Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1085 - 1104 / 1810Starší   Nejstarší

Razer - 22. listopad 2014 20:16sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Yakuzza: Google mi hned na začátku vyhodil

Devil’s Spring
Yakuzza - 22. listopad 2014 19:48sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Razer: 80% vodku dost tezko.
Pozemstan - 22. listopad 2014 15:34sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Francovka má ale "jen" 60 % alkoholu, stejně jako lékařský "čistý líh"...
Razer - 22. listopad 2014 14:11sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Propolis bych francovkou určitě neznehodnocoval, nemusíš mít hned 95% alkohol.

Já bych se podíval po nějaké kvalitní vodce, jelikož to nepiju nevím značku, ale když použiješ nějakou severskou musí to mít nejmíň 80% a bude to i kvalitní.
Pozemstan - 22. listopad 2014 12:45sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Zephram:
jako dítě jsem párkrát měl francovku nakapanou na kostce cukru.

Ano, moje babička toto také praktikovala. -)
Zephram - 22. listopad 2014 12:13sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
No, není to úplně jednoznačné. Viz. tady
Jinak nějaké obecné informace jsou zde a zde.

Sám si pamatuju, že jako dítě jsem párkrát měl francovku nakapanou na kostce cukru.
Mvek - 22. listopad 2014 12:07sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Jako jo, asi by měla být čistá, ale pro vnitřní použití není, takže asi bych byl opatrný. Ještě tak možná na propolis pro ošetření boláku v ústech, ale ne na nějaké kapky na polykání.
Zephram - 22. listopad 2014 11:52sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Alpa (Francovka).
Mvek - 22. listopad 2014 11:43sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ví někdo o nějakém jiném silném alkoholu (pokud možno bez přísad, takže rum Stroh mi jako vhodný nepřijde) dostupném ke koupi u nás?

Já našel díky aféře v Austrálii jen tento:
Polmos Spirytus Rektyfikowany 95 % (100 ml)

Jde o použití jako rozpouštědla pro propolis a jiné léčivé věci, takže technický líh fakt nechci:-) a v rodině nikdo nepálí.
Zephram - 07. listopad 2014 20:33sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Marshall: To je hodně zajímavé! Zvláště pro přímořské oblasti.
Marshall - 07. listopad 2014 17:47sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Tohle je zajímavé, tedy pro mě jako pro člověka, který má rád brambory :)

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/291588-zemedelska-revoluce-brambory-ktere-nepotrebuji-solit/
Mvek - 05. listopad 2014 14:30sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pravda, zapomněl jsem na to, že také máme jiný než panenský (a že ten se nehodí asi i přinejmenším kvůli ceně:-)).
AVip - 05. listopad 2014 14:16sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Ano, možná jsem měl zmínit, že panenský olivový olej se na smažení většinou nehodí.

Ale je to případ od případu.



Mvek - 05. listopad 2014 13:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já teda měl dojem (nejen z toho videa), že olivový olej se na smažení a vůbec více tepelné zpracování nehodí už konzistencí (nemluvím teď o těch nezdravých látkách, které se tam transformují). Krom toho, že by to maso asi mělo dost divnou chuť.
AVip - 05. listopad 2014 12:57sipka
ZAMĚŘIT
AVip
kapitan Pike: Záleží na konkrétním druhu. Ale obecně je na smažení lepší než slunečnicový.
Ale zrovna u olivového oleje je strašně moc proměnných a tak definitivní odpověď nedá asi nikdo.
Zhruba je někde mezi slunečnicovým a řepkovým (velmi zhruba - tedy pokud se bavíme o klasickém smažení, obecně, na středomořskou kuchyni ve všech jejích formách je to pochopitelně "povinná výbava").
kapitan Pike - 05. listopad 2014 12:33sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
AVip: A co olivový olej?
AVip - 05. listopad 2014 11:27sipka
ZAMĚŘIT
AVip
TelemachusRhade:
Řepkový je na cokoli.

Přesně tak. Řepkový olej je sice fujky fuj v motoru, ale jinak je OK a je rozhodně univerzálnější, než slunečnicový (vzdor hysterii, která kolem řepkového oleje panuje).

A slunečnicový olej je OK taky, ale do salátu nebo majonézy, případně při vaření atp. NE na (dlouhé) smažení.

Ostatně, na smažení je stejně nejlepší sádlo.
AVip - 04. listopad 2014 17:15sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Opět, uznávám, že s ohledem na moje "potravinářsko - chemické" zázemí mám přístup k určitým informacím, které asi nejsou úplně běžně známé...
ale prostě mne opravdu překvapilo, jak dělají aféru z něčeho, co je +/- v každých VŠ skriptech pro potravinářství... (teda aspoň doufám, že to tam je :-D)
Telemachus Rhade - 04. listopad 2014 17:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Řepkový je na cokoli.
Pozemstan - 04. listopad 2014 16:55sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip, Mvek: Také mě překvapilo, že je slunečnicový olej vhodný vlastně jen do studených pokrmů nebo nanejvýš na rychlé "orestování". I moje mamka vždy preferovala právě slunečnicový olej (Vegetol, který navíc nyní spíš propadl). Nevím, jestli jde o poznatek, který se rozšířil až koncem 90. let nebo později...

Jinak Tunu také moc rád nemám, a vím i jeden "drb" z jeho působení v Liberci, ale myslím, že tento pořad mu svědčí rozhodně lépe než jeho někdejší snahy komentovat na Nově politiku.

Nejnovější   Novější 1085 - 1104 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o