|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Začínám ujíždět na šunkových závitcích - ubalená rulička ze šunky (může to být spíš "roura", podle chuti se prostě upraví poměr šunky a náplně) naplněná křenovou pomazánkou, nebo křenovou šlehačkou.
Kdo nechce šlehat šlehačku a do ní míchat strouhaný křen, tak může zvolit tu pomazánku, chutná to ve výsledku velmi podobně:
- 1x vanička tvarohu (např. Jihočeský od Madety), já volil polo nebo plnotučný
- 1x kelímek zakysané smetany (200ml), např. Kunín, tučnější samozřejmě chutná lépe a ve výsledku to pak více chutí připomíná ty šlehačku
- "přiměřeně" nastrouhaného křenu (méně je více, lepší je pak přidat po rozmíchání a ochutnání, umí to totiž mást)
- špetka soli
- plátky šunky, jeden na jeden závitek
Jediný problém je u tohoto množství tvarohu a smetany, že je to i pro dva lidi příliš, šunky pak je třeba víc jak 10 deka. Nicméně další možností je udělat závitků podle libosti a zbytek pomazánky nechat na další den třeba na chleba na snídani...
Btw. tentýž postup pro přípravu křenové pomazánky funguje dobře v kombinaci s plátkem šunky a kouskem ananasu na chlebíčky. |
|
|
|
| AVip: Ale jo, pobavil bych se nad tím a přešel, kdyby to bylo jednou. Ale jelikož teď nově do jednoho ze dvou výhodných menu cpou ty zákusky, zpravidla do toho, kam se to hodí méně, pravidelně, tak mě to už zaujalo. |
|
|
|
| Mvek:
Ale sestavení do "zvýhodněného menu", mi přijde jako prohřešek.
Naopak.
To je ryze obchodní úvaha... nikdo přece neříká, pro koho je to menu zvýhodněné... :-D
Příklad: Absolutní rekord z hlediska šíleného jídla u mne dodnes vyhrává následující kombinace jedné závodní jídelny:
Hejk (ryba) s paprikovou omáčkou a chlupatým knedlíkem - aneb tak to dopadá, když v kuchyni zbydou navzájem nekompatibilní položky (ten den jsem si dal něco jiného, nevím už co - je to dobře 10+ let - , ale vím, že to bylo něco poněkud normálnějšího). |
|
|
|
| chilli + višně = OK
česnek + šlehačka = OMG |
|
|
|
| Pozemstan: Nemyslím vědecky přesně "chuť", ale aroma:-). Prostě pachuť česneku a na to sladký dezert, to není dobrý nápad.
Ostatně jste mi tu tenhle můj prohřešek komentovali v létě, když jsem si dal něco s česnekem a pak perníková zlatá kolečka...:-). A i tehdy jsem věděl, že to není nejlepší kombinace, chutná to divně a zažívání to nepomáhá.
Takže podnětná nebo velmi aromatická jídla, navíc teplá, následovaná chladným sladkým, v tomto případě navíc málo aromatickým, tudíž těžko přebíjejícím předchozí aroma, mi přijde jako zvrhlost.
Tím nemám nic proti tomu, kdo si to dá sám. Ale sestavení do "zvýhodněného menu", mi přijde jako prohřešek. |
|
|
|
| Ale dezert bývá sladký i třeba po ostřejším jídle... |
|
|
|
| Já vím, že je to dezert, ale obecně mi cpát násilím do zvýhodněného menu takové kombinace přijde zvrhlé.
A jako asi bych to v pohodě strávil, jde spíš i o tu chuť, ne o to, jestli člověku bude dobře. |
|
|
|
| Mvek: Vždycky jde o to jak kvalitně je jídlo připravené, kdyby šlo třeba o opravdovou šlehačku (ze smetany) na rakvičkách tak je žaludku úplně jedno, že není v omáčce, ale až na oslazené rakvičce :-)
Samozřejmě v momentě kdy je ve "šlehačce" 8 éček apod. česnečka je taky z jinejch einstantňáků... a ještě je to třeba 3 dny staré 5x ohřívané to může způsobit lecos. |
|
|
|
| Teda ten Bar Chameleon (ten s Chotěboří) na Michelské si fakt vymýšl menu jak od Pejska a Kočičky:
Krémová česnečka
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
• Rakvička se šlechačkou
• 0,3 pivo / limo
A ono takové fazole s uzeným, chlebem, a vanilková zmrzlina, bylo taky super. |
|
|
|
| Dneska jsem měl k obědu Vepřovou omeletu se špenátem a sýrem.
Ukázalo se, že na jiných tabulích je to vaječná:-). |
|
|
|
| AVip: S těmi nudlemi jsem myslel spíš takové ty laciné čínské, které se dají koupit za pár korun a občas podle testů obsahují ledacos nejen poživatelného umělého, ale i nepoživatelného:-). Včetně právě látek zvýrazňujících chuť.
Samozřejmě, že existují kvalitnější varianty a dražší, ale tak ty si ti studenti už asi nekupují. |
|
|
|
| Mvek:
jen větším hitem nudlová polévka za pár korun
Takto - tyto nudle (vzdor úpornému mýtu jsou to nudle s polévkou, ne polévka s nudlemi) má v katalogu i Vitana a nejsou úplně marné, byť tedy patří k tomu dražšímu, co je na trhu.
Ucházející jsou i těstoviny s omáčkou Vitana, tedy ne za svou regulérní cenu. :-)
Termín "instatní" je použitelný na oba typy výrobků, protože vždy jde o mnohem ryglejší přípravu, než ze surovin.
Každopádně, cena polévek "z pytlíku" je poslední dobou šíleně přestřelená a popravdě, chuťově jsou dost hrozné. |
|
|
|
| Razer, AVip: Tak on je ještě velký kvalitativní rozdíl mezi instantní polévkou, která se jen zalije vodou a, možná i vlivem přílišného zředění působí často spíš jen jako ochucená voda), a sušenou polévkou ve větším sáčku, která se vaří (a občas přece jen ještě připomíná klasickou polévku)... -) |
|
|
|
| Razer: Pozor, něco jiného je instantní polévka do hrnku a něco jiného jsou polévky v pytlíku, ze kterých se uvaří několik porcí v hrnci, jako taková ta řada "Poctivá..." od Vitany (na fotce ta ležící větší).
Mno, nevím, Dáša dost používá ty poctivé jako základ, zejména tedy knedlíčkovou (že se jí asi s knedlíčky nechce dělat) a snad ještě nějakou. Asi tak 3 druhy celkem. A pak se do toho přidá něco dalšího. A jako slané jsou víc, ale ještě mi to přijde snesitelné, když si člověk dá velkou porci, tedy víc vody a právě to dohustí něčím jiným (třeba i pohankovou lámankou).
Ale jinak mě to překvapuje, měl jsem pocit, že právě hlavně studenti a mladí lidé, zejména muži a zejména v IT, hodně žijí na těchhle polévkách, ale možná je přece jen větším hitem nudlová polévka za pár korun (z bůhvíjakých čínských výroben), která právě už od Vitany nebude. |
|
|
|
| AVip: Dříve sem si taky instantní polévku občas koupil, vyloženě "do hrníčku". Za 13Kč dvě porce a občas to chutnalo dobře.
Dnes i nejlevnější stojí 20Kč a není to dobré... |
|
|
|
| Zajímavé, leč nepříliš překvapivé - aneb kdo má ty jejich přesolený hnusy jíst... (cena za instantní polotovary, speciálně z Vitany, je tak vysoko, že se stejné cenové relaci se vyplatí uvažovat o přípravě z čerstvých či mražených surovin, které jsou výrazně chutnější, navíc, v rámci "nepoužívání" konzervantů používá Vitana sůl natolik, že mám vždycky pocit, že jsem snědl slánku - když už se k nějakému tomu jejich blafanci nachotmýtnu)
Češi ztrácejí zájem o polévky z pytlíku, Vitana je prý na prodej
V podstatě poslední dobou kupuju jen dva typy instantních polévek - hrachovou (hrách je ještě pořád tak levný, že se nevyplatí pančovat) - a kupodivu- rajskou, kde zřejmě platí +/- totéž. S výhradami totéž platí ještě o několika málo dalších druzích polévek, ne však o vývarech, ty jsou bez výjimky přesolené.
A např. gulášová je prakticky ve všech iteracích neskutečně hnusnej šmejd... |
|
|
|
| TelemachusRhade: Ani jedno, ale po pár pár minutách podobného mixování kde čeho, začnu mít v puse pachuť, takže sladká nechutná tak čistě sladce atd..
Spíš sem i trochu narážel na tu módu i kde jakých "kuchařů" smíchat kde co a jakoby pohrdat precizní jednoduchostí. |
|
|
|
| TelemachusRhade: Dneska jsem to přesně říkal kolegovi v práci a ano, přesně jsem si uvědomil, že říct, že je mozarella bez chuti by byla blbost. Teda vědecky ne, sladká ani slaná, ani kyselá není. Ale tak, jak chápou běžní lidé chuť, tak to bez chuti není, ale výrazná rozhodně také není.
Ale právě tím, že není moc výrazná a není vůbec do slana, tak s tím ovocem imho tvoří zajímavou kombinaci.
Budeme muset zkusit znovu, bez tortilly, máme tu nakoupenou balenou mozarellu.
Jinak moje chuť je velmi proměnlivá, takže těžko říct, radši jsem poznávání nikdy nezkoušel. Zejména u piva mi jednou nějaké velmi chutná a jindy vůbec, a to i ve stejném zařízení (ale samozřejmě jiné době). U vína to někdy platí také. Rozdíly jsem hodně cítil i když jsem neproplachoval ústa vodou, když jsme už třikrát byli na veletrhu Vína & Delikatesy/Destiláty, ale netuším. Ale třeba od jedné značky kupuji občas ve slevě Portské (to nejlevnější, že bez akce stojí 0,7 lahev asi 170, ve slevě až 110) a rozhodně rozliším variantu Ruby a tu druhou, která mi vypadla z hlavy, ale je méně žádaná a více suchá.
Na druhou stranu stejně, jako vidím v obličejích podivné podobnosti, v chutích občas také, zejména pivo s medovinou (pokud není medovina příliš dochucená třeba skořicí) mi evokuje třešně. A skutečně mi chutnalo i podobně jako třešňové pivo v Pivovarském domě (ale to pivo s medovinou si dám rozhodně radši než to třešňové pivo). |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|