|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Mvek: Ano, v tom seznamu jsou i přírodní látky, třeba Třeba E 150a (karamel), E 160a (karoteny) či E 330 (tebou zmiňovaná kyselina citrónová)... Databáze je třeba tady a oficiální český a evropský seznam je zde. Vlastně je to paradoxně seznam látek alespoň v určitém množství bezpečných. Viz např. tady:
"Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů.
Pro některé skupiny potravin jsou povoleny pouze některé druhy přídatných látek.
V rozporu s tím je však označování přídatných látek kódem E vnímáno veřejností spíše negativně. Tím tak paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli konkrétní informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná." |
|
|
|
| kapitan Pike;Mvek: Měl bych mít kompletní soupisku Exxx kódů doma na disku, podívám se po ní a pokud ji najdu, tak ji poskytnu.
A ano, Exxx kód má i kyselina citrónová a kuchyňská sůl, E kódy jsou používané hlavně kvůli zkrácení zápisu složení výrobku (a samozřejmě, spousta ne až tak úplně košer věcí věcí se za ně může schovat, o tom žádná).
|
|
|
|
| Taktéž bych uvítal jakoukoli informaci v tomto směru. |
|
|
|
| AVip: To bys vlastně mohl vědět (i když teď mě napadlo, že jeden spolužák snad šel studovat na VŠCHT kdysi přímo potravinářskou chemii), jak je to s E? Jde o to, že nějaký kód E má snad i kyselina citronová apod., že?
Resp. dotazů bych měl fúru, takže by asi bylo na místě spíše odkázání na nějaký srozumitelný zdroj. Co to značení E vlastně znamená, jestli jen katalogizaci různých látek, tak pak jaké všechny látky to zahrnuje (vše synteticky vytvořené? tzn. extratky, a tedy vlastně i přírodní barviva a aromata ne?)...?
Ale jinak zrovna čaj by optimálně myslím žádné E neměl mít:-). |
|
|
|
| Mvek:
A co složení, opravdu to neobsahuje E?
Mám pro tebe šokující odhalení... takzvaná "Éčka" obsahuje prakticky všechno... :-p |
|
|
|
| Nevím, chemický rozbor tomu dělat nebudu, ale na krabičce ve složení éčka nejsou.
Mně jde o to, že je to supr čaj a jeden z mála, ne-li úplně jediní, jemně kořeněný šáčkový černý čaj na trhu. |
|
|
|
| TelemachusRhade: A co složení, opravdu to neobsahuje E?
lagga: A máš s tím zkušenost vyrábět to? Zní to zajímavě, teda bylo by zajímavé to smíchat celé dohromady jako likér:-). |
|
|
|
| dala bych si panáka a brownies (což jsou ve skutečnosti rozpuštěné marschmalow s rozpuštěnou hořkou čokoládou, pak se smíchaj a nechaj zatuhnout)....chmjo |
|
|
|
| Vřele doporučuji tenhle čaj:
|
|
|
|
| Mvek: Asi takto... pokud se nikdo z okolí pěstitele dlouhodobě po požití čerstvých vajec nepos*al, dá se v rozumné míře předpokládat, že je ten chov OK.
To okolí(t.j. lidi, kteří ta vejce nekonzumují pravidelně) je nicméně velmi důležité - jde totiž o to, že bacilonosič mívá vůči svému kmenu vypěstovanou imunitu, takže to, že se u něj nic nevyskytuje, není žádná záruka (byť samozřejmě, šance, že ten chov je OK se tím zvyšují taky). |
|
|
|
| AVip: jj, však to je jak s ptačí chřipkou, když o ní člověk uvažoval, nakonec jsou nejlepší slepice z uzavřeného chovu:-).
Nevím, protože jsemnikdy neměl nikoho, kdo by slepice pěstoval, jak je možné udělat testy, aby takový chovatel měl představu, zda se mu někdy vyskytla (samozřejmě ne plošně, ale ve vzorku) salmonela. |
|
|
|
| Mvek:
Tak salomnela by šla snad obejít právě u domácích
Razer:
Ale jak píšu chce to mít slepičky domácí, vidět, že jsou zdravé a vše čerstvé
Neberte to špatně, ale tohle je jeden z nejběžnějších omylů stran vajec. Ve skutečnosti záleží pouze na tom, jestli se kolem chovu pohybuje někdo, kdo je bacilonosič - a ten někdo nemusí být ani člověk, může to být zvíře, jak domácí, tak divoké.
Salmonela je prakticky vždy fekálního původu. Takže stačí špatně postavená žumpa (a pod.) a hned je o zábavu pos(ta)ráno. |
|
|
|
| Mvek: Měl minulej tejden ale kupovanou z dobrého cukrářství :-) |
|
|
|
| Razer: Co btw. znamená "dřív"? To zní, jako že už jsi roky šlehačku neměl:-). |
|
|
|
| Mvek: Vážně sem s tím dřív neměl žádné problémy, značku už si opravdu nepamatuju ale vím, že to musí být nejméně těch 30%, raději více a pak svědomitě rychle míchat.
Měli sme na to takovej ruční strojek, kterej byl kupodivu lepší než třeba já nevim el mixér... |
|
|
|
| AVip: Po té co jsem asi rok konzumoval přesně ty samé syrečky z Lidlu po kterých v Německu umírali důchodci už se listerií nebojím :-)
Ale jak píšu chce to mít slepičky domácí, vidět, že jsou zdravé a vše čerstvé, kdyby to někdo dělal z těch kupovanejch nevzal bych si to ani omylem.
Jinak dodávám, že poslední roky jsem lenoch a raději si zmrzku kupuju :-) |
|
|
|
| Tak salomnela by šla snad obejít právě u domácích, ale právě, že nemá člověk. Jinak ono samotné třené žloutky s cukrem jsou prý pochoutka.
Nicméně měl jsi na mysli třeba Smetanu ke šlehání Kunín 31%? Nebo máš s nějakou jinou zkušenost (toto jsem viděl namátkou dnes, ale byl toho litr:-)). |
|
|
|
| Razer: Nemáš přesný recept? Protože tady z toho se mi jeví, že Salmonela a Listerie dávají pozdravovat... ne, tohle bych si nelajs... ani u domácích vajec, neb tyhle bakterie jsou vzácně demokratické.
|
|
|
|
| Mvek: Jinak co se týče sladkostí... jestli máš přístup k domácím vajíčkům = víš, že jsou čerstvá a kvalitní.
Můžeš si udělat hrozně jednoduchou, ale dobrou zmrzlinu (taky už sem pár let nezkoušel). Vemeš zloudky, holandské kakao (ještě někde prodávaj), cukr a zase mícháš a mícháš a pak to šoupneš do ledničky.
Chuť je pak o hodně lepší, než ty fujtajxlácký polárkáče za 10Kč a o trochu horší, než u Manhatanu za 100vku... |
|
|
|
| Mvek:Musíš si koupit alespoň 35% a pak šlehat a šlehat :-) teda alespoň mě to tak fungovalo ale je to už pár let co sem to dlal... důležité je taky množství když je málo/hodně nepovede se |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|