|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| AVip: Dříve sem si taky instantní polévku občas koupil, vyloženě "do hrníčku". Za 13Kč dvě porce a občas to chutnalo dobře.
Dnes i nejlevnější stojí 20Kč a není to dobré... |
|
|
|
| Zajímavé, leč nepříliš překvapivé - aneb kdo má ty jejich přesolený hnusy jíst... (cena za instantní polotovary, speciálně z Vitany, je tak vysoko, že se stejné cenové relaci se vyplatí uvažovat o přípravě z čerstvých či mražených surovin, které jsou výrazně chutnější, navíc, v rámci "nepoužívání" konzervantů používá Vitana sůl natolik, že mám vždycky pocit, že jsem snědl slánku - když už se k nějakému tomu jejich blafanci nachotmýtnu)
Češi ztrácejí zájem o polévky z pytlíku, Vitana je prý na prodej
V podstatě poslední dobou kupuju jen dva typy instantních polévek - hrachovou (hrách je ještě pořád tak levný, že se nevyplatí pančovat) - a kupodivu- rajskou, kde zřejmě platí +/- totéž. S výhradami totéž platí ještě o několika málo dalších druzích polévek, ne však o vývarech, ty jsou bez výjimky přesolené.
A např. gulášová je prakticky ve všech iteracích neskutečně hnusnej šmejd... |
|
|
|
| TelemachusRhade: Ani jedno, ale po pár pár minutách podobného mixování kde čeho, začnu mít v puse pachuť, takže sladká nechutná tak čistě sladce atd..
Spíš sem i trochu narážel na tu módu i kde jakých "kuchařů" smíchat kde co a jakoby pohrdat precizní jednoduchostí. |
|
|
|
| TelemachusRhade: Dneska jsem to přesně říkal kolegovi v práci a ano, přesně jsem si uvědomil, že říct, že je mozarella bez chuti by byla blbost. Teda vědecky ne, sladká ani slaná, ani kyselá není. Ale tak, jak chápou běžní lidé chuť, tak to bez chuti není, ale výrazná rozhodně také není.
Ale právě tím, že není moc výrazná a není vůbec do slana, tak s tím ovocem imho tvoří zajímavou kombinaci.
Budeme muset zkusit znovu, bez tortilly, máme tu nakoupenou balenou mozarellu.
Jinak moje chuť je velmi proměnlivá, takže těžko říct, radši jsem poznávání nikdy nezkoušel. Zejména u piva mi jednou nějaké velmi chutná a jindy vůbec, a to i ve stejném zařízení (ale samozřejmě jiné době). U vína to někdy platí také. Rozdíly jsem hodně cítil i když jsem neproplachoval ústa vodou, když jsme už třikrát byli na veletrhu Vína & Delikatesy/Destiláty, ale netuším. Ale třeba od jedné značky kupuji občas ve slevě Portské (to nejlevnější, že bez akce stojí 0,7 lahev asi 170, ve slevě až 110) a rozhodně rozliším variantu Ruby a tu druhou, která mi vypadla z hlavy, ale je méně žádaná a více suchá.
Na druhou stranu stejně, jako vidím v obličejích podivné podobnosti, v chutích občas také, zejména pivo s medovinou (pokud není medovina příliš dochucená třeba skořicí) mi evokuje třešně. A skutečně mi chutnalo i podobně jako třešňové pivo v Pivovarském domě (ale to pivo s medovinou si dám rozhodně radši než to třešňové pivo). |
|
|
|
| Mvek: Mám rád kombinace slaného a sladkého - čokopreclíky, meloun s medem a šunkou, čoko s mořskou solí; ale paradoxně tu mozzarellu bych sám o sobě nezkusil. Každopádně díky za tip, až příště pojedu doplnit proviant, nakoupím suroviny a prubnu.
Jinak tedy mně osobně přijde mozzarella poměrně velmi výrazná, ale dost často se právě setkávám s názorem, že je to sýr bez chuti, barvy a vůně? Otázka: Dokážeš od sebe odlišit chutě jednotlivých odrův vín, nebo obecně: rozpožnáš víno naše a třeba Jižní Afriku podle chuti?
Razer: S těmi pohárky mě to zajímá.. Přestaneš vnímat obě chutě, nebo v tu chvíli jakoby všechno? |
|
|
|
| Jak jsem řekl, samotná mozarella s nějakým ovocem je imho dostatečně jednoduchá kombinace, o kterou mi tu šlo.
Co je ale také obecná dobrá rada, je prostě něco na delší dobu vynechat. Neměl jsem asi půl roku máslo. Protože Dáša ho nejí skoro vůbec, a tak se nám spíš dřív v lednici zkazí.
Teď byly v akci osminky jihočeského, a tak jsem si po dlouhé době dal chleba s máslem, nebo chleba s máslem a plátkovým sýrem, a přestože plátkový Madeland občas mám s chlebem, tak s tím máslem to dostalo tak úžasné chutě, a přitom to dávno znám, jen jsem to neměl snad rok. |
|
|
|
| Tak mozarella zrovna moc chutě nemá, že? Takže právě tady je ta jednoduchost, uvedl jsem konkrétní experiment, který jsme udělali, když jsme dávali dohromady, co si dát k lehčí večeři (ano vím, na večeři to má moc cukrů, takže to "lehčí" zas nebylo:-)) .
Ale obecně mozarella s nějakým ovocem je zajímavá kombinace. A to je dostatečně jednoduché.
Jinak právě naopak, zajímavou kombinací dosáhneš zvláštních chutí, aniž by bylo třeba používat umělé příchutě. Velmi zajímavá je u nás doma přezdívaná sladká rýže, netuším původ toho jídla, ale zřejmě z Asie.
Jde o lehounce osmahnutou předem uvařenou rýži s hráškem, rozinkami, osmaženými kroužky cibulky a strouhaným kokosem. |
|
|
|
| Mvek: Tyhle komplikované kombinace jsem nikdy nepochopil.
Já vždy nejlépe ocením "jednoduché" chutě. Samozřejmně když se jich dá na talíř/e víc a člověk může např. dvě ingredience promíchat jak chce ničemu to neuškodí.
Ale třeba ovoce se sýrem a medem by mi dohromady nechutnalo, pohárky by to přetížilo. |
|
|
|
| Expeirmentem vznikla zajímavá svačina/sladká snídaně/večeře:
koupené tortilly a do nich zabalené nakrájené kousky banánu, kiwi, jablka a mozarelly, přidat trošku tekutého medu.
Jediné riziko je, že kiwi hodně pouští šťávu, takže to může docela kapat. Ale imho to kiwi s medem tomu dodalo zajímavou chuť.
No a samozřejmě s tím půjde dále různě experimentovat, podstatné je, že mozarella chutná ve sladké úpravě dobře. |
|
|
|
| Mvek:to ne, má to anglický nápisy ..ale tak ono je spousta mašinek
|
|
|
|
| lagga: Jo, tak to možná máte to samé. U nás se v rodině asi používala Sokovárka (psáno azbukou, tzn. cokobapka).
|
|
|
|
| Mvek:můžu se ti doma podívat, ale je to mašina starší než já :) |
|
|
|
| lagga: Jaký máte postup/nástroj na to? Před pár lety to dělal děda, ale mám pocit, že moc komplikovaně. Také bych rád nějaký mošt udělal, jestli příští rok budou nějaká jablka (asi ne, protože letos jich bylo moc, tak budou stromy odpočívat). |
|
|
|
| TelemachusRhade: to byl měl VP radost :D
jen nevím, jestli nám zásoba do té doby vydrží |
|
|
|
| lagga: Doufám, že doneseš na pragáč vzorek :) |
|
|
|
| děláme si jablečné mošty - bedna jablek ze sadu, co potřebují zpracovat, se fakt vyplatí :)
|
|
|
|
| Spice must flow...
Koupím tequilu Olmeca blanco 0,7 l s osobním dodáním v Praze (na metru C) buď za 3,2 bitcentů (0,032 BTC) nebo za jeden litecoin (1 LTC). Nevylučuje se to, klidně koupím dvě tequily, jednu za BTC a druhou za LTC.
Za lehev nějaké kvalitní 100% tequily (tedy nikoliv mixto 51%) stejného objemu dám dvojnásobek. |
|
|
|
| Hm, včera jsem viděl reklamu na náměstí v Brně, dneska jsem ochutnal Starobrno Medák při obědě v Praze:-).
Ale nic jsem na tom necítil ani ten zmíněný mírný nádech medu. |
|
|
|
| Jinak potvrzuji, stánek Turbomoštů na brněnském nám. Svobody je velmi zajímavý. Mají zajímavé kombinace vína a tvrdého alkoholu a dalších ochucovadel.
Jen mi chuť bohužel pak zkazila rodina, která začala po mém chválení sýčkovat o věcech, jako že by na Moravě nevěřili alkoholu, a že se zase objevuje metanol, a tak by se tvrdému vyhnuli... |
|
|
|
| Lania: Dík za tip, vůbec jsem netušil, že dělají třeba citrónovou.
|
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|