|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Hm, většina z toho je mi ukradená nebo mě trápí asi tak tři vteřiny v tom obchodě, ale zapomínám na to ještě než stihnu vyjít ze dveří. Máme se v Česku moc dobře :) |
|
|
|
| Šestnáct věcí, které nás štvou v supermarketu. A nejspíš se nikdy nezmění
Jo, to je ono.. i když si osobně myslím, že přinejmenším některé prodejny své zákazníky zcela otevřeně trollí - tu více, tu méně v souladu s korporační politikou.
A je to taky důvod, proč přes hodně napálené ceny čas od času nakupuju online.
Nervy mám jen jedny a i když i nákup online má své "issues", je to kompletně jiná sada problémů než v kamenných prodejnách, abych tak řekl. |
|
|
|
| KRAKONOS: A přece se za cibetkovou kávu platí draho:-). Ale jo, myslím, že část těch, co si ji dovolí a pijí, taky neví, jak vzniká... |
|
|
|
| Mvek: Tak ono propagovat "med z hoven" není nejlepší prodejní strategie, takže co je to medovice na skleničkách moc nerozvádějí :-) A přitom ve Ferdovi Mravencovi to nejspíš každý četl. |
|
|
|
| Tedy, že med může být z vylučované tekutiny mšic, jsem fakt netušil.
Lidé často chybují už v samotném pojmenování. Jakýkoli tmavý med označují za lesní. Ale pozor, pořád je to med květový. Protože tmavý může být med i z květů ostružiníku a maliníku, přesto stále patří mezi medy květové, tedy vyrobené včelami z doneseného nektaru z květů. Medovicový med získávají včely ze stromů a keřů, z jehličnanů, javorů, lip a třeba i z ovocných stromů. Včely jej ovšem netvoří z nektaru, nýbrž z mízy, kterou na těchto stromech vyrábějí mšice, a to tak, že napichují a sají mízu z pupenů, kůry a listů stromů a následně pak vylučují tekutinu, již včely a také mravenci sbírají. Skoro každý porost má svůj druh „nektarodárných“ mšic. Možná si pamatujete z knihy Ferda Mravenec, jak mravenci mšice chovali, aby je dojili. Takhle nějak to skutečně v přírodě je, takže pokud chceme získat co nejvíc medovicového medu, hledáme stanoviště pro včelnice podle co nejvyššího výskytu mravenišť. Kde jsou mravenci, jsou i mšice. A až o padesát procent větší snůška medovice. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Přepravní náklady budou nižší... -) |
|
|
|
| AVip:
odtučněné sušené mléko, které bylo opět naředěno vodou
Nádhera! :-) A to se fakt vyplatí? Vytvořit prášek, převést prášek, hydratovat prášek? To je šílené. |
|
|
|
| Telemachus Rhade:
obnovené odtučněné mléko (co je kurva obnovené mléko?)
Internetové zdroje potvrdily mé podezření: je to odtučněné sušené mléko, které bylo opět naředěno vodou. |
|
|
|
| Cornetto: same package, buy me 😉
Me: Tvl, co je to za divnou chuť papundeklu??!!
Cornetto: Mražený krém s rostlinným tukem v oplatce, složení: obnovené odtučněné mléko (co je kurva obnovené mléko?), kokosový tuk, glukózový sirup, pšeničná mouka, kakao se sníženým obsahem tuku, slunečnicový olej, emulgátory (amonné soli fosfatidových kyselin), bramborový škrob, guma guar, jedlá sůl, karamel, sušená syrovátka. Může obsahovat mandle, arašídy a sóju.
Takže bych si na tom v zásadě mohl usmažit řízek! |
|
|
|
| AVip 323182: Bohužel nemám moc aktuální zkušenosti. Zejména roku 2016, kdy jsem po doktorátu ještě spolupracoval s exškolitelem, ale už jsem neměl oficiálně přístup do menzy (i když možná by to bývalo šlo, ale za vyšší cenu, což jsem nechtěl řešit), jsem si ale hotová jídla (hlavně z Billy) kupoval k obědu asi jednou až dvakrát týdně - např. rajskou s knedlíky či rýží nebo masové knedlíčky, popř. halušky s uzeným masem - kupoval jsem spíše to levnější, co bylo třeba v akci, ale docela to šlo, byť některé porce byly menší... Před ohřevem v mikrovlnce se ale u některých jídel nesmělo ve fólii udělat více otvorů, než bylo doporučeno. Vzpomínám si, jak jsem místo tří otvorů fólii propíchl třikrát celou vidličkou, načež se jednou houskový knedlík proměnil v tvrdé tvárnice (ale s knedlíkem mám i jinak zkušenosti, že je nutné jej před ohřevem v mikrovlnce polít vodou a nejlépe talíř ještě přikrýt plastovým krytem)... -)
V tom období jsem ale balená hotová jídla střídal s ohřátou hotovou částí kuřete, která byla v pravidelné nabídce Billy v Bělehradské v Praze, tuším v bývalé Delvitě - nejsem si jistý, jestli toto nabízí třeba Billa v Jablonci. To je asi v rámci hotových jídel "samostatná kategorie".
Také jsem si kupoval konzervy což je asi další podkategorie (guláš nebo "Western fazole" od Hamé či jiných výrobců). Ty konzervy od Hamé (sic!) měly/mají i plastovou verzi přímo pro mikrovlnky, i když plast myslím občas trochu ovlivnil chuť. Obsah konzervy si občas ohřeji (na sporáku) i nyní, kdy třeba guláš doplním těstovinami (dříve jsem to jedl jen s chlebem). Zaznamenal jsem, že Western fazole mají nyní trochu jinou recepturu. Mně chutnala i ta původní, ale musím přiznat, že na mě tento pokrm působil jako lehké projímadlo, ale přesto jej mám rád... -)
Zejména roku 2017 jsem pak zase např. v jabloneckém Albertu nebo Kauflandu občas kupoval hotové polévky ve velké plastové misce, které také zmiňuješ. Různé zeleninové, i třeba "italské" byly docela dobré, hutné a vydatné. Souhlasím, že se z toho mohli najíst i dva lidé... |
|
|
|
| leena: Ale jó... ale ta videa trpí typickým problémem všech TV a Internetových receptářů: kuchař má před sebou už hotové přípravy... :-D
Já si sám rád něco uvařím, ale ono to vážně netrvá jen těch pár minut jako ve videu. A když tady jeden na HO zachraňuje úspory třetině národa ( O;-) ), tak nemá čas na nějaké vyvařování...
|
|
|
|
| AVip 323189: Lidl Kuchyne
Pripadne si tam profiltruj jeste na smetane :) Predevsim Vanek :) zacinam podle nej dost varit a jako fakt jednoduchy postupy, ktery zvladne i zacatecnik a konecne se nebojim omacek :) dneska jsem delala kralika na smetane a plnenej kralici hrbet s nadivkou a je to fakt jednoduchy :) |
|
|
|
| leena: Ale jo, těstoviny a rýže jsou fajn...
a to všechno ostatní taky, ale člověk má občas chuť i na nějakou tu omáčku apod.
... |
|
|
|
| AVip 323185: heled jsem sama, teda ve spolubydleni, ale kazda si tu vari sama a musim rict, ze hotovky od doby co jsem nam tu dala kuchyn trosku dokupy a mame uz konecne moznost mit poradny ulozny prostory, proste hotovky nekupuju :)
idealne je mi treba ryzovar, udelat si na dva dny ryzi a pak treba prave trosku tunaku, jedno vajicko, okurka, sushi rasa a zalit sojovka+sezamovy olej a mas sakra dobry a chutny jidlo.
Nebo ryychlovka carbonara s 2minutovyma testovinama z lidlu. Nejaka ta slanina nebo peceny bok, jedno vajicko a trosku mlika. Delam bez syra.
A dobry je varit si na dva dny :) dneska jsem si udelala kralika na smtane, jednu porci dneska, zitra obed a jedna porce v mrazaku na jindy :)
Tech moznosti jak si udelat dobry, zdravy a treba i rychly a jednoduchy jidlo je fakt hodne :) |
|
|
|
| Ale jo, tomu rozumím... jenže nejen rybami živ jest člověk... a ne vždy má člověk čas chuť a energii vyvařovat (nemluvě o tom, že pro jednoho se vaří docela problematicky).
Jinak závodky jsou kapitola sama pro sebe... :-(
Po pravidelných návštěvách jedné zvlášť "kvalitní" jsem kdysi myslel, že mi je... no nevím co, ale ty bolesti žaludku a zad byly strašlivé a dlouhotrvající - už pomalu řešil, kam s tím půjdu k doktorovi, když jsem změnil jídelnu - a najednou bylo po problémech.
Takže stran závodních blafometů je můj názor daný a dosti negativní a už mne v nich můžou překvapit jen příjemně...
... a najednou ty hotovkové prefabrikáty začnou vypadat docela zajímavě, abych tak řekl. |
|
|
|
| AVip: Já jsem viděl recenze na některé hotovky na Youtube (ale nejsem si jistý, jak velký je průnik s tím, co uvádíš ty) a zpravidla nebyly příliš pozitivní. Ale popravdě jsem si je nikdy nekupoval a když je nouze nejvyšší, tak si raději koupím konzervu tuňáka a nějaký sýr nebo pečivo k tomu. Mám vyzkoušeno, že po tom mi špatně nikdy nebylo, narozdíl od stravy v kantýně naší (nyní už vlastně bývalé) kancelářské budovy. Druhá věc je velikost porce. Ona konzerva s tuňákem je v dnešní době už v podstatně luxusní potravina (hlavně cenou a zbývá jen doufat, že i kvalitou), ale člověk se z toho asi nají více než právě z hotovek. |
|
|
|
| Tak koukám, že nikdo další nenašel odvahu... :-D |
|
|
|
| Jinak pár postřehů k hotovkám z obchodů z pozice starého mládence...
Můj výběr je nevyhnutelně omezený a rozhodně nezahrnuje vše a to ani vše, co je k dispozici v mém okolí atp.
***
Lidl:
Řada Chef select.
S oblibou ji popisuji jako ekvivalent umělých prefabrikátů z francouzské komedie "Křidýlko nebo stehýnko".
V brutální slevě je lepší než nic... překvapivě, na krámu ve slevách zůstává nejčastěji "Chilli con carne" a i když to není zázrak, zrovna tohle řadím spíš k tomu lepšímu, co se v této řadě dá koupit (o složení jídel je lépe moc nepřemýšlet -ostatně nejen v tomto případě-, i ostatní jídla jsou vesměs OK a za cenu ve slevě už tuplem).
Nevýhodou jsou poměrně malé porce, výhodou je naopak to, že se dají dobře ohřívat v mikrovlnce.
Trvanlivost je cca. měsíc. lze je tedy celkem s klidným svědomím nakoupit "do foroty" ve slevě.
Řada KM-PRODUKT (3rd party, není to Lidlovská exkluzivita.)
Jídla s omáčkou jsou OK (rajská, koprovka, svíčková), guláš taky (byť teda masa by tam mohlo být trochu víc). Je to taková klasická závodka, za docela příčetnou cenu i bez slevy.
Smažený sýr je kupodivu docela dobrý a zrovna z něj bych dokonce řekl, že by se z něj při troše snahy dokázali najíst dva lidi.
Rizoto je naopak docela strašné, knedlíky s uzeným a se zelím jsou spíš knedlíčky (ale aspoň se dobře prohřejou) a je k nim dost zelí. Ve slevě se to dá.
Řada "Náš Kraj".
Je vidět, že se manadement neLidlu rozhodl přiživit na současném boomu hotovek.
Stručně: jídla ve stylu vepřo-knedlo-zelo jsou OK, masa sice moc není, ale zelí a/nebo špenátu je dost a knedlíků taky a celkem se to dá, koneckonců, zkazit tahle jídla vyžaduje už docela nenulovou snahu.
Játra... ujdou. Ale jen ve velké slevě.
Řízek s bramborovým salátem je opravdu brrr... :-) to fakt ne, je to podešev a brsalát taky nic moc.
U obou výše uvedených řad je trvanlivost dva - tři týdny, opět, lze tedy nakoupit ve slevě, ale při nákupu na krámu už je třeba kontrolovat trvanlivost
***
Košík.cz:
Polévky.
Malý kyblíček v sobě schovává dvě porce (nebo jednu velikou O:-) ) a obecně, jsou opravdu dobré a v občasné slevě pochopitelně ještě lepší.
Hotová jídla české kuchyně.
Vesměs je to všechno dobré, ceny jsou vyšší než u Lidlu (zas vám to přivezou až pod nos), porce jsou srovnatelné (byť o fous menší, řekl bych), oproti Lidlu není koupě řízků taková loterie.
Velká nevýhoda je, že se nedají ohřívat ve svém obalu v mikrovlnce, resp. návod na obalu to neuvádí (naopak doporučuje nandat jídlo na talíř a ohřát pak) a člověk pochopitelně nechce moc riskovat.
Košík.cz má už vyřešené balení svých hotovek, takže není nutné všechno "sežrat" okamžitě (vydrží cca. týden - dva, což už umožňuje jich vždy pár přihodit k regulérnímu nákupu).
***
Hamham.cz (již nenakupuji):
Jídla vesměs OK, (byť drahá),
rozvoz po Praze na pěst (majitelé jaksi nedokážou pochopit, že chtějí-li účtovat prémiové ceny, měli by poskytovat prémiové služby v celé šíři).
Proklamovaná výdrž až dva měsíce je v podstatě lež, občas jsem byl rád, že dodané jídlo vydrželo... dva dny. :-/
To nemluvím o tom, že navzdory uložení v ledničce mi občas něco viditelně začalo kvasit ještě v době, kdy to mělo být "v záruce" (ne, nic mi po tom nikdy nebylo, ale je to... nepříjemné).
Přílohy jsou separátní a vyloženě předražené.
Ohřívání je buď v hrnci s horkou vodou (ale ne vše takto funguje optimálně) nebo v regulérní troubě (obojí v podstatě vylučuje využití coby náhrady za závodku v práci).
A to je vše přátelé... :-D |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|