|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Mvek: U domácí pekárny máš asi lepší možnost kontroly surovin, ale zrovna u chleba se obávám, že asi právě nemáš moc možností dodržet správný postup s pravým kváskem atd. (i když v 90. letech babička do kysela někdy chlebový kvásek kupovala (vařila v podstatě "krkonošské kyselo" se smetanou, vejci a buď houbami, nebo kváskem)... Tak nevím, jestli se kvásek ještě někde prodává. Prý ho má už jen několik spíše větších pekáren... Ale dříve, když se chléb pekl v pecích v téměř každé venkovské domácnosti, to museli také nějak zvládat...
Jinak, abych se přiznal, tanvaldský chléb (balený) zase nemá nějakou zvláště výraznou chuť, i když trochu odlišný od jiných je. Výrazněji jiný byl třeba držkovský chléb se silnou kůrkou a póry uvnitř, ale pekárna, pokud vím, loni skončila, i když práva někdo koupil... |
|
|
|
| Pozemstan: V našem menším Albertu prodávají podle cedulek i nebalený tanvaldský, skoro jsem rozdíl chuťově necítil, ale hlavně kdoví, co to doopravdy je, protože občas je problém to na regálu poznat od šumavy. A není vždy (dneska nebyl také). Balený chléb obecně z principu nebývá dobrý, i když je z dobrých surovin.
Ale tak brzy si asi taky koupím domácí pekárnu, i když po čase se člověku ten domácí taky přejí a chutná mu pak i ten nejlevnější z obchodu. |
|
|
|
| Mvek - 14. leden 2013 08:53: Zajímavé. Chleba často dochucují kyselinou askorbovou (vitaminem C), aby byl i bez dostatečného kvašení, jen s "mrtvým kváskem", kyselejší, ale i přesolování je možné. Obecně jsou mi podezřelé téměř všechny chleby, které obsahují kyselinu askorbovou, gumu guar, pražený ječmen, droždí apod., i když je často také kupuji. Klasický chléb kypřený kváskem - jen z pšeničné mouky, žitné mouky, vody, popř. s přídavkem soli a kmínu, již vyrábí jen málo pekáren - např. Tanvald (balený někdy dostupný i v Praze např. v Bille či Albertu (Hypernově), ale mírně dražší), nebo Česká Lípa... I když v Tanvaldě pečou i tmavší chléb Negrill s cibulí, který obsahuje i ten pražený ječmen, ale i tak je kypřený žitným kvasem, nikoli droždím (alepoň to uvádějí)... Dominantní Penam a Delta ale obsahují výše zmíněné "příměsi" umožňující rychlejší pečení a jeho zamaskování dochucením a dobarvením... |
|
|
|
| Lidl je hrozně divný paskvil, na jednu stranu extrémně levné zboží pro ty, kterým nevadí maximum syntetiky. Na druhou stranu nějaké to luxusnější zboží, občas i v akci. A některé Lidly mívají častěji dobrou zeleninu, ale není to pravidlo, a je to spíš lokální (třeba Mělník).
Nerad tam chodím, protože ho mám stejně tak, že už se z něj blbě jde, a tak musím opět čekat na BUS.
No a v Německu, kde jsem ho viděl prvně, v 2003, tak to byl vysloveně takový diskont, jak kdysi Plus, nebo některé "no name" diskonty, lokální. |
|
|
|
| TelemachusRhade: Interspar mám z ruky, takže nemohu potvrdit/dementovat, ale i tak mám z těch pár zkušeností se Sparem, docela špatné zkušenosti, jen jiného druhu:
- velice rádi klamou co se týče akcí/cen, anebo jsme na to zrovna tady měli při těch pár návštěvách štěstí (jednou nám pak i lhali, že tam ta cedule není, ale porušil jsem zřejmě nějaké to pravidlo a měl to vyfocené, takže x balíků vod jsme dostali opravdu dle akce), ale častěji něco bylo špatně
- pro tento pankrácký je extrémně komplikovaná cesta od pokladny zpět k zelenině, takže se mi povedla zažít "humorná" historka, kdy už nezvyklý jsem si nezvážil zeleninu, zjistil jsem to u kasy, když přede mnou byl snad už jen jeden člověk a já měl věci na páse, tak jsem si říkal, to rychle doběhnu, jenže ačkoliv to bylo asi 20 metrů, muselo se oběhnout hodně dlouhý regál, a ještě jsem se nachytal na slepou uličku, která nebyla průchozí k zelenině.
Výsledkem byla docela dlouhá doba, a rozčilený starší pán u pokladny, kterému pokladní chtěla naúčtovat moje věci na pásu, a který zrovna musel mít problém s hlasivkami, takže mluvil za pomoc i přístroje přiloženého na krk (snad hůř než Hawking)
|
|
|
|
| TelemachusRhade: A nebyl to second food hand? Prostě takovej bezďáckej obchod za evropské ceny pro náš "specifický trh" :-?
Mě zas štve Lidl. Celý rok maj takové dobré sýrové křupky, říkal sem si koupím si nějaké na Nový rok, ale ejhle žádné nebyly, asi totiž na silvestra byla větší spotřeba v Německu a na nás už nezbylo :-)
A pak taky smetanová pomazánka v poslední době když člověk nakloní vaničku vytejká samovolně ven = větší obsah vody tak o 20-30%... taky potěší. |
|
|
|
| Já po víkendové zkušenosti velice nedoporučuji Interspar na Pankráci. Nějaká polovina výrobků na které "je vidět" měla nějaký defect - nejčastěji bohužel plíseň. A to včetně věcí, kde by člověk moc nečekal - nakládané okurky, řepa, potom tradičnější produkty jako ovoce, maso, balená šunka a sýry (akční snad do jednoho). V tomhle krámě bych si opravdu nechtěl dál vlašák. Evidentně za zenitem už byla ale třeba i 'budget' varianta Nutely a (opět) akční sušenky jako třeba Mila, byly nafounknuté k prasknutí.
Nicméně v závěru nás potěšila probíhající akce o které jsme nevěděli, a to -21 % víkendová special akce. Bohužel spoustu věcí jsme holt museli koupit jinde. |
|
|
|
| Už po několikáté si uvědomuji, že u běžné Šumavy v supermarketu je "nechuť" zamasována solí. Ten chleba je prostě nějak moc slaný.
Budu si muset najít nějaký lepší chleba, i když je těžké, co volit, aby to nebyla jen zkouška, a tudíž zbytečně vyhození peníze.
Že by předražený chleba z prodejny zdravé výživy Maranatha měl být to pravé, to si taky nemyslím.
Každopádně zvažuji si předplatit dTest. Už z mnoha důvodů. |
|
|
|
| Tak samozřejmě, že bych preferoval třeba olivový olej:-).
Ale tuším, že jde ještě o vitamín A, D nebo E, nepamatuji si:-). Protože obecně je lepší salát zalít trochou toho oleje.
Co se týče mrkve a vlivu na oči, čím dál více tvrdí doktoři, že je to mýtus, ale tak to je fuk, důležité je hlavně jíst pestře, a ne se cpát mrkví zrovna kvůli očím. |
|
|
|
| btw na co kupovat sádlo, když si ho člověk může doma vyškvařit sám |
|
|
|
| říká se tomu karoteny, jsou důležité pro oči, uvolňují se ze syrové mrkve a červené papriky když je žaludek tráví s nenasycenými mastnými kyselinami
husí sádlo je dobrůtka, ale v těle má jinou funkci, tzv. promazává stroj, spomaluje metabolické procesy, a je dobrý s cibulí
roztavenej lůj se používal v koželužnictví, nemá to nic společnýho s tím, že mi chutná mrkev |
|
|
|
| Ale Razer má trochu pravdu, potřebuješ pro některé vitamíny z mrkve tuk, aby se vstřebaly. |
|
|
|
| lagga: Myslím na tvé dobro, z takové stravy jako mrkve tě čeká minimálně chudokrevnost!
:-) dělám si legraci, ale znám osobně lidi, kteří si každý den patlaj chleba sádlem (a to třeba husí setsakra podražilo poslední dobou). |
|
|
|
| pffffrrRR
WTH, why would you even suggest something like this ? |
|
|
|
| lagga: Zapij to alespoň roztaveným lojem! |
|
|
|
| nejlepší večerní mls je mrkev :) |
|
|
|
| Mně zas přijde, že Pickwicky jsou už takové nemastné, neslané, i když Ranní kupujeme, ale že je to už takové odfláknuté. |
|
|
|
| Pozemstan: Tak možná vím, proč už druhý druh Ahmadu měli tak v akci:-). Njn. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|