|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Já teda měl dojem (nejen z toho videa), že olivový olej se na smažení a vůbec více tepelné zpracování nehodí už konzistencí (nemluvím teď o těch nezdravých látkách, které se tam transformují). Krom toho, že by to maso asi mělo dost divnou chuť. |
|
|
|
| kapitan Pike: Záleží na konkrétním druhu. Ale obecně je na smažení lepší než slunečnicový.
Ale zrovna u olivového oleje je strašně moc proměnných a tak definitivní odpověď nedá asi nikdo.
Zhruba je někde mezi slunečnicovým a řepkovým (velmi zhruba - tedy pokud se bavíme o klasickém smažení, obecně, na středomořskou kuchyni ve všech jejích formách je to pochopitelně "povinná výbava"). |
|
|
|
| TelemachusRhade:
Řepkový je na cokoli.
Přesně tak. Řepkový olej je sice fujky fuj v motoru, ale jinak je OK a je rozhodně univerzálnější, než slunečnicový (vzdor hysterii, která kolem řepkového oleje panuje).
A slunečnicový olej je OK taky, ale do salátu nebo majonézy, případně při vaření atp. NE na (dlouhé) smažení.
Ostatně, na smažení je stejně nejlepší sádlo. |
|
|
|
| Opět, uznávám, že s ohledem na moje "potravinářsko - chemické" zázemí mám přístup k určitým informacím, které asi nejsou úplně běžně známé...
ale prostě mne opravdu překvapilo, jak dělají aféru z něčeho, co je +/- v každých VŠ skriptech pro potravinářství... (teda aspoň doufám, že to tam je :-D) |
|
|
|
| AVip, Mvek: Také mě překvapilo, že je slunečnicový olej vhodný vlastně jen do studených pokrmů nebo nanejvýš na rychlé "orestování". I moje mamka vždy preferovala právě slunečnicový olej (Vegetol, který navíc nyní spíš propadl). Nevím, jestli jde o poznatek, který se rozšířil až koncem 90. let nebo později...
Jinak Tunu také moc rád nemám, a vím i jeden "drb" z jeho působení v Liberci, ale myslím, že tento pořad mu svědčí rozhodně lépe než jeho někdejší snahy komentovat na Nově politiku. |
|
|
|
| AVip: Tváří se hrozně, to souhlas, ten dojem objevu z toho plyne.
Ale jinak jak vidíš, není to chronicky známé a docela mě to překvapilo, že zrovna máma, která se docela zabývala právě i zdravou výživou atd., slunečnicový používá na vše (teda vyjma olivového na studené použití).
|
|
|
|
| Mně vadí to, že nám sdělují něco, co je naprosto chronicky známá informace a sice to, že slunečnicový olej je nevhodný na smažení a tváří se u toho jak TV Nova (ostatně, odkudpak že Tuňák pochází, že?) když zjistila, že v mrazu voda mrzne... |
|
|
|
| AVip: Nechápu, co ti vadí. Já nevidím důvod, proč by dTest nemohl zákazníky vychovávat/informovat.
Tak zřejmá informace to nebude. Třeba i u nás v rodině se zásadně používá na vše slunečnicový na základě nějakých časopisů nebo kdoví čeho už z 90. let.
Já mám problém akorát s těmi moderátorskými tragédy (takže radši čtu papírovou podobu). |
|
|
|
| D(acan)-test a Tuňák objevují ameriku...
http://www.stream.cz/adost/10004052-slunecnicove-oleje
A čeští tupani tomu v komentářích vesměs nasazují korunu.
(a přitom se stačí zeptat +/- libovolného chemika - tukaře, OK, uznávám, mám v tomto "nefér" výhodu, ale i tak...) |
|
|
|
| Já hlavně jak měl dřív kofolu rád, tak teď už to nemůžu fakt ani cítit. |
|
|
|
| Tak Kofolu nelze srovnávat, to je prostě něco chuťově jiného.
RC se chystám někdy zkusit, až si jí všimnu a vzpomenu na ni (možná bych si to mohl zapsat minimálně do seznamu, až pojedu v zimě někdy konečně po roce do Makra). |
|
|
|
| Yakuzza: U nás v Bille ji mají pořád už několik let. |
|
|
|
| Yakuzza: Tak to netušim, já si ji pamatuju hlavně když mi bylo tak 9 - 10.. |
|
|
|
| A donedavna jeste nebyla moc k sehnani, je to tak pul roku zpatky, co se zacala zase objevovat vicemene vsude. |
|
|
|
| RC cola je fakt dobrá, chutná mi to mnohem víc, než všudypřítomná kofola a coca cola. |
|
|
|
| Na Whiskey/Coke je fajn Label 5, Jameson a Tulamore, nebo jakýkoli jiný low-end. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|