|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Pašování Kinder vajíček :-) |
|
|
|
| Kinder Surprise je v USA odjakživa zakázáno, protože podle nějakého zákonu z 30. let nesmí být hračka v jídle (vágně řečeno).
Prodávat se tam mohlo až Kinder Joy, kde je hračka oddělena od čokolády.
Fascinující, že to nejde, nebo to nestálo nikomu za to, aby tedy se mohla prodávat v omezeném režimu tak, aby se dostávala do ruky jen dostatečně velkým dětem (a ne tedy jen nad 3 roky, jak je to vymezeno u nás).
Zdrojem je jak kolega, který pašuje občas Kinder vejce do států kolegovi, když tam jede na služebku, tak Chat GPT. |
|
|
|
| kapitan Pike: To si říkám vždycky u podobných věcí taky. Ale jednak pokud ukr. maso fakt je častěji pozitivní, asi je pravděpodobnější, že kašlou na víc věcí. A je taky otázka, co vše se dováží.
Ale jinak riziko je spíš to, že salmonelu při přípravě masa přeneseš na něco jiného, co už vařit nebudeš. Jasně, vždy to znamená porušení doporučení či i v případě provozů pravidel přípravy jídla, ale statistika jistě potvrdí, že k tomu porušení často ledaskde dochází. |
|
|
|
| kapitan Pike:
kuřecí tatarák by si asi nikdo nedal
Google: Raw chicken diet ;)
Jinak ano, salmonela vyhyne uvařením. |
|
|
|
| A jak velký problém ve skutečnosti salmonela v kuřecím je? Pokud vím, tak tepelné zpracování masa bakterie zlikviduje a kuřecí tatarák by si asi nikdo nedal :-) |
|
|
|
| Mvek: Ne že bych chtěl bratry z něčeho podezírat, ale... :-D |
|
|
|
| Tedy za dva měsíce čtyři případy kontaminovaného masa z Ukrajiny, minimálně dvakrát balené stejnou firmou na Slovensku. |
|
|
|
| Zajímavé, ony ty poplašné zprávy dezolátů o salmonele v mase z Ukrajiny nebudou taky tak moc vymyšlené, ale pravděpodobně jen zveličené. Ostatně kdo ví, kolik případů salmonely z jakých zemí se běžně objeví...
Salmonela v kuřecím mase v Penny Marketu z Ukrajiny, baleno na Slovensku (iRozhlas.cz)
O podobném zjištění SZPI informovala také ve druhé polovině srpna. Bakterii Salmonela Infantis tehdy odhalila v kuřecím masu prodávaném v obchodě Tesco.
Výrobek rovněž pocházel z Ukrajiny a na Slovensku jej balila společnost WE Trade. V červenci inspekce upozornila na dvě šarže kuřete bez drobů původem z Ukrajiny, které našla v prodejnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově. Také tyto vzorky obsahovaly salmonelu. |
|
|
|
| Tak tedy návštěva německého Kauflandu po čtyřech letech mě docela překvapila. Některé věci jsou už o dost dražší a levnější není snad nic. Už to má smysl jen kvůli specifickým produktům (Mezzomix, Erfrischung Stapffen, nějaké ty pralinky apod., i když se to ojediněle dá koupit i u nás, nebo namíchat) a někdy kvůli kvalitě.
Nákup v Polském Kauflandu/Carrefouru ale nyní taky už levnější nebude, jen u některých produktů. Z potravin asi výjimečně (třeba zrovna některá zelenina a ovoce jsou i třeba čerstvější), ale u léků a některé drogerie je rozdíl velký (doporučuji třeba Moellers - Omega3 olej z tresčích jater, který je i o víc jak třetinu levnější). Jinde ne, nebo jsou ty věci taky dražší (Finish tablety do myčky, Durex...). |
|
|
|
| Mvek:
nezřídka se mi stalo, třeba v menší Bille, že jsem takhle viděl paletu s chlazeným zbožím očividně i hodinu nebo déle stát v uličce před chladícími regály.
Ano, to je přesně ono. Doteď občas dělávám mezi kolegy "osvětu" na téma, že největší problém chlazených potravin (i mražených) není jejich výroba nebo jejich uchování u nich doma (za předpokladu, že k tomu přistupují rozumně), nýbrž doprava a logistika od výrobce až k nim. To je ten skutečný kámen úrazu.
Jinak čistota na prodejně má vliv třeba i na to, aby si člověk nepřinesl nežádoucí suvenýr v podobě molů.
A konečně, u palet v uličkách je přece jen třeba trošku rozlišovat - je rozdíl, když je vidět, že personál "něco" dělá (doplňuje zboží atp.) a nebo je tam nechává jen tak zaparkované, aby to pokud možno překáželo co nejvíc. |
|
|
|
| Jinak původně jsem ten článek totálně ignoroval. No, když jsem ho teď proklikal, tak jo, špinavé vozíky, nebo dvojí ceny, potažmo potřebu mít všude slevovou kartičku/appku mě štvou.
Ceny nahoře/dole, jen když je to i v rámci obchodu různé (zrovna teď buď Makro, nebo Norma, ale bylo to tak marginální, že si právě už nepamatuji, který z nich to byl, v Makru jsou pak cenovky obecně adrenalin, pochopit, jaká cena platí a při kolika kusech, a kolik kusů si vůbec musím vzít, aby mi je prodali - u balení vod jsem se zrovna v pátek taky nachytal, nechápal jsem, zda cena je na kusy balení 6tic, nebo na lahve, když cena byla za lahev, psáno za kus).
Já bych k paletám v uličkách ale dodal jinou věc - nezřídka se mi stalo, třeba v menší Bille, že jsem takhle viděl paletu s chlazeným zbožím očividně i hodinu nebo déle stát v uličce před chladícími regály.
Pak se člověk diví, že se to zkazí před datem spotřeby. |
|
|
|
| To mi připomíná, že se chci zeptat, jestli v Makru na Černém Mostě šetří energií, nebo to byla výjimka, že jsem tam v pátek v sedm večer klopýtal po parkovišti potmě. A při nakládání nákupu do auta jsem málem auto nenašel (ok, dálkové zamykání to jistí), ale spíš se bál, jestli mě někdo nepřepadne.
No a to, že na jejich "scan and go" si mám naskenovat kód z vozíku, který jsem nenašel, je další dotaz,když už jsem tu makro kartu po letech obnovil. |
|
|
|
| Mirak: Podle mých zkušeností nejvíc záleží na lokalitě a na konkrétním vedení toho či onoho obchodu, o jaký jde řetězec je v tomto směru spíš podružné (byť i to má svůj vliv).
V případě pochyb o validitě toho článku bych každému doporučil návštěvu obchodů na stanici metra Budějovická, tam to byl pravidelně horor už někdy ve 2. polovině 10. let tohoto století (poměrně často jsem si vozíval malé nákupy jak z Dejvic, tak později i ze Stodůlek). |
|
|
|
| Hm, většina z toho je mi ukradená nebo mě trápí asi tak tři vteřiny v tom obchodě, ale zapomínám na to ještě než stihnu vyjít ze dveří. Máme se v Česku moc dobře :) |
|
|
|
| Šestnáct věcí, které nás štvou v supermarketu. A nejspíš se nikdy nezmění
Jo, to je ono.. i když si osobně myslím, že přinejmenším některé prodejny své zákazníky zcela otevřeně trollí - tu více, tu méně v souladu s korporační politikou.
A je to taky důvod, proč přes hodně napálené ceny čas od času nakupuju online.
Nervy mám jen jedny a i když i nákup online má své "issues", je to kompletně jiná sada problémů než v kamenných prodejnách, abych tak řekl. |
|
|
|
| KRAKONOS: A přece se za cibetkovou kávu platí draho:-). Ale jo, myslím, že část těch, co si ji dovolí a pijí, taky neví, jak vzniká... |
|
|
|
| Mvek: Tak ono propagovat "med z hoven" není nejlepší prodejní strategie, takže co je to medovice na skleničkách moc nerozvádějí :-) A přitom ve Ferdovi Mravencovi to nejspíš každý četl. |
|
|
|
| Tedy, že med může být z vylučované tekutiny mšic, jsem fakt netušil.
Lidé často chybují už v samotném pojmenování. Jakýkoli tmavý med označují za lesní. Ale pozor, pořád je to med květový. Protože tmavý může být med i z květů ostružiníku a maliníku, přesto stále patří mezi medy květové, tedy vyrobené včelami z doneseného nektaru z květů. Medovicový med získávají včely ze stromů a keřů, z jehličnanů, javorů, lip a třeba i z ovocných stromů. Včely jej ovšem netvoří z nektaru, nýbrž z mízy, kterou na těchto stromech vyrábějí mšice, a to tak, že napichují a sají mízu z pupenů, kůry a listů stromů a následně pak vylučují tekutinu, již včely a také mravenci sbírají. Skoro každý porost má svůj druh „nektarodárných“ mšic. Možná si pamatujete z knihy Ferda Mravenec, jak mravenci mšice chovali, aby je dojili. Takhle nějak to skutečně v přírodě je, takže pokud chceme získat co nejvíc medovicového medu, hledáme stanoviště pro včelnice podle co nejvyššího výskytu mravenišť. Kde jsou mravenci, jsou i mšice. A až o padesát procent větší snůška medovice. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Přepravní náklady budou nižší... -) |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|