|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Mvek: Pokud je uveden přímo výrobce oné značky daného řetězce, je to dobré, ale u té značky Billa lze hádat jen podle tvaru balení a složení, resp. chuti.
Razer: Chléb se snažím kupovat pokud možno "pravý", tedy kypřený žitným kvasem, jen s pšeničkou a žitnou moukou, možná solí a kmínem (např. Tanvaldský nebo Kolínský). Ostatní bohužel většinou obsahují příměsi a náhražky jako pražený ječmen, syrovátku, vápenec, kyselinu askorbovou (vitamín C), guaránovou gumu apod., a tomu odpovídá i jejich krátká trvanlivost, ale bohužel někdy není na výběr... |
|
|
|
| Razer: Palmový olej je přitom co se týče obsahu těch transmastných kyselin a nevím čeho ještě, co se považuje za škodlivé (je toho víc v rostlinných tucích, a záleží na způsobu přípravy a na druhu rostlinného tuku, podle toho to pak je více či méně zastoupené), dost špatný.
Hm, tak já zrovna s Hellmans ani tatarkou ani majonézou nemám problém, ale tak dopadne to stejně tak, že člověk má jedno balení za půl roku... Ale jo, majonéza bývá už dost kyselá, to je pravda.
Co se týče Clever a dalších značek supermarketů, podle výrobce se občas ukazuje, že to či ono vyrábí jiní znímá výrobci. Např. některé jogurty Pilos nebo Albert byly od Hollandie. Nicméně nevěřím, že na to nemají aspoň částečně oddělenou výrobu (už kvůli balení), takže tam asi budou větší rizika na špatnou kvalitu, ale pro někoho, kdo musí šetřit, to je aspoň kompromis, jak nekupovat vysloveně odpad, když si dá pozor na ty detaily o výrobci.
Jinak ještě pozor, některé staré komunistické značky občas koupili zahraniční producenti a produkují tak laciné věci, které asi kupují hlavně pamětníci v domnění, že je to česká klasika. |
|
|
|
| A ještě k majonéze - bývaly doby, kdy majonéza nebyla tak nechutně kyselá, kdy naopak měla chuť vyloženě neutrální.
Z té doby také pocházejí recepty na přípravu pečiva z majonézy.
Dnes je to samozřejmě passé a jakékoli recepty na toto téma jsou mimo realitu (tedy se pokud nechystáte vyrábět těsto na vizovické ozdobné pečivo, protože do toho se ocet opravdu dává, ale do toho je docela škoda rvát majonézu).
(tak, a teď víte něco, co neví většina českých "superinteleguánů", ale to jim nebrání v tom, aby ze sebe v diskuzích na Netu nedělali úplné blbce) |
|
|
|
| Razer:
že nechutná tatarka Helmans
Helmans nemá smysl kupovat, to je vyhazování peněz.
Vzhledem k opravdu ostrým normám, které t.č. platí při výrobě majonéz, vyhoví +/- libovolný výrobek +/- libovolného výrobce - s tím, že se dá občas narazit i na výrazně chutnější a levnější provedení tohoto prefabrikátu. |
|
|
|
| Pozemstan:
za asi 22 Kč (200 g), i když, pravda, loni stálo i 18...
No to je přece ta deflace podle našich "banksterů"...
upřímně, dávat za normalizační náhražku tolik je zcela mimo realitu, ale evidentně, pořád se najde dost lidí, kteří jsou ochotni platit za našlehanou vodu s trochou tuku, která navíc občas lehce smrdí (OK - je občas, ale i občas je v tomto případě až příliš často - pročpak jsou v poslední době tak populární ochucené varianty?). |
|
|
|
| Pozemstan: Od té doby co sem v "Clever" chlebu našel rozmixovanou papírovou krabici sem ty výrobky začal 100%ně bojkotovat a to se jinak snažím moc "nevybírat". |
|
|
|
| V Bille mívají pomazánkové máslo Clever za asi 22 Kč (200 g), i když, pravda, loni stálo i 18...
Jinak jsem si všiml, že pod levnou značkou Billa se někdy skrývají relativně kvalitní výrobky. Prozrazuje je typický tvar balení a uvedené složení. Třeba Gouda je zjevně Lipánek od Madety, podobně jako některé další sýry zřejmě pocházejí odtamtud. Camembert je zřejmě sedlčanský hermelín a smetanový jogurt odpovídá balením i chutí Florianu z Olmy... |
|
|
|
| Jinak sem si všimnul, že nechutná tatarka Helmans už stojí 68 Kč, třeba i v takové Bile, pomazánkové máslo bez jakéhokoli másla přes 30...
A teď sem se dočetl, že i ten palmovej olej v "tšokoládě" je vlastně luxus a bude se tam lejt bavlníkovej.
Jo a Penny snad přestalo prodávat jedinou jednou zmrzlinu - Míša.
Mňam! |
|
|
|
| Někdo prostě nemá co na práci :) |
|
|
|
| Zef: jj, úplně jsem si tě představil, jak odvažuješ půlku vajíčka!!! Ale jinak přístup dobrý. |
|
|
|
| TelemachusRhade:to je pravda, ale záleží jakého jsou původu - čím přírodnější tím lepší, vždyť to spadá pod potraviny
v každém případě, mě po XS nepíchá u srdce, nejsem dehydrovaná, nebolí mě oči ani hlava, ani se pak neosypu ....a to je pro mě dobrý znamení |
|
|
|
| Já nedávno slyšel zajímavou (a nevím, nakolik pravdivou, nicméně částečně určitě ano) historku o tom, že si dvojice českých pseudovědců nechala uznat jako vědecký objev kávu kombinovanou s medem, což má být velmi účinný energetický nápoj. Později to bylo vyřazeno, k velké nelibosti původních autorů.
Musím dodat, že kávu si medem sladím relativně často, ale pouze z důvodu, že obyčejným cukrem nesladím. Žádné výrazné účinky nápoje jsem na sobě ale nepozoroval. Jsem zvědavý, zda psychika zapracuje a s vědomím tohoto "objevu" na mě bude nápoj působit jinak :-) |
|
|
|
| TelemachusRhade: Zdá se, že je tomu tak i v tomto případě: "XS Power Drink obsahuje velké množství vitaminů B v kombinaci s kofeinem a taurinem." Ale jsou v něm i nějaké čínské byliny...
Jinak ta možnost "fuj!" v anketě doufám neznamená žádnou značku... -) |
|
|
|
| lagga: Mrknu se po tom. Každopádně (téměř) všechny energeťáky jsou stavěné na tom, že mají uvnitř B-komplex, céčko, taurin a kofein. |
|
|
|
| TelemachusRhade: jmenuje se to XS Power Drink a docela je mám ráda...zatím jediný energiťáky, na který moje tělo nereaguje zle, asi proto že to má hromadu vitamínů
jinak je to ale pořád energiťák, takže já sem s tím opatrná (mám problém i s běžnym kafem, pokud to není arabica), můj drahý se jimi ale před zkouškama dopuje a kupodivu, nepadá na čumák
ve světě je to známá značka, u nás sou na trhu jen rok ....jo a bude teď XS párty v O2 aréně, jako která firma si může dovolit to pronajmout na prezentačku a pak večer na koncert, to mi mozek nebere |
|
|
|
| a co energeťák XS ? když už se drogovat tak proč ne trochu zdravěji |
|
|
|
| Pozemstan: Taky mě ta ochranná známka překvapila. Nespecifikují, o kterou jde, mohlo by jít o tu, která znamená tradiční postupy. Pak by ale nešlo o nic výhradního a mohl by ji dostat kdokoliv, kdo by ty postupy splnil...
|
|
|
|
| Mvek: Zajímavé, i když trochu nechápu, jak na to mohli dostat evropskou ochrannou známku (byť ne geografickou), když je Adygejsko v ruském Krasnodarském kraji. Ale pokud jde o odpověď na současnou ruskou expanzi, proč ne, byť je "bita" spíše neruská menšina... -) Ale samozřejmě obecně české firmy vyrábějí i jiné sýry "zahraničních typů" jako eidam, gouda či ementál i pod těmito či podobnými názvy. V Bělorusku jsem se zase setkal s "Karlovarskou" minerálkou i se znakem Karlových Varů, i když tam už to možná bylo za hranou legálnosti... -) |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|