|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Podařilo se mi v Kauflandu koupit zahraniční čokolády milka (s anglickým obalem), no řeknu vám, budu možná znít tendenčně, ale to se nedá srovnávat.
Např. ta s kousky pravého karamelu to je něco úplně jiného - navíc to bylo v nějaké akci jen za 10kč, ne obvyklejch 30. |
|
|
|
| Ale vi nekdo, kde se daji celkem casto koupit KV 14 v Praze? Patrne Makro, coz je pro me dostupne. Nekdo mi rikal, ze obcas se objevi I v Tescu. |
|
|
|
| Zni to mozna desive, ale kdyz si clovek vezme treba ty Turbomosty z Brna, tak to neni nix strasneho.
Objevil jsem, ze novy sajrajt v podobe Fanty kiwi + jahoda se da dobre smichat s troskou Becherovky KV 14, tedy te s pridavkem cerveneho vina.
Hodne mi to priomnelo nektery z turbomostu a hodne me prekvapilo, jak mi to chutna, i kdyz jsem ocekaval, ze to bude prisernost. |
|
|
|
| Zephram: jj, přesně. V tomhle multipacku je hned 6 modrých krasavic :) |
|
|
|
| TelemachusRhade:
Minule jsem si z takového shopu přivezl Toblerone hned 3x. |
|
|
|
| Miluju duty free shopy - jediné místo kde se dá sehnat modrá Toblerona. I ve Švýcarsku je s tím problém.
|
|
|
|
| TelemachusRhade:
Mamajuana
Zajímavé, vyzkouším. |
|
|
|
| 14 dní karibské kuchyně se opuští velmi těžko. Jednak mají všechno čerstvé, takže papája nebo třeba i obyčejný banán rozhodně nechutnají ani podobně jako kdekoli v Evropě, ryby jsou neskutečné dobré a prakticky jakékoli maso je z grilu. Jen ta zelenina nebyla vyloženě OK, ale to bych přičetl spíš nepochopení správné přípravy, syrová byla dobrá.
Co ovšem vysoce převyšuje cokoli, co jsem doposavad ochutnal, je káva, rum a čokoláda, respktivě kakao. Ani madagaskarské čokolády mi nechutnají tolik jako dominikánské. Kávu už jsem si našel na Mallu:
http://www.mall.cz/kava/santodomingo-mleta-kava-2268g?gclid=CPqAmu_wm70CFYMSwwodJCsAQg
...na čoko taky snad někde narazím.
Co se rumu týče - americké duty free shopy mají mnohem mírnější pravidla, než evropské, takže z ostrova jsem odlétal s taškou plnou rumu v letadle. Na přestupu ve Frankfurtu jsem pěkně narazil :) - Musel jsem přes celé letiště na Lufthansa Service, aby mi baťoh plný rumu naložili do zavazadlového prostoru a nerozbili ho :) K mému velkému překvapení skutečně dorazil do Lipska v pořádku.
Co se lokálních věcí týče, vyhledejte si mix alkoholu s název "Mamajuana" - což je mix rumu, medu, červeného vína a mnoha koření. Výborné! |
|
|
|
| Jo, já mám doma na vyzkoušení balíček brusinek od Grešíka, které jsou sušené mrazem a měly by být bez cukru i konzervantů, ale složení jsem ještě nezkontroloval a ani neochutnal. Ale brzy se na řadu do domácího müsli dostanou. |
|
|
|
| Mvek: ani cukr, ani kyselina c. ani olej by tam být nemusely, je to blbost - olej je aby se leskly a neseschly do nežvýkatelné tvrdosti
|
|
|
|
| Příliš bílkovin z masa škodí obdobně jako kouření
Spíš z toho plyne, že příliš všeho škodí a člověk by měl jíst pestře, podle mého názoru.
Jako hranici pro nadměrný přísun bílkovin vědci stanovili jejich pětinový podíl na denním kalorickém příjmu.
Denní doporučenou dávku (DDD) vypočítali na 0,8 gramu bílkoviny na kilogram tělesné váhy, pro dospělého s ideální hmotností kolem 70 kg tedy asi 55 gramů bílkovin denně.
Také „dietní“ kuřecí je třeba započítat
Běžná 150gramová porce svíčkové, což je 38 gramů proteinu, tedy představuje přes dvě třetiny doporučeného příjmu. Riziko ale platí nejen na maso – 200gramová sklenice mléka znamená dvanáct procent DDD a běžná porce „dietních“ kuřecích prsou či steak z lososa obsahuje 40 procent doporučeného množství. |
|
|
|
| Proč, do pytle, sušené brusinky obsahují ve složení rostlinný olej (značka Ensa)?! Cukr jsem věděl/tušil, kyselinu citronovou bych pochopil, ale olej ne.
No a holt jsem se poučil, že by se měly také oplachovat, tyhle to měly přímo na obale napsané. Tak nějak jsem přitom zatím brusinky řadil k věcem jako proslazený sušený ananas apod., který by mě nenapadlo omývat, ne k rozinkám, které jsme vždy omývali, nebo aspoň máčeli. |
|
|
|
| Začínám ujíždět na šunkových závitcích - ubalená rulička ze šunky (může to být spíš "roura", podle chuti se prostě upraví poměr šunky a náplně) naplněná křenovou pomazánkou, nebo křenovou šlehačkou.
Kdo nechce šlehat šlehačku a do ní míchat strouhaný křen, tak může zvolit tu pomazánku, chutná to ve výsledku velmi podobně:
- 1x vanička tvarohu (např. Jihočeský od Madety), já volil polo nebo plnotučný
- 1x kelímek zakysané smetany (200ml), např. Kunín, tučnější samozřejmě chutná lépe a ve výsledku to pak více chutí připomíná ty šlehačku
- "přiměřeně" nastrouhaného křenu (méně je více, lepší je pak přidat po rozmíchání a ochutnání, umí to totiž mást)
- špetka soli
- plátky šunky, jeden na jeden závitek
Jediný problém je u tohoto množství tvarohu a smetany, že je to i pro dva lidi příliš, šunky pak je třeba víc jak 10 deka. Nicméně další možností je udělat závitků podle libosti a zbytek pomazánky nechat na další den třeba na chleba na snídani...
Btw. tentýž postup pro přípravu křenové pomazánky funguje dobře v kombinaci s plátkem šunky a kouskem ananasu na chlebíčky. |
|
|
|
| AVip: Ale jo, pobavil bych se nad tím a přešel, kdyby to bylo jednou. Ale jelikož teď nově do jednoho ze dvou výhodných menu cpou ty zákusky, zpravidla do toho, kam se to hodí méně, pravidelně, tak mě to už zaujalo. |
|
|
|
| Mvek:
Ale sestavení do "zvýhodněného menu", mi přijde jako prohřešek.
Naopak.
To je ryze obchodní úvaha... nikdo přece neříká, pro koho je to menu zvýhodněné... :-D
Příklad: Absolutní rekord z hlediska šíleného jídla u mne dodnes vyhrává následující kombinace jedné závodní jídelny:
Hejk (ryba) s paprikovou omáčkou a chlupatým knedlíkem - aneb tak to dopadá, když v kuchyni zbydou navzájem nekompatibilní položky (ten den jsem si dal něco jiného, nevím už co - je to dobře 10+ let - , ale vím, že to bylo něco poněkud normálnějšího). |
|
|
|
| chilli + višně = OK
česnek + šlehačka = OMG |
|
|
|
| Pozemstan: Nemyslím vědecky přesně "chuť", ale aroma:-). Prostě pachuť česneku a na to sladký dezert, to není dobrý nápad.
Ostatně jste mi tu tenhle můj prohřešek komentovali v létě, když jsem si dal něco s česnekem a pak perníková zlatá kolečka...:-). A i tehdy jsem věděl, že to není nejlepší kombinace, chutná to divně a zažívání to nepomáhá.
Takže podnětná nebo velmi aromatická jídla, navíc teplá, následovaná chladným sladkým, v tomto případě navíc málo aromatickým, tudíž těžko přebíjejícím předchozí aroma, mi přijde jako zvrhlost.
Tím nemám nic proti tomu, kdo si to dá sám. Ale sestavení do "zvýhodněného menu", mi přijde jako prohřešek. |
|
|
|
| Ale dezert bývá sladký i třeba po ostřejším jídle... |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|