Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1252 - 1271 / 1810Starší   Nejstarší

Mvek - 06. srpen 2014 22:03sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak jsem už chtěl jen chválit Strážnické brambůrky (Petr Hobža), protože oproti stavu tak před víc jak 5 lety mi vždy chutnaly, i když se slanost apod. liší (ale u Bohemia apod. též). A není to jako dřív, kdy byly jen slané a divně mastné až mokré.
Ale teda tuhle várku radši nedojím, i když jsem toho i tak měl dost. Nechápu, jak brambory, řepkový olej a sůl mohou mít pachuť rybího tuku.
Mvek - 06. srpen 2014 21:50sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak to mně přijde jako dost naivní úvaha. Ale asi je to spíš tak, že z mého přesvědčení mi to přijde jako moc velký risk, který by se měl zkoušet jen v izolovaných podmínkách (optimálně něco jako projekty skleníku Biosféry pro případnou kolonizaci jiných planet)
Zephram - 06. srpen 2014 21:47sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Marshall:
Stejně tak ale nemůžeš vědět, zda ten ekosystém obohacený o GMO nebude nakonec odolnější a nevyvine se v něco, co nám (a nejen lidem, ale celé biosféře) časem velmi pomůže.
Znečištění je velký problém, taky mám pocit že se na úkor jiných věcí podceňuje.

Marshall - 06. srpen 2014 16:09sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Mvek: Přesně! Já taky nemám velký problém s konzumací GMO (pro lidi, co rádi zkouší nové věci), tedy osobně když budu mít vedle sebe za přibližně stejnou cenu modifikovanou a nemodifikovanou potravinu, tak vyberu tu nemodifikovanou. Ale neskutečnej průser je, že tím ovlivňujeme biosféru poměrně nepředvídatelným způsobem a nikoho to nezajímá - tím myslím dlouhodobě, krátkodobě to znamená, že modifikovaná rostlina často vytlačí tu původní. Jako jsem v tomhle dosti "zelenej" a se Zefem často na tohle téma vedeme diskuze. Ale pointa, které většina lidí naprosto nerozumí: já nechci chránit tu žabku v deštným pralese (lehká nadsázka), protože se mi líbí a chci chránit přírodu (je to považováno za správné), ale já jí chci chránit, protože nikdy nevím, k čemu se mi ten ekosystém bude hodit a může nastat situace, kdy na nějakém jiném druhu bude záviset moje přežití (a teď opravdu nemyslím na nic tak vzdáleného jako velryby, ale ST IV je celkem dobrý příklad). Stejně tak s termínem Globální oteplování... jasně je to velkej problém a bude nás to stát ohromné náklady s tím bojovat (spousta mrtvých, ohromná migrace, škody na infrastruktuře atd.), ale mnohem větší problém je znečištění, protože v okamžiku kdy přijdeme o pitnou! vodu, tak jsme jako druh skončili. Byl jsem měsíc zpět na konferenci NATO o detekci CBRN látek a zároveň tam byli i příspěvky o výzkumech, které se zabývají čištěním vody a když jsem viděl, co a v jakém množství vypouští textilní průmysl, tak mě normálně mrazilo. O tom co plave v mořích a oceánech a o tom jak nezkutečně plýtváme surovinami ani nemluvě.

No nic, naše děti nás budou nenávidět, jak jsme jim tu planetu dojebali.

chjo tohle směřuje k mnohem hlubší diskuzi (termíny jako trvale udržitelný rozvoj, ekologie, psychologie lidí atd.), která je v Diskuzním klubu - sorry za lehký OT, ale nechtěl jsem příspěvek dělit do dvou for... ale asi bude lepší pokračovat tam.

PS: ano uvědomuji si šíři definice GMO - tj. je to možné hnát to ad absurdum ke křížení druhů...
Mvek - 05. srpen 2014 16:47sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Tak to i docela věřím, že až se v EU povolí GMO produkty, tak se bude označovat.

Ale teda s GMO mám problém, který je už ale bezpředmětný, protože už se stalo, a to v tom, že pěstování neprobíhá dostatečně izolovaně, takže i když často jsou ať už záměrně nebo přirozeně upravené rostliny neplodné, určitě ne vždy a k nějakému křížení dochází.

Používání něčeho takového by ideálně mělo probíhat ve skleníku nebo na izolované planetě, pak bych to podporoval naplno.
Zephram - 05. srpen 2014 15:30sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Razer:
Ano, informace (a tresty za jejich nepravdivost, tj. za podvody) jsou důležité. Já bych třeba velmi uvítal, kdyby na obalech výrobků bylo vidět (nebo šlo alespoň na vyžádání snadno zjistit a dohledat), které obsahují GMO. Alespoň bych mohl tyto výrobky preferovat a podporovat tak výzkum v této oblasti. A někdo jiný by se jim zase vyhýbal.

Razer - 05. srpen 2014 13:17sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Vaše průměrná továrna na hamburgerové maso
https://www.youtube.com/watch?v=ShNFRLCW2as
Razer - 05. srpen 2014 13:10sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Zephram: Teď si skutečně nerozumíme, o trhu sem vůbec nemluvil - jen ať se vždy prodává úplně všechno včetně lehkých drog jako alkohol, cigarety apod..

Mluvím o tom, že neexistuje seriozní široký přístup k informacím. Vždyť se ty výrobky někde snad vyrábí, ne? Tak jen ať jsou povoleny u společností s obratem nad 50 mil třeba nárazové nečekané návštěvy školy v nějaké továrně na hamburgery :-) ať děti vidí co papají a pak se sami rozhodnou.

Samozřejmě za přiměřenou minimální úplatu výrobci, aby si mohl zaplatit fulltime průvodce / někoho kdo pokaždé zakryje cedulkou přesné složení výrobku na stroji např.

Nebylo by pak potřeba vůbec žádných drahých studií, každý by viděl na vlastní oči... .
Mvek - 05. srpen 2014 11:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Pozor, teď ale mluvíme naprosto o něčem jiném. Bio lobby s tímhle nemá moc společného (anebo naopak škodí právě tomu, aby se jiné látky začaly brát vážně). Ztužené rostlinné tuky obsahují podle svého původu různá množství několika různých kyselin a dalších látek, které jsou docela prokazatelně škodlivé.

O umělých sladidlech jsem toho tolik nečetl, abych si mohl udělat názor, jestli o tom mluví hlavně alternativně laděné zdroje, nebo ne.



Zatímco obecný odpor vůči E... je samozřejmě nesmysl, když za E se označují i běžné látky a naopak seznam má sloužit k lepší orientaci. A to už je jiná věc, jestli někdo chce umělé konzervanty a další, kde se asi jen tak jasné pozitivní či negativní vlivy neprokážou.
Zephram - 05. srpen 2014 11:15sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Razer:
Kdyby se to přestalo prodávat, tak by byli především ochuzeni spotřebitelé, kteří pro změnu považují za trapnou propagandu biolobby ty seznamy škodlivých Eček, pořady o škodlivosti toho či onoho, propagaci zeleniny a původních přírodních postupů, a vůbec "provýzkumy" placené odpůrci byznysu a chemie.
Každý nechť si vybere, čemu bude do jaké míry věřit a podle toho nakupuje.

Razer - 04. srpen 2014 14:56sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Nechtěl sem nic schazovat, ta show mohou být zábavná a svým způsobem poučná - co jak uvařit.

Pokud vemu, ale skutečnou informační hodnotu o tom, co ona jídla obsahují za chemikálie, co se s nima stane při vaření, jak se vyrábí pečivo jsou stupidní na to kolik zabírají času.

Prostě, je sice fajn, že se dozvím jak uvařit nějaké nové jídlo, které si uvařím max 1x za rok a pochutnám si trochu jinak, ale ve srovnání s tím, že se dozvím, že konzumací Okurek z Polska, si zničím ledviny/játra třeba je to nepodstatná stupidita.

Vědci se hádají, protože si společnosti jako Coca Cola vždycky zaplatěj protivýzkum, vzniknou tak dohady a nikdo to raději neřeší a pije se dál.

Navíc samozřejmě kdyby se tenhle sajrajt přestal prodávat zkrachoval by hodně velkej průmysl a poškodila se ekonomika, tak se zavřou oči.
Mvek - 04. srpen 2014 14:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Hm, měl jsem dojem, že jsem to tu už zmiňoval opět v rámci Boston Legal, protože tam se lososům několikrát věnují. Mimo jiné tomu, že v USA podle některých hrozí vyhynutí divokých lososů kvůli těm uměle pěstovaným, protože ti uměle pěstovaní zavlečou do vod různé parazity, proti kterým jsou očkovaní či jinak ošetření, ale divokého lososa ničí. Shodou okolností na tom byla i ST narážka, kdy Spader si o tom četl v chatě na rybách a nahlas řekl, že se jim občas říká "cling-ons" a Shatner na to zareagoval dost překvapeně (kdyby to bylo jinde, tak to ale jako narážku neberu, protože ten výraz má mnoho významů, to jen se Shatnerem je tam dost narážek, tu má zvuk komunikátoru ve svém Včku, tu zas něco jiného).

A že nějaká asociace chtěla, aby byl divoce pěstovaný losos označován stejně jako ten pěstovaný, a tudíž se nemuseli divocí chránit a prostě nějaká taková lobby.
Mvek - 04. srpen 2014 14:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: To je pravda, až na to, že se obávám, že opět shazuješ něco, co vůbec neznáš. Já sice také nesleduji šou o vaření, ale do jednoho pytle je nejde házet, co jsem slyšel od různých lidí na konrkétních příkladech.

Stále ale máš pravdu, že tu něco chybí, protože ti možná tak v 10 % řeknou něco o kvalitě surovin apod.

Je totiž problém, že každý snad slyší o nekvalitním jídle, že tu je v potravinách tenhle jed, tu tyhle hormony...

Ale na mnoho lidí to působí jako když mi támhle rádoby vědec začne tvrdit, že moji auru narušují mobily a wifi (třeba má pravdu, ale rozhodně mu jen tak věřit nebudu), přitom když si přečtu ten dTest, tak tam se dozvím o mnoha regulacích nejen EU a o tom, co se při inspekcích kontroluje, a o tom, co vše se sem díky tomu vůbec nedostane.

Teprve pak máme věci jako ten aspartam nebo glutamát sodný a další, o kterých se stále různé skupiny vědců hádají.
Totéž myslím margaríny. Neustále ti bude reklama cpát, jak musíš pečovat o své zdraví a jíst Perlu, Ramu, nebo co já vím co. Že je to ale jen jiné zlo, takže je lepší buď žít jinak zdravě a nepřehánět to, nebo se máslu vyhnout úplně, to už se nedozvíš.

Razer - 04. srpen 2014 12:41sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Je spíš zarážející, že vzhledem k tomu, že jídlo je důležitější, než celá politika, globální oteplování a podobně je mu kromě stupidních "vaříme" show věnován absolutně minimální prostor.

Problematika jídla by si v éře průmyslových potravin zasloužila klidně i celoroční předmět na ZŠ.
Pozemstan - 04. srpen 2014 12:33sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Dosud jsem netušil, že se lososi, kteří přirozeně migrují mezi řekami a oceány, chovají uměle (kromě vysazování).
Mvek - 04. srpen 2014 11:26sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Pro mě je to dostatečně známé (i když teda o hnisu v mléce jsem nevěděl, ale o kravské laktóze obecně ano), ale stále mi přijde, že obecně moc ne. Znám ve svém okolí několik lidí, kteří prostě trvají na light cole, když není, tak si normální nedají, protože řeší tloušťku.
No a margarín mi furt někdo někde cpe.


Nicméně o těch lososech jsem bohužel četl už z více zdrojů, nejen o lososech, spíš o všech rybách, které pěstují na farmách a krmí stejně jako klasický dobytek vším možným. Takže nevím, proč vytahují zrovna lososy, to je fakt, říkal jsem, že ten článek je divný, zaujalo mě spíš pro ty "odmítače" těch pár odkazů ohledně ztužených rostlinných tuků a mléce.
Telemachus Rhade - 04. srpen 2014 10:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Měl jsem za to, že se to o těchto produktech všeobecně ví. No tak asi ne, no.

Nesouhlasím jen s tím lososem. Jasně, je to jiná ryba, než to, co táhne Yukonem, ale přesto je mnohem zdravější než většina masa. Že někde našli pesticidy - jo, to se stát může, ale určitě nejsou ve všech vodách, kde jsou sádky :)
Mvek - 02. srpen 2014 23:36sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Dobrou chuť...

15 most unhealthiest food

Samozřejmě jednak je to aktuální pro USA, takže se toho více týká i genetická modifikace v jednom bodě, jednak ten článek je divný, některé body mi přijdou duplicitní.

Každopádně je tam pár zajímavých odkazů ze začátku třeba o problémech s mlékem nebo umělými sladidly.

A také ony ztužené rostlinné tuky.
Yakuzza - 13. červenec 2014 19:38sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Kdyby někdo chtěl zkusit White Russian a nemá Kahluu, dneska jsem zkusil koupit Sheridan's :) a je to dobrá náhražka už jenom proto, že je láhev rozdělená na tmavou a bílou část, čili se to dá použít i místo mléka.
Razer - 07. červenec 2014 17:12sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Sledoval sem teď poprve něco na Streamu a to Jídlo s.r.o., narozdíl od pekla na talíři je to takové informativnější i když je "koncentrace" stále celkem malá.

http://www.stream.cz/porady/jidlo-s-r-o

Nicméně pořad vyrazil i do Itálie do opravdu supermoderní laboratoře, kde potravinoví inženýři doslova vyrábí potraviny.

Bylo to skutečně názorné, italský inženýr se chlubil, že místo třeba na světě nejpoužívanějšího červeného barviva z rozemletých samic nějakých brouků z Peru (přidává se to prý všude). Vymysleli pro vyspělé trhy alternativu z obyčejné řepy.

Nicméně v zápětí už moderátor dodal, že to je v průměru na jeden výrobek až o desetihaléř dražší... čili nic pro nás.

Následoval exkurz do toho jak se generuje taková normální šunka, chemik se chlubil, že dokáží vyrobit šunčičku jen s 30+-% masa aniž by zákazník cokoli poznal. Na dotaz zda to jedí i v Itálii řekl (slušně), že takové sračky oni nejedí, ale zákazníci z východní evropy o to mají obrovský zájem.

Celkem doporučuju i když je to opravdu jen "povrch".


Celkem důležité taky je, že ti zahraniční inženýři otevřeně přiznali, že většina těch e-sraček se vyrábí v Indii a Číně a že ačkoli v ideálním stavu jsou "nezávadné" maj s kvalitou e-sraček právě z číny a indie problémy... no tak je to logické vyrábí se to tam ne kvůli kvalitě ale ceně...

Takže i "bezpečná" éčka mohou bějt pěkné sračky.

Nejnovější   Novější 1252 - 1271 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o