|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Také preferuji 75-85% čokolády, přes 90 je opravdu dost těžko poživatelné (a sníst celou tabulku by asi mělo zajímavé následky, včetně obří zácpy).
Nicméně zdravost všeho se dá vyvrátit, u čokolády se občas vyzdvihuje to, že občas jsou sbírány plesnivé boby. A snad prý to ani není tak lehce poznat, ale hlavně se to nepozná v čokoládě. Výsledkem je to, že si člověk v sobě střádá nějaké ty toxiny z plísní, kterým se také přisuzuje vznik rakoviny, když se toho nastřádá moc.
Ale tak totéž nám hrozí ve většině ovocných produktů.
Pozemstan: Truffle jsou někdy také hrozně sladké a v podstatě ten chuťově mléčný paskvil (po ocucání toho nabaleného prášku). Ale ano, záleží na ceně a výrobci a místě koupě:-).
|
|
|
|
| truffle jsou obalované v kakaovém prášku, ale mají se dělat z likéru a tuku/oleje s roztavenou hořkou čokoládou, a dohromady to vlastně drží cukr ....takže i když je to božsky dobrý tak člověk ztrácí kus té čokoládové hořkosti kvůli cukru ... když to někdo umí dobře udělat, je to nebe :)
trošku je děsivý, že malým dětem (včetně mě) se dávají čokoládičky figurkové, které málokdy mají dostatek čokolády aby se to vůbec dalo nazvat "čokoláda" - a přispívá to k nemocem cévním, trávicím, a tak, ale lidem to nepřijde divný, dokud třeba jako mě nebylo tak děsně špatně, že jsem "objevila" na základě doporučení čokoládu co má víc jak 50% .....wau bum bác dobrota, ani toho nepotřebuju kila, ale jen kousek, objev roku ...a ještě je to zdravý
jinak doporučuju sušený sladký ovoce jako jablka, švestky nebo rozinky mlsat dohromady s hořkou čokoládou - podobně jako Telemachus nejnejnej je 70-80% :)
(Orionka hořká docela ujde, šílenost je Milka s hořkou pěnou, protože někdy je to plast a dřív mi to přišlo dobrý, teď mám oblíbenou Belgian, něco to stojí, aspoň to nesežeru na místě :))
koukala sem že existujou recepty na super hořkou čokoládu s masem a s chili ...that must be something
není karamel jako karamel
sorry, jdu z5 k diplomce, nechala sem se unést jídlem |
|
|
|
| No i celkem jo :-) Zkus to koupit :) |
|
|
|
| Pozemstan: No i celkem jo :-) Zku |
|
|
|
| TelemachusRhade: "protože kdyby skutečně 99%, tak to nedrží pohromadě"
To asi ne, ale třeba některé pralinky typu "truffle" (lanýž) vypadají trochu jako lisovaný kakaový prášek, i když jsou v něm asi spíš obalené. Měl jsem možnost ochutnat belgické i běloruské. -) |
|
|
|
| Ve Finsku je hodně dobrá čokoláda od tamního cukrovinkového giganta Fazer, včetně právě i některých hořkých. Asi největší specialitou jsou ale velikonoční vejce ve skutečných slepičích skořápkách. Až později jsem zjistil, že se mnoho jejich výrobků dováží i do Česka a patří mezi ně třeba i dříve v TV reklamách propagovaná Geisha...
Razer: Karamel je, jestli se nepletu, jen roztavený cukr. To snad ještě není vzácnost, nebo ano?! -) |
|
|
|
| TelemachusRhade:
kolik z těch 99% je skutečně sušina je otázka, protože kdyby skutečně 99%, tak to nedrží pohromadě. U Lindtu ale tipuju, že to přes těch 90 bude...
Jo, tak to jo, to už dává smysl... díky! |
|
|
|
| TelemachusRhade: No jak sem nedávno psal, narazil sem před pár dny snad v Kauflandu na Milku s německým/angl obalem s pravým karamelem tj. ne karamelovou náplní! ale kousky karamelu a to bylo velmi dobré. Samozřejmě té čokolády tam bylo asi stále poskrovnu, ale nejspíš žádné palmové oleje a podobně... . |
|
|
|
| Taky se mi před asi rokem podařilo natrefit na tyhle luxusní čokolády s 80% v akci ze okolo stovky na snad 25 a hned vzal nejrůznější druhy.
Asi hlavní rozdíl za mě je v tom, že tahle "opravdová" čokoláda bude nejspíš xkrát zdravější nejenom díky absenci príměsí, ale i malým obsahem cukru - a přesto je velmi dobrá. |
|
|
|
| AVip: 99% kakaa je takové pofidérní označení. Spíš to znamená, že podíl nekakaových složek je menší než 1% - kolik z těch 99% je skutečně sušina je otázka, protože kdyby skutečně 99%, tak to nedrží pohromadě. U Lindtu ale tipuju, že to přes těch 90 bude, zbytek k. máslo a. Víceméně to ale znamená, že prakticky není sladká a téměř ultimátní hořkost (údajně) nedovoluje vyzvihnout úrčité nuance chuti.
Za obecně nejchutnější jsou vydávány čokolády někde kolem 70%, protože je v nich dost místa na kus třtinového cukru a větší prostor pro mixování s kakaovým máslem. Já osobně preferuju 80%.
Ale nedá se to jíst pořád. Většinou šáhnu spíš po RitterSportu. Milky jsou hnůj, Orion taky. |
|
|
|
| TelemachusRhade:
A jaké to je?
Omlouvám se za hrubé přirovnání, ale takhle nahlíženo mi to trochu připomíná 95% lihovinu...
|
|
|
|
| Před dvěma týdny jsem si na Černém mostě v Lindt speciálce koupil mimojiné 99% za 65 Kč. |
|
|
|
| Nevím, jak jsou kvalitní, ale není třeba kupovat nutně Lindt, dá se koupit 70 nebo 80% čokoláda v Tescu nebo Lidlu už kolem 50 Kč. Zvláště občas v akcích, to je i za méně.
Ale ano, levné to není. |
|
|
|
| ta čokoláda mě mrzí, 50% a více je poklad už teď |
|
|
|
| Já jsem znovuobjevil Globus a usoudil, že ta zajížďka cca dva kilometry za ten nákup čas od času stojí. Velká nabídka, zajímavé pečivo nebo masné výrobky atd. (konkrétně šlo o ten v Čakovicích, kde mají centrálu).
Nicméně Becherovku KV14 tam stejně neměli, jen Cordial. |
|
|
|
| Pozemstan: No zřejmě budem "odolnější" (s tím, že dříve umřeme).
Viz před lety kauza syrečků v Lidlu, v Německu na to prej umřelo snad 6 lidí, já je v tu dobu jedl a "jen" sem se pořádně posral :) |
|
|
|
| Pozemstan: No bylo to myšleno ironicky v tom smyslu, že i ta náhražka už je pro "tšechiše" luxus... |
|
|
|
| Razer:
Celkem mě mrzí konec Delvity,
Souhlas, nejprve nám sice zlikvidovali jednu po cestě z chalupy ve Vysočanech, a pak jsem dlouho žádnou neměl k dispozici, ale když jsem se konečně zase dostal k nějaké po ruce, tak odešla úplně. |
|
|
|
| Razer: "A teď sem se dočetl, že i ten palmovej olej v "tšokoládě" je vlastně luxus a bude se tam lejt bavlníkovej."
Nevím, jestli jsi to nemyslel ironicky, ale nejen bavlníkový, ale i palmový olej jsou jen náhražky za kakaové máslo, základní součást pravé čokolády. A cena kakaa roste...
Čokoláda bude brzy stejný luxus jako šampaňské. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|