|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Pozemstan: No zřejmě budem "odolnější" (s tím, že dříve umřeme).
Viz před lety kauza syrečků v Lidlu, v Německu na to prej umřelo snad 6 lidí, já je v tu dobu jedl a "jen" sem se pořádně posral :) |
|
|
|
| Pozemstan: No bylo to myšleno ironicky v tom smyslu, že i ta náhražka už je pro "tšechiše" luxus... |
|
|
|
| Razer:
Celkem mě mrzí konec Delvity,
Souhlas, nejprve nám sice zlikvidovali jednu po cestě z chalupy ve Vysočanech, a pak jsem dlouho žádnou neměl k dispozici, ale když jsem se konečně zase dostal k nějaké po ruce, tak odešla úplně. |
|
|
|
| Razer: "A teď sem se dočetl, že i ten palmovej olej v "tšokoládě" je vlastně luxus a bude se tam lejt bavlníkovej."
Nevím, jestli jsi to nemyslel ironicky, ale nejen bavlníkový, ale i palmový olej jsou jen náhražky za kakaové máslo, základní součást pravé čokolády. A cena kakaa roste...
Čokoláda bude brzy stejný luxus jako šampaňské. |
|
|
|
| Jedlá je např. poličanská majonéza, nebo dokonce i Delipo, když se to trochu dochutí např najemno nasekanou cibulkou - nic extra, ale je to jedlé. A 500 gramů stojí 38-40,-Kč
Naproti tomu Helmans je vyloženě odporná, nejenom, chuťově, ale i když se podívám na to složení všeljakejch sorbanů či čeho. Přesto je to nejkupovanější věc, všude na prvním místě a za pomalu dvojnásobek...
Celkem mě mrzí konec Delvity, bylo tam pár potravin, která se teď už těžko shání, např horřčicový dresing, nebo co to přesně bylo ale bylo to opravdu dobré jako dochucovadlo.
Nebo takové ty čokoládové kuličky co teď stojej všude 70Kč stávaly 12... a mám i vyloženě dobrou zkušenost když sem jako malej reklamoval děravou roztrženou krabici, tak mi jako náhradu pracovník dal těch krabic asi 10 .-D |
|
|
|
| Pozemstan: Někdy tam je myslím jen jeho adresa, navíc v některých případech se dá pátrat zpětně od toho výrobce, např. u té Hollandie jde o označení jogurtů značkou CZ 709 ES.
Předpokládám, že jiní výrobci možná mají podobné značení. Upřímně nemám tušení, co konkrétně tahle značka znamená. |
|
|
|
| Mvek: Pokud je uveden přímo výrobce oné značky daného řetězce, je to dobré, ale u té značky Billa lze hádat jen podle tvaru balení a složení, resp. chuti.
Razer: Chléb se snažím kupovat pokud možno "pravý", tedy kypřený žitným kvasem, jen s pšeničkou a žitnou moukou, možná solí a kmínem (např. Tanvaldský nebo Kolínský). Ostatní bohužel většinou obsahují příměsi a náhražky jako pražený ječmen, syrovátku, vápenec, kyselinu askorbovou (vitamín C), guaránovou gumu apod., a tomu odpovídá i jejich krátká trvanlivost, ale bohužel někdy není na výběr... |
|
|
|
| Razer: Palmový olej je přitom co se týče obsahu těch transmastných kyselin a nevím čeho ještě, co se považuje za škodlivé (je toho víc v rostlinných tucích, a záleží na způsobu přípravy a na druhu rostlinného tuku, podle toho to pak je více či méně zastoupené), dost špatný.
Hm, tak já zrovna s Hellmans ani tatarkou ani majonézou nemám problém, ale tak dopadne to stejně tak, že člověk má jedno balení za půl roku... Ale jo, majonéza bývá už dost kyselá, to je pravda.
Co se týče Clever a dalších značek supermarketů, podle výrobce se občas ukazuje, že to či ono vyrábí jiní znímá výrobci. Např. některé jogurty Pilos nebo Albert byly od Hollandie. Nicméně nevěřím, že na to nemají aspoň částečně oddělenou výrobu (už kvůli balení), takže tam asi budou větší rizika na špatnou kvalitu, ale pro někoho, kdo musí šetřit, to je aspoň kompromis, jak nekupovat vysloveně odpad, když si dá pozor na ty detaily o výrobci.
Jinak ještě pozor, některé staré komunistické značky občas koupili zahraniční producenti a produkují tak laciné věci, které asi kupují hlavně pamětníci v domnění, že je to česká klasika. |
|
|
|
| A ještě k majonéze - bývaly doby, kdy majonéza nebyla tak nechutně kyselá, kdy naopak měla chuť vyloženě neutrální.
Z té doby také pocházejí recepty na přípravu pečiva z majonézy.
Dnes je to samozřejmě passé a jakékoli recepty na toto téma jsou mimo realitu (tedy se pokud nechystáte vyrábět těsto na vizovické ozdobné pečivo, protože do toho se ocet opravdu dává, ale do toho je docela škoda rvát majonézu).
(tak, a teď víte něco, co neví většina českých "superinteleguánů", ale to jim nebrání v tom, aby ze sebe v diskuzích na Netu nedělali úplné blbce) |
|
|
|
| Razer:
že nechutná tatarka Helmans
Helmans nemá smysl kupovat, to je vyhazování peněz.
Vzhledem k opravdu ostrým normám, které t.č. platí při výrobě majonéz, vyhoví +/- libovolný výrobek +/- libovolného výrobce - s tím, že se dá občas narazit i na výrazně chutnější a levnější provedení tohoto prefabrikátu. |
|
|
|
| Pozemstan:
za asi 22 Kč (200 g), i když, pravda, loni stálo i 18...
No to je přece ta deflace podle našich "banksterů"...
upřímně, dávat za normalizační náhražku tolik je zcela mimo realitu, ale evidentně, pořád se najde dost lidí, kteří jsou ochotni platit za našlehanou vodu s trochou tuku, která navíc občas lehce smrdí (OK - je občas, ale i občas je v tomto případě až příliš často - pročpak jsou v poslední době tak populární ochucené varianty?). |
|
|
|
| Pozemstan: Od té doby co sem v "Clever" chlebu našel rozmixovanou papírovou krabici sem ty výrobky začal 100%ně bojkotovat a to se jinak snažím moc "nevybírat". |
|
|
|
| V Bille mívají pomazánkové máslo Clever za asi 22 Kč (200 g), i když, pravda, loni stálo i 18...
Jinak jsem si všiml, že pod levnou značkou Billa se někdy skrývají relativně kvalitní výrobky. Prozrazuje je typický tvar balení a uvedené složení. Třeba Gouda je zjevně Lipánek od Madety, podobně jako některé další sýry zřejmě pocházejí odtamtud. Camembert je zřejmě sedlčanský hermelín a smetanový jogurt odpovídá balením i chutí Florianu z Olmy... |
|
|
|
| Jinak sem si všimnul, že nechutná tatarka Helmans už stojí 68 Kč, třeba i v takové Bile, pomazánkové máslo bez jakéhokoli másla přes 30...
A teď sem se dočetl, že i ten palmovej olej v "tšokoládě" je vlastně luxus a bude se tam lejt bavlníkovej.
Jo a Penny snad přestalo prodávat jedinou jednou zmrzlinu - Míša.
Mňam! |
|
|
|
| Někdo prostě nemá co na práci :) |
|
|
|
| Zef: jj, úplně jsem si tě představil, jak odvažuješ půlku vajíčka!!! Ale jinak přístup dobrý. |
|
|
|
| TelemachusRhade:to je pravda, ale záleží jakého jsou původu - čím přírodnější tím lepší, vždyť to spadá pod potraviny
v každém případě, mě po XS nepíchá u srdce, nejsem dehydrovaná, nebolí mě oči ani hlava, ani se pak neosypu ....a to je pro mě dobrý znamení |
|
|
|
| Já nedávno slyšel zajímavou (a nevím, nakolik pravdivou, nicméně částečně určitě ano) historku o tom, že si dvojice českých pseudovědců nechala uznat jako vědecký objev kávu kombinovanou s medem, což má být velmi účinný energetický nápoj. Později to bylo vyřazeno, k velké nelibosti původních autorů.
Musím dodat, že kávu si medem sladím relativně často, ale pouze z důvodu, že obyčejným cukrem nesladím. Žádné výrazné účinky nápoje jsem na sobě ale nepozoroval. Jsem zvědavý, zda psychika zapracuje a s vědomím tohoto "objevu" na mě bude nápoj působit jinak :-) |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|