|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Aha, tak ne, to je blbost. |
|
|
|
| Mvek: Nemyslel orechovku? |
|
|
|
| Francouz se mě ptá, jestli znám tmavou/hnědou slivovici, že dostal za úkol přivézt buď tu, nebo aspoň světlou...
Tak jsem mu neporadil, netušil jsem, že by existovala nějaká tmavá slivovice (i když jsem našel, že se může dělat pálenka z třešní, a ta je zabarvená). |
|
|
|
| "Mňam", jablečné křížaly se sádlem...
Aneb asi nebyl dobrý nápad sušit najednou v sušičce jablka i slaninu (promíchané nad sebou na mřížkách)... |
|
|
|
| Jinak na výměnném pobytu v Německu v roce 2003 jsem na ekofarmě (rodičů onoho kluka) ochutnal jejich mléko z pár desítek krav (měli i vlastní mlékárnu) a také bylo pasterované, jinak je to asi opravdu dost rizikové.
Ale chutnalo jinak než to krabicové běžné u nás. Ale chutnalo asi dost podobně jako to od bučících aut v Praze. |
|
|
|
| Ještě ad mléko. Jako malému mi moc nechutnalo, když jsme pili ve školce před rokem 1989 mléko z tehdejších typických sáčků, studené a se škraloupem na povrchu, i když asi bylo kvalitnější... Hlavně mi tedy připadal odporný ten škraloup. Později jsem si ale oblíbil polotučné krabicové UHT mléko. Do svých 19 let jsem pil denně ráno hrnek. Nesetkal jsem se se škraloupem a i chuť byla příjemnější, ale, jak psal Razer, je to zřejmě tím, že je to spíš "břečka", která už s mlékem nemá tolik společného. Toto mléko piji po ránu doma v Jablonci dodnes, ale tedy jen asi 2-3x týdně, asi 1l týdně... V Praze si mléko nekupuji, ale trochu to nahrazuji větší konzumací sýrů (snídaně i večeře)...
O finském mléku už jsem se zmínil. UHT či pasterizované krabicové měli pouze bez laktózy, a kupodivu mělo "mlékovější" povědomou chuť, ale kdo ví, třeba to chutnalo spíše jako Sunar... -) Vedle toho ale prodávali (v užších krabicích jako u nás na podmáslí) netrvanlivé mléko, které mělo podobnou chuť jako naše krabicové UHT, i když možná také trochu lepší... |
|
|
|
| Yakuzza: Přesně tak, je to odpovídající tomu z obchodu. Jako dá se to udělat večer v troubě/grilu za deset minut plus předehřátí, a ráno sníst, ale už je to z nouze...
Spíš se to takhle lépe použije na "studenou" rychlejší večeři se strouhaným sýrem, nebo i vajíčkem (to už nevím, jak přesně, to jsem nikdy nedělal já:-)) a může to být i chutná večeře.
|
|
|
|
| Ajo, hotové balené. Tak to bych asi zvládl. Nic to ale asi nemění na tom, že pár hodin po upečení už budou stát za prd. |
|
|
|
| Mvek: Nechtěl bych vidět, jak by to s mou kuchařskou zručností dopadlo :) |
|
|
|
| Yakuzza: Tak ty si člověk může koupit balené a udělat si doma sám... To mně právě vždy přišlo směšné, když začali přesně tyto prodávat.
|
|
|
|
| Vsuvka ke kvalitě potravin - co se pečiva týče, kupoval jsem takové ty menší nebo střední bagetky (minimálně Tesco, Albert). Čerstvé byly hodně dobré, ale už mi lezlo na nervy, že už pár hodin po zakoupení byly vcelku "gumové" a nedobré. Vrátil jsem se ke klasickým rohlíkům, které se dají v pohodě jíst i druhý den. |
|
|
|
| Já teda piju mléko (nebo kakao) docela často. Často je to moje jediná snídaně.
Nevím tedy kolik mléka jsem schopen vypít za týden, ale poslední nákup osmi litrů vydržel asi dva týdny (než vypršela trvanlivost :-)). Vypít 400 ml mléka najednou není problém.
Jinak jsou i jiné látky, které trávící trakt nezpracuje. Třeba vláknina.
Určitou nezdravost uzenin jsem po dlouholeté neutuchající masáži okolí lehce uznal a už je jím jen zřídka. |
|
|
|
| Mvek, Razer: Samozřejmě je to o míře konzumace. Sýry a produkty už v útrobách nemají přívětivou konzistenci pro kvašení, takže ten negativní efekt už zdaleka není takový. V čokoládě je pak výhradně mléko sušené.
Pozemstan: Jak jsem psal - kvalitní a zdravé jsem nezaměnil :) Troufnu si ale tvrdit, že nevláknitá kaše je pro tělo při časté konzumaci minimálně stejně škodlivá, jako alkohol, ne-li víc, pokud má člověk zdravá játra. |
|
|
|
| TelemachusRhade: Tak ale jestli to má stejný účinek i po zpracování, tak pak nemůžeš jíst ani tu Milku, že? Protože je mléčná.
|
|
|
|
| Razer: Myslel jsem, že napíšeš skleničku, ale litr... No nevím:-). |
|
|
|
| TelemachusRhade: Ale tak je to o nějaké míře, když si dáš jednou za týden litr toho co vydávaj za mléko - skoro nic v té odstředivce už není určitě ti to alergie nevyvolá o nic víc než několik tisíc éček co za týden spapáš v jinejch věcech.
Pít to každej den může se něco stát. |
|
|
|
| Razer:
Kvalitní mléko žádný jed není
Dospělý člověk nedokáže plně zpracovat laktózu, na tom není nic tajemného. To nezpracované "cosi" postupně dráždí vnitřnosti a vede s různou progresí ke vzniku nových alergií.
No ale to je přesně ono - Co mě je do najakého joudy, co neví, co mu žena večer vaří? |
|
|
|
| TelemachusRhade: "Mléko je pro jedince nad cca 16 let jed."
To je ale dost subjektivní názor. Záleží na každém jedinci, jestli je alergický na složky mléka, laktózu, dokáže ji zpracovávat apod.
Musím ale přiznat, že mi asi nejvíce chutnalo finské mléko bez laktózy, jehož chuť mi připomínala snad kvalitnější mléko z dětství. -)
"Uzeniny jako takové jsou nezdravé vždy."
Myslím, že je nutno rozlišovat. Kvalitní a zdravé nemusí být, pokud jde o potraviny, totéž. Uzeniny možná nejsou nikdy zdravé, ale totéž by šlo třeba říci třeba i o alkoholických nápojích, které prostě obsahují jedovatou drogu. Přesto i já jako více-méně abstinent uznávám, že existuje kvalitní alkohol.
Podobně existují kvalitní uzeniny, vedle různých druhů šunky třeba maďarský uherák. Zaujaly mě i tradiční korsické uzeniny se zelenošedou plísní na povrchu. Třeba tzv. Saucisson (salám?), i když je docela tvrdý resp. houževnatý a vlivem plísně a svého tvaru vypadá jako exkrement, má velice dobrou chuť... -)
|
|
|
|
| Telemachus naráží na to, že většina lidí, a zejména dospělí, mají problém trávit kravskou laktózu v přirozené podobě v mléce samotném. Jed je imho blbost (alergen pro mnohé ano), ale zdravé to určitě není.
Myslím, že je dost lidí, co opravdu konzumují dost mléčných výrobků včetně mléka samotného a nemají problémy, ale jak jsem řekl, souhlasím, nedoporučoval bych to. Samotné kravské mléko je jen pro toho, kdo to snese, na chuť (sám si někdy dám to od těch bučících aut v Praze z Radonic/...).
Ale raději si koupím ovčí nebo očas kozí po cestě na chalupu z místní farmy. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|