|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Yakuzza: Přesně tak, je to odpovídající tomu z obchodu. Jako dá se to udělat večer v troubě/grilu za deset minut plus předehřátí, a ráno sníst, ale už je to z nouze...
Spíš se to takhle lépe použije na "studenou" rychlejší večeři se strouhaným sýrem, nebo i vajíčkem (to už nevím, jak přesně, to jsem nikdy nedělal já:-)) a může to být i chutná večeře.
|
|
|
|
| Ajo, hotové balené. Tak to bych asi zvládl. Nic to ale asi nemění na tom, že pár hodin po upečení už budou stát za prd. |
|
|
|
| Mvek: Nechtěl bych vidět, jak by to s mou kuchařskou zručností dopadlo :) |
|
|
|
| Yakuzza: Tak ty si člověk může koupit balené a udělat si doma sám... To mně právě vždy přišlo směšné, když začali přesně tyto prodávat.
|
|
|
|
| Vsuvka ke kvalitě potravin - co se pečiva týče, kupoval jsem takové ty menší nebo střední bagetky (minimálně Tesco, Albert). Čerstvé byly hodně dobré, ale už mi lezlo na nervy, že už pár hodin po zakoupení byly vcelku "gumové" a nedobré. Vrátil jsem se ke klasickým rohlíkům, které se dají v pohodě jíst i druhý den. |
|
|
|
| Já teda piju mléko (nebo kakao) docela často. Často je to moje jediná snídaně.
Nevím tedy kolik mléka jsem schopen vypít za týden, ale poslední nákup osmi litrů vydržel asi dva týdny (než vypršela trvanlivost :-)). Vypít 400 ml mléka najednou není problém.
Jinak jsou i jiné látky, které trávící trakt nezpracuje. Třeba vláknina.
Určitou nezdravost uzenin jsem po dlouholeté neutuchající masáži okolí lehce uznal a už je jím jen zřídka. |
|
|
|
| Mvek, Razer: Samozřejmě je to o míře konzumace. Sýry a produkty už v útrobách nemají přívětivou konzistenci pro kvašení, takže ten negativní efekt už zdaleka není takový. V čokoládě je pak výhradně mléko sušené.
Pozemstan: Jak jsem psal - kvalitní a zdravé jsem nezaměnil :) Troufnu si ale tvrdit, že nevláknitá kaše je pro tělo při časté konzumaci minimálně stejně škodlivá, jako alkohol, ne-li víc, pokud má člověk zdravá játra. |
|
|
|
| TelemachusRhade: Tak ale jestli to má stejný účinek i po zpracování, tak pak nemůžeš jíst ani tu Milku, že? Protože je mléčná.
|
|
|
|
| Razer: Myslel jsem, že napíšeš skleničku, ale litr... No nevím:-). |
|
|
|
| TelemachusRhade: Ale tak je to o nějaké míře, když si dáš jednou za týden litr toho co vydávaj za mléko - skoro nic v té odstředivce už není určitě ti to alergie nevyvolá o nic víc než několik tisíc éček co za týden spapáš v jinejch věcech.
Pít to každej den může se něco stát. |
|
|
|
| Razer:
Kvalitní mléko žádný jed není
Dospělý člověk nedokáže plně zpracovat laktózu, na tom není nic tajemného. To nezpracované "cosi" postupně dráždí vnitřnosti a vede s různou progresí ke vzniku nových alergií.
No ale to je přesně ono - Co mě je do najakého joudy, co neví, co mu žena večer vaří? |
|
|
|
| TelemachusRhade: "Mléko je pro jedince nad cca 16 let jed."
To je ale dost subjektivní názor. Záleží na každém jedinci, jestli je alergický na složky mléka, laktózu, dokáže ji zpracovávat apod.
Musím ale přiznat, že mi asi nejvíce chutnalo finské mléko bez laktózy, jehož chuť mi připomínala snad kvalitnější mléko z dětství. -)
"Uzeniny jako takové jsou nezdravé vždy."
Myslím, že je nutno rozlišovat. Kvalitní a zdravé nemusí být, pokud jde o potraviny, totéž. Uzeniny možná nejsou nikdy zdravé, ale totéž by šlo třeba říci třeba i o alkoholických nápojích, které prostě obsahují jedovatou drogu. Přesto i já jako více-méně abstinent uznávám, že existuje kvalitní alkohol.
Podobně existují kvalitní uzeniny, vedle různých druhů šunky třeba maďarský uherák. Zaujaly mě i tradiční korsické uzeniny se zelenošedou plísní na povrchu. Třeba tzv. Saucisson (salám?), i když je docela tvrdý resp. houževnatý a vlivem plísně a svého tvaru vypadá jako exkrement, má velice dobrou chuť... -)
|
|
|
|
| Telemachus naráží na to, že většina lidí, a zejména dospělí, mají problém trávit kravskou laktózu v přirozené podobě v mléce samotném. Jed je imho blbost (alergen pro mnohé ano), ale zdravé to určitě není.
Myslím, že je dost lidí, co opravdu konzumují dost mléčných výrobků včetně mléka samotného a nemají problémy, ale jak jsem řekl, souhlasím, nedoporučoval bych to. Samotné kravské mléko je jen pro toho, kdo to snese, na chuť (sám si někdy dám to od těch bučících aut v Praze z Radonic/...).
Ale raději si koupím ovčí nebo očas kozí po cestě na chalupu z místní farmy. |
|
|
|
| Mirak: Kvalitní mléko žádný jed není, v dnešní době je ale zase ano uhodneš problém kvalitní sehnat.
Navíc si dovolím tvrdit, že to odstředěné cosi co se prodává právě postrádá cokoli co organismus může odmítnout :)
Ale ano nic se nemá přehánět, sýry, smetany apod. jsou v dospělém věku asi lepší.
Jo takhle, no sou uzeniny a uzeniny... třeba já bych se možná i vsadil, že málokdo ve větším městě ví co je to pravé uzené maso... ale pravé tj. na "studeném" kouři ne v žádné vodě.
Taky se toho nesmíš přecpat to pak dopadá špatně... |
|
|
|
| Mirak: No však jsem to právě řekl :)
Razer: Mléko je pro jedince nad cca 16 let jed. Pitím nepasterizovaného se navíc dotyčný vystavuje riziku nákazy boreliózou a encefalitidou. Tolik k mléku.
Pražská šunka je lehce uzená, ano, ale uzenina to není :) Uzeniny jako takové jsou nezdravé vždy, protože je to prostě nevláknitá kaše. V horším případě kaše se solí a tukem. |
|
|
|
| Vaše diskuze je důkazem toho, jak moc dobře se v ČR máme :-) |
|
|
|
| TelemachusRhade: Já nevím no, pokud nekupuju vyloženě prvosuroviny tj maso, mléko od nějakého vesničana co ho dojí (ano to jsme také dělali).
Tak se po nějakém čase a interval se stále zkracuje začne daný produkt kazit. To potkalo např. sýry apetito - kdo si na ně dnes vzpomene...
Uzeniny, dnes sem si koupil Pražskou šunku a plná vody a slaná jak něco, přitom vím, že ""pravá"" tímto neoplývá, takže budu běhat najdu si nějakého poctivého řezníka na druhém konci města a za 14 dní mi začne taky dávat šmejd tak budu zas běhat.
Ale jo dá se sehnat, ale připadá mi, že poměr šmejdu nad normální kvalitou poslední roky čím dál tím sílí. |
|
|
|
| kapitan Pike:
Česko je na tom s dostupností a kvalitou potravin nejlépe ve východní Evropě
Jo, souhlasím. Až na to, že nejsme Východní Evropa, ale jinak se žebříček dle mého nemýlí. Ono nejde jen o supermarkety. Ale upřímně i v těch se nalézá kvalitní zboží, jen se o to musí člověk víc zajímat a číst složení. Jasně, že čokoláda s obsahem 25% kakaové složky, sojovým lecitinem, vanilínem a aromatem (Milka/Figaro/Orion/variace téhož) je hnůj. Ale hned vedle mi leží čokoláda Švýcarská za dvoj až trojnásobek ceny, složením je mnohem přívětivější. A pokud chci echt kvalitu, můžu do speciálek, nebo na net, viz třeba Čokoláda.cz, kde jsou superkvalitních mraky, a to za velmi férové ceny. Totéž jakákoli jiná komodita - třeba kouřové single malt whiskey z ostrovní oblasti. Které mimojiné mají třeba i v Tescu (Talisker), jen o 1/3 dražší než ve speciálce.
ov/zel trhy v Praze mám v dosahu 3 - Pankrác (středa), náplavka (sobota) a Kubáň (PO, ST, SO). Super jahody za 19 korun košík. Exotické ovoce ze supermarketů není nejhorší - většinou je nezralé, ale tak třeba avokádo dojde v lednici za 14 dní, což se dá.
Řezník z českého masa je na každém rohu. Pekárny pečící z kvásků taky.
Takže ano, dostupnost je, a věřím, že i jinde než v Praze. Jen se to chce zajímat a nakupovat s rozumem.
Razer: kvalitní uzenina
To je zhruba stejný nesmysl jako kvalitní mléko :) |
|
|
|
| Chystám se někdy vyzkoušet "luxusnější" obchody, kterých je v Praze víc (jeden by měl být u Masaryčky a jiný v Nuslích), kde prý nakupují dražší restaurace (a třeba Pohlreich), mají prý i maloobchodní balení, ale některé věci asi můžou být dost drahé. No uvidím. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|