Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1459 - 1478 / 1810Starší   Nejstarší

Pozemstan - 30. říjen 2013 11:20sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: "Pověsil jsem tam mololapku a za jednu noc na ní byla stovka molů."

Zajímavé. Nevěděl jsem, že něco takového existuje.
Mvek - 30. říjen 2013 10:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Dotyčné sušenky byly koupené asi měsíc předtím, takže nepředpokládám, že by v nich byli tehdy červi.

Nicméně po červech nevidím důvod, proč by člověku mělo být špatně, problém je jen psychika, takže hemžící se potraviny končí v koši, ale pokud je tam někde nějaká pavučinka, tak to většinou znamená spíš jen vajíčka, a tak co. Člověk jich jí, v případech, kdy o nich ještě neví. Pochybuji, že třeba do ovocných sušenek, jogurtů apod. jdou jen nečervavé kusy ovoce, když se to určitě zpracovává automaticky. A totéž sušené ovoce apod. kde už nebude ani žádné tepelné zpracování. U těch červů ani nevím, k čemu by to tepelné zpracování bylo.

Riziko vidím spíš v různých plísních.


Jinak ANO - vlašské ořechy milují, v nich asi bylo původní extrémní hnízdiště, měli jsme ještě loňské ve špíži a dospělo to do stavu, že tam člověk vešel a začalo se to hemžit. Pověsil jsem tam mololapku a za jednu noc na ní byla stovka molů.

A ano, bohužel mají rádi vazby knih. V komoře byla mimo jiné jedna asi stoletá Bible a vazbu teď také bude třeba vyčistit. Naštěstí se zdá, že pokud nejde o papírový obal zajímavého jídla, tak papír samotný nežerou (oproti tomu polstyrenu, kde si vykousali dírky pro hnízdění).
Pozemstan - 30. říjen 2013 10:02sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Teď už se nedivím, že jsi měl nedávno po nějakých sušenkách zažívací problémy. -) Já bych tedy asi jídlo s červy vědomě nikdy nejedl, možná s výjimkou nakonec tepelně upravených hub, pokud byly jen trochu červavé, a nebo třeba švestek či třešní, i když i ty se někdy snažím před pozřením raději rozlomit a prohlédnout obsah. Záměrně upravený hmyz by byl samozřejmě něco trochu jiného, ale nevím, nevím, jestli bych překonal odpor... -)

Jinak mohu potvrdit, že potravinoví mol, neboli zavíječ moučný se dostane téměř kamkoli. Před lety jsem viděl jejich díry i v alobalovém obalu. V kanceláři je někdo zavřel do plastové nádoby s napadenými zabalenými čokoládami, a oni tam přežívali měsíce, než jsem se odvážil je vyhodit, ale neprozíravě jsem se podíval dovnitř. Tehdy, a nebo možná už předtím, unikli a napadli i několik poblíž stojících starších knih, kterým rozežrali vazbu, asi z přírodního živočišného klihu, a zakuklili se mezi stránky.

Také doma máme moly, i když se mi podařilo jejich počet omezit poté, co jsem ve spíži našel jejich možná hlavní zdroj potravy v misce se starými vlašskými ořechy, které jsme řadu let používali na Vánoce jako dekoraci. Téměř ve všech byla jádra přeměněna na prach plný červů. Dostali se ale i do blízké uzavřené papírové dózy s plastovými víčky, ve které byly původně též ořechy. Mezi starými plastovými sáčky jsem pak našel i místo, kde se zakuklovali, ale asi ne jediné...
Mvek - 30. říjen 2013 09:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jinými slovy - potravinové moly je třeba honit, a jakmile se objevují častěji, intenzívně hledat, nebo to dopadne špatně.
Mvek - 30. říjen 2013 09:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ty žravé potvory se ale dostanou do všeho... Běžný pevnější průhledný obal, zatavený, jako má většina sušenek, jim nic neříká. Před měsícem jsem si začal pochutnávat na lázeňských oplatkách, které se hemžily, na to jsem opravdu chuť neměl.
Nicméně velmi často jím něco, kde se tu a tam objeví maličká pavučinka (vločky, teď vločkové sušenky), nebo mrtvá múra v obalu vedle.


Blbé je, že se červům líbí různé štěrbiny, a to čím výše, tím lépe, takže věci na horní polici špíže/komory byly plné červů, různé sváry prázdných kartonových krabic, cestovní kufr apod.
No a zalíbil se jim i zbytek polystyrenového obložení na strop/stěny, do kterého navrtaly i díry.
Telemachus Rhade - 30. říjen 2013 08:24sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Info: V běžné distribuci se objevila 1l PET vanilkové Coly. Není to sice kdovíjaký posun, ale přesto.. Kdo nezkusil, doporučuju. Klasickou Colu můžu pouze v kombinaci s alkoholem, tohle se dá pít jako chutná limonáda.
Razer - 30. říjen 2013 01:49sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: To je možná víc než sem chtěl vědět O_O
Telemachus Rhade - 30. říjen 2013 00:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
dokud se mi v puse nepříčí krovky

FUJ! :)
Mvek - 29. říjen 2013 23:56sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Poslední měsíce jím dost červů nebo vykuklených stádií potravinových molů v ledasčem a toužebně čekám na silné mrazy, abychom dopřebrali špíž a některé věci zkusili vymrazit na lodžii:-).

Takže mě nějaký hmyz nerozhází, dokud se mi v puse nepříčí krovky apod.
Razer - 29. říjen 2013 23:51sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Yakuzza: Kup si raději něco v akci v kauflandu, vyjde to levnějc :)
Telemachus Rhade - 29. říjen 2013 23:28sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Pokud je chod 3 a 6 tepelně zpracován, tak ok :)
Mirak - 29. říjen 2013 21:03sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Neštítím se hadů, pavouků a myší, ale červů, švábů a dalších podobných motofikng brouků se kurevsky bojím :-))
Yakuzza - 29. říjen 2013 19:11sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Jit ci nejit na hmyzi vecirek? :)

1. Listový salát s restovanými moučnými červy
2. Cvrčci na másle
3. Velký červ na Chilli Zophobas
4. Grilované saranče
5. Šváb v těstíčku
6. Hmyzí dezert
Mvek - 17. říjen 2013 15:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dozvěděl jsem se od matky, že jí též jednou po této řadě sušenek bylo špatně, jinak ale v rodině nevíme o jediné potravinové alergii, až na právě u matky alergii na cosi v některých rybách... Neví se ani po vyšetření u alergologa, co jí vadí, ale v podstatě může jen pár ryb jako třeba pravou aljašskou tresku, snad tuňáka, ale už losos není úplně jistý a když je na obaly "treskovité ryby", tak to také není bezpečné.
Patrně to získala, nebo spíše se jí to zhoršilo do opravdu silného projevu (asi jak já ten minulý týden) až v dospělosti.

Jen si říkám, jestli by se alergie neměla projevit už při trávení v žaludku, a tedy během pár hodin, a ne za víc jak 4 hodiny (těžko určit, když jsem vždy po těch 4 spal a vzbudil se až po 8).
AVip - 17. říjen 2013 13:35sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Buď je to kontaminace něčím, nebo máš alergii na jednu ze složek v těch sušenkách...
Já například mám alergii na umělé vanilkové aroma a to "od nepaměti", abych tak řekl. Akorát, že dneska se maximálně cítím špatně, zatímco když jsem byl malý, tak to ze mne létalo všemi směry...
Je to ovšem až od určité koncentrace, takže se akorát musím vyhýbat nejlevnějším blafům... (což se ne vždy povede, ale to je zas jiná story)
Mvek - 17. říjen 2013 11:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ad "Zlaté kolečka", ano, tohle pojmenování Opavie mě fascinuje.

Mléko piji výjimečně, tak jednou za čtvrt roku si koupím to údajně kvalitnější rozvážené radonickou a tou druhou farmou (z bučícího auta). Jinak jím jen jogurty, sýry apod., přičemž stopové množství mléka mám asi každý den.


Ad, co mi bylo - laický odhad je, že to mělo špatný dopad na střeva a z podráždění/souvisejícího extrémního nadmutí to pak podráždilo i žaludek, protože minulý týden jsem měl tedy rychlou večeři v podobě sýra, chleba a česneku, doplněnou brzy zákuskem v podobě těch sušenek. Pak jsem šel po asi dvou hodinách v pohodě spát a po cca 9 hodinách celkem, když jsem ráno chtěl vstávat, jsem se dostal do stavu, kdy jsem se příšerně motal a ztrácel rovnováhu jak při nízkém tlaku a nakonec se dělalo i nevolno. Nicméně když se konečně povedlo přimět obsah žaludku jít ven, nic v něm nebylo, jen šťávy.
Žaludek mi pak tedy stabilizovalo ne samotné dávení, nutkání k němu se ještě vrátilo, ale když jsem si vedle hřemánkového čaje načal i osvědčenou Coca Colu a po doušcích usrkával. Pak jsem už mohl i jíst, i když závrať jsem měl celý den, než to asi ze střev odešlo.

Včera by to možná bylo podobné, jen jsem to chytil včas, protože jsem měl noční. Kolem třetí jsem měl jen ty sušenky, dojídal jsem stejné balení. Pak jsem měl asi po hodině cosi jako večeři v podobě uvařených vloček s domácími jablky, po asi 3 hodinách jsem šel spát a v půlnoci jsem vstával na práci. Brzy jsem zjistil, že střeva začínají bublat a opět dráždit i žaludek, takže jsem opět nasadil čaj a ještě načatou colu, plus živočišné uhlí.
Tentokrát jsem to zvládl, že bych s tím přežil i v práci, ale noční byla tentokrát možná z domova, takže tím spíš v pohodě, teď už to bude ok.
Telemachus Rhade - 17. říjen 2013 07:50sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: 'Zlaté kolečka' mě coby korektora opravdu odpuzují :) Nicméně perníkovou variantu jsem skutečně neměl, ale perníkové výrobky od Opavie už mnohokrát ano, a nic mi nebylo.

Nicméně, jak často piješ mléko? Jakékoli.. Jak jsi psal, mléko je nejčastějším spouštěčem alergií u dospělých, ale právě nejčastěji na podružné věci, které by člověk asi netipnul.
AVip - 17. říjen 2013 06:47sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Nemusíš zabíhat do vyložených detailů, ale co ti přesně bylo?

Jen taková technická - šance, že se někomu udělá blbě z kontaminované potraviny je mnohonásobně větší, než že zrovna trefil nějakou alergii (ale zas nepodceňovat, jedním z rizikových faktorů alergií je podle všeho právě i občasná "otrava z jídla" - bakteriální toxiny jsou jedním slovem svinstvo se všelijakými účinky).
Mvek - 17. říjen 2013 03:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
No a občas pak probublají zajímavé věci, viz nějaký ten záznam z TED konferencí, ať už kvůli GMO nebo jinému mísení, že se nějaký alergen dostane do něčeho, kde nemác o dělat.
Mvek - 17. říjen 2013 03:31sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Je fakt, že konkrétně tyhle sušenky byly koupené i v akci kvůli tomu, že jinak jsou drahé (ale jiné příchutě mi zatím problémy nikdy nezpůsobily), přece jen u sušenek si člověk řekne, že i blbé skladování buď poznám, nebo nebude mít takové následky.

Jinak tu jsou samozřejmě 3 faktory:
1) Špatné skladování - předpokládám, že většina z nás občas vidí vyskladněné mléčné výrobky v platech jen tak uprostřed obchodu, a to otázka, jak dlouho to stálo v teplém skladu (v létě), nebo v autě na slunci se špatným chlazením...

2) Otázkou je, jak to je s tou kvalitou, nakolik probíhají kontroly apod.

3) Není výjimečné, že člověk v dospělosti získá (proč, to by byla diskuse, někdo uvidí příčinu ve špatné výživě, někdo ve vlivech města, stresu, jiný ve špatné auře apod.) různé alergie, ať už je to na lepek (celiakie), nebo na kravskou laktózu... A zrovna tohle se projevuje právě často i zažívacími problémy, které si člověk nespojí s konkrétním jídlem. To by to musel asi opakovat, ve stejné míře (tedy konzumaci stejných potravin i stejné následky:-)).

Nejnovější   Novější 1459 - 1478 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o