Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1527 - 1546 / 1810Starší   Nejstarší

Mvek - 15. leden 2013 11:17sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Tak my nejsme tak nároční jak co do původu, tak i toho chemického ošetření apod., stejně se na trhy nedostanu v dobu, kdy bych tam něco koupil, ale obecně je to horší a kvalita bývá špatná.
Těším se na léto v jednom směru, že snad bude trochu času si tentokrt taky něco vypěstovat, aspoň tu petržel, pažitku, možná hrášek, i na namražení.

Ale letos jsem doma začal pěstovat v květináči petržel a ještě bych chtěl pažitku, moc to nedává, ale kupodivu ta petržel, koupená v Albertu, plodí další lístky i v tom málu světla, co teď i na okně má.
lagga - 14. leden 2013 21:37sipka
ZAMĚŘIT
lagga
taky vás mrzí, že je zima, a tak sehnat čerstvou, nebo aspoň sušenou místní zeleninu a ovoce ? ...a to německo je, mám pocit, mnohem lepší místně zásobovaný trh

veliké plus za jasné značení původu zboží a ceny na váhu/litr - je to čitelnýýýý
Mvek - 14. leden 2013 14:43sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jj, domácí pekárna má jiné nevýhody, ale jde opravdu hlavně o to, že tam člověk nemá kdoví jaké zbytečné příměsi. Takže už záleží opravdu jen na tom droždí, mouce, soli... A zvláště, pokud kupuje chlebovou mouku, tak si teď nejsem jist, čím se liší, jestli nějaké přísady nemá.

Ale je to užitečné, že člověk pak nemusí hrotit, zda pečivo koupí. A zpočátku jsem si rád dal jen tak suchý chleba s čajem, než jsem se ho přejedl:-).



Hm, Držkovský jsem také kdysi občas kupoval, škoda.
Pozemstan - 14. leden 2013 13:21sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade: Pekárna v Držkově skončila, chléb se zde pekl přes dvacet let.
Pozemstan - 14. leden 2013 13:19sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Jinak v Jablonci měl ještě z dob minulých "chléb Šumava" i trochu jiný význam než celostátně rozšířený název "šumavský bochník". Tradičně byl v obchodech na výběr buď "chléb Šumava" z pekárny Šumava, která ale, alespoň dnes, sídlí na druhé straně města než stejnojmenné sídliště, a nebo "chléb Tanvald"...
Telemachus Rhade - 14. leden 2013 13:15sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Držkov skončil? To je docela škoda..
Pozemstan - 14. leden 2013 13:11sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: U domácí pekárny máš asi lepší možnost kontroly surovin, ale zrovna u chleba se obávám, že asi právě nemáš moc možností dodržet správný postup s pravým kváskem atd. (i když v 90. letech babička do kysela někdy chlebový kvásek kupovala (vařila v podstatě "krkonošské kyselo" se smetanou, vejci a buď houbami, nebo kváskem)... Tak nevím, jestli se kvásek ještě někde prodává. Prý ho má už jen několik spíše větších pekáren... Ale dříve, když se chléb pekl v pecích v téměř každé venkovské domácnosti, to museli také nějak zvládat...

Jinak, abych se přiznal, tanvaldský chléb (balený) zase nemá nějakou zvláště výraznou chuť, i když trochu odlišný od jiných je. Výrazněji jiný byl třeba držkovský chléb se silnou kůrkou a póry uvnitř, ale pekárna, pokud vím, loni skončila, i když práva někdo koupil...
Mvek - 14. leden 2013 12:50sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: V našem menším Albertu prodávají podle cedulek i nebalený tanvaldský, skoro jsem rozdíl chuťově necítil, ale hlavně kdoví, co to doopravdy je, protože občas je problém to na regálu poznat od šumavy. A není vždy (dneska nebyl také). Balený chléb obecně z principu nebývá dobrý, i když je z dobrých surovin.

Ale tak brzy si asi taky koupím domácí pekárnu, i když po čase se člověku ten domácí taky přejí a chutná mu pak i ten nejlevnější z obchodu.
Pozemstan - 14. leden 2013 11:36sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek - 14. leden 2013 08:53: Zajímavé. Chleba často dochucují kyselinou askorbovou (vitaminem C), aby byl i bez dostatečného kvašení, jen s "mrtvým kváskem", kyselejší, ale i přesolování je možné. Obecně jsou mi podezřelé téměř všechny chleby, které obsahují kyselinu askorbovou, gumu guar, pražený ječmen, droždí apod., i když je často také kupuji. Klasický chléb kypřený kváskem - jen z pšeničné mouky, žitné mouky, vody, popř. s přídavkem soli a kmínu, již vyrábí jen málo pekáren - např. Tanvald (balený někdy dostupný i v Praze např. v Bille či Albertu (Hypernově), ale mírně dražší), nebo Česká Lípa... I když v Tanvaldě pečou i tmavší chléb Negrill s cibulí, který obsahuje i ten pražený ječmen, ale i tak je kypřený žitným kvasem, nikoli droždím (alepoň to uvádějí)... Dominantní Penam a Delta ale obsahují výše zmíněné "příměsi" umožňující rychlejší pečení a jeho zamaskování dochucením a dobarvením...
Mvek - 14. leden 2013 11:25sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Lidl je hrozně divný paskvil, na jednu stranu extrémně levné zboží pro ty, kterým nevadí maximum syntetiky. Na druhou stranu nějaké to luxusnější zboží, občas i v akci. A některé Lidly mívají častěji dobrou zeleninu, ale není to pravidlo, a je to spíš lokální (třeba Mělník).
Nerad tam chodím, protože ho mám stejně tak, že už se z něj blbě jde, a tak musím opět čekat na BUS.

No a v Německu, kde jsem ho viděl prvně, v 2003, tak to byl vysloveně takový diskont, jak kdysi Plus, nebo některé "no name" diskonty, lokální.
Mvek - 14. leden 2013 11:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Interspar mám z ruky, takže nemohu potvrdit/dementovat, ale i tak mám z těch pár zkušeností se Sparem, docela špatné zkušenosti, jen jiného druhu:
- velice rádi klamou co se týče akcí/cen, anebo jsme na to zrovna tady měli při těch pár návštěvách štěstí (jednou nám pak i lhali, že tam ta cedule není, ale porušil jsem zřejmě nějaké to pravidlo a měl to vyfocené, takže x balíků vod jsme dostali opravdu dle akce), ale častěji něco bylo špatně
- pro tento pankrácký je extrémně komplikovaná cesta od pokladny zpět k zelenině, takže se mi povedla zažít "humorná" historka, kdy už nezvyklý jsem si nezvážil zeleninu, zjistil jsem to u kasy, když přede mnou byl snad už jen jeden člověk a já měl věci na páse, tak jsem si říkal, to rychle doběhnu, jenže ačkoliv to bylo asi 20 metrů, muselo se oběhnout hodně dlouhý regál, a ještě jsem se nachytal na slepou uličku, která nebyla průchozí k zelenině.
Výsledkem byla docela dlouhá doba, a rozčilený starší pán u pokladny, kterému pokladní chtěla naúčtovat moje věci na pásu, a který zrovna musel mít problém s hlasivkami, takže mluvil za pomoc i přístroje přiloženého na krk (snad hůř než Hawking)

Razer - 14. leden 2013 11:04sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: A nebyl to second food hand? Prostě takovej bezďáckej obchod za evropské ceny pro náš "specifický trh" :-?

Mě zas štve Lidl. Celý rok maj takové dobré sýrové křupky, říkal sem si koupím si nějaké na Nový rok, ale ejhle žádné nebyly, asi totiž na silvestra byla větší spotřeba v Německu a na nás už nezbylo :-)

A pak taky smetanová pomazánka v poslední době když člověk nakloní vaničku vytejká samovolně ven = větší obsah vody tak o 20-30%... taky potěší.
Telemachus Rhade - 14. leden 2013 10:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Já po víkendové zkušenosti velice nedoporučuji Interspar na Pankráci. Nějaká polovina výrobků na které "je vidět" měla nějaký defect - nejčastěji bohužel plíseň. A to včetně věcí, kde by člověk moc nečekal - nakládané okurky, řepa, potom tradičnější produkty jako ovoce, maso, balená šunka a sýry (akční snad do jednoho). V tomhle krámě bych si opravdu nechtěl dál vlašák. Evidentně za zenitem už byla ale třeba i 'budget' varianta Nutely a (opět) akční sušenky jako třeba Mila, byly nafounknuté k prasknutí.

Nicméně v závěru nás potěšila probíhající akce o které jsme nevěděli, a to -21 % víkendová special akce. Bohužel spoustu věcí jsme holt museli koupit jinde.
Mvek - 14. leden 2013 08:53sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Už po několikáté si uvědomuji, že u běžné Šumavy v supermarketu je "nechuť" zamasována solí. Ten chleba je prostě nějak moc slaný.
Budu si muset najít nějaký lepší chleba, i když je těžké, co volit, aby to nebyla jen zkouška, a tudíž zbytečně vyhození peníze.
Že by předražený chleba z prodejny zdravé výživy Maranatha měl být to pravé, to si taky nemyslím.

Každopádně zvažuji si předplatit dTest. Už z mnoha důvodů.
Telemachus Rhade - 10. leden 2013 10:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Když už se blíží ta zima..

7 Cold-weather Cocktails to Warm Up
Pozemstan - 10. prosinec 2012 11:56sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Rozpustné v tucích jsou vitaminy ADEK, přičemž karoteny jsou právě zdroji vitaminu A (proto se označují jako provitamin A), např. beta-karoten.
Mvek - 10. prosinec 2012 11:18sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak samozřejmě, že bych preferoval třeba olivový olej:-).

Ale tuším, že jde ještě o vitamín A, D nebo E, nepamatuji si:-). Protože obecně je lepší salát zalít trochou toho oleje.

Co se týče mrkve a vlivu na oči, čím dál více tvrdí doktoři, že je to mýtus, ale tak to je fuk, důležité je hlavně jíst pestře, a ne se cpát mrkví zrovna kvůli očím.
lagga - 10. prosinec 2012 10:26sipka
ZAMĚŘIT
lagga
btw na co kupovat sádlo, když si ho člověk může doma vyškvařit sám
lagga - 10. prosinec 2012 10:26sipka
ZAMĚŘIT
lagga
říká se tomu karoteny, jsou důležité pro oči, uvolňují se ze syrové mrkve a červené papriky když je žaludek tráví s nenasycenými mastnými kyselinami

husí sádlo je dobrůtka, ale v těle má jinou funkci, tzv. promazává stroj, spomaluje metabolické procesy, a je dobrý s cibulí

roztavenej lůj se používal v koželužnictví, nemá to nic společnýho s tím, že mi chutná mrkev
Mvek - 10. prosinec 2012 08:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ale Razer má trochu pravdu, potřebuješ pro některé vitamíny z mrkve tuk, aby se vstřebaly.

Nejnovější   Novější 1527 - 1546 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o