je asi další podkategorie (guláš nebo "Western fazole" od Hamé či jiných výrobců). Ty konzervy od Hamé (sic!) měly/mají i plastovou verzi přímo pro mikrovlnky, i když plast myslím občas trochu ovlivnil chuť. Obsah konzervy si občas ohřeji (na sporáku) i nyní, kdy třeba guláš doplním těstovinami (dříve jsem to jedl jen s chlebem). Zaznamenal jsem, že Western fazole mají nyní trochu jinou recepturu. Mně chutnala i ta původní, ale musím přiznat, že na mě tento pokrm působil jako lehké projímadlo, ale přesto jej mám rád... -)

Zejména roku 2017 jsem pak zase např. v jabloneckém Albertu nebo Kauflandu občas kupoval hotové polévky ve velké plastové misce, které také zmiňuješ. Různé zeleninové, i třeba "italské" byly docela dobré, hutné a vydatné. Souhlasím, že se z toho mohli najíst i dva lidé...
AVip - 31. květen 2022 07:44sipka
ZAMĚŘIT
AVip
leena: Ale jó... ale ta videa trpí typickým problémem všech TV a Internetových receptářů: kuchař má před sebou už hotové přípravy... :-D

Já si sám rád něco uvařím, ale ono to vážně netrvá jen těch pár minut jako ve videu. A když tady jeden na HO zachraňuje úspory třetině národa ( O;-) ), tak nemá čas na nějaké vyvařování...
leena - 29. květen 2022 18:21sipka
ZAMĚŘIT
leena
AVip 323189: Lidl Kuchyne

Pripadne si tam profiltruj jeste na smetane :) Predevsim Vanek :) zacinam podle nej dost varit a jako fakt jednoduchy postupy, ktery zvladne i zacatecnik a konecne se nebojim omacek :) dneska jsem delala kralika na smetane a plnenej kralici hrbet s nadivkou a je to fakt jednoduchy :)
AVip - 29. květen 2022 16:27sipka
ZAMĚŘIT
AVip
leena: Ale jo, těstoviny a rýže jsou fajn...
a to všechno ostatní taky, ale člověk má občas chuť i na nějakou tu omáčku apod.
...
leena - 29. květen 2022 15:47sipka
ZAMĚŘIT
leena
AVip 323185: heled jsem sama, teda ve spolubydleni, ale kazda si tu vari sama a musim rict, ze hotovky od doby co jsem nam tu dala kuchyn trosku dokupy a mame uz konecne moznost mit poradny ulozny prostory, proste hotovky nekupuju :)

idealne je mi treba ryzovar, udelat si na dva dny ryzi a pak treba prave trosku tunaku, jedno vajicko, okurka, sushi rasa a zalit sojovka+sezamovy olej a mas sakra dobry a chutny jidlo.
Nebo ryychlovka carbonara s 2minutovyma testovinama z lidlu. Nejaka ta slanina nebo peceny bok, jedno vajicko a trosku mlika. Delam bez syra.

A dobry je varit si na dva dny :) dneska jsem si udelala kralika na smtane, jednu porci dneska, zitra obed a jedna porce v mrazaku na jindy :)

Tech moznosti jak si udelat dobry, zdravy a treba i rychly a jednoduchy jidlo je fakt hodne :)
AVip - 29. květen 2022 11:27sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Ale jo, tomu rozumím... jenže nejen rybami živ jest člověk... a ne vždy má člověk čas chuť a energii vyvařovat (nemluvě o tom, že pro jednoho se vaří docela problematicky).

Jinak závodky jsou kapitola sama pro sebe... :-(
Po pravidelných návštěvách jedné zvlášť "kvalitní" jsem kdysi myslel, že mi je... no nevím co, ale ty bolesti žaludku a zad byly strašlivé a dlouhotrvající - už pomalu řešil, kam s tím půjdu k doktorovi, když jsem změnil jídelnu - a najednou bylo po problémech.

Takže stran závodních blafometů je můj názor daný a dosti negativní a už mne v nich můžou překvapit jen příjemně...
... a najednou ty hotovkové prefabrikáty začnou vypadat docela zajímavě, abych tak řekl.
kapitan Pike - 29. květen 2022 08:07sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
AVip: Já jsem viděl recenze na některé hotovky na Youtube (ale nejsem si jistý, jak velký je průnik s tím, co uvádíš ty) a zpravidla nebyly příliš pozitivní. Ale popravdě jsem si je nikdy nekupoval a když je nouze nejvyšší, tak si raději koupím konzervu tuňáka a nějaký sýr nebo pečivo k tomu. Mám vyzkoušeno, že po tom mi špatně nikdy nebylo, narozdíl od stravy v kantýně naší (nyní už vlastně bývalé) kancelářské budovy. Druhá věc je velikost porce. Ona konzerva s tuňákem je v dnešní době už v podstatně luxusní potravina (hlavně cenou a zbývá jen doufat, že i kvalitou), ale člověk se z toho asi nají více než právě z hotovek.
AVip - 29. květen 2022 07:44sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Tak koukám, že nikdo další nenašel odvahu... :-D
AVip - 03. květen 2022 08:24sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Jinak pár postřehů k hotovkám z obchodů z pozice starého mládence...

Můj výběr je nevyhnutelně omezený a rozhodně nezahrnuje vše a to ani vše, co je k dispozici v mém okolí atp.

***

Lidl:
Řada Chef select.
S oblibou ji popisuji jako ekvivalent umělých prefabrikátů z francouzské komedie "Křidýlko nebo stehýnko".
V brutální slevě je lepší než nic... překvapivě, na krámu ve slevách zůstává nejčastěji "Chilli con carne" a i když to není zázrak, zrovna tohle řadím spíš k tomu lepšímu, co se v této řadě dá koupit (o složení jídel je lépe moc nepřemýšlet -ostatně nejen v tomto případě-, i ostatní jídla jsou vesměs OK a za cenu ve slevě už tuplem).
Nevýhodou jsou poměrně malé porce, výhodou je naopak to, že se dají dobře ohřívat v mikrovlnce.
Trvanlivost je cca. měsíc. lze je tedy celkem s klidným svědomím nakoupit "do foroty" ve slevě.

Řada KM-PRODUKT (3rd party, není to Lidlovská exkluzivita.)
Jídla s omáčkou jsou OK (rajská, koprovka, svíčková), guláš taky (byť teda masa by tam mohlo být trochu víc). Je to taková klasická závodka, za docela příčetnou cenu i bez slevy.
Smažený sýr je kupodivu docela dobrý a zrovna z něj bych dokonce řekl, že by se z něj při troše snahy dokázali najíst dva lidi.
Rizoto je naopak docela strašné, knedlíky s uzeným a se zelím jsou spíš knedlíčky (ale aspoň se dobře prohřejou) a je k nim dost zelí. Ve slevě se to dá.

Řada "Náš Kraj".
Je vidět, že se manadement neLidlu rozhodl přiživit na současném boomu hotovek.
Stručně: jídla ve stylu vepřo-knedlo-zelo jsou OK, masa sice moc není, ale zelí a/nebo špenátu je dost a knedlíků taky a celkem se to dá, koneckonců, zkazit tahle jídla vyžaduje už docela nenulovou snahu.
Játra... ujdou. Ale jen ve velké slevě.
Řízek s bramborovým salátem je opravdu brrr... :-) to fakt ne, je to podešev a brsalát taky nic moc.

U obou výše uvedených řad je trvanlivost dva - tři týdny, opět, lze tedy nakoupit ve slevě, ale při nákupu na krámu už je třeba kontrolovat trvanlivost

***

Košík.cz:
Polévky.
Malý kyblíček v sobě schovává dvě porce (nebo jednu velikou O:-) ) a obecně, jsou opravdu dobré a v občasné slevě pochopitelně ještě lepší.

Hotová jídla české kuchyně.
Vesměs je to všechno dobré, ceny jsou vyšší než u Lidlu (zas vám to přivezou až pod nos), porce jsou srovnatelné (byť o fous menší, řekl bych), oproti Lidlu není koupě řízků taková loterie.
Velká nevýhoda je, že se nedají ohřívat ve svém obalu v mikrovlnce, resp. návod na obalu to neuvádí (naopak doporučuje nandat jídlo na talíř a ohřát pak) a člověk pochopitelně nechce moc riskovat.

Košík.cz má už vyřešené balení svých hotovek, takže není nutné všechno "sežrat" okamžitě (vydrží cca. týden - dva, což už umožňuje jich vždy pár přihodit k regulérnímu nákupu).

***

Hamham.cz (již nenakupuji):
Jídla vesměs OK, (byť drahá),
rozvoz po Praze na pěst (majitelé jaksi nedokážou pochopit, že chtějí-li účtovat prémiové ceny, měli by poskytovat prémiové služby v celé šíři).
Proklamovaná výdrž až dva měsíce je v podstatě lež, občas jsem byl rád, že dodané jídlo vydrželo... dva dny. :-/
To nemluvím o tom, že navzdory uložení v ledničce mi občas něco viditelně začalo kvasit ještě v době, kdy to mělo být "v záruce" (ne, nic mi po tom nikdy nebylo, ale je to... nepříjemné).
Přílohy jsou separátní a vyloženě předražené.
Ohřívání je buď v hrnci s horkou vodou (ale ne vše takto funguje optimálně) nebo v regulérní troubě (obojí v podstatě vylučuje využití coby náhrady za závodku v práci).


A to je vše přátelé... :-D
AVip - 01. květen 2022 07:12sipka
ZAMĚŘIT
AVip
A nyní je zde nová anketa.
AVip - 01. květen 2022 07:09sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Anketa nám dopadla vesměs ve prospěch offline nákupů.

To se celkem dalo čekat, online nákupy u nás nejsou obvyklé a člověka k jejich používání obvykle přivede až nějaký ten malér (což v mém případě byla před třemi lety ruka zlomená nadvakrát, poněkud "překvapivě" se s podobným handicapem nakupuje docela nepříjemně).

Jako výhodu vidím to, že se nemusím prodírat davy šílenců ochotných se kvůli slevě třeba i poprat a také to, že obvykle není problém s dostupností zboží, když už se ho člověk rozhodne nakoupit (obvykle).
Nevýhodou je určitě vyšší cena a to je asi i nevýhoda největší - zkrátka, i nákup offline, byť bez slevy, dokáže ušetřit docela hodně.
nehledě na to, že je to pořád jakási společenská zvyklost (to nemyslím nijak špatně).

Komentáře jsou pochopitelně vítány.
AVip - 14. únor 2022 18:03sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Nyní je zde nová anketa.
leena - 12. únor 2022 21:24sipka
ZAMĚŘIT
leena
Zacinam pomalu, ale jiste objevovat a milovat korejskou kuchyni ... a ted jsem zkusila tuhle slanou ryzovou kasi a tvl je to fakt dobrota, o dost lepsi nez ta cinska verze.
Delala jsem ji ze zbytku peceneho boku (neco jako platkovana slanina) jedny jarni cibulky, ryze + voda .. oopect bok, pridat cibulku,, ryzi, povarit, pak jsem pridala na konec uz bez vareni bile miso rozmichani v trosce vody, sezamovy olej a nakonec trosku kimchi a fakt desne dobry :)

Korejska slana kase
Mvek - 17. listopad 2021 21:42sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
O Delmartu slyším poprvé. Kdysi někdo doporučoval prodejnu snad Julius Meinl někde u Nám. Republiky, že je to na rozdíl od dřívějších supermarketů prodejna s kvalitním zbožím, kde nakupují bohatší nebo některé dražší podniky apod. A ještě nějakou značku mám někde poznamenanou, ale možná to už je dneska jinak.

Nejnovější   Novější 17 - 36 / 1807Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o