|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Vaše průměrná továrna na hamburgerové maso
https://www.youtube.com/watch?v=ShNFRLCW2as |
|
|
|
| Zephram: Teď si skutečně nerozumíme, o trhu sem vůbec nemluvil - jen ať se vždy prodává úplně všechno včetně lehkých drog jako alkohol, cigarety apod..
Mluvím o tom, že neexistuje seriozní široký přístup k informacím. Vždyť se ty výrobky někde snad vyrábí, ne? Tak jen ať jsou povoleny u společností s obratem nad 50 mil třeba nárazové nečekané návštěvy školy v nějaké továrně na hamburgery :-) ať děti vidí co papají a pak se sami rozhodnou.
Samozřejmě za přiměřenou minimální úplatu výrobci, aby si mohl zaplatit fulltime průvodce / někoho kdo pokaždé zakryje cedulkou přesné složení výrobku na stroji např.
Nebylo by pak potřeba vůbec žádných drahých studií, každý by viděl na vlastní oči... . |
|
|
|
| Zephram: Pozor, teď ale mluvíme naprosto o něčem jiném. Bio lobby s tímhle nemá moc společného (anebo naopak škodí právě tomu, aby se jiné látky začaly brát vážně). Ztužené rostlinné tuky obsahují podle svého původu různá množství několika různých kyselin a dalších látek, které jsou docela prokazatelně škodlivé.
O umělých sladidlech jsem toho tolik nečetl, abych si mohl udělat názor, jestli o tom mluví hlavně alternativně laděné zdroje, nebo ne.
Zatímco obecný odpor vůči E... je samozřejmě nesmysl, když za E se označují i běžné látky a naopak seznam má sloužit k lepší orientaci. A to už je jiná věc, jestli někdo chce umělé konzervanty a další, kde se asi jen tak jasné pozitivní či negativní vlivy neprokážou.
|
|
|
|
| Razer:
Kdyby se to přestalo prodávat, tak by byli především ochuzeni spotřebitelé, kteří pro změnu považují za trapnou propagandu biolobby ty seznamy škodlivých Eček, pořady o škodlivosti toho či onoho, propagaci zeleniny a původních přírodních postupů, a vůbec "provýzkumy" placené odpůrci byznysu a chemie.
Každý nechť si vybere, čemu bude do jaké míry věřit a podle toho nakupuje.
|
|
|
|
| Mvek: Nechtěl sem nic schazovat, ta show mohou být zábavná a svým způsobem poučná - co jak uvařit.
Pokud vemu, ale skutečnou informační hodnotu o tom, co ona jídla obsahují za chemikálie, co se s nima stane při vaření, jak se vyrábí pečivo jsou stupidní na to kolik zabírají času.
Prostě, je sice fajn, že se dozvím jak uvařit nějaké nové jídlo, které si uvařím max 1x za rok a pochutnám si trochu jinak, ale ve srovnání s tím, že se dozvím, že konzumací Okurek z Polska, si zničím ledviny/játra třeba je to nepodstatná stupidita.
Vědci se hádají, protože si společnosti jako Coca Cola vždycky zaplatěj protivýzkum, vzniknou tak dohady a nikdo to raději neřeší a pije se dál.
Navíc samozřejmě kdyby se tenhle sajrajt přestal prodávat zkrachoval by hodně velkej průmysl a poškodila se ekonomika, tak se zavřou oči. |
|
|
|
| Pozemstan: Hm, měl jsem dojem, že jsem to tu už zmiňoval opět v rámci Boston Legal, protože tam se lososům několikrát věnují. Mimo jiné tomu, že v USA podle některých hrozí vyhynutí divokých lososů kvůli těm uměle pěstovaným, protože ti uměle pěstovaní zavlečou do vod různé parazity, proti kterým jsou očkovaní či jinak ošetření, ale divokého lososa ničí. Shodou okolností na tom byla i ST narážka, kdy Spader si o tom četl v chatě na rybách a nahlas řekl, že se jim občas říká "cling-ons" a Shatner na to zareagoval dost překvapeně (kdyby to bylo jinde, tak to ale jako narážku neberu, protože ten výraz má mnoho významů, to jen se Shatnerem je tam dost narážek, tu má zvuk komunikátoru ve svém Včku, tu zas něco jiného).
A že nějaká asociace chtěla, aby byl divoce pěstovaný losos označován stejně jako ten pěstovaný, a tudíž se nemuseli divocí chránit a prostě nějaká taková lobby. |
|
|
|
| Razer: To je pravda, až na to, že se obávám, že opět shazuješ něco, co vůbec neznáš. Já sice také nesleduji šou o vaření, ale do jednoho pytle je nejde házet, co jsem slyšel od různých lidí na konrkétních příkladech.
Stále ale máš pravdu, že tu něco chybí, protože ti možná tak v 10 % řeknou něco o kvalitě surovin apod.
Je totiž problém, že každý snad slyší o nekvalitním jídle, že tu je v potravinách tenhle jed, tu tyhle hormony...
Ale na mnoho lidí to působí jako když mi támhle rádoby vědec začne tvrdit, že moji auru narušují mobily a wifi (třeba má pravdu, ale rozhodně mu jen tak věřit nebudu), přitom když si přečtu ten dTest, tak tam se dozvím o mnoha regulacích nejen EU a o tom, co se při inspekcích kontroluje, a o tom, co vše se sem díky tomu vůbec nedostane.
Teprve pak máme věci jako ten aspartam nebo glutamát sodný a další, o kterých se stále různé skupiny vědců hádají.
Totéž myslím margaríny. Neustále ti bude reklama cpát, jak musíš pečovat o své zdraví a jíst Perlu, Ramu, nebo co já vím co. Že je to ale jen jiné zlo, takže je lepší buď žít jinak zdravě a nepřehánět to, nebo se máslu vyhnout úplně, to už se nedozvíš.
|
|
|
|
| Je spíš zarážející, že vzhledem k tomu, že jídlo je důležitější, než celá politika, globální oteplování a podobně je mu kromě stupidních "vaříme" show věnován absolutně minimální prostor.
Problematika jídla by si v éře průmyslových potravin zasloužila klidně i celoroční předmět na ZŠ. |
|
|
|
| Mvek: Dosud jsem netušil, že se lososi, kteří přirozeně migrují mezi řekami a oceány, chovají uměle (kromě vysazování). |
|
|
|
| TelemachusRhade: Pro mě je to dostatečně známé (i když teda o hnisu v mléce jsem nevěděl, ale o kravské laktóze obecně ano), ale stále mi přijde, že obecně moc ne. Znám ve svém okolí několik lidí, kteří prostě trvají na light cole, když není, tak si normální nedají, protože řeší tloušťku.
No a margarín mi furt někdo někde cpe.
Nicméně o těch lososech jsem bohužel četl už z více zdrojů, nejen o lososech, spíš o všech rybách, které pěstují na farmách a krmí stejně jako klasický dobytek vším možným. Takže nevím, proč vytahují zrovna lososy, to je fakt, říkal jsem, že ten článek je divný, zaujalo mě spíš pro ty "odmítače" těch pár odkazů ohledně ztužených rostlinných tuků a mléce. |
|
|
|
| Mvek: Měl jsem za to, že se to o těchto produktech všeobecně ví. No tak asi ne, no.
Nesouhlasím jen s tím lososem. Jasně, je to jiná ryba, než to, co táhne Yukonem, ale přesto je mnohem zdravější než většina masa. Že někde našli pesticidy - jo, to se stát může, ale určitě nejsou ve všech vodách, kde jsou sádky :) |
|
|
|
| Dobrou chuť...
15 most unhealthiest food
Samozřejmě jednak je to aktuální pro USA, takže se toho více týká i genetická modifikace v jednom bodě, jednak ten článek je divný, některé body mi přijdou duplicitní.
Každopádně je tam pár zajímavých odkazů ze začátku třeba o problémech s mlékem nebo umělými sladidly.
A také ony ztužené rostlinné tuky. |
|
|
|
| Kdyby někdo chtěl zkusit White Russian a nemá Kahluu, dneska jsem zkusil koupit Sheridan's :) a je to dobrá náhražka už jenom proto, že je láhev rozdělená na tmavou a bílou část, čili se to dá použít i místo mléka. |
|
|
|
| Sledoval sem teď poprve něco na Streamu a to Jídlo s.r.o., narozdíl od pekla na talíři je to takové informativnější i když je "koncentrace" stále celkem malá.
http://www.stream.cz/porady/jidlo-s-r-o
Nicméně pořad vyrazil i do Itálie do opravdu supermoderní laboratoře, kde potravinoví inženýři doslova vyrábí potraviny.
Bylo to skutečně názorné, italský inženýr se chlubil, že místo třeba na světě nejpoužívanějšího červeného barviva z rozemletých samic nějakých brouků z Peru (přidává se to prý všude). Vymysleli pro vyspělé trhy alternativu z obyčejné řepy.
Nicméně v zápětí už moderátor dodal, že to je v průměru na jeden výrobek až o desetihaléř dražší... čili nic pro nás.
Následoval exkurz do toho jak se generuje taková normální šunka, chemik se chlubil, že dokáží vyrobit šunčičku jen s 30+-% masa aniž by zákazník cokoli poznal. Na dotaz zda to jedí i v Itálii řekl (slušně), že takové sračky oni nejedí, ale zákazníci z východní evropy o to mají obrovský zájem.
Celkem doporučuju i když je to opravdu jen "povrch".
Celkem důležité taky je, že ti zahraniční inženýři otevřeně přiznali, že většina těch e-sraček se vyrábí v Indii a Číně a že ačkoli v ideálním stavu jsou "nezávadné" maj s kvalitou e-sraček právě z číny a indie problémy... no tak je to logické vyrábí se to tam ne kvůli kvalitě ale ceně...
Takže i "bezpečná" éčka mohou bějt pěkné sračky. |
|
|
|
| Dostal jsem jako symbolický dárek z návštěvy perníkového muzea u pardubické Kunětické hory perník ve tvaru lokomotivy. Hlavně to má regionální evropskou ochrannou známku, protože je to tedy vyrobené v dané lokalitě.
Nicméně netuším, kam do toho perníku (je to zdobený tvrdý perník) dali džem, ale kuriozní je, že je to jen "džem s příchutí meruněk", kdy opravdu meruňka nebo jiné ovoce není ve složení... |
|
|
|
| V poslední době je docela problém sehnat Kahluu. Globus, Tesco, Albert nic, nakonec jsem sehnal až v maloobchodě JIP. Přitom ještě tak rok zpátky ji měli úplně všude. |
|
|
|
| Člověk ztrácí iluze, když mu 3 kantýny v okolí (Aramark, GTH Multicatering a Gastro Merret) nabídnou jedno až dvě stejná jídla v tentýž den (sekaný řízek a květákový mozeček). Proč jen si myslím, že mají stejného dodavatele:-). |
|
|
|
| U mě je tedy také na prvním místě Kofola, pokud už mám pít limonádu, ale uznávám, že Coca Cola má velice specifickou a kupodivu relativně příjemnou chuť, ale nevyhledávám ji. Jako dítě jsem pil při návštěvách Německa i Fantu. -) |
|
|
|
| U mě teď suverénně vede RC Cola. Dr. Peppera si občas koupím, ale nevím, nějak tomu nemůžu přijít na chuť. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|