|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| TelemachusRhade: No uvidíme, co na to řekne moje pečlivě pěstovaná a více než dvacetiletá fyzická závislost na kofeinu... ;-)
Razer: To bych si nebyl až tak jistý, kofein je poměrně levná chemikálie a jedna z největších mých "šlehaček" (z ranku "kardiakova zlatá dávka") na toto téma byl "připálený granulát nasycený kofeinem", který byl v Tescu neblahé paměti prodáván coby instatní káva a kde teda přírodního kafe bylo naprosté minimum (bylo-li tam vůbec), ale kofeinu tam bylo vyloženě tři pr.. eh, pozadí.
(jinak to byl příšernej utrejch, jak "od žida z Maryši", abych tak řekl). |
|
|
|
| TelemachusRhade: Njn, asi v tom bylo víc opravdového kafe :-) |
|
|
|
|
Nesmírně dobrá káva, nicméně je na místě menší varování ohledně dávkování..
Jsem zvyklý kafovat dvěma lžičkami a nějakým tím bonusovým drtkem a v tomhle případě to opravdu aplikovat nelze :) Zvedla mi adrenalin, že jsem si připadal jako nějaký upravený supervoják CIA, kterého spustí kdejaká kravina :) |
|
|
|
| Zephram: Tak vtip je v tom, že ta "hysterie", pak roztáčí peníze směrem k jiným "zlým" koproracím, jak se ukázalo v posledních letech, jaká se stala z BIO móda. A často to pak vůbec v ničem bio nebylo (už kdysi mě pobavily bylinky v květináči BIO v Plusu).
Ale jinak je to naprosto logické, když všude máme důkazy, co se začne odbývat, ať už to jsou výsledky testů pečiva (chleba), nebo čehokoliv. Pak se ale stačí podívat i na ty různé konference, viz ten TED ode mě dříve, jaké to je v USA (možná ještě horší než tady), a pak je jen logické, že je tendence mít toho spíše co nejméně "cizího" v dané potravině. Co nejméně chemicky vyráběných, třeba odfláknutých, a třeba ještě dovezených od x dalších dodavatelů, látek apod.
Ne nadarmo jíme ne o moc lepší (není to žádná sranda) chleba z domácí pekárny, kterou jsme koupili před rokem. Takže jsme závislí teď už jen na ledabylosti výrobců toho či onoho droždí, mouky, soli...:-) |
|
|
|
| Svůj E-kód má třeba i kyslík. Všeho moc škodí, i přidaných látek, ale osobně mi snaha mít věci co nejvíce "bio" "přírodní" a "bezéčkové" přijde jako hysterie. (Respektive jako ochotně se šířící fáma, kterou lidé rádi přijímají a opakují, protože souzní s jejich pohledem na společnost a přesvědčením o zlých korporacích a nadřazenosti zisku zájmům spotřebitele.) |
|
|
|
| lagga: Ale tak s tím panákem jsem si představil cosi jako bailyes, nebo vaječňák:-) |
|
|
|
| Mvek:s amíkama sme brownies vyráběli v číně docela často, akorát toho panáka do toho nepočítej, byli to mormoni
jí se to s lžící a dost dobře to ucpává trubky.....ale je to dobrýýýýý :D |
|
|
|
| Mvek: Ano, v tom seznamu jsou i přírodní látky, třeba Třeba E 150a (karamel), E 160a (karoteny) či E 330 (tebou zmiňovaná kyselina citrónová)... Databáze je třeba tady a oficiální český a evropský seznam je zde. Vlastně je to paradoxně seznam látek alespoň v určitém množství bezpečných. Viz např. tady:
"Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů.
Pro některé skupiny potravin jsou povoleny pouze některé druhy přídatných látek.
V rozporu s tím je však označování přídatných látek kódem E vnímáno veřejností spíše negativně. Tím tak paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli konkrétní informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná." |
|
|
|
| kapitan Pike;Mvek: Měl bych mít kompletní soupisku Exxx kódů doma na disku, podívám se po ní a pokud ji najdu, tak ji poskytnu.
A ano, Exxx kód má i kyselina citrónová a kuchyňská sůl, E kódy jsou používané hlavně kvůli zkrácení zápisu složení výrobku (a samozřejmě, spousta ne až tak úplně košer věcí věcí se za ně může schovat, o tom žádná).
|
|
|
|
| Taktéž bych uvítal jakoukoli informaci v tomto směru. |
|
|
|
| AVip: To bys vlastně mohl vědět (i když teď mě napadlo, že jeden spolužák snad šel studovat na VŠCHT kdysi přímo potravinářskou chemii), jak je to s E? Jde o to, že nějaký kód E má snad i kyselina citronová apod., že?
Resp. dotazů bych měl fúru, takže by asi bylo na místě spíše odkázání na nějaký srozumitelný zdroj. Co to značení E vlastně znamená, jestli jen katalogizaci různých látek, tak pak jaké všechny látky to zahrnuje (vše synteticky vytvořené? tzn. extratky, a tedy vlastně i přírodní barviva a aromata ne?)...?
Ale jinak zrovna čaj by optimálně myslím žádné E neměl mít:-). |
|
|
|
| Mvek:
A co složení, opravdu to neobsahuje E?
Mám pro tebe šokující odhalení... takzvaná "Éčka" obsahuje prakticky všechno... :-p |
|
|
|
| Nevím, chemický rozbor tomu dělat nebudu, ale na krabičce ve složení éčka nejsou.
Mně jde o to, že je to supr čaj a jeden z mála, ne-li úplně jediní, jemně kořeněný šáčkový černý čaj na trhu. |
|
|
|
| TelemachusRhade: A co složení, opravdu to neobsahuje E?
lagga: A máš s tím zkušenost vyrábět to? Zní to zajímavě, teda bylo by zajímavé to smíchat celé dohromady jako likér:-). |
|
|
|
| dala bych si panáka a brownies (což jsou ve skutečnosti rozpuštěné marschmalow s rozpuštěnou hořkou čokoládou, pak se smíchaj a nechaj zatuhnout)....chmjo |
|
|
|
| Vřele doporučuji tenhle čaj:
|
|
|
|
| Mvek: Asi takto... pokud se nikdo z okolí pěstitele dlouhodobě po požití čerstvých vajec nepos*al, dá se v rozumné míře předpokládat, že je ten chov OK.
To okolí(t.j. lidi, kteří ta vejce nekonzumují pravidelně) je nicméně velmi důležité - jde totiž o to, že bacilonosič mívá vůči svému kmenu vypěstovanou imunitu, takže to, že se u něj nic nevyskytuje, není žádná záruka (byť samozřejmě, šance, že ten chov je OK se tím zvyšují taky). |
|
|
|
| AVip: jj, však to je jak s ptačí chřipkou, když o ní člověk uvažoval, nakonec jsou nejlepší slepice z uzavřeného chovu:-).
Nevím, protože jsemnikdy neměl nikoho, kdo by slepice pěstoval, jak je možné udělat testy, aby takový chovatel měl představu, zda se mu někdy vyskytla (samozřejmě ne plošně, ale ve vzorku) salmonela. |
|
|
|
| Mvek:
Tak salomnela by šla snad obejít právě u domácích
Razer:
Ale jak píšu chce to mít slepičky domácí, vidět, že jsou zdravé a vše čerstvé
Neberte to špatně, ale tohle je jeden z nejběžnějších omylů stran vajec. Ve skutečnosti záleží pouze na tom, jestli se kolem chovu pohybuje někdo, kdo je bacilonosič - a ten někdo nemusí být ani člověk, může to být zvíře, jak domácí, tak divoké.
Salmonela je prakticky vždy fekálního původu. Takže stačí špatně postavená žumpa (a pod.) a hned je o zábavu pos(ta)ráno. |
|
|
|
| Mvek: Měl minulej tejden ale kupovanou z dobrého cukrářství :-) |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|