Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1727 - 1746 / 1810Starší   Nejstarší

Pozemstan - 05. březen 2012 01:18sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: "chleba z domácí pekárny, kterou jsme koupili před rokem. Takže jsme závislí teď už jen na ledabylosti výrobců toho či onoho droždí, mouky, soli...:-) "

Tak ono v pravém chlebu by nemělo být ani droždí, nýbrž jen pšeničná a žitná mouka a místo droždí pravý chlebový kvásek, který si pekárny tradičně udržovaly živý. Tento postup ale už dodržuje jen několik pekáren, podle údajů o složení např. pekárna Tanvald, jejíž chleba lze sehnat v Jablonci a někdy i v Praze. Ta výslovně uvádí, že chléb kypří výhradně žitným kváskem, zatímco jiné (Penam, Odkolek) používají v zájmu dvojnásobné rychlosti pečení granulovaný "mrtvý kvásek" a k doladění kyselosti pak přidávají kyselinu askorbovou (vitamín C), proti spékání vápenec, k úpravě barvy pražený ječmen, dále třeba kukuřičnou mouku, gumu guar a podobné "doplňky"... :-)( Lze pak i pochybovat třeba o obsahu vitamínu B apod. Viz i např. Konec českého chleba: enzymy, éčka a rychlá zkáza. Co nevíte o chlebu, který si kupujete versus rozhovor s jedním z "moderních" pekařů... Tři hodiny a dost. Pekaři změnili u chleba vše: i chuť. Sám mám skutečně pocit, že je kváskový chleba chutnější a také má pevnější a vláčnější strukturu, ale kdo ví, třeba působí i trochu sugesce, když znám složení...
AVip - 01. březen 2012 06:49sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Jinak instantní káva Blue Eclipse z Lidlu je ve finále celkem pitelné kafe, ano měl jsem (a mám) lepší, z druhé strany, už jsem zažil mnohem horší (teď se významně dívám na noname instantní kávy značek Tesco, Billa Clever a na pseudoznačkovou pseudokávu Jihlavanka).
Mvek - 26. únor 2012 23:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jo, tak mnozí vědí, proč pijí radši mletou a ne instantní.
AVip - 26. únor 2012 22:59sipka
ZAMĚŘIT
AVip
TelemachusRhade: No uvidíme, co na to řekne moje pečlivě pěstovaná a více než dvacetiletá fyzická závislost na kofeinu... ;-)

Razer: To bych si nebyl až tak jistý, kofein je poměrně levná chemikálie a jedna z největších mých "šlehaček" (z ranku "kardiakova zlatá dávka") na toto téma byl "připálený granulát nasycený kofeinem", který byl v Tescu neblahé paměti prodáván coby instatní káva a kde teda přírodního kafe bylo naprosté minimum (bylo-li tam vůbec), ale kofeinu tam bylo vyloženě tři pr.. eh, pozadí.
(jinak to byl příšernej utrejch, jak "od žida z Maryši", abych tak řekl).
Razer - 26. únor 2012 22:46sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: Njn, asi v tom bylo víc opravdového kafe :-)
Telemachus Rhade - 26. únor 2012 22:16sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade


Nesmírně dobrá káva, nicméně je na místě menší varování ohledně dávkování..

Jsem zvyklý kafovat dvěma lžičkami a nějakým tím bonusovým drtkem a v tomhle případě to opravdu aplikovat nelze :) Zvedla mi adrenalin, že jsem si připadal jako nějaký upravený supervoják CIA, kterého spustí kdejaká kravina :)
Mvek - 24. únor 2012 13:56sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Tak vtip je v tom, že ta "hysterie", pak roztáčí peníze směrem k jiným "zlým" koproracím, jak se ukázalo v posledních letech, jaká se stala z BIO móda. A často to pak vůbec v ničem bio nebylo (už kdysi mě pobavily bylinky v květináči BIO v Plusu).

Ale jinak je to naprosto logické, když všude máme důkazy, co se začne odbývat, ať už to jsou výsledky testů pečiva (chleba), nebo čehokoliv. Pak se ale stačí podívat i na ty různé konference, viz ten TED ode mě dříve, jaké to je v USA (možná ještě horší než tady), a pak je jen logické, že je tendence mít toho spíše co nejméně "cizího" v dané potravině. Co nejméně chemicky vyráběných, třeba odfláknutých, a třeba ještě dovezených od x dalších dodavatelů, látek apod.

Ne nadarmo jíme ne o moc lepší (není to žádná sranda) chleba z domácí pekárny, kterou jsme koupili před rokem. Takže jsme závislí teď už jen na ledabylosti výrobců toho či onoho droždí, mouky, soli...:-)
Zephram - 24. únor 2012 12:57sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Svůj E-kód má třeba i kyslík. Všeho moc škodí, i přidaných látek, ale osobně mi snaha mít věci co nejvíce "bio" "přírodní" a "bezéčkové" přijde jako hysterie. (Respektive jako ochotně se šířící fáma, kterou lidé rádi přijímají a opakují, protože souzní s jejich pohledem na společnost a přesvědčením o zlých korporacích a nadřazenosti zisku zájmům spotřebitele.)
Mvek - 19. únor 2012 21:05sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
lagga: Ale tak s tím panákem jsem si představil cosi jako bailyes, nebo vaječňák:-)
lagga - 19. únor 2012 20:36sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Mvek:s amíkama sme brownies vyráběli v číně docela často, akorát toho panáka do toho nepočítej, byli to mormoni
jí se to s lžící a dost dobře to ucpává trubky.....ale je to dobrýýýýý :D
Pozemstan - 17. únor 2012 13:37sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Ano, v tom seznamu jsou i přírodní látky, třeba Třeba E 150a (karamel), E 160a (karoteny) či E 330 (tebou zmiňovaná kyselina citrónová)... Databáze je třeba tady a oficiální český a evropský seznam je zde. Vlastně je to paradoxně seznam látek alespoň v určitém množství bezpečných. Viz např. tady:

"Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů.

Pro některé skupiny potravin jsou povoleny pouze některé druhy přídatných látek.
V rozporu s tím je však označování přídatných látek kódem E vnímáno veřejností spíše negativně. Tím tak paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli konkrétní informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná.
"
AVip - 17. únor 2012 13:32sipka
ZAMĚŘIT
AVip
kapitan Pike;Mvek: Měl bych mít kompletní soupisku Exxx kódů doma na disku, podívám se po ní a pokud ji najdu, tak ji poskytnu.

A ano, Exxx kód má i kyselina citrónová a kuchyňská sůl, E kódy jsou používané hlavně kvůli zkrácení zápisu složení výrobku (a samozřejmě, spousta ne až tak úplně košer věcí věcí se za ně může schovat, o tom žádná).
kapitan Pike - 17. únor 2012 13:22sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Taktéž bych uvítal jakoukoli informaci v tomto směru.
Mvek - 17. únor 2012 12:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: To bys vlastně mohl vědět (i když teď mě napadlo, že jeden spolužák snad šel studovat na VŠCHT kdysi přímo potravinářskou chemii), jak je to s E? Jde o to, že nějaký kód E má snad i kyselina citronová apod., že?
Resp. dotazů bych měl fúru, takže by asi bylo na místě spíše odkázání na nějaký srozumitelný zdroj. Co to značení E vlastně znamená, jestli jen katalogizaci různých látek, tak pak jaké všechny látky to zahrnuje (vše synteticky vytvořené? tzn. extratky, a tedy vlastně i přírodní barviva a aromata ne?)...?


Ale jinak zrovna čaj by optimálně myslím žádné E neměl mít:-).
AVip - 17. únor 2012 12:38sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
A co složení, opravdu to neobsahuje E?

Mám pro tebe šokující odhalení... takzvaná "Éčka" obsahuje prakticky všechno... :-p
Telemachus Rhade - 17. únor 2012 12:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nevím, chemický rozbor tomu dělat nebudu, ale na krabičce ve složení éčka nejsou.

Mně jde o to, že je to supr čaj a jeden z mála, ne-li úplně jediní, jemně kořeněný šáčkový černý čaj na trhu.
Mvek - 17. únor 2012 12:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: A co složení, opravdu to neobsahuje E?

lagga: A máš s tím zkušenost vyrábět to? Zní to zajímavě, teda bylo by zajímavé to smíchat celé dohromady jako likér:-).
lagga - 17. únor 2012 11:19sipka
ZAMĚŘIT
lagga
dala bych si panáka a brownies (což jsou ve skutečnosti rozpuštěné marschmalow s rozpuštěnou hořkou čokoládou, pak se smíchaj a nechaj zatuhnout)....chmjo
Telemachus Rhade - 14. únor 2012 14:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Vřele doporučuji tenhle čaj:

AVip - 13. únor 2012 17:54sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Asi takto... pokud se nikdo z okolí pěstitele dlouhodobě po požití čerstvých vajec nepos*al, dá se v rozumné míře předpokládat, že je ten chov OK.

To okolí(t.j. lidi, kteří ta vejce nekonzumují pravidelně) je nicméně velmi důležité - jde totiž o to, že bacilonosič mívá vůči svému kmenu vypěstovanou imunitu, takže to, že se u něj nic nevyskytuje, není žádná záruka (byť samozřejmě, šance, že ten chov je OK se tím zvyšují taky).

Nejnovější   Novější 1727 - 1746 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o