Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1771 - 1790 / 1810Starší   Nejstarší

lagga - 07. leden 2012 13:46sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Razer: :D hmm husí sádlo bych si taky dala...wait dneska sem si tím výpekem a sádlem namazala chleba k snídani :) dobrota :)

tak mlíko je dosti kuriozní věc, protože žádný dospělý savec v přírodě mlíko nekonzumuje, jen lidi ho konzumují dál, i když už vývoj mají za sebou, za druhé to co se prodává v krámech není mlíko ale převařená břečka (zaplať pánbůh za bučící auto :D a automaty na čerství mlíko)...já na mlíko mám taky alergii, dokonce i řada sejrů mi vadí, pálí to na jazyku, ale jen na kravský - béé a méé můžu :)
Mvek - 06. leden 2012 16:03sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Tak jistě, že tyhle teorie jsou takové tápání, stejně tak mnoho doktorů říká, že rostlinné tuky jsou zlo, a tedy margaríny (i Flora) horší než máslo, protože pronikají skrz stěnu cévy přímo do tkání a tam něco páchají.
A také zas mnozí říkají, že pít mléko kvůli vápníku je hovadina, protože ho z něj člověk nevestřebá.

A tak asi u těchhle věcí jsou dost rozdíly mezi lidmi. Ani jednoho by to nechtělo přehánět. No a já třeba bych vařené mléko nikdy nepil. To spíš poslední rok čas od času na tu chuť, nebo třeba s piškoty, syrové, jen pasterizované od těch krav z té farmy.

Takže kasi mléko nebude jed, když ho používají naši předci hojně, ale určitě by ho člověk moc neměl mít, oni ti předci taky asi nepili každý den mléko k snídani, jako se kdysi propagovalo.
Mvek - 06. leden 2012 15:57sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Nepleť lilek a cuketu. Cuketa je vlastně jiná okurka. Lilek taky moc nemusím, zvláště ne z některých indických restaurací nacucaný olejem. Ale cukety jsou dost fajn, radši než pórek.
Razer - 06. leden 2012 15:45sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade, Lagga: No tvfůůůj úplně jste mi zkazili tím lilkem chuť, musel sem se hned napít teplého husího sádla a sníst koňský salám, abych se sebral :-)

MUHEHEHEHEHE a už se těším na návštěvu vietnamské restaurace a jejich psí speciality, teda masa... tří barev... MUHEHEHEHEH :-D



TR: Mléko a alergie já ti nevím jestli to není jen nějaká kec podobnej "nezdravosti" vajec, snad do 20 sem ho do sebe lil prakticky pořád a to občas i skutečné, pravé od kravky, ne tu bílou vodu. Sýry jím snad každý den dodnes a nějaké alergie nepozoruju.

Když sem byl jako teenager na nějakém alergo testu tak do mě napíchali nějaké injekce a oznámili mi, že sem alergicej zřejmě na všechno od roztočů po psy a předepsali mi tažku těch srágor (léků), stříkal sem si to do nosu a jedl to, vykapával si oči... až po pár měsícíh sem všechno sebral vyhodil a odmítl to dál požírat a bylo po problémech... .


Myslím, že základ je mléko vždy rádně převařit, nepít ho syrové a když ho člověk po 20ce nepije každý den, nemůže jednou za týden klidně litr na posezení vůbec nic zkazit.
Mvek - 06. leden 2012 14:36sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Zrovna do kafe je to prý hrozná kombinace, to spíš kafe, nebo mléko, ale ne ta kombinace.

Jinak určitě, v dětství jsem zkoušel dietu bez kravského mléka pár let, protože jsem kravské mléko - sunar - bohužel musel mít moc brzy.
Telemachus Rhade - 06. leden 2012 14:24sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Rád bych zdejší upozornil, že kravská laktóza je největší spouštěč alergií u dospělých. Jako do kafe asi OK, ale konzumace "jen tak jsem si dal sklenici mléka" rozumná není.
Mvek - 06. leden 2012 14:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Btw. ten jogurt je skoro stejný jako Hollandia Selský jogurt, který je taky drahý.

Pak nabízejí ještě jogurtový nápoj a syrovátkové nápoj apod., ale my kupujeme hlavně ty sýry a sýrovou pomazánku a občas jogurt. Jejich "pribináček" měl ale odpornou pachuť.
Mvek - 06. leden 2012 14:18sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jinak ad vypozorování vhodnosti různých obchodů, to nevím, podle mě se to dost mění, i když Lidl mi na ovoce a zeleninu chválilo už dost lidí, ale já ho mám trochu méně dostupný, tak se mi tam nechce a jinak z něj šílím (jo až na nějakou asijskou směs dřív, a takovéhle mlsy, to se tam dalo koupit fajn).

Kaufland - občas se zelenina také dá, ale původ atd. je jiná věc. A já si v něm kupuji čerstvé párky/šunku/lahůdky občas k jídlu.
Dá se v něm koupit jedna z mála použitelných šlehaček - Vian, která i bez ztužovače většinou drží. Taky jednu dobu ji byl problém tam sehnat.

Albert - v minulých letech jsem zjistil, že často se v něm dá uspět se zeleninou/ovocem, třeba i na Štědrý den ráno. A nově mě na Spořilově potěšil, že má po rekonstrukci zavírací chladící pulty:-).


Mléko obecně doporučuji, když vám nejde o cenu, zkusit ty rozvozy mléka www.mlekozfarmy.cz z Radonic a blízké vesnice. Jezdí po velké části Prahy a auto vždy bučí:-), stanice viz ten web.
Když jsem si dal jejich čerstvé mléko v PETce, tak mi přišlo fajn, ale nic zvláštního, ale teď po několika takových případech jsem měl Madetu a nějak mi nechutnala, takže něco na něm bude:-).
Mají i fajn jogurt a bílé sýry (to jsou ty bez chuti, mají i balkán).
Mvek - 06. leden 2012 14:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Jen předtím k tvé poznámce, já myslím, že dost lidí se tou kvalitou zabývalo minimálně posledních 10 let, ostatně se rozmohly BIO potraviny, a pak se z nich stal akorát kšeft a už je to zas na nic a lidi se jim naopak posmívají (je fakt, že mi přišlo kuriozní si kupovat BIO bylinky v květináči).
Telemachus Rhade - 06. leden 2012 12:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
lagga: Souhlas. Cukety jsou vynikající na kždý způsob. Totéž lilek, nebo baklažán. Ale holt je málo lidí, kteří je umějí udělat - většina je vysuší skoro na troud.
Razer - 06. leden 2012 12:00sipka
ZAMĚŘIT
Razer
AVip: Mvek to vypíchnul lépe než já, když si prodejce všimne, že rozhodující je u 90% lidí cena začne s praktikama typu právě velikého kelímku který je třeba ale jen z půlky plný.

Výrobce kvalitní potraviny by si to ani nedovolil, ale ten co místo jogurtu vyrábí škrobovej koncentrát zalitej vodou a trochou cukru se rád zamyslí jak cenu ošidit ještě víc..., proč by ne když to lidi kupujou - asi to chtěj.

Otázka pak třeba taky je jestli je lepší sníst 2 takovéhle výrobky, protože po 1 se opravdu člověk nenají (a možná se i posere ,), nebo jeden dobrej.

Kde vidím velkou rezervu na straně státních orgánů je jasné označení toho co je český výrobek, tj. skutečně český ne, že přivezu česnek s číny hodím ho u nás do lahve a je z toho český česnek.

A pak samozřejmě zvrácenosti typu, že když chce našinec prodávat třeba sýr, musí mít div né mramorovou podlahu ve stáji... ale "sýr" z polska kde snad neni nic než Ečka, to je naprosto v pořádku... . Tady pak díky direktivním zásahům mizí volný trh a země se stává odpadkovým košem evropy kde u zákazníků i dle orgánů EU panují "specifické chutě".
lagga - 06. leden 2012 11:58sipka
ZAMĚŘIT
lagga
o tom oživování masa bych si ráda vyprávěn poslechla, už jen z čistě masochistických důvodů

a Razere, na cukety mi nesahej ! a nebo někdy přijeď a uvařím ti z nich polívku, salát teplý i studený, vegetariánský oběd, maso na cuketách a závěrem může být i cuketová buchta :)

ne tak o "kouzlech" s masem, medem, s mlíkem, s džusama, obsahy konzerv, sejrů, pseudo-koření či prodej hnusnýho pečiva, to když řeknete někomu, kdo zrovna nakoupil, tak ho jen naštvete :)
dobrý jídlo se prostě musí vařit z dobrých surovin (debata o zfušovaných receptech na jídlo je kapitola sama o sobě, že)

já nevím jak vy, ale my jsme vypozorovali, že nejlevnější čerstvé sezonní ovoce a zelenina jsou k mání v Lídlu (občas dokonce i jablka z česka), na žitný pečivo chodíme do Billy, na maso je dobrej Interspar, veliká ex-Hypernova (s trochou hledání) a samosebou Makro, mlíko moc nepijem, čerstvý vajíčka jsou k sehnání v Lídlu....teď máme ve vedlejší vesnici možnost chodit na trh, pro čerstvý ovoce a zeleninu, takže během sezóny nakupujeme tam....v Kauflaundu maj dobrý hadry, dobrý laskominky, velkej výběr balených vod (ovšem na skladování je lepší se neptat) .....taky máte podobný pozorování ?
Mvek - 06. leden 2012 09:56sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A rozhodně to nemá zapotřebí.


A co se týče nemyšlení - nějaký ten týden po vypuknutí okurkové paniky/sezóny tedy byly okurky už ve slevě (a i další zboží ze Španělska), ale tedy zrvona u nich jsme váhali krátce, to spíš salátu se člověk bál, kdyby náhodou.
No a máma měla ve vozíku okurky a pán vedle ní se ptal, jeslti se těch okurek nebojí, zatímco on měl ve vozíku (nevím jak čerstvé, zda z pultu či ve sklenici nebo co) tzatziky, kde jsou okurky právě i se slupkou.
Mvek - 06. leden 2012 09:53sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A tak prostě stejně jich spousta skutečně jde z principu za tou cenou. Vím to od svého žijícího dědy. Doma je pozdvižení, když mu koupíme dražší jogurt, když už teď kvůli rakovině a střetu s autem nemůže moc chodit nakupovat. A stejně, když je mu lépe, musí jet do toho či toho obchodu, že tam něco je, jen už toho nemůže uvézt víc.
Mvek - 06. leden 2012 09:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ono se dostáváme k tomu, že lidé nemyslí...

U starších je to sice trochu přirozené, ale právě ti tvoří velkou část lovců slev. Takže vidím pak stejně to, že si důchodkyně pečlivě procházela regály Tesca (vím to, protože jsme se vždycky střetli), a vzala si nakonec ten levnější cukr, protože ale byl trochu menší balení, takže byl ve skutečnosti dražší.
Btw. zvětšili kelímky Gervais od Danone, proč asi:-)? Jejich objem netto se nezměnil.
AVip - 06. leden 2012 09:27sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Pozemstan:
Ale tak třeba o tom "oživování"

Tak.
A krom toho, pokud by tu někdo četl klasiku, tak by věděl, že je to "stará vesta" (hint: Upton Sinclair - Džungle/Jatka).
AVip - 06. leden 2012 09:23sipka
ZAMĚŘIT
AVip
B>Razer:
ve finále zbydou pouze výrobci sajrajtů a cena bude stejně taková jakou si určí prodejce = nejvyšší možná. Samozřejmě myslet v trošičku širším měřítku, je pro průměrného čecha opravdu nadlidský úkol (samozřejmě že tak 3/4 světa je na tom hůř než my, Čínou třeba počínaje afrikou konče).
S omezeným rozpočtem zatíženým např. hypotékou před sebou a zločineckou vládou (která jen žvatlá o nutnosti úspor a zvyšuje daně) nad sebou se v širších měřítkách myslí hodně špatně, abych tak řekl.

teda prej až na ty španělský nebo jaký okurky na ně prej AKCE nefungovala :-)
Můžeš to přihodit jako další položku na seznam projevů lidské blbosti, protože z nich to tehdy opravdu nebylo...


Hele, já neříkám, že si za to lidi do jisté míry nemůžou sami, ale na straně druhé, je-li kupní síla našeho obyvatelstva proti Německu a Rakousku zhruba třetinová a jsou-li ceny ostatních položek srovnatelné, tak ty implikace jsou dost nemilosrdné a někde to vybublat musí.

Určitě si někdo ze zdejších ekonomů vzpomene, že ekonomické teorie nás učí, že v případě hmotné nouze se zákazníci uchylují i ke koupi tzv. "inferior goods" neboli podřadného zboží, protože na to normální neřkuli luxusní prostě nemají.
Pozemstan - 06. leden 2012 01:01sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Razer, lagga: Ale tak třeba o tom "oživování" masa se myslím už veřejně psalo před lety...
Razer - 06. leden 2012 00:56sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Někdy se musím rozpovídat o tom jak kamarád v Albertu třeba 8krát "oživoval" masíčko :-)
Razer - 06. leden 2012 00:54sipka
ZAMĚŘIT
Razer
lagga: To já zase sem hodně mlsnej ,) a dokážu kromě kvalitního seriálu ocenit i pořádné jidlo, takže já tě za vola určitě neměl.

Teeda pokud za jídlo nepovažuješ různé ty cuketové saláty třeba ,-D rejpu rejpu ,)

Pozemstan: To o včelkách mohu potvrdit sice mě holky vždycky proháněly a štípaly, ale byl sem za ně rád. Jenže pak prostě zrušili/zmenšili i ten malej příspěvek co na ně byl a už se to prostě bylo opravdu jen k vzteku. Kromě vybavení totiž na zimu musíš včelky dokrmovat pěkně cukrem, protože už nikde nic nenajdou a to něco stojí.


To o šetření každé koruny... asi tak, já taky koukám po tom co je levnější, ne jako kamarád co si koupí vždy to nejlepší, ale kupovat za každou cenu to nejlevnější je cesta do pekel, protože ve finále zbydou pouze výrobci sajrajtů a cena bude stejně taková jakou si určí prodejce = nejvyšší možná. Samozřejmě myslet v trošičku širším měřítku, je pro průměrného čecha opravdu nadlidský úkol (samozřejmě že tak 3/4 světa je na tom hůř než my, Čínou třeba počínaje afrikou konče). Pak akorát zanadává, že mu "ty řetězce" prodávaj sajrajt, no co by to nedělali když tačí napsat "AKCE" a z regálů mizí kde co... teda prej až na ty španělský nebo jaký okurky na ně prej AKCE nefungovala :-)

Nejnovější   Novější 1771 - 1790 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o