|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Jo, já mám doma na vyzkoušení balíček brusinek od Grešíka, které jsou sušené mrazem a měly by být bez cukru i konzervantů, ale složení jsem ještě nezkontroloval a ani neochutnal. Ale brzy se na řadu do domácího müsli dostanou. |
|
|
|
| Mvek: ani cukr, ani kyselina c. ani olej by tam být nemusely, je to blbost - olej je aby se leskly a neseschly do nežvýkatelné tvrdosti
|
|
|
|
| Příliš bílkovin z masa škodí obdobně jako kouření
Spíš z toho plyne, že příliš všeho škodí a člověk by měl jíst pestře, podle mého názoru.
Jako hranici pro nadměrný přísun bílkovin vědci stanovili jejich pětinový podíl na denním kalorickém příjmu.
Denní doporučenou dávku (DDD) vypočítali na 0,8 gramu bílkoviny na kilogram tělesné váhy, pro dospělého s ideální hmotností kolem 70 kg tedy asi 55 gramů bílkovin denně.
Také „dietní“ kuřecí je třeba započítat
Běžná 150gramová porce svíčkové, což je 38 gramů proteinu, tedy představuje přes dvě třetiny doporučeného příjmu. Riziko ale platí nejen na maso – 200gramová sklenice mléka znamená dvanáct procent DDD a běžná porce „dietních“ kuřecích prsou či steak z lososa obsahuje 40 procent doporučeného množství. |
|
|
|
| Proč, do pytle, sušené brusinky obsahují ve složení rostlinný olej (značka Ensa)?! Cukr jsem věděl/tušil, kyselinu citronovou bych pochopil, ale olej ne.
No a holt jsem se poučil, že by se měly také oplachovat, tyhle to měly přímo na obale napsané. Tak nějak jsem přitom zatím brusinky řadil k věcem jako proslazený sušený ananas apod., který by mě nenapadlo omývat, ne k rozinkám, které jsme vždy omývali, nebo aspoň máčeli. |
|
|
|
| Začínám ujíždět na šunkových závitcích - ubalená rulička ze šunky (může to být spíš "roura", podle chuti se prostě upraví poměr šunky a náplně) naplněná křenovou pomazánkou, nebo křenovou šlehačkou.
Kdo nechce šlehat šlehačku a do ní míchat strouhaný křen, tak může zvolit tu pomazánku, chutná to ve výsledku velmi podobně:
- 1x vanička tvarohu (např. Jihočeský od Madety), já volil polo nebo plnotučný
- 1x kelímek zakysané smetany (200ml), např. Kunín, tučnější samozřejmě chutná lépe a ve výsledku to pak více chutí připomíná ty šlehačku
- "přiměřeně" nastrouhaného křenu (méně je více, lepší je pak přidat po rozmíchání a ochutnání, umí to totiž mást)
- špetka soli
- plátky šunky, jeden na jeden závitek
Jediný problém je u tohoto množství tvarohu a smetany, že je to i pro dva lidi příliš, šunky pak je třeba víc jak 10 deka. Nicméně další možností je udělat závitků podle libosti a zbytek pomazánky nechat na další den třeba na chleba na snídani...
Btw. tentýž postup pro přípravu křenové pomazánky funguje dobře v kombinaci s plátkem šunky a kouskem ananasu na chlebíčky. |
|
|
|
| AVip: Ale jo, pobavil bych se nad tím a přešel, kdyby to bylo jednou. Ale jelikož teď nově do jednoho ze dvou výhodných menu cpou ty zákusky, zpravidla do toho, kam se to hodí méně, pravidelně, tak mě to už zaujalo. |
|
|
|
| Mvek:
Ale sestavení do "zvýhodněného menu", mi přijde jako prohřešek.
Naopak.
To je ryze obchodní úvaha... nikdo přece neříká, pro koho je to menu zvýhodněné... :-D
Příklad: Absolutní rekord z hlediska šíleného jídla u mne dodnes vyhrává následující kombinace jedné závodní jídelny:
Hejk (ryba) s paprikovou omáčkou a chlupatým knedlíkem - aneb tak to dopadá, když v kuchyni zbydou navzájem nekompatibilní položky (ten den jsem si dal něco jiného, nevím už co - je to dobře 10+ let - , ale vím, že to bylo něco poněkud normálnějšího). |
|
|
|
| chilli + višně = OK
česnek + šlehačka = OMG |
|
|
|
| Pozemstan: Nemyslím vědecky přesně "chuť", ale aroma:-). Prostě pachuť česneku a na to sladký dezert, to není dobrý nápad.
Ostatně jste mi tu tenhle můj prohřešek komentovali v létě, když jsem si dal něco s česnekem a pak perníková zlatá kolečka...:-). A i tehdy jsem věděl, že to není nejlepší kombinace, chutná to divně a zažívání to nepomáhá.
Takže podnětná nebo velmi aromatická jídla, navíc teplá, následovaná chladným sladkým, v tomto případě navíc málo aromatickým, tudíž těžko přebíjejícím předchozí aroma, mi přijde jako zvrhlost.
Tím nemám nic proti tomu, kdo si to dá sám. Ale sestavení do "zvýhodněného menu", mi přijde jako prohřešek. |
|
|
|
| Ale dezert bývá sladký i třeba po ostřejším jídle... |
|
|
|
| Já vím, že je to dezert, ale obecně mi cpát násilím do zvýhodněného menu takové kombinace přijde zvrhlé.
A jako asi bych to v pohodě strávil, jde spíš i o tu chuť, ne o to, jestli člověku bude dobře. |
|
|
|
| Mvek: Vždycky jde o to jak kvalitně je jídlo připravené, kdyby šlo třeba o opravdovou šlehačku (ze smetany) na rakvičkách tak je žaludku úplně jedno, že není v omáčce, ale až na oslazené rakvičce :-)
Samozřejmě v momentě kdy je ve "šlehačce" 8 éček apod. česnečka je taky z jinejch einstantňáků... a ještě je to třeba 3 dny staré 5x ohřívané to může způsobit lecos. |
|
|
|
| Teda ten Bar Chameleon (ten s Chotěboří) na Michelské si fakt vymýšl menu jak od Pejska a Kočičky:
Krémová česnečka
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
• Rakvička se šlechačkou
• 0,3 pivo / limo
A ono takové fazole s uzeným, chlebem, a vanilková zmrzlina, bylo taky super. |
|
|
|
| Dneska jsem měl k obědu Vepřovou omeletu se špenátem a sýrem.
Ukázalo se, že na jiných tabulích je to vaječná:-). |
|
|
|
| AVip: S těmi nudlemi jsem myslel spíš takové ty laciné čínské, které se dají koupit za pár korun a občas podle testů obsahují ledacos nejen poživatelného umělého, ale i nepoživatelného:-). Včetně právě látek zvýrazňujících chuť.
Samozřejmě, že existují kvalitnější varianty a dražší, ale tak ty si ti studenti už asi nekupují. |
|
|
|
| Mvek:
jen větším hitem nudlová polévka za pár korun
Takto - tyto nudle (vzdor úpornému mýtu jsou to nudle s polévkou, ne polévka s nudlemi) má v katalogu i Vitana a nejsou úplně marné, byť tedy patří k tomu dražšímu, co je na trhu.
Ucházející jsou i těstoviny s omáčkou Vitana, tedy ne za svou regulérní cenu. :-)
Termín "instatní" je použitelný na oba typy výrobků, protože vždy jde o mnohem ryglejší přípravu, než ze surovin.
Každopádně, cena polévek "z pytlíku" je poslední dobou šíleně přestřelená a popravdě, chuťově jsou dost hrozné. |
|
|
|
| Razer, AVip: Tak on je ještě velký kvalitativní rozdíl mezi instantní polévkou, která se jen zalije vodou a, možná i vlivem přílišného zředění působí často spíš jen jako ochucená voda), a sušenou polévkou ve větším sáčku, která se vaří (a občas přece jen ještě připomíná klasickou polévku)... -) |
|
|
|
| Razer: Pozor, něco jiného je instantní polévka do hrnku a něco jiného jsou polévky v pytlíku, ze kterých se uvaří několik porcí v hrnci, jako taková ta řada "Poctivá..." od Vitany (na fotce ta ležící větší).
Mno, nevím, Dáša dost používá ty poctivé jako základ, zejména tedy knedlíčkovou (že se jí asi s knedlíčky nechce dělat) a snad ještě nějakou. Asi tak 3 druhy celkem. A pak se do toho přidá něco dalšího. A jako slané jsou víc, ale ještě mi to přijde snesitelné, když si člověk dá velkou porci, tedy víc vody a právě to dohustí něčím jiným (třeba i pohankovou lámankou).
Ale jinak mě to překvapuje, měl jsem pocit, že právě hlavně studenti a mladí lidé, zejména muži a zejména v IT, hodně žijí na těchhle polévkách, ale možná je přece jen větším hitem nudlová polévka za pár korun (z bůhvíjakých čínských výroben), která právě už od Vitany nebude. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|