Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1736 - 1755 / 1810Starší   Nejstarší

lagga - 19. únor 2012 20:36sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mvek:s amíkama sme brownies vyráběli v číně docela často, akorát toho panáka do toho nepočítej, byli to mormoni
jí se to s lžící a dost dobře to ucpává trubky.....ale je to dobrýýýýý :D
Pozemstan - 17. únor 2012 13:37sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Ano, v tom seznamu jsou i přírodní látky, třeba Třeba E 150a (karamel), E 160a (karoteny) či E 330 (tebou zmiňovaná kyselina citrónová)... Databáze je třeba tady a oficiální český a evropský seznam je zde. Vlastně je to paradoxně seznam látek alespoň v určitém množství bezpečných. Viz např. tady:

"Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů.

Pro některé skupiny potravin jsou povoleny pouze některé druhy přídatných látek.
V rozporu s tím je však označování přídatných látek kódem E vnímáno veřejností spíše negativně. Tím tak paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli konkrétní informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná.
"
AVip - 17. únor 2012 13:32sipka
ZAMĚŘIT
AVip
kapitan Pike;Mvek: Měl bych mít kompletní soupisku Exxx kódů doma na disku, podívám se po ní a pokud ji najdu, tak ji poskytnu.

A ano, Exxx kód má i kyselina citrónová a kuchyňská sůl, E kódy jsou používané hlavně kvůli zkrácení zápisu složení výrobku (a samozřejmě, spousta ne až tak úplně košer věcí věcí se za ně může schovat, o tom žádná).
kapitan Pike - 17. únor 2012 13:22sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Taktéž bych uvítal jakoukoli informaci v tomto směru.
Mvek - 17. únor 2012 12:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: To bys vlastně mohl vědět (i když teď mě napadlo, že jeden spolužák snad šel studovat na VŠCHT kdysi přímo potravinářskou chemii), jak je to s E? Jde o to, že nějaký kód E má snad i kyselina citronová apod., že?
Resp. dotazů bych měl fúru, takže by asi bylo na místě spíše odkázání na nějaký srozumitelný zdroj. Co to značení E vlastně znamená, jestli jen katalogizaci různých látek, tak pak jaké všechny látky to zahrnuje (vše synteticky vytvořené? tzn. extratky, a tedy vlastně i přírodní barviva a aromata ne?)...?


Ale jinak zrovna čaj by optimálně myslím žádné E neměl mít:-).
AVip - 17. únor 2012 12:38sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
A co složení, opravdu to neobsahuje E?

Mám pro tebe šokující odhalení... takzvaná "Éčka" obsahuje prakticky všechno... :-p
Telemachus Rhade - 17. únor 2012 12:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nevím, chemický rozbor tomu dělat nebudu, ale na krabičce ve složení éčka nejsou.

Mně jde o to, že je to supr čaj a jeden z mála, ne-li úplně jediní, jemně kořeněný šáčkový černý čaj na trhu.
Mvek - 17. únor 2012 12:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: A co složení, opravdu to neobsahuje E?

lagga: A máš s tím zkušenost vyrábět to? Zní to zajímavě, teda bylo by zajímavé to smíchat celé dohromady jako likér:-).
lagga - 17. únor 2012 11:19sipka
ZAMĚŘIT
lagga
dala bych si panáka a brownies (což jsou ve skutečnosti rozpuštěné marschmalow s rozpuštěnou hořkou čokoládou, pak se smíchaj a nechaj zatuhnout)....chmjo
Telemachus Rhade - 14. únor 2012 14:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Vřele doporučuji tenhle čaj:

AVip - 13. únor 2012 17:54sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Asi takto... pokud se nikdo z okolí pěstitele dlouhodobě po požití čerstvých vajec nepos*al, dá se v rozumné míře předpokládat, že je ten chov OK.

To okolí(t.j. lidi, kteří ta vejce nekonzumují pravidelně) je nicméně velmi důležité - jde totiž o to, že bacilonosič mívá vůči svému kmenu vypěstovanou imunitu, takže to, že se u něj nic nevyskytuje, není žádná záruka (byť samozřejmě, šance, že ten chov je OK se tím zvyšují taky).
Mvek - 13. únor 2012 17:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: jj, však to je jak s ptačí chřipkou, když o ní člověk uvažoval, nakonec jsou nejlepší slepice z uzavřeného chovu:-).

Nevím, protože jsemnikdy neměl nikoho, kdo by slepice pěstoval, jak je možné udělat testy, aby takový chovatel měl představu, zda se mu někdy vyskytla (samozřejmě ne plošně, ale ve vzorku) salmonela.
AVip - 13. únor 2012 17:19sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Tak salomnela by šla snad obejít právě u domácích
Razer:
Ale jak píšu chce to mít slepičky domácí, vidět, že jsou zdravé a vše čerstvé

Neberte to špatně, ale tohle je jeden z nejběžnějších omylů stran vajec. Ve skutečnosti záleží pouze na tom, jestli se kolem chovu pohybuje někdo, kdo je bacilonosič - a ten někdo nemusí být ani člověk, může to být zvíře, jak domácí, tak divoké.

Salmonela je prakticky vždy fekálního původu. Takže stačí špatně postavená žumpa (a pod.) a hned je o zábavu pos(ta)ráno.
Razer - 13. únor 2012 16:37sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Měl minulej tejden ale kupovanou z dobrého cukrářství :-)
Mvek - 13. únor 2012 16:11sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Co btw. znamená "dřív"? To zní, jako že už jsi roky šlehačku neměl:-).
Razer - 13. únor 2012 15:58sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Vážně sem s tím dřív neměl žádné problémy, značku už si opravdu nepamatuju ale vím, že to musí být nejméně těch 30%, raději více a pak svědomitě rychle míchat.

Měli sme na to takovej ruční strojek, kterej byl kupodivu lepší než třeba já nevim el mixér...
Razer - 13. únor 2012 15:56sipka
ZAMĚŘIT
Razer
AVip: Po té co jsem asi rok konzumoval přesně ty samé syrečky z Lidlu po kterých v Německu umírali důchodci už se listerií nebojím :-)

Ale jak píšu chce to mít slepičky domácí, vidět, že jsou zdravé a vše čerstvé, kdyby to někdo dělal z těch kupovanejch nevzal bych si to ani omylem.

Jinak dodávám, že poslední roky jsem lenoch a raději si zmrzku kupuju :-)
Mvek - 13. únor 2012 15:44sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak salomnela by šla snad obejít právě u domácích, ale právě, že nemá člověk. Jinak ono samotné třené žloutky s cukrem jsou prý pochoutka.

Nicméně měl jsi na mysli třeba Smetanu ke šlehání Kunín 31%? Nebo máš s nějakou jinou zkušenost (toto jsem viděl namátkou dnes, ale byl toho litr:-)).
AVip - 13. únor 2012 15:28sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Razer: Nemáš přesný recept? Protože tady z toho se mi jeví, že Salmonela a Listerie dávají pozdravovat... ne, tohle bych si nelajs... ani u domácích vajec, neb tyhle bakterie jsou vzácně demokratické.
Razer - 13. únor 2012 14:41sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Jinak co se týče sladkostí... jestli máš přístup k domácím vajíčkům = víš, že jsou čerstvá a kvalitní.

Můžeš si udělat hrozně jednoduchou, ale dobrou zmrzlinu (taky už sem pár let nezkoušel). Vemeš zloudky, holandské kakao (ještě někde prodávaj), cukr a zase mícháš a mícháš a pak to šoupneš do ledničky.

Chuť je pak o hodně lepší, než ty fujtajxlácký polárkáče za 10Kč a o trochu horší, než u Manhatanu za 100vku...

Nejnovější   Novější 1736 - 1755 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o