Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1731 - 1750 / 1810Starší   Nejstarší

Razer - 26. únor 2012 22:46sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: Njn, asi v tom bylo víc opravdového kafe :-)
Telemachus Rhade - 26. únor 2012 22:16sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade


Nesmírně dobrá káva, nicméně je na místě menší varování ohledně dávkování..

Jsem zvyklý kafovat dvěma lžičkami a nějakým tím bonusovým drtkem a v tomhle případě to opravdu aplikovat nelze :) Zvedla mi adrenalin, že jsem si připadal jako nějaký upravený supervoják CIA, kterého spustí kdejaká kravina :)
Mvek - 24. únor 2012 13:56sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Tak vtip je v tom, že ta "hysterie", pak roztáčí peníze směrem k jiným "zlým" koproracím, jak se ukázalo v posledních letech, jaká se stala z BIO móda. A často to pak vůbec v ničem bio nebylo (už kdysi mě pobavily bylinky v květináči BIO v Plusu).

Ale jinak je to naprosto logické, když všude máme důkazy, co se začne odbývat, ať už to jsou výsledky testů pečiva (chleba), nebo čehokoliv. Pak se ale stačí podívat i na ty různé konference, viz ten TED ode mě dříve, jaké to je v USA (možná ještě horší než tady), a pak je jen logické, že je tendence mít toho spíše co nejméně "cizího" v dané potravině. Co nejméně chemicky vyráběných, třeba odfláknutých, a třeba ještě dovezených od x dalších dodavatelů, látek apod.

Ne nadarmo jíme ne o moc lepší (není to žádná sranda) chleba z domácí pekárny, kterou jsme koupili před rokem. Takže jsme závislí teď už jen na ledabylosti výrobců toho či onoho droždí, mouky, soli...:-)
Zephram - 24. únor 2012 12:57sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Svůj E-kód má třeba i kyslík. Všeho moc škodí, i přidaných látek, ale osobně mi snaha mít věci co nejvíce "bio" "přírodní" a "bezéčkové" přijde jako hysterie. (Respektive jako ochotně se šířící fáma, kterou lidé rádi přijímají a opakují, protože souzní s jejich pohledem na společnost a přesvědčením o zlých korporacích a nadřazenosti zisku zájmům spotřebitele.)
Mvek - 19. únor 2012 21:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Ale tak s tím panákem jsem si představil cosi jako bailyes, nebo vaječňák:-)
lagga - 19. únor 2012 20:36sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mvek:s amíkama sme brownies vyráběli v číně docela často, akorát toho panáka do toho nepočítej, byli to mormoni
jí se to s lžící a dost dobře to ucpává trubky.....ale je to dobrýýýýý :D
Pozemstan - 17. únor 2012 13:37sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Ano, v tom seznamu jsou i přírodní látky, třeba Třeba E 150a (karamel), E 160a (karoteny) či E 330 (tebou zmiňovaná kyselina citrónová)... Databáze je třeba tady a oficiální český a evropský seznam je zde. Vlastně je to paradoxně seznam látek alespoň v určitém množství bezpečných. Viz např. tady:

"Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů.

Pro některé skupiny potravin jsou povoleny pouze některé druhy přídatných látek.
V rozporu s tím je však označování přídatných látek kódem E vnímáno veřejností spíše negativně. Tím tak paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli konkrétní informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná.
"
AVip - 17. únor 2012 13:32sipka
ZAMĚŘIT
AVip
kapitan Pike;Mvek: Měl bych mít kompletní soupisku Exxx kódů doma na disku, podívám se po ní a pokud ji najdu, tak ji poskytnu.

A ano, Exxx kód má i kyselina citrónová a kuchyňská sůl, E kódy jsou používané hlavně kvůli zkrácení zápisu složení výrobku (a samozřejmě, spousta ne až tak úplně košer věcí věcí se za ně může schovat, o tom žádná).
kapitan Pike - 17. únor 2012 13:22sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Taktéž bych uvítal jakoukoli informaci v tomto směru.
Mvek - 17. únor 2012 12:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: To bys vlastně mohl vědět (i když teď mě napadlo, že jeden spolužák snad šel studovat na VŠCHT kdysi přímo potravinářskou chemii), jak je to s E? Jde o to, že nějaký kód E má snad i kyselina citronová apod., že?
Resp. dotazů bych měl fúru, takže by asi bylo na místě spíše odkázání na nějaký srozumitelný zdroj. Co to značení E vlastně znamená, jestli jen katalogizaci různých látek, tak pak jaké všechny látky to zahrnuje (vše synteticky vytvořené? tzn. extratky, a tedy vlastně i přírodní barviva a aromata ne?)...?


Ale jinak zrovna čaj by optimálně myslím žádné E neměl mít:-).
AVip - 17. únor 2012 12:38sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
A co složení, opravdu to neobsahuje E?

Mám pro tebe šokující odhalení... takzvaná "Éčka" obsahuje prakticky všechno... :-p
Telemachus Rhade - 17. únor 2012 12:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nevím, chemický rozbor tomu dělat nebudu, ale na krabičce ve složení éčka nejsou.

Mně jde o to, že je to supr čaj a jeden z mála, ne-li úplně jediní, jemně kořeněný šáčkový černý čaj na trhu.
Mvek - 17. únor 2012 12:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: A co složení, opravdu to neobsahuje E?

lagga: A máš s tím zkušenost vyrábět to? Zní to zajímavě, teda bylo by zajímavé to smíchat celé dohromady jako likér:-).
lagga - 17. únor 2012 11:19sipka
ZAMĚŘIT
lagga
dala bych si panáka a brownies (což jsou ve skutečnosti rozpuštěné marschmalow s rozpuštěnou hořkou čokoládou, pak se smíchaj a nechaj zatuhnout)....chmjo
Telemachus Rhade - 14. únor 2012 14:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Vřele doporučuji tenhle čaj:

AVip - 13. únor 2012 17:54sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Asi takto... pokud se nikdo z okolí pěstitele dlouhodobě po požití čerstvých vajec nepos*al, dá se v rozumné míře předpokládat, že je ten chov OK.

To okolí(t.j. lidi, kteří ta vejce nekonzumují pravidelně) je nicméně velmi důležité - jde totiž o to, že bacilonosič mívá vůči svému kmenu vypěstovanou imunitu, takže to, že se u něj nic nevyskytuje, není žádná záruka (byť samozřejmě, šance, že ten chov je OK se tím zvyšují taky).
Mvek - 13. únor 2012 17:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: jj, však to je jak s ptačí chřipkou, když o ní člověk uvažoval, nakonec jsou nejlepší slepice z uzavřeného chovu:-).

Nevím, protože jsemnikdy neměl nikoho, kdo by slepice pěstoval, jak je možné udělat testy, aby takový chovatel měl představu, zda se mu někdy vyskytla (samozřejmě ne plošně, ale ve vzorku) salmonela.
AVip - 13. únor 2012 17:19sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Tak salomnela by šla snad obejít právě u domácích
Razer:
Ale jak píšu chce to mít slepičky domácí, vidět, že jsou zdravé a vše čerstvé

Neberte to špatně, ale tohle je jeden z nejběžnějších omylů stran vajec. Ve skutečnosti záleží pouze na tom, jestli se kolem chovu pohybuje někdo, kdo je bacilonosič - a ten někdo nemusí být ani člověk, může to být zvíře, jak domácí, tak divoké.

Salmonela je prakticky vždy fekálního původu. Takže stačí špatně postavená žumpa (a pod.) a hned je o zábavu pos(ta)ráno.
Razer - 13. únor 2012 16:37sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Měl minulej tejden ale kupovanou z dobrého cukrářství :-)
Mvek - 13. únor 2012 16:11sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Razer: Co btw. znamená "dřív"? To zní, jako že už jsi roky šlehačku neměl:-).

Nejnovější   Novější 1731 - 1750 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o