|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Yakuzza: Google mi hned na začátku vyhodil
Devil’s Spring |
|
|
|
| Razer: 80% vodku dost tezko. |
|
|
|
| Francovka má ale "jen" 60 % alkoholu, stejně jako lékařský "čistý líh"... |
|
|
|
| Propolis bych francovkou určitě neznehodnocoval, nemusíš mít hned 95% alkohol.
Já bych se podíval po nějaké kvalitní vodce, jelikož to nepiju nevím značku, ale když použiješ nějakou severskou musí to mít nejmíň 80% a bude to i kvalitní. |
|
|
|
| Zephram:
jako dítě jsem párkrát měl francovku nakapanou na kostce cukru.
Ano, moje babička toto také praktikovala. -) |
|
|
|
| No, není to úplně jednoznačné. Viz. tady
Jinak nějaké obecné informace jsou zde a zde.
Sám si pamatuju, že jako dítě jsem párkrát měl francovku nakapanou na kostce cukru. |
|
|
|
| Zephram: Jako jo, asi by měla být čistá, ale pro vnitřní použití není, takže asi bych byl opatrný. Ještě tak možná na propolis pro ošetření boláku v ústech, ale ne na nějaké kapky na polykání. |
|
|
|
| Ví někdo o nějakém jiném silném alkoholu (pokud možno bez přísad, takže rum Stroh mi jako vhodný nepřijde) dostupném ke koupi u nás?
Já našel díky aféře v Austrálii jen tento:
Polmos Spirytus Rektyfikowany 95 % (100 ml)
Jde o použití jako rozpouštědla pro propolis a jiné léčivé věci, takže technický líh fakt nechci:-) a v rodině nikdo nepálí. |
|
|
|
| Marshall: To je hodně zajímavé! Zvláště pro přímořské oblasti.
|
|
|
|
| Tohle je zajímavé, tedy pro mě jako pro člověka, který má rád brambory :)
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/291588-zemedelska-revoluce-brambory-ktere-nepotrebuji-solit/ |
|
|
|
| Pravda, zapomněl jsem na to, že také máme jiný než panenský (a že ten se nehodí asi i přinejmenším kvůli ceně:-)). |
|
|
|
| Mvek: Ano, možná jsem měl zmínit, že panenský olivový olej se na smažení většinou nehodí.
Ale je to případ od případu.
|
|
|
|
| Já teda měl dojem (nejen z toho videa), že olivový olej se na smažení a vůbec více tepelné zpracování nehodí už konzistencí (nemluvím teď o těch nezdravých látkách, které se tam transformují). Krom toho, že by to maso asi mělo dost divnou chuť. |
|
|
|
| kapitan Pike: Záleží na konkrétním druhu. Ale obecně je na smažení lepší než slunečnicový.
Ale zrovna u olivového oleje je strašně moc proměnných a tak definitivní odpověď nedá asi nikdo.
Zhruba je někde mezi slunečnicovým a řepkovým (velmi zhruba - tedy pokud se bavíme o klasickém smažení, obecně, na středomořskou kuchyni ve všech jejích formách je to pochopitelně "povinná výbava"). |
|
|
|
| TelemachusRhade:
Řepkový je na cokoli.
Přesně tak. Řepkový olej je sice fujky fuj v motoru, ale jinak je OK a je rozhodně univerzálnější, než slunečnicový (vzdor hysterii, která kolem řepkového oleje panuje).
A slunečnicový olej je OK taky, ale do salátu nebo majonézy, případně při vaření atp. NE na (dlouhé) smažení.
Ostatně, na smažení je stejně nejlepší sádlo. |
|
|
|
| Opět, uznávám, že s ohledem na moje "potravinářsko - chemické" zázemí mám přístup k určitým informacím, které asi nejsou úplně běžně známé...
ale prostě mne opravdu překvapilo, jak dělají aféru z něčeho, co je +/- v každých VŠ skriptech pro potravinářství... (teda aspoň doufám, že to tam je :-D) |
|
|
|
| AVip, Mvek: Také mě překvapilo, že je slunečnicový olej vhodný vlastně jen do studených pokrmů nebo nanejvýš na rychlé "orestování". I moje mamka vždy preferovala právě slunečnicový olej (Vegetol, který navíc nyní spíš propadl). Nevím, jestli jde o poznatek, který se rozšířil až koncem 90. let nebo později...
Jinak Tunu také moc rád nemám, a vím i jeden "drb" z jeho působení v Liberci, ale myslím, že tento pořad mu svědčí rozhodně lépe než jeho někdejší snahy komentovat na Nově politiku. |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|