Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1472 - 1491 / 1810Starší   Nejstarší

Mvek - 17. říjen 2013 15:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dozvěděl jsem se od matky, že jí též jednou po této řadě sušenek bylo špatně, jinak ale v rodině nevíme o jediné potravinové alergii, až na právě u matky alergii na cosi v některých rybách... Neví se ani po vyšetření u alergologa, co jí vadí, ale v podstatě může jen pár ryb jako třeba pravou aljašskou tresku, snad tuňáka, ale už losos není úplně jistý a když je na obaly "treskovité ryby", tak to také není bezpečné.
Patrně to získala, nebo spíše se jí to zhoršilo do opravdu silného projevu (asi jak já ten minulý týden) až v dospělosti.

Jen si říkám, jestli by se alergie neměla projevit už při trávení v žaludku, a tedy během pár hodin, a ne za víc jak 4 hodiny (těžko určit, když jsem vždy po těch 4 spal a vzbudil se až po 8).
AVip - 17. říjen 2013 13:35sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Buď je to kontaminace něčím, nebo máš alergii na jednu ze složek v těch sušenkách...
Já například mám alergii na umělé vanilkové aroma a to "od nepaměti", abych tak řekl. Akorát, že dneska se maximálně cítím špatně, zatímco když jsem byl malý, tak to ze mne létalo všemi směry...
Je to ovšem až od určité koncentrace, takže se akorát musím vyhýbat nejlevnějším blafům... (což se ne vždy povede, ale to je zas jiná story)
Mvek - 17. říjen 2013 11:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ad "Zlaté kolečka", ano, tohle pojmenování Opavie mě fascinuje.

Mléko piji výjimečně, tak jednou za čtvrt roku si koupím to údajně kvalitnější rozvážené radonickou a tou druhou farmou (z bučícího auta). Jinak jím jen jogurty, sýry apod., přičemž stopové množství mléka mám asi každý den.


Ad, co mi bylo - laický odhad je, že to mělo špatný dopad na střeva a z podráždění/souvisejícího extrémního nadmutí to pak podráždilo i žaludek, protože minulý týden jsem měl tedy rychlou večeři v podobě sýra, chleba a česneku, doplněnou brzy zákuskem v podobě těch sušenek. Pak jsem šel po asi dvou hodinách v pohodě spát a po cca 9 hodinách celkem, když jsem ráno chtěl vstávat, jsem se dostal do stavu, kdy jsem se příšerně motal a ztrácel rovnováhu jak při nízkém tlaku a nakonec se dělalo i nevolno. Nicméně když se konečně povedlo přimět obsah žaludku jít ven, nic v něm nebylo, jen šťávy.
Žaludek mi pak tedy stabilizovalo ne samotné dávení, nutkání k němu se ještě vrátilo, ale když jsem si vedle hřemánkového čaje načal i osvědčenou Coca Colu a po doušcích usrkával. Pak jsem už mohl i jíst, i když závrať jsem měl celý den, než to asi ze střev odešlo.

Včera by to možná bylo podobné, jen jsem to chytil včas, protože jsem měl noční. Kolem třetí jsem měl jen ty sušenky, dojídal jsem stejné balení. Pak jsem měl asi po hodině cosi jako večeři v podobě uvařených vloček s domácími jablky, po asi 3 hodinách jsem šel spát a v půlnoci jsem vstával na práci. Brzy jsem zjistil, že střeva začínají bublat a opět dráždit i žaludek, takže jsem opět nasadil čaj a ještě načatou colu, plus živočišné uhlí.
Tentokrát jsem to zvládl, že bych s tím přežil i v práci, ale noční byla tentokrát možná z domova, takže tím spíš v pohodě, teď už to bude ok.
Telemachus Rhade - 17. říjen 2013 07:50sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: 'Zlaté kolečka' mě coby korektora opravdu odpuzují :) Nicméně perníkovou variantu jsem skutečně neměl, ale perníkové výrobky od Opavie už mnohokrát ano, a nic mi nebylo.

Nicméně, jak často piješ mléko? Jakékoli.. Jak jsi psal, mléko je nejčastějším spouštěčem alergií u dospělých, ale právě nejčastěji na podružné věci, které by člověk asi netipnul.
AVip - 17. říjen 2013 06:47sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Nemusíš zabíhat do vyložených detailů, ale co ti přesně bylo?

Jen taková technická - šance, že se někomu udělá blbě z kontaminované potraviny je mnohonásobně větší, než že zrovna trefil nějakou alergii (ale zas nepodceňovat, jedním z rizikových faktorů alergií je podle všeho právě i občasná "otrava z jídla" - bakteriální toxiny jsou jedním slovem svinstvo se všelijakými účinky).
Mvek - 17. říjen 2013 03:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
No a občas pak probublají zajímavé věci, viz nějaký ten záznam z TED konferencí, ať už kvůli GMO nebo jinému mísení, že se nějaký alergen dostane do něčeho, kde nemác o dělat.
Mvek - 17. říjen 2013 03:31sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Je fakt, že konkrétně tyhle sušenky byly koupené i v akci kvůli tomu, že jinak jsou drahé (ale jiné příchutě mi zatím problémy nikdy nezpůsobily), přece jen u sušenek si člověk řekne, že i blbé skladování buď poznám, nebo nebude mít takové následky.

Jinak tu jsou samozřejmě 3 faktory:
1) Špatné skladování - předpokládám, že většina z nás občas vidí vyskladněné mléčné výrobky v platech jen tak uprostřed obchodu, a to otázka, jak dlouho to stálo v teplém skladu (v létě), nebo v autě na slunci se špatným chlazením...

2) Otázkou je, jak to je s tou kvalitou, nakolik probíhají kontroly apod.

3) Není výjimečné, že člověk v dospělosti získá (proč, to by byla diskuse, někdo uvidí příčinu ve špatné výživě, někdo ve vlivech města, stresu, jiný ve špatné auře apod.) různé alergie, ať už je to na lepek (celiakie), nebo na kravskou laktózu... A zrovna tohle se projevuje právě často i zažívacími problémy, které si člověk nespojí s konkrétním jídlem. To by to musel asi opakovat, ve stejné míře (tedy konzumaci stejných potravin i stejné následky:-)).
Razer - 17. říjen 2013 02:31sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Copak to se netýká jen sušenek, poslední dobou je mi špatně po lecčem a to mám docela silnej žaludek a snažím se nekupovat věci "v akci".
Mvek - 17. říjen 2013 00:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak to nebyl česnek...

Vyhněte se Opavia - ZLATÉ Kolečka s perníkovým kořením polomáčené v mléčné čékoládě!

Alespoň konkrétně šarže, které končí datum za 3 dny bude špatná, nebo celkově, je mi po tom opět dost špatně, dojídal jsem druhou půlku sušenek, bez česneku tentokrát:-). Docela samostatně, před 8 hodinami.
Tehdy to bylo to samé, měl jsem to večer a bylo mi špatně ráno.
Telemachus Rhade - 12. říjen 2013 15:09sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
btw, vzhledem k téhle položce, není to nakonec ten obchod jak s ním má co do činění Alko?
Telemachus Rhade - 12. říjen 2013 15:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
The Candy Store

3 pražské obchůdky a e-shop, kde je možné sehnat Mountain Dew, a to rovnou ve čtyřech variantách. Bohužel šeřík mezi nimi není.
Zephram - 11. říjen 2013 20:30sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
S určitým odstupem, proč ne...
Mvek - 11. říjen 2013 12:00sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Doposud jsem ten nešvar dělal často, že po jídle obsahujícím česnek jsem si klidně nějakou sušenku potom přikousl.
Telemachus Rhade - 11. říjen 2013 11:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Na česnek něco sladkého? To je mi pak už celkem jedno v jakém množství takovouhle věc provedu :)
Mvek - 11. říjen 2013 11:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nepodceňujte maličký domácí česnek. On asi bude hodně intenzívní, takže i když má celá hlavička tak průměr 3 cm, sníst její půlku nemusí být dobrý nápad, zvláště, když si na to člověk dá brzy ještě třeba něco sladkého...

A to jinak snáším ledacos.
Zephram - 07. září 2013 11:53sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Včera jsme si nechali ve vinotéce litr burčáku načepovat :-]
Mvek - 05. září 2013 12:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Višňák už došel, už mají jen burčák.
lagga - 03. září 2013 14:52sipka
ZAMĚŘIT
lagga
proč to kafe občas piju když je mi po něm blbě?
Mvek - 27. srpen 2013 19:50sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Burčákomat je spíš název toho automatu, ze kterého to točí. Protože to logo je i na něm, i když uvnitř byl Višňák.
Zephram - 27. srpen 2013 17:59sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Mvek:
Jo, už tomu rozumím, špatně jsem to přečetl. Mají tam i Burčákomat i višňák vedle sebe.

Nejnovější   Novější 1472 - 1491 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o