|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Pozemstan: No i celkem jo :-) Zku |
|
|
|
| TelemachusRhade: "protože kdyby skutečně 99%, tak to nedrží pohromadě"
To asi ne, ale třeba některé pralinky typu "truffle" (lanýž) vypadají trochu jako lisovaný kakaový prášek, i když jsou v něm asi spíš obalené. Měl jsem možnost ochutnat belgické i běloruské. -) |
|
|
|
| Ve Finsku je hodně dobrá čokoláda od tamního cukrovinkového giganta Fazer, včetně právě i některých hořkých. Asi největší specialitou jsou ale velikonoční vejce ve skutečných slepičích skořápkách. Až později jsem zjistil, že se mnoho jejich výrobků dováží i do Česka a patří mezi ně třeba i dříve v TV reklamách propagovaná Geisha...
Razer: Karamel je, jestli se nepletu, jen roztavený cukr. To snad ještě není vzácnost, nebo ano?! -) |
|
|
|
| TelemachusRhade:
kolik z těch 99% je skutečně sušina je otázka, protože kdyby skutečně 99%, tak to nedrží pohromadě. U Lindtu ale tipuju, že to přes těch 90 bude...
Jo, tak to jo, to už dává smysl... díky! |
|
|
|
| TelemachusRhade: No jak sem nedávno psal, narazil sem před pár dny snad v Kauflandu na Milku s německým/angl obalem s pravým karamelem tj. ne karamelovou náplní! ale kousky karamelu a to bylo velmi dobré. Samozřejmě té čokolády tam bylo asi stále poskrovnu, ale nejspíš žádné palmové oleje a podobně... . |
|
|
|
| Taky se mi před asi rokem podařilo natrefit na tyhle luxusní čokolády s 80% v akci ze okolo stovky na snad 25 a hned vzal nejrůznější druhy.
Asi hlavní rozdíl za mě je v tom, že tahle "opravdová" čokoláda bude nejspíš xkrát zdravější nejenom díky absenci príměsí, ale i malým obsahem cukru - a přesto je velmi dobrá. |
|
|
|
| AVip: 99% kakaa je takové pofidérní označení. Spíš to znamená, že podíl nekakaových složek je menší než 1% - kolik z těch 99% je skutečně sušina je otázka, protože kdyby skutečně 99%, tak to nedrží pohromadě. U Lindtu ale tipuju, že to přes těch 90 bude, zbytek k. máslo a. Víceméně to ale znamená, že prakticky není sladká a téměř ultimátní hořkost (údajně) nedovoluje vyzvihnout úrčité nuance chuti.
Za obecně nejchutnější jsou vydávány čokolády někde kolem 70%, protože je v nich dost místa na kus třtinového cukru a větší prostor pro mixování s kakaovým máslem. Já osobně preferuju 80%.
Ale nedá se to jíst pořád. Většinou šáhnu spíš po RitterSportu. Milky jsou hnůj, Orion taky. |
|
|
|
| TelemachusRhade:
A jaké to je?
Omlouvám se za hrubé přirovnání, ale takhle nahlíženo mi to trochu připomíná 95% lihovinu...
|
|
|
|
| Před dvěma týdny jsem si na Černém mostě v Lindt speciálce koupil mimojiné 99% za 65 Kč. |
|
|
|
| Nevím, jak jsou kvalitní, ale není třeba kupovat nutně Lindt, dá se koupit 70 nebo 80% čokoláda v Tescu nebo Lidlu už kolem 50 Kč. Zvláště občas v akcích, to je i za méně.
Ale ano, levné to není. |
|
|
|
| ta čokoláda mě mrzí, 50% a více je poklad už teď |
|
|
|
| Já jsem znovuobjevil Globus a usoudil, že ta zajížďka cca dva kilometry za ten nákup čas od času stojí. Velká nabídka, zajímavé pečivo nebo masné výrobky atd. (konkrétně šlo o ten v Čakovicích, kde mají centrálu).
Nicméně Becherovku KV14 tam stejně neměli, jen Cordial. |
|
|
|
| Pozemstan: No zřejmě budem "odolnější" (s tím, že dříve umřeme).
Viz před lety kauza syrečků v Lidlu, v Německu na to prej umřelo snad 6 lidí, já je v tu dobu jedl a "jen" sem se pořádně posral :) |
|
|
|
| Pozemstan: No bylo to myšleno ironicky v tom smyslu, že i ta náhražka už je pro "tšechiše" luxus... |
|
|
|
| Razer:
Celkem mě mrzí konec Delvity,
Souhlas, nejprve nám sice zlikvidovali jednu po cestě z chalupy ve Vysočanech, a pak jsem dlouho žádnou neměl k dispozici, ale když jsem se konečně zase dostal k nějaké po ruce, tak odešla úplně. |
|
|
|
| Razer: "A teď sem se dočetl, že i ten palmovej olej v "tšokoládě" je vlastně luxus a bude se tam lejt bavlníkovej."
Nevím, jestli jsi to nemyslel ironicky, ale nejen bavlníkový, ale i palmový olej jsou jen náhražky za kakaové máslo, základní součást pravé čokolády. A cena kakaa roste...
Čokoláda bude brzy stejný luxus jako šampaňské. |
|
|
|
| Jedlá je např. poličanská majonéza, nebo dokonce i Delipo, když se to trochu dochutí např najemno nasekanou cibulkou - nic extra, ale je to jedlé. A 500 gramů stojí 38-40,-Kč
Naproti tomu Helmans je vyloženě odporná, nejenom, chuťově, ale i když se podívám na to složení všeljakejch sorbanů či čeho. Přesto je to nejkupovanější věc, všude na prvním místě a za pomalu dvojnásobek...
Celkem mě mrzí konec Delvity, bylo tam pár potravin, která se teď už těžko shání, např horřčicový dresing, nebo co to přesně bylo ale bylo to opravdu dobré jako dochucovadlo.
Nebo takové ty čokoládové kuličky co teď stojej všude 70Kč stávaly 12... a mám i vyloženě dobrou zkušenost když sem jako malej reklamoval děravou roztrženou krabici, tak mi jako náhradu pracovník dal těch krabic asi 10 .-D |
|
|
|
| Pozemstan: Někdy tam je myslím jen jeho adresa, navíc v některých případech se dá pátrat zpětně od toho výrobce, např. u té Hollandie jde o označení jogurtů značkou CZ 709 ES.
Předpokládám, že jiní výrobci možná mají podobné značení. Upřímně nemám tušení, co konkrétně tahle značka znamená. |
|
|
|
| Mvek: Pokud je uveden přímo výrobce oné značky daného řetězce, je to dobré, ale u té značky Billa lze hádat jen podle tvaru balení a složení, resp. chuti.
Razer: Chléb se snažím kupovat pokud možno "pravý", tedy kypřený žitným kvasem, jen s pšeničkou a žitnou moukou, možná solí a kmínem (např. Tanvaldský nebo Kolínský). Ostatní bohužel většinou obsahují příměsi a náhražky jako pražený ječmen, syrovátku, vápenec, kyselinu askorbovou (vitamín C), guaránovou gumu apod., a tomu odpovídá i jejich krátká trvanlivost, ale bohužel někdy není na výběr... |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|