|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Mvek: Ne že bych chtěl bratry z něčeho podezírat, ale... :-D |
|
|
|
| Tedy za dva měsíce čtyři případy kontaminovaného masa z Ukrajiny, minimálně dvakrát balené stejnou firmou na Slovensku. |
|
|
|
| Zajímavé, ony ty poplašné zprávy dezolátů o salmonele v mase z Ukrajiny nebudou taky tak moc vymyšlené, ale pravděpodobně jen zveličené. Ostatně kdo ví, kolik případů salmonely z jakých zemí se běžně objeví...
Salmonela v kuřecím mase v Penny Marketu z Ukrajiny, baleno na Slovensku (iRozhlas.cz)
O podobném zjištění SZPI informovala také ve druhé polovině srpna. Bakterii Salmonela Infantis tehdy odhalila v kuřecím masu prodávaném v obchodě Tesco.
Výrobek rovněž pocházel z Ukrajiny a na Slovensku jej balila společnost WE Trade. V červenci inspekce upozornila na dvě šarže kuřete bez drobů původem z Ukrajiny, které našla v prodejnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově. Také tyto vzorky obsahovaly salmonelu. |
|
|
|
| Tak tedy návštěva německého Kauflandu po čtyřech letech mě docela překvapila. Některé věci jsou už o dost dražší a levnější není snad nic. Už to má smysl jen kvůli specifickým produktům (Mezzomix, Erfrischung Stapffen, nějaké ty pralinky apod., i když se to ojediněle dá koupit i u nás, nebo namíchat) a někdy kvůli kvalitě.
Nákup v Polském Kauflandu/Carrefouru ale nyní taky už levnější nebude, jen u některých produktů. Z potravin asi výjimečně (třeba zrovna některá zelenina a ovoce jsou i třeba čerstvější), ale u léků a některé drogerie je rozdíl velký (doporučuji třeba Moellers - Omega3 olej z tresčích jater, který je i o víc jak třetinu levnější). Jinde ne, nebo jsou ty věci taky dražší (Finish tablety do myčky, Durex...). |
|
|
|
| Mvek:
nezřídka se mi stalo, třeba v menší Bille, že jsem takhle viděl paletu s chlazeným zbožím očividně i hodinu nebo déle stát v uličce před chladícími regály.
Ano, to je přesně ono. Doteď občas dělávám mezi kolegy "osvětu" na téma, že největší problém chlazených potravin (i mražených) není jejich výroba nebo jejich uchování u nich doma (za předpokladu, že k tomu přistupují rozumně), nýbrž doprava a logistika od výrobce až k nim. To je ten skutečný kámen úrazu.
Jinak čistota na prodejně má vliv třeba i na to, aby si člověk nepřinesl nežádoucí suvenýr v podobě molů.
A konečně, u palet v uličkách je přece jen třeba trošku rozlišovat - je rozdíl, když je vidět, že personál "něco" dělá (doplňuje zboží atp.) a nebo je tam nechává jen tak zaparkované, aby to pokud možno překáželo co nejvíc. |
|
|
|
| Jinak původně jsem ten článek totálně ignoroval. No, když jsem ho teď proklikal, tak jo, špinavé vozíky, nebo dvojí ceny, potažmo potřebu mít všude slevovou kartičku/appku mě štvou.
Ceny nahoře/dole, jen když je to i v rámci obchodu různé (zrovna teď buď Makro, nebo Norma, ale bylo to tak marginální, že si právě už nepamatuji, který z nich to byl, v Makru jsou pak cenovky obecně adrenalin, pochopit, jaká cena platí a při kolika kusech, a kolik kusů si vůbec musím vzít, aby mi je prodali - u balení vod jsem se zrovna v pátek taky nachytal, nechápal jsem, zda cena je na kusy balení 6tic, nebo na lahve, když cena byla za lahev, psáno za kus).
Já bych k paletám v uličkách ale dodal jinou věc - nezřídka se mi stalo, třeba v menší Bille, že jsem takhle viděl paletu s chlazeným zbožím očividně i hodinu nebo déle stát v uličce před chladícími regály.
Pak se člověk diví, že se to zkazí před datem spotřeby. |
|
|
|
| To mi připomíná, že se chci zeptat, jestli v Makru na Černém Mostě šetří energií, nebo to byla výjimka, že jsem tam v pátek v sedm večer klopýtal po parkovišti potmě. A při nakládání nákupu do auta jsem málem auto nenašel (ok, dálkové zamykání to jistí), ale spíš se bál, jestli mě někdo nepřepadne.
No a to, že na jejich "scan and go" si mám naskenovat kód z vozíku, který jsem nenašel, je další dotaz,když už jsem tu makro kartu po letech obnovil. |
|
|
|
| Mirak: Podle mých zkušeností nejvíc záleží na lokalitě a na konkrétním vedení toho či onoho obchodu, o jaký jde řetězec je v tomto směru spíš podružné (byť i to má svůj vliv).
V případě pochyb o validitě toho článku bych každému doporučil návštěvu obchodů na stanici metra Budějovická, tam to byl pravidelně horor už někdy ve 2. polovině 10. let tohoto století (poměrně často jsem si vozíval malé nákupy jak z Dejvic, tak později i ze Stodůlek). |
|
|
|
| Hm, většina z toho je mi ukradená nebo mě trápí asi tak tři vteřiny v tom obchodě, ale zapomínám na to ještě než stihnu vyjít ze dveří. Máme se v Česku moc dobře :) |
|
|
|
| Šestnáct věcí, které nás štvou v supermarketu. A nejspíš se nikdy nezmění
Jo, to je ono.. i když si osobně myslím, že přinejmenším některé prodejny své zákazníky zcela otevřeně trollí - tu více, tu méně v souladu s korporační politikou.
A je to taky důvod, proč přes hodně napálené ceny čas od času nakupuju online.
Nervy mám jen jedny a i když i nákup online má své "issues", je to kompletně jiná sada problémů než v kamenných prodejnách, abych tak řekl. |
|
|
|
| KRAKONOS: A přece se za cibetkovou kávu platí draho:-). Ale jo, myslím, že část těch, co si ji dovolí a pijí, taky neví, jak vzniká... |
|
|
|
| Mvek: Tak ono propagovat "med z hoven" není nejlepší prodejní strategie, takže co je to medovice na skleničkách moc nerozvádějí :-) A přitom ve Ferdovi Mravencovi to nejspíš každý četl. |
|
|
|
| Tedy, že med může být z vylučované tekutiny mšic, jsem fakt netušil.
Lidé často chybují už v samotném pojmenování. Jakýkoli tmavý med označují za lesní. Ale pozor, pořád je to med květový. Protože tmavý může být med i z květů ostružiníku a maliníku, přesto stále patří mezi medy květové, tedy vyrobené včelami z doneseného nektaru z květů. Medovicový med získávají včely ze stromů a keřů, z jehličnanů, javorů, lip a třeba i z ovocných stromů. Včely jej ovšem netvoří z nektaru, nýbrž z mízy, kterou na těchto stromech vyrábějí mšice, a to tak, že napichují a sají mízu z pupenů, kůry a listů stromů a následně pak vylučují tekutinu, již včely a také mravenci sbírají. Skoro každý porost má svůj druh „nektarodárných“ mšic. Možná si pamatujete z knihy Ferda Mravenec, jak mravenci mšice chovali, aby je dojili. Takhle nějak to skutečně v přírodě je, takže pokud chceme získat co nejvíc medovicového medu, hledáme stanoviště pro včelnice podle co nejvyššího výskytu mravenišť. Kde jsou mravenci, jsou i mšice. A až o padesát procent větší snůška medovice. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Přepravní náklady budou nižší... -) |
|
|
|
| AVip:
odtučněné sušené mléko, které bylo opět naředěno vodou
Nádhera! :-) A to se fakt vyplatí? Vytvořit prášek, převést prášek, hydratovat prášek? To je šílené. |
|
|
|
| Telemachus Rhade:
obnovené odtučněné mléko (co je kurva obnovené mléko?)
Internetové zdroje potvrdily mé podezření: je to odtučněné sušené mléko, které bylo opět naředěno vodou. |
|
|
|
| Cornetto: same package, buy me 😉
Me: Tvl, co je to za divnou chuť papundeklu??!!
Cornetto: Mražený krém s rostlinným tukem v oplatce, složení: obnovené odtučněné mléko (co je kurva obnovené mléko?), kokosový tuk, glukózový sirup, pšeničná mouka, kakao se sníženým obsahem tuku, slunečnicový olej, emulgátory (amonné soli fosfatidových kyselin), bramborový škrob, guma guar, jedlá sůl, karamel, sušená syrovátka. Může obsahovat mandle, arašídy a sóju.
Takže bych si na tom v zásadě mohl usmažit řízek! |
|
|
|
| AVip 323182: Bohužel nemám moc aktuální zkušenosti. Zejména roku 2016, kdy jsem po doktorátu ještě spolupracoval s exškolitelem, ale už jsem neměl oficiálně přístup do menzy (i když možná by to bývalo šlo, ale za vyšší cenu, což jsem nechtěl řešit), jsem si ale hotová jídla (hlavně z Billy) kupoval k obědu asi jednou až dvakrát týdně - např. rajskou s knedlíky či rýží nebo masové knedlíčky, popř. halušky s uzeným masem - kupoval jsem spíše to levnější, co bylo třeba v akci, ale docela to šlo, byť některé porce byly menší... Před ohřevem v mikrovlnce se ale u některých jídel nesmělo ve fólii udělat více otvorů, než bylo doporučeno. Vzpomínám si, jak jsem místo tří otvorů fólii propíchl třikrát celou vidličkou, načež se jednou houskový knedlík proměnil v tvrdé tvárnice (ale s knedlíkem mám i jinak zkušenosti, že je nutné jej před ohřevem v mikrovlnce polít vodou a nejlépe talíř ještě přikrýt plastovým krytem)... -)
V tom období jsem ale balená hotová jídla střídal s ohřátou hotovou částí kuřete, která byla v pravidelné nabídce Billy v Bělehradské v Praze, tuším v bývalé Delvitě - nejsem si jistý, jestli toto nabízí třeba Billa v Jablonci. To je asi v rámci hotových jídel "samostatná kategorie".
Také jsem si kupoval konzervy což je asi další podkategorie (guláš nebo "Western fazole" od Hamé či jiných výrobců). Ty konzervy od Hamé (sic!) měly/mají i plastovou verzi přímo pro mikrovlnky, i když plast myslím občas trochu ovlivnil chuť. Obsah konzervy si občas ohřeji (na sporáku) i nyní, kdy třeba guláš doplním těstovinami (dříve jsem to jedl jen s chlebem). Zaznamenal jsem, že Western fazole mají nyní trochu jinou recepturu. Mně chutnala i ta původní, ale musím přiznat, že na mě tento pokrm působil jako lehké projímadlo, ale přesto jej mám rád... -)
Zejména roku 2017 jsem pak zase např. v jabloneckém Albertu nebo Kauflandu občas kupoval hotové polévky ve velké plastové misce, které také zmiňuješ. Různé zeleninové, i třeba "italské" byly docela dobré, hutné a vydatné. Souhlasím, že se z toho mohli najíst i dva lidé... |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|