Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1208 - 1227 / 1810Starší   Nejstarší

Pozemstan - 23. září 2014 22:59sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade: "Mléko je pro jedince nad cca 16 let jed."

To je ale dost subjektivní názor. Záleží na každém jedinci, jestli je alergický na složky mléka, laktózu, dokáže ji zpracovávat apod.

Musím ale přiznat, že mi asi nejvíce chutnalo finské mléko bez laktózy, jehož chuť mi připomínala snad kvalitnější mléko z dětství. -)

"Uzeniny jako takové jsou nezdravé vždy."
Myslím, že je nutno rozlišovat. Kvalitní a zdravé nemusí být, pokud jde o potraviny, totéž. Uzeniny možná nejsou nikdy zdravé, ale totéž by šlo třeba říci třeba i o alkoholických nápojích, které prostě obsahují jedovatou drogu. Přesto i já jako více-méně abstinent uznávám, že existuje kvalitní alkohol.

Podobně existují kvalitní uzeniny, vedle různých druhů šunky třeba maďarský uherák. Zaujaly mě i tradiční korsické uzeniny se zelenošedou plísní na povrchu. Třeba tzv. Saucisson (salám?), i když je docela tvrdý resp. houževnatý a vlivem plísně a svého tvaru vypadá jako exkrement, má velice dobrou chuť... -)

Mvek - 23. září 2014 22:47sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus naráží na to, že většina lidí, a zejména dospělí, mají problém trávit kravskou laktózu v přirozené podobě v mléce samotném. Jed je imho blbost (alergen pro mnohé ano), ale zdravé to určitě není.
Myslím, že je dost lidí, co opravdu konzumují dost mléčných výrobků včetně mléka samotného a nemají problémy, ale jak jsem řekl, souhlasím, nedoporučoval bych to. Samotné kravské mléko je jen pro toho, kdo to snese, na chuť (sám si někdy dám to od těch bučících aut v Praze z Radonic/...).
Ale raději si koupím ovčí nebo očas kozí po cestě na chalupu z místní farmy.
Mirak - 23. září 2014 22:35sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Razer: Ehm, ok :-)
Razer - 23. září 2014 22:31sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mirak: Kvalitní mléko žádný jed není, v dnešní době je ale zase ano uhodneš problém kvalitní sehnat.

Navíc si dovolím tvrdit, že to odstředěné cosi co se prodává právě postrádá cokoli co organismus může odmítnout :)

Ale ano nic se nemá přehánět, sýry, smetany apod. jsou v dospělém věku asi lepší.

Jo takhle, no sou uzeniny a uzeniny... třeba já bych se možná i vsadil, že málokdo ve větším městě ví co je to pravé uzené maso... ale pravé tj. na "studeném" kouři ne v žádné vodě.

Taky se toho nesmíš přecpat to pak dopadá špatně...
Telemachus Rhade - 23. září 2014 22:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: No však jsem to právě řekl :)

Razer: Mléko je pro jedince nad cca 16 let jed. Pitím nepasterizovaného se navíc dotyčný vystavuje riziku nákazy boreliózou a encefalitidou. Tolik k mléku.

Pražská šunka je lehce uzená, ano, ale uzenina to není :) Uzeniny jako takové jsou nezdravé vždy, protože je to prostě nevláknitá kaše. V horším případě kaše se solí a tukem.
Mirak - 23. září 2014 22:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Vaše diskuze je důkazem toho, jak moc dobře se v ČR máme :-)
Razer - 23. září 2014 21:56sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: Já nevím no, pokud nekupuju vyloženě prvosuroviny tj maso, mléko od nějakého vesničana co ho dojí (ano to jsme také dělali).

Tak se po nějakém čase a interval se stále zkracuje začne daný produkt kazit. To potkalo např. sýry apetito - kdo si na ně dnes vzpomene...

Uzeniny, dnes sem si koupil Pražskou šunku a plná vody a slaná jak něco, přitom vím, že ""pravá"" tímto neoplývá, takže budu běhat najdu si nějakého poctivého řezníka na druhém konci města a za 14 dní mi začne taky dávat šmejd tak budu zas běhat.

Ale jo dá se sehnat, ale připadá mi, že poměr šmejdu nad normální kvalitou poslední roky čím dál tím sílí.
Telemachus Rhade - 23. září 2014 20:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
Česko je na tom s dostupností a kvalitou potravin nejlépe ve východní Evropě

Jo, souhlasím. Až na to, že nejsme Východní Evropa, ale jinak se žebříček dle mého nemýlí. Ono nejde jen o supermarkety. Ale upřímně i v těch se nalézá kvalitní zboží, jen se o to musí člověk víc zajímat a číst složení. Jasně, že čokoláda s obsahem 25% kakaové složky, sojovým lecitinem, vanilínem a aromatem (Milka/Figaro/Orion/variace téhož) je hnůj. Ale hned vedle mi leží čokoláda Švýcarská za dvoj až trojnásobek ceny, složením je mnohem přívětivější. A pokud chci echt kvalitu, můžu do speciálek, nebo na net, viz třeba Čokoláda.cz, kde jsou superkvalitních mraky, a to za velmi férové ceny. Totéž jakákoli jiná komodita - třeba kouřové single malt whiskey z ostrovní oblasti. Které mimojiné mají třeba i v Tescu (Talisker), jen o 1/3 dražší než ve speciálce.

ov/zel trhy v Praze mám v dosahu 3 - Pankrác (středa), náplavka (sobota) a Kubáň (PO, ST, SO). Super jahody za 19 korun košík. Exotické ovoce ze supermarketů není nejhorší - většinou je nezralé, ale tak třeba avokádo dojde v lednici za 14 dní, což se dá.

Řezník z českého masa je na každém rohu. Pekárny pečící z kvásků taky.

Takže ano, dostupnost je, a věřím, že i jinde než v Praze. Jen se to chce zajímat a nakupovat s rozumem.

Razer: kvalitní uzenina
To je zhruba stejný nesmysl jako kvalitní mléko :)
Mvek - 23. září 2014 19:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Chystám se někdy vyzkoušet "luxusnější" obchody, kterých je v Praze víc (jeden by měl být u Masaryčky a jiný v Nuslích), kde prý nakupují dražší restaurace (a třeba Pohlreich), mají prý i maloobchodní balení, ale některé věci asi můžou být dost drahé. No uvidím.
Pozemstan - 23. září 2014 19:02sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: Ano, je to dosti zvláštní žebříček. Nečekal bych, že třeba Řecko se svou vyhlášenou kuchyní a dostupností např. domácího subtropického ovoce i mořských plodů skončí až za námi. Ale třeba posuzují i další faktory jako dostupnost kvalitní pitné vody, úroveň hygieny apod. Kvalitu maďarské a české zeleniny ale samozřejmě nelze srovnávat. To je jako by někdo srovnával české a maďarské pivo... -)

Jinak mám ale třeba i z Finska zkušenost ze supermarketu s nahnilými paprikami (prodávanými ve slevě), možná se projevila i přeprava v silném mrazu. A v levném běloruském supermarketu už byla vidět obecně nižší kvalita ovoce a zeleniny - např. menší kusy, scvrklá drobná kiwi, někdy možná podivných tvarů (viz pověstný spor o zakřivení banánů), i když něco podobného, třeba extrémně malé mandarinky, jsem později viděl i v Jablonci v jednom vietnamském obchůdku...
kapitan Pike - 23. září 2014 18:26sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Razer: Já se snažím nakupovat aspoň něco u malých prodejců, především maso (to bývá i levnější) a zeleninu, ale imho se dají sehnat i sýry a další mléčné výrobky, těstoviny a samozřejmě uzeniny. Nevýhoda je, že něco je dražší (i když třeba maso je levější) a většinou zavírají v pět nebo v šest, takže když se člověk zasekne v práci, tak toho moc nenakoupí :-)
Razer - 23. září 2014 18:25sipka
ZAMĚŘIT
Razer
kapitan Pike: Žebříček, je správný pokud ho dělá redaktor economistu z kanceláře USA :-) v reálu je samozřejmě naprosto mimo...

Japonsko je na 21. místě a my na 23. a mimochodem Tesco muselo z Japonska odejít, protože v něm nikdo nenakupoval, protože nedokázali kvalitou konkurovat ani těm nejhorším prodejnám...
Razer - 23. září 2014 18:19sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: TR jenže problém je ten, že 90% populace jde po "Akci" i kdyby bylo na regále nasrané hovno.

Výsledkem je, že podřadné potraviny stojí co kvalitní a kvalitní jsou buď nesehnatelné - zkus si z fleku někde koupit třeba dobrou klobásu (a nechoď do ktrámu co znáš), nebo je cena fakt někde hodně jinde.


Nejvíc mi ale vadí to na co si bezděky narazil, že třeba Milka v německu je něco absolutně jiného než ta u nás. Až do té příhody kdy jsme v Kauflandu koupili západní (asi omylem přivezli) sem to prostě nevěděl, ale ta chuť no to bylo prostě něco jiného.

To abych teda jezdil každej den do německa pro nákup, nebo jak to zařídit žejo .-) Ne no to nemá prostě cenu ani se snažit nějak "vyřešit" sme prostě druhej svět.
kapitan Pike - 23. září 2014 17:26sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Česko je na tom s dostupností a kvalitou potravin nejlépe ve východní Evropě

Tohle je fakt výsměch :-) Nedávno jsem byl 14 dní v Maďarsku a třeba nabídka zeleniny v tamních supermarketech byla určitě lepší než u nás a jednalo se ve většině případů o domácí produkci. Ostatní zboží je naprosto srovnatelné s tím naším. V Rakousku právě jsem a oproti nám je to tu opravdu jiná liga, s Holandskem je to asi srovnatelné. Ale jinak je ten žebříček hodně velké WTF. :-X
Yakuzza - 23. září 2014 15:31sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Tak ona půlka těch "akcí" jsou úplně normální ceny, to jsou lidi tak blbí?

Na druhou stranu shodli jsme se nedávno s jedním známým, že akce dokáží člověka naopak vcelku naštvat, když třeba danou věc kupuje běžně a díky akci je pak vyprodaná. Klasický případ Kozly 10° v plechu nebo 0,5l Amundsen vodka.
Telemachus Rhade - 23. září 2014 15:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Rovnici Tesco akcí jsem ještě nerozklíčoval - minulý měsíc byla Milka za 15,90 a tenhle měsíc za 33,90 s tím, že vybrané druhy jsou v akci za 23,90.

Milka pro východní trhy je hnůj, co odmítám konzumovat, ale zaujalo mě to.
Yakuzza - 23. září 2014 15:04sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Kupuju si pravidelně jeden konkrétní sýr, který mají v Tescu trvale "v akci" (tj. se žlutou cedulkou) za 29,90 Kč. Jednou byl za 23,90 :)
Telemachus Rhade - 23. září 2014 15:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Razer:
žereme prostě sračky

Ty jsi spotřebitel, změň to. Znáš to, dokud existuje poptávka...
Mvek - 23. září 2014 14:13sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak tohle je spíš PR článek na Kupi.cz, ale je to zajímavost:
Coca Cola, Silan a další jsou tak často v akci, že se nevyplatí je kupovat jindy (u Coly uvádí, že byla v roce 181x v akci).
Mvek - 23. září 2014 13:57sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Mnoho lidí na různých fórech líčí i vlastní zkušenosti, že pokud několik let po sobě třeba na jaře likvidovali plevel na záhoně při výsadbě, tak pak se tam už ničemu moc nedařilo.

Zkrátka všude jsou informace o tom, že možná je odbouratelná ta látka, která hubí ty rostliny, ale zůstanou tam stejně nějaké problematické odpadní látky.

Takže já mám levnější (bez značky) náhradu nevím kterého názvu jen pro skutečně hubení nezdolného plevele na špatně dostupném místě pro fyzickou likvidaci (např. černý bez rostoucí v jiné rostlině, nebo různé bodláky, pampelišky a podobné rostliny s mohutným kořenem ve spáře chodníku apod.).

Nejnovější   Novější 1208 - 1227 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o