Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1384 - 1403 / 1810Starší   Nejstarší

Mvek - 19. únor 2014 15:35sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Nemyslím vědecky přesně "chuť", ale aroma:-). Prostě pachuť česneku a na to sladký dezert, to není dobrý nápad.
Ostatně jste mi tu tenhle můj prohřešek komentovali v létě, když jsem si dal něco s česnekem a pak perníková zlatá kolečka...:-). A i tehdy jsem věděl, že to není nejlepší kombinace, chutná to divně a zažívání to nepomáhá.
Takže podnětná nebo velmi aromatická jídla, navíc teplá, následovaná chladným sladkým, v tomto případě navíc málo aromatickým, tudíž těžko přebíjejícím předchozí aroma, mi přijde jako zvrhlost.

Tím nemám nic proti tomu, kdo si to dá sám. Ale sestavení do "zvýhodněného menu", mi přijde jako prohřešek.
Pozemstan - 19. únor 2014 15:28sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Ale dezert bývá sladký i třeba po ostřejším jídle...
Mvek - 19. únor 2014 13:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já vím, že je to dezert, ale obecně mi cpát násilím do zvýhodněného menu takové kombinace přijde zvrhlé.

A jako asi bych to v pohodě strávil, jde spíš i o tu chuť, ne o to, jestli člověku bude dobře.
Razer - 19. únor 2014 12:41sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Vždycky jde o to jak kvalitně je jídlo připravené, kdyby šlo třeba o opravdovou šlehačku (ze smetany) na rakvičkách tak je žaludku úplně jedno, že není v omáčce, ale až na oslazené rakvičce :-)

Samozřejmě v momentě kdy je ve "šlehačce" 8 éček apod. česnečka je taky z jinejch einstantňáků... a ještě je to třeba 3 dny staré 5x ohřívané to může způsobit lecos.
Yakuzza - 19. únor 2014 12:16sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Ehm... dezert?
Mvek - 19. únor 2014 10:56sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Teda ten Bar Chameleon (ten s Chotěboří) na Michelské si fakt vymýšl menu jak od Pejska a Kočičky:

Krémová česnečka
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
• Rakvička se šlechačkou
• 0,3 pivo / limo


A ono takové fazole s uzeným, chlebem, a vanilková zmrzlina, bylo taky super.
Mvek - 20. leden 2014 13:25sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dneska jsem měl k obědu Vepřovou omeletu se špenátem a sýrem.
Ukázalo se, že na jiných tabulích je to vaječná:-).
Mvek - 17. leden 2014 16:35sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: S těmi nudlemi jsem myslel spíš takové ty laciné čínské, které se dají koupit za pár korun a občas podle testů obsahují ledacos nejen poživatelného umělého, ale i nepoživatelného:-). Včetně právě látek zvýrazňujících chuť.

Samozřejmě, že existují kvalitnější varianty a dražší, ale tak ty si ti studenti už asi nekupují.
AVip - 17. leden 2014 16:07sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
jen větším hitem nudlová polévka za pár korun

Takto - tyto nudle (vzdor úpornému mýtu jsou to nudle s polévkou, ne polévka s nudlemi) má v katalogu i Vitana a nejsou úplně marné, byť tedy patří k tomu dražšímu, co je na trhu.
Ucházející jsou i těstoviny s omáčkou Vitana, tedy ne za svou regulérní cenu. :-)

Termín "instatní" je použitelný na oba typy výrobků, protože vždy jde o mnohem ryglejší přípravu, než ze surovin.

Každopádně, cena polévek "z pytlíku" je poslední dobou šíleně přestřelená a popravdě, chuťově jsou dost hrozné.
Pozemstan - 17. leden 2014 13:49sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek byl rychlejší. -)
Pozemstan - 17. leden 2014 13:48sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Razer, AVip: Tak on je ještě velký kvalitativní rozdíl mezi instantní polévkou, která se jen zalije vodou a, možná i vlivem přílišného zředění působí často spíš jen jako ochucená voda), a sušenou polévkou ve větším sáčku, která se vaří (a občas přece jen ještě připomíná klasickou polévku)... -)
Mvek - 17. leden 2014 13:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Pozor, něco jiného je instantní polévka do hrnku a něco jiného jsou polévky v pytlíku, ze kterých se uvaří několik porcí v hrnci, jako taková ta řada "Poctivá..." od Vitany (na fotce ta ležící větší).

Mno, nevím, Dáša dost používá ty poctivé jako základ, zejména tedy knedlíčkovou (že se jí asi s knedlíčky nechce dělat) a snad ještě nějakou. Asi tak 3 druhy celkem. A pak se do toho přidá něco dalšího. A jako slané jsou víc, ale ještě mi to přijde snesitelné, když si člověk dá velkou porci, tedy víc vody a právě to dohustí něčím jiným (třeba i pohankovou lámankou).

Ale jinak mě to překvapuje, měl jsem pocit, že právě hlavně studenti a mladí lidé, zejména muži a zejména v IT, hodně žijí na těchhle polévkách, ale možná je přece jen větším hitem nudlová polévka za pár korun (z bůhvíjakých čínských výroben), která právě už od Vitany nebude.
Razer - 17. leden 2014 13:16sipka
ZAMĚŘIT
Razer
AVip: Dříve sem si taky instantní polévku občas koupil, vyloženě "do hrníčku". Za 13Kč dvě porce a občas to chutnalo dobře.

Dnes i nejlevnější stojí 20Kč a není to dobré...
AVip - 17. leden 2014 12:47sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Zajímavé, leč nepříliš překvapivé - aneb kdo má ty jejich přesolený hnusy jíst... (cena za instantní polotovary, speciálně z Vitany, je tak vysoko, že se stejné cenové relaci se vyplatí uvažovat o přípravě z čerstvých či mražených surovin, které jsou výrazně chutnější, navíc, v rámci "nepoužívání" konzervantů používá Vitana sůl natolik, že mám vždycky pocit, že jsem snědl slánku - když už se k nějakému tomu jejich blafanci nachotmýtnu)

Češi ztrácejí zájem o polévky z pytlíku, Vitana je prý na prodej

V podstatě poslední dobou kupuju jen dva typy instantních polévek - hrachovou (hrách je ještě pořád tak levný, že se nevyplatí pančovat) - a kupodivu- rajskou, kde zřejmě platí +/- totéž. S výhradami totéž platí ještě o několika málo dalších druzích polévek, ne však o vývarech, ty jsou bez výjimky přesolené.
A např. gulášová je prakticky ve všech iteracích neskutečně hnusnej šmejd...
Razer - 16. leden 2014 23:10sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: Ani jedno, ale po pár pár minutách podobného mixování kde čeho, začnu mít v puse pachuť, takže sladká nechutná tak čistě sladce atd..

Spíš sem i trochu narážel na tu módu i kde jakých "kuchařů" smíchat kde co a jakoby pohrdat precizní jednoduchostí.
Mvek - 16. leden 2014 22:48sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Dneska jsem to přesně říkal kolegovi v práci a ano, přesně jsem si uvědomil, že říct, že je mozarella bez chuti by byla blbost. Teda vědecky ne, sladká ani slaná, ani kyselá není. Ale tak, jak chápou běžní lidé chuť, tak to bez chuti není, ale výrazná rozhodně také není.
Ale právě tím, že není moc výrazná a není vůbec do slana, tak s tím ovocem imho tvoří zajímavou kombinaci.
Budeme muset zkusit znovu, bez tortilly, máme tu nakoupenou balenou mozarellu.

Jinak moje chuť je velmi proměnlivá, takže těžko říct, radši jsem poznávání nikdy nezkoušel. Zejména u piva mi jednou nějaké velmi chutná a jindy vůbec, a to i ve stejném zařízení (ale samozřejmě jiné době). U vína to někdy platí také. Rozdíly jsem hodně cítil i když jsem neproplachoval ústa vodou, když jsme už třikrát byli na veletrhu Vína & Delikatesy/Destiláty, ale netuším. Ale třeba od jedné značky kupuji občas ve slevě Portské (to nejlevnější, že bez akce stojí 0,7 lahev asi 170, ve slevě až 110) a rozhodně rozliším variantu Ruby a tu druhou, která mi vypadla z hlavy, ale je méně žádaná a více suchá.

Na druhou stranu stejně, jako vidím v obličejích podivné podobnosti, v chutích občas také, zejména pivo s medovinou (pokud není medovina příliš dochucená třeba skořicí) mi evokuje třešně. A skutečně mi chutnalo i podobně jako třešňové pivo v Pivovarském domě (ale to pivo s medovinou si dám rozhodně radši než to třešňové pivo).
Telemachus Rhade - 16. leden 2014 22:17sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Mám rád kombinace slaného a sladkého - čokopreclíky, meloun s medem a šunkou, čoko s mořskou solí; ale paradoxně tu mozzarellu bych sám o sobě nezkusil. Každopádně díky za tip, až příště pojedu doplnit proviant, nakoupím suroviny a prubnu.

Jinak tedy mně osobně přijde mozzarella poměrně velmi výrazná, ale dost často se právě setkávám s názorem, že je to sýr bez chuti, barvy a vůně? Otázka: Dokážeš od sebe odlišit chutě jednotlivých odrův vín, nebo obecně: rozpožnáš víno naše a třeba Jižní Afriku podle chuti?

Razer: S těmi pohárky mě to zajímá.. Přestaneš vnímat obě chutě, nebo v tu chvíli jakoby všechno?
Mvek - 16. leden 2014 21:43sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jak jsem řekl, samotná mozarella s nějakým ovocem je imho dostatečně jednoduchá kombinace, o kterou mi tu šlo.



Co je ale také obecná dobrá rada, je prostě něco na delší dobu vynechat. Neměl jsem asi půl roku máslo. Protože Dáša ho nejí skoro vůbec, a tak se nám spíš dřív v lednici zkazí.
Teď byly v akci osminky jihočeského, a tak jsem si po dlouhé době dal chleba s máslem, nebo chleba s máslem a plátkovým sýrem, a přestože plátkový Madeland občas mám s chlebem, tak s tím máslem to dostalo tak úžasné chutě, a přitom to dávno znám, jen jsem to neměl snad rok.
Mvek - 16. leden 2014 21:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak mozarella zrovna moc chutě nemá, že? Takže právě tady je ta jednoduchost, uvedl jsem konkrétní experiment, který jsme udělali, když jsme dávali dohromady, co si dát k lehčí večeři (ano vím, na večeři to má moc cukrů, takže to "lehčí" zas nebylo:-)) .

Ale obecně mozarella s nějakým ovocem je zajímavá kombinace. A to je dostatečně jednoduché.


Jinak právě naopak, zajímavou kombinací dosáhneš zvláštních chutí, aniž by bylo třeba používat umělé příchutě. Velmi zajímavá je u nás doma přezdívaná sladká rýže, netuším původ toho jídla, ale zřejmě z Asie.
Jde o lehounce osmahnutou předem uvařenou rýži s hráškem, rozinkami, osmaženými kroužky cibulky a strouhaným kokosem.
Razer - 16. leden 2014 20:14sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Tyhle komplikované kombinace jsem nikdy nepochopil.

Já vždy nejlépe ocením "jednoduché" chutě. Samozřejmně když se jich dá na talíř/e víc a člověk může např. dvě ingredience promíchat jak chce ničemu to neuškodí.

Ale třeba ovoce se sýrem a medem by mi dohromady nechutnalo, pohárky by to přetížilo.

Nejnovější   Novější 1384 - 1403 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o