Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1198 - 1217 / 1810Starší   Nejstarší

Yakuzza - 25. září 2014 14:47sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Ajo, hotové balené. Tak to bych asi zvládl. Nic to ale asi nemění na tom, že pár hodin po upečení už budou stát za prd.
Yakuzza - 25. září 2014 14:45sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Mvek: Nechtěl bych vidět, jak by to s mou kuchařskou zručností dopadlo :)
Mvek - 25. září 2014 14:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Yakuzza: Tak ty si člověk může koupit balené a udělat si doma sám... To mně právě vždy přišlo směšné, když začali přesně tyto prodávat.
Yakuzza - 25. září 2014 14:39sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Vsuvka ke kvalitě potravin - co se pečiva týče, kupoval jsem takové ty menší nebo střední bagetky (minimálně Tesco, Albert). Čerstvé byly hodně dobré, ale už mi lezlo na nervy, že už pár hodin po zakoupení byly vcelku "gumové" a nedobré. Vrátil jsem se ke klasickým rohlíkům, které se dají v pohodě jíst i druhý den.
Zephram - 25. září 2014 13:43sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Já teda piju mléko (nebo kakao) docela často. Často je to moje jediná snídaně.
Nevím tedy kolik mléka jsem schopen vypít za týden, ale poslední nákup osmi litrů vydržel asi dva týdny (než vypršela trvanlivost :-)). Vypít 400 ml mléka najednou není problém.

Jinak jsou i jiné látky, které trávící trakt nezpracuje. Třeba vláknina.

Určitou nezdravost uzenin jsem po dlouholeté neutuchající masáži okolí lehce uznal a už je jím jen zřídka.
Telemachus Rhade - 24. září 2014 11:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek, Razer: Samozřejmě je to o míře konzumace. Sýry a produkty už v útrobách nemají přívětivou konzistenci pro kvašení, takže ten negativní efekt už zdaleka není takový. V čokoládě je pak výhradně mléko sušené.

Pozemstan: Jak jsem psal - kvalitní a zdravé jsem nezaměnil :) Troufnu si ale tvrdit, že nevláknitá kaše je pro tělo při časté konzumaci minimálně stejně škodlivá, jako alkohol, ne-li víc, pokud má člověk zdravá játra.
Mvek - 24. září 2014 08:48sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Tak ale jestli to má stejný účinek i po zpracování, tak pak nemůžeš jíst ani tu Milku, že? Protože je mléčná.
Mvek - 24. září 2014 08:46sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Myslel jsem, že napíšeš skleničku, ale litr... No nevím:-).
Razer - 24. září 2014 00:41sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: Ale tak je to o nějaké míře, když si dáš jednou za týden litr toho co vydávaj za mléko - skoro nic v té odstředivce už není určitě ti to alergie nevyvolá o nic víc než několik tisíc éček co za týden spapáš v jinejch věcech.

Pít to každej den může se něco stát.
Telemachus Rhade - 23. září 2014 23:09sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Razer:
Kvalitní mléko žádný jed není
Dospělý člověk nedokáže plně zpracovat laktózu, na tom není nic tajemného. To nezpracované "cosi" postupně dráždí vnitřnosti a vede s různou progresí ke vzniku nových alergií.

No ale to je přesně ono - Co mě je do najakého joudy, co neví, co mu žena večer vaří?
Pozemstan - 23. září 2014 22:59sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade: "Mléko je pro jedince nad cca 16 let jed."

To je ale dost subjektivní názor. Záleží na každém jedinci, jestli je alergický na složky mléka, laktózu, dokáže ji zpracovávat apod.

Musím ale přiznat, že mi asi nejvíce chutnalo finské mléko bez laktózy, jehož chuť mi připomínala snad kvalitnější mléko z dětství. -)

"Uzeniny jako takové jsou nezdravé vždy."
Myslím, že je nutno rozlišovat. Kvalitní a zdravé nemusí být, pokud jde o potraviny, totéž. Uzeniny možná nejsou nikdy zdravé, ale totéž by šlo třeba říci třeba i o alkoholických nápojích, které prostě obsahují jedovatou drogu. Přesto i já jako více-méně abstinent uznávám, že existuje kvalitní alkohol.

Podobně existují kvalitní uzeniny, vedle různých druhů šunky třeba maďarský uherák. Zaujaly mě i tradiční korsické uzeniny se zelenošedou plísní na povrchu. Třeba tzv. Saucisson (salám?), i když je docela tvrdý resp. houževnatý a vlivem plísně a svého tvaru vypadá jako exkrement, má velice dobrou chuť... -)

Mvek - 23. září 2014 22:47sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus naráží na to, že většina lidí, a zejména dospělí, mají problém trávit kravskou laktózu v přirozené podobě v mléce samotném. Jed je imho blbost (alergen pro mnohé ano), ale zdravé to určitě není.
Myslím, že je dost lidí, co opravdu konzumují dost mléčných výrobků včetně mléka samotného a nemají problémy, ale jak jsem řekl, souhlasím, nedoporučoval bych to. Samotné kravské mléko je jen pro toho, kdo to snese, na chuť (sám si někdy dám to od těch bučících aut v Praze z Radonic/...).
Ale raději si koupím ovčí nebo očas kozí po cestě na chalupu z místní farmy.
Mirak - 23. září 2014 22:35sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Razer: Ehm, ok :-)
Razer - 23. září 2014 22:31sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mirak: Kvalitní mléko žádný jed není, v dnešní době je ale zase ano uhodneš problém kvalitní sehnat.

Navíc si dovolím tvrdit, že to odstředěné cosi co se prodává právě postrádá cokoli co organismus může odmítnout :)

Ale ano nic se nemá přehánět, sýry, smetany apod. jsou v dospělém věku asi lepší.

Jo takhle, no sou uzeniny a uzeniny... třeba já bych se možná i vsadil, že málokdo ve větším městě ví co je to pravé uzené maso... ale pravé tj. na "studeném" kouři ne v žádné vodě.

Taky se toho nesmíš přecpat to pak dopadá špatně...
Telemachus Rhade - 23. září 2014 22:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: No však jsem to právě řekl :)

Razer: Mléko je pro jedince nad cca 16 let jed. Pitím nepasterizovaného se navíc dotyčný vystavuje riziku nákazy boreliózou a encefalitidou. Tolik k mléku.

Pražská šunka je lehce uzená, ano, ale uzenina to není :) Uzeniny jako takové jsou nezdravé vždy, protože je to prostě nevláknitá kaše. V horším případě kaše se solí a tukem.
Mirak - 23. září 2014 22:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Vaše diskuze je důkazem toho, jak moc dobře se v ČR máme :-)
Razer - 23. září 2014 21:56sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: Já nevím no, pokud nekupuju vyloženě prvosuroviny tj maso, mléko od nějakého vesničana co ho dojí (ano to jsme také dělali).

Tak se po nějakém čase a interval se stále zkracuje začne daný produkt kazit. To potkalo např. sýry apetito - kdo si na ně dnes vzpomene...

Uzeniny, dnes sem si koupil Pražskou šunku a plná vody a slaná jak něco, přitom vím, že ""pravá"" tímto neoplývá, takže budu běhat najdu si nějakého poctivého řezníka na druhém konci města a za 14 dní mi začne taky dávat šmejd tak budu zas běhat.

Ale jo dá se sehnat, ale připadá mi, že poměr šmejdu nad normální kvalitou poslední roky čím dál tím sílí.
Telemachus Rhade - 23. září 2014 20:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
Česko je na tom s dostupností a kvalitou potravin nejlépe ve východní Evropě

Jo, souhlasím. Až na to, že nejsme Východní Evropa, ale jinak se žebříček dle mého nemýlí. Ono nejde jen o supermarkety. Ale upřímně i v těch se nalézá kvalitní zboží, jen se o to musí člověk víc zajímat a číst složení. Jasně, že čokoláda s obsahem 25% kakaové složky, sojovým lecitinem, vanilínem a aromatem (Milka/Figaro/Orion/variace téhož) je hnůj. Ale hned vedle mi leží čokoláda Švýcarská za dvoj až trojnásobek ceny, složením je mnohem přívětivější. A pokud chci echt kvalitu, můžu do speciálek, nebo na net, viz třeba Čokoláda.cz, kde jsou superkvalitních mraky, a to za velmi férové ceny. Totéž jakákoli jiná komodita - třeba kouřové single malt whiskey z ostrovní oblasti. Které mimojiné mají třeba i v Tescu (Talisker), jen o 1/3 dražší než ve speciálce.

ov/zel trhy v Praze mám v dosahu 3 - Pankrác (středa), náplavka (sobota) a Kubáň (PO, ST, SO). Super jahody za 19 korun košík. Exotické ovoce ze supermarketů není nejhorší - většinou je nezralé, ale tak třeba avokádo dojde v lednici za 14 dní, což se dá.

Řezník z českého masa je na každém rohu. Pekárny pečící z kvásků taky.

Takže ano, dostupnost je, a věřím, že i jinde než v Praze. Jen se to chce zajímat a nakupovat s rozumem.

Razer: kvalitní uzenina
To je zhruba stejný nesmysl jako kvalitní mléko :)
Mvek - 23. září 2014 19:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Chystám se někdy vyzkoušet "luxusnější" obchody, kterých je v Praze víc (jeden by měl být u Masaryčky a jiný v Nuslích), kde prý nakupují dražší restaurace (a třeba Pohlreich), mají prý i maloobchodní balení, ale některé věci asi můžou být dost drahé. No uvidím.
Pozemstan - 23. září 2014 19:02sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
kapitan Pike: Ano, je to dosti zvláštní žebříček. Nečekal bych, že třeba Řecko se svou vyhlášenou kuchyní a dostupností např. domácího subtropického ovoce i mořských plodů skončí až za námi. Ale třeba posuzují i další faktory jako dostupnost kvalitní pitné vody, úroveň hygieny apod. Kvalitu maďarské a české zeleniny ale samozřejmě nelze srovnávat. To je jako by někdo srovnával české a maďarské pivo... -)

Jinak mám ale třeba i z Finska zkušenost ze supermarketu s nahnilými paprikami (prodávanými ve slevě), možná se projevila i přeprava v silném mrazu. A v levném běloruském supermarketu už byla vidět obecně nižší kvalita ovoce a zeleniny - např. menší kusy, scvrklá drobná kiwi, někdy možná podivných tvarů (viz pověstný spor o zakřivení banánů), i když něco podobného, třeba extrémně malé mandarinky, jsem později viděl i v Jablonci v jednom vietnamském obchůdku...

Nejnovější   Novější 1198 - 1217 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o